Last news in Fakti

31 Май, 2021 12:54 1 944 11

Чавушоглу към Атина: Не използвайте ЕС като коз!

  • турция-
  • гърция-
  • тракия-
  • мевлют чавушоглу

Турският министър е изразил готовност за обсъждане на всяка една спорна тема с Гърция, но е предупредил стрната, че трябва да се откаже от т.нар. карта от Севиля

Чавушоглу към Атина: Не използвайте ЕС като коз! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Историческо предупреждение към Гърция" - под това заглавие в. "Тюркгюн" съобщава за започналото вчера посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в съседна Гърция. Според изданието турският министър е изпратил на Атина посланието, че двете страни трябва да разрешават заедно своите проблеми, а Гърция трябва да се въздържа да използва ЕС като коз в своя полза, предаде БТА.

Чавушоглу започна вчера двудневното си посещение с визита в Западна Тракия, където живее голямо мюсюлманско малцинство, и разговаря в град Комотини с мюфтиите на Комотини и Ксанти. Визитата е част от продължаващите усилия за намаляване на напрежението между двете страни.

Турският министър се е оплакал, че турските призиви за диалог с цел намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие са "упорито и постоянно игнорирани от гръцката страна", пише още "Тюркгюн". Той е засегнал също и въпроса с подписания през 2019 г. меморандум с Либия за разграничаване на морските пространства, който по думите му представлява документ, "подписан от две суверенни държави въз основа на международното право, и възразяването срещу него няма да донесе полза на никого".

Чавушоглу е подчертал решимостта на Турция да продължи да защитава правата на Турция и кипърските турци "на фона на едностранните твърдения на Гърция и кипърските гърци.

"Визията на турската страна е за сътрудничество между две държави на острова /Кипър/ на базата на суверенен равен и равноправен международен статут", посочи той.

Министърът подчерта, че Анкара желае да бъде развит базиран на доверие дневен ред в отношенията Турция - ЕС. По думите му "присъединяването на Турция към ЕС би било най-важната геополитическа инвестиция на ЕС за Европа и отвъд" границите ѝ.

Мевлют Чавушоглу е изразил готовност за обсъждане на всяка една спорна тема с Гърция, но е предупредил страната, че трябва да се откаже от т.нар. карта от Севиля, върху която гръцката страна гради претенциите си за морските граници. Както той посочи, нито ЕС, нито САЩ са одобрили тази карта. "Погрешна сметка е да се мисли, че Турция ще остане ограничена само до егейското и средиземноморското си крайбрежие", посочи той.

"Акшам" цитира думите на Чавушоглу, че е пристигнал в Атина с позитивен дневен ред. Според изданието външният министър е предал "топли послания" на ръководството в Атина. В интервю за гръцкия в. "Вима" той е посочил още, че като две съседни държави Турция и Гърция са обречени да живеят в един и същ географски район, но "трябва да характеризират своята връзка със сътрудничество вместо с конфронтация".

"Не използвайте ЕС като коз", призовал турският първи дипломат и добавил: "Не ЕС, а само Турция и Гърция са тези, които могат да разрешат въпросите, чакащи решение", пише още "Акшам".

Визитата и посланията на Чавушоглу в Гърция са сред темите днес и на в. "Йени акит", който пише за "Турски вятър в Западна Тракия". Според изданието по време на спирката си в този гръцки район министърът е откроил значението, което Турция отдава на сънародниците си в Гърция, призовал ги е към единство и им е изпратил посланието "ние сме с вас".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    15 4 Отговор
    Като свършат с Гърция ще се сетят и за нас. Бивша тяхна територия сме им все пак.
  • 2 А питам

    18 12 Отговор
    Защо Гърция, България или Армения не могат да направят такова посещение в Турция за "християнското малцинство"?
    В началото на 20 век, преди младотурците, там е било 20% християнско малцинство, как така днес мюсюлманите в Турция са 99,9%?

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ей,турчаля,

    10 20 Отговор
    искате пак Османска империя ама НЯМА.Разбира се,ние сме плътно до гърците

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Адил

    12 5 Отговор
    България е демократична европеиска държава в която всички народности - българи, турци, помаци,роми, каракачани, власи, казълбаши, руснаци, живеем в мир, като равни. Имаме право на собствена вяра и имена.
  • 7 Хахаха

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ей,турчаля,":

    Ще кажеш, че някой те е питал преди дали искаш в Османската империя. И с какво ще се противопоставиш, с гумената лодка или с Уазката? Бил плътно до гърците, ама те първо ще ви ошамарят. Спомни си Петричкия инцидент, където убиха толкова български войничета, а затова, че ти оставиха с пръст в някоя дупка и не ти дават достъп до Бяло море е друга болна тема. Няма под кой да се криеш, слаб си отвсякъде 😄😄😄С гърците бил 😆😆😆
  • 8 Бледолики

    3 9 Отговор
    Турския коз е че Запада забрави за Турция и не ги разруши като държава а напротив искаха си независимоста, окупираха територии, много милионно население, турски републики, ислямизма го изискват като коз, анадолските турци си имат икономика и всичко и са тръгнали да плашат християнска европа като почнат от по малките държави
  • 9 Бърабъра

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "А питам":

    А на Балканите по онова време повече от 50 % са били мюсюлмани е а сега?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Е как да не могат

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "А питам":

    Да не би Бойко Борисов да не беше в Истанбул на откриването на реставрираната българска църква, която турската държава реставрира със собствени средства?
Новини по държави: