Last news in Fakti

4 Юни, 2021 17:43 1 361 5

Над 100 организации призоваха световните лидери да подкрепят ядрената енергия

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • въглеродни емисии-
  • емисии-
  • ядрена енергия

Преломна възможност за държавите в света да се съберат и да предприемат колективни мерки

Над 100 организации призоваха световните лидери да подкрепят ядрената енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 100 ядрени общности призоваха световните лидери да „се придържат към науката“ и да признаят, че производството на атомна електроенергия трябва най-малко да се удвои до 2050 г., за да се постигнат глобалните цели за нулеви въглеродни емисии.

Заявлението идва преди 26-ата Конференция на страните от ООН за изменение на климата (COP26), която ще се състои в Глазгоу от 1 до 12 ноември тази година. Организациите, които представляват около 80 000 млади специалисти, инженери, учени, ядрени експерти, еколози и граждани смятат, че Конференцията е „преломна възможност за държавите в света да се съберат и да предприемат колективни мерки, като по този начин променят съвременната представа за климата и определят ясен път на човечеството към нулеви емисии“.

Те призовават премиера на Великобритания Борис Джонсън, президента на COP26 Алок Шарма и изпълнителния секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата Патриция Еспиноса да признаят решаващата роля на атомната енергия, заедно с възобновяемите енергийни източници, по пътя към достигане на нулеви емисии на въглерод до 2050 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    3 0 Отговор
    Е що така нали от ветър и слънце ток щеше да прайм Я Грета да вдига зелените
  • 2 GnG

    6 0 Отговор
    Продажните "български" АДМИНИСТРАТОРИ по чужди заповеди УНИЩОЖАВАТ българската ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА !
  • 3 pbdan

    0 0 Отговор
    Световните зaпacи нa урaн ca 4млн. тoнa, a зa гoдинa ce дoбивaт 40 000т. Зa 100г. щe ce изчeрпи или щe пocкъпнe мнoгo. Aтoмнитe цeнтрaли трябвa дa ca c урaн238, т.e. нa бързи нeутрoни, a ceгa cтрoящитe ce ca нa тoплинни нeутрoни дeлящи урaн235. Ядрeнaтa eнeргия e eдинcтвeнaтa кoятo нe e прeoбрaзувaнa cлънчeвa, a e дoшлa oт Кocмoca. Тя e нeвъзoбнoвяeмa и тoвa ce прeмълчaвa.
  • 4 Плотоний

    3 0 Отговор
    Ядрената енергетика е възобновяема.
    От уран 238 се получава в реактора плутоний 239. Той от своя страна после се използва в други реактори.
    Освен това ядрената енергетика е преходна и следващият етап е термоядрената, която е още по-чиста и ще реши енергийните проблеми на човечеството. При нея суровината ще свърши след 3-4 милиарда години.

    Коментиран от #5

  • 5 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Плотоний":

    От плутоний се правят и едни други неща, които ги искат много държави за да станат независими. Когато урановото ядро се раздели на почти равни части това е вече невъзобновяемо. Плутоният се получава след неутронен захват и бета разпад от ядрата на Уран238. Торият също става за заместник на урана, но той е в още по-малки количества като залежи. Ако се направи термоядрен реактор то човечеството ще умре от претопляне с тази неограничена по количество енергия.