Last news in Fakti

26 Май, 2021 21:42 1 724 13

Словакия ще одобри "Спутник V"

  • словакия-
  • спутник v-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Словакия внесе през март 200 000 дози от руската ваксина

Словакия ще одобри "Спутник V" - 1
Снимка: Shutterstock

До 7 юни правителството на Словакия ще даде разрешение за ваксиниране с руската ваксина "Спутник V", съобщи в сряда словашката информационна агенция TASR, цитирана от БНР.

Словакия вече внесе през март 200 000 дози от руската ваксина, но така и не започна досега ваксинацията с нея поради вътрешни политически спорове относно използването ѝ. Премиерът Игор Матович беше принуден да подаде оставка, след като осигури първоначалната доставка на ваксина зад гърба на своите коалиционни партньори, което доведе до преструктуриране на правителството, включващо и смяната на здравния министър.

С днешното решение Словакия е на път да стане втората членка на ЕС след Унгария, която използва руската ваксина, която до момента не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Министерството на здравеопазването на страната е инструктирано да предостави ваксината до 7 юни, се казва в резолюция, публикувана на уебсайта на правителството.

"Все още има незначителен брой граждани, които декларират, че искат да бъдат ваксинирани единствено с ваксината "Спутник V", се казва в доклад, придружаващ правителствената резолюция, съобщава Ройтерс. Одобрението за руската ваксина ще се прилага само за 200 000 дози, които вече са в страната, се казва още в правителствената резолюция. Споразумението на Словакия с Русия изисква доставката на общо 2 милиона дози, но на този етап не са обявени планове за внос на останалото количество.

Лекарственият регулатор на Словакия SUKL отказа през април да даде препоръка дали да се използва руската ваксина, като заяви, че няма достатъчно данни. След това Словакия поиска от Унгария да предостави допълнителни тестове на словашките складовите запаси на "Спутник V". Новият здравен министър заяви по-рано този месец, че дозите, държани в Словакия, са преминали тези тестове. Словашките служители многократно са заявявали, че на хората в страната ще бъде позволено да избират между "Спутник V" и други ваксини. Досега страната използва одобрените от ЕС ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Според правителствените данни досега 1,6 милиона словаци (от население от общо 5,5 милиона) са били ваксинирани с по една доза.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Ко Брат

    18 1 Отговор
    Словакия ще я бъде.
  • 2 Code of Honor

    2 17 Отговор
    Ако питаш Ердоган даже и рускинките ги одобрява за неговите ислямисчета , колко ли рускинки минаха по турските хотели, изкочиха големи патриотки рускинките яко дават от*ад
  • 3 Говорит Москва

    11 3 Отговор
    Скоро и румбата ще издаде указ за одобряването и.
  • 4 az #Победа76

    21 3 Отговор
    Естествено! Това е най-доброто срещу Ковид!

    Коментиран от #5

  • 5 Medal of Honor

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "az #Победа76":

    Най доброто срещу ковид е бързата лекарска реакция, но дори да имаш симптомите лекарите не ти обръщат внимание гледат да удариш някой бърз инсулт да пукнеш и да те пишат умрял за да вземат по 500 лв на лекар за починал

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Патето Яки

    4 0 Отговор
    55 млн ????............Публикувано във факти.бг: 1,6 милиона словаци (от население от общо 55 милиона)

    Коментиран от #10

  • 7 Населението

    4 0 Отговор
    как 55 милиона население на Словакия?

    Сигурно е 10 пъти по-малко.

    Лъжете, та мажете, подлоги на ТО!
  • 8 az #Победа76

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Medal of Honor":

    И ти си прав!
  • 9 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Medal of Honor":

    И каква е тази бърза реакция,след като няма дори сигурно лекарство?Единствената им бърза реакция е вписването сред заболелите.
    А иначе да им се чудиш на регулаторите - над 60 страни я използват,а тия нямали данни?!Имат те,ама заповед от борците за свободен пазар и честна конкуренция.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 асдасд

    0 0 Отговор
    Ама как така???
    Нали не може да се ползва, ако не е одобрена от еврогеееееейския съюз на пеееееераааааааазите?
    Ама как така словаците заобикалят своите евроатлантически гееееееейпартньори?