Last news in Fakti

26 Май, 2021 22:20 3 843 11

Разработиха нова модификация ядрено гориво

  • ядрено гориво-
  • русия-
  • росатом-
  • финландия-
  • ловиса-
  • аец-
  • атомна енергетика

Новата модификация ще позволи да бъде повишена ефективността

Разработиха нова модификация ядрено гориво - 1
Снимка: Росатом

В горивната компания на „Росатом” - ТВЕЛ, завърши разработването на нова модификация ядрено гориво за реактори ВВЕР-440 на АЕЦ „Ловиса” във Финландия.

Новата модификация на горивната касета за ВВЕР-440 с увеличена ураноемкост ще позволи да бъде повишена ефективността на експлоатацията на горивото и на работата на АЕЦ като цяло. В частност, чрез увеличаване на масата на урана в една касета, ще бъде намалено нивото на обогатяването на горивото, без да се понижава производството на топлинна енергия в реактора. По-ниското ниво на обогатяване на уран ще позволи да се намали стойността на горивото и да се оптимизира третирането на облъчено гориво.

„Въз основа на новата конструкция на горивната касета с увеличена ураноемкост, разработихме две различни решения, свързани със стратегиите за управление на горивния цикъл на ВВЕР-440 за нашите клиенти в Унгария и Финландия, които вземат под внимание техните индивидуални изисквания. Ако унгарската АЕЦ „Пакш” очаква да получи икономически ефект в резултат на съкращаването на броя горивни касети, зареждани в реактора, то в АЕЦ „Ловиса” решиха да запазят броя на касетите, но да намалят нивото на обогатяване на урана. И в двата случая реализацията на проекта ще доведе до по-ефективна работа на енергоблоковете ВВЕР-440 както в Унгария, така и във Финландия”, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Производител на гориво за ВВЕР-440 в Русия е Машиностроителният завод в град Електростал, Московска област. АЕЦ „Ловиса” с обща електрическа мощност от 1014 МВт, е с два енергоблока по руски дизайн с реактори ВВЕР-440, въведени в експлоатация през периода 1977-1980 г. През 2020 година електроцентралата е произвела 7,8 млрд. кВт*ч електроенергия, което е над 10% от цялото производство в енергосистемата на Финландия. АЕЦ „Ловиса” има коефициент на използване на инсталираната мощност от 87,7% и по този показател е една от най-ефективните атомни централи в света с леководни реактори. Тя се намира на остров Хястхолмен, в съседство с южното крайбрежие на Финландия, на 15 километра от крайморския град Ловиса.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичкознаещ

    6 30 Отговор
    А робота Федя все още се задвижва от ДВГ от корейска сенокосачка с камшично запалване..мъкааа...мъка!
  • 2 клинт

    5 32 Отговор
    Те, американските АЕЦ работят с по-ниско обогатен уран от 1950 те насам. Просто Елцин сключи договор за конверсия при който Американците изкупуваха урана смесен с необогатен уран и руснаците най-накрая се научили как да го ползват и те.

    Коментиран от #3

  • 3 ГруЮ

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "клинт":

    Не са имали особен избор американците. И до ден днешен обогатяват урана с дифузни технологии. Руснаците от самото начало ползват центрофуги, които са около 16-17 пъти по-ефективни.
  • 4 Що така бе Миме

    43 0 Отговор
    Нека се запитаме, защо ВВЕР-440 работят в Унгария и Финландия, а у нас за закрити. Справка Козлодуй блокове 1-4.
    Нещо за Кунева-Мунева, Тиквун и други идиоти няма ли да им се търси сметка?
  • 5 Цап Царап

    1 20 Отговор
    Рубашките откраднали технология та

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Змей

    19 0 Отговор
    А ся някой да обясни защо нашите 4 (четири реактора), от същия тип като финландските и унгарските, бяха спрени, а техните продължават да работят? Само ние ли се оказахме най-правоверните европейци, та спряхме нашите? Защо в името на "евроатлантическата идея" свалихме гащите в полза на някои наши съседи? Защо ДО СЕГА НЕ Е ПОТЪРСЕНА ОТГОВОРНОСТ НА ТИЯ, КОИТО ДОПУСНАХА (И ПРИЕХА !) НАТИСКА НА нашите нови началници да се спрат тези реактори, действие, което си е чисто НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО? Повече от очевидно е, че страната ни се "управлява" от изключително безгръбначни индивиди, а и по всяка вероятност пълни тъпанари, гледащи собственото си благоденствие и никаква мисъл за националния ни интерес...

    Коментиран от #8

  • 8 Колега,

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Змей":

    Никой не ни е натискал да си спираме централите. Това бе инициатива на Кунева и С ДС за да покажат колко големи европейци са.

    Коментиран от #9

  • 9 Змей

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Колега,":

    Поразрови се в нета, колега, за да разбереш, как България беше подложена на натиск от един заместник на Барозу, казва се Гюнтер Ферхойген, буквално чрез шантаж и очевидно лобиране в полза на Париба, финансираща румънската АЕЦ "Черна вода". В последствие Париба се отблагодари на Кунева с назначаването ѝ в надзорния съвет на банката с една "малка" заплатка от 40 000 евра...месечно. Да не си мислиш, че е турена там заради черните ѝ очи? Та, викаш, че закриването на 4-те блока си е чисто нейна инициатива? Хм, страшно много мирише на корупция, драги!
  • 10 Кунева

    3 1 Отговор
    Иван Костов да каже, защо....
  • 11 От чужбина

    1 0 Отговор
    На унгарците им дойде акъла след като направиха една глупост. Някаква френска фирма ги накара да правят промивки на касетите за уж по-добро отдаване на топлина... Резултата беше няколко спукани касети и съответно доста проблеми. Това беше някъде около 2000-2003 година. Не вярвам да нямат технически познания. Било е задоволяване на нечии интереси.

    А тези дето питат защо затвориха нашите блокове ВВЕР-440 ще ви кажа. Търсеха причина и е намериха. Нашите блокове нямаха херметично гарантирана конструкция на сградата. Това е онази кръглата цилиндрична част която виждате по снимките. Ей за това се хванаха. А построяването и беше твърде скъпо за оставащия им ресурс. Тази "обвивка" ако така е наречем се явява една от бариерите на ядрената безопасност. Т.е ако нещо се случи с реактора и/или реактовното отделение, то всичката изпусната радиация трябва да може да се задържи там вътре, дори ако е под налягане. Т.е трябва да се гарантира, че сградата, сградната конструкция издържа на определено налягане. Същото нещо на по-новите блокове 5 и 6 го има и е бетон с дебелина на стената 1.2 метра. А нашите стари ,затворени блокове бяха много добри за България. Добри, защото не са толкова мощни и ако спре един блок това се понася лесно от ел.системата. А новото модифицирано гориво за което говорят вероятно дава възможност за по-високо натоварване на тези реактори. Те и без това са "нисконатоварени" и това ги прави доста сигурни.
Новини по държави: