30 Май, 2021 21:09 2 421 22

Гърция отговори на Турция: Не дискриминираме мюсюлманското малцинство!

  • гърция-
  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • тракия

Атина изцяло изпълнява ангажиментите си, произтичащи от Лозанския мирен договор, в който пряко и ясно се говори за мюсюлманските малцинства в Тракия

Гърция отговори на Турция: Не дискриминираме мюсюлманското малцинство! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция отхвърля твърдения на Турция за липса на защита или дискриминация на мюсюлманското малцинство в Тракия, заяви днес говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану, предаде ТАСС.

Папайоану коментира изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес пристигна на двудневно посещение в Гърция. Чавушоглу посети северния град Комотини, където се срещна с представители на турското малцинство, включително с мюфтиите на Комотини и Ксанти, предаде БТА.

Говорителят на гръцкото външно министерство посочи, че Гърция като правова държава както и преди спазва международното право и защитава човешките права.

Гърция изцяло изпълнява ангажиментите си, произтичащи от Лозанския мирен договор, в който пряко и ясно се говори за мюсюлманските малцинства в Тракия. Мюсюлманското малцинство в Тракия наброява около 120 хиляди жители гърци. Постоянните опити на Турция да изопачи тази реалност, както и твърденията за незащитеност на правата на тези граждани или за дискриминация са необосновани и напълно ги отхвърляме, посочи Папайоану.

По думите му Гърция би искала да подобри отношенията си с Турция.

Необходимо условие за това е спазването на международното право. Призоваваме Турция да спазва тези основополагащи правила, включително Лозанския договор, който тя също е подписала и е задължена да спазва, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Империя

    16 24 Отговор
    Гърция не дискриминира турците и мюсюлманите в България дори Кърджали го подарихме на Турция и сега там е отделна държава в която няма нито един етнически българин, а в Турция светския режим го няма там всеки който не е мюсюлманин го дискриминират , виждаме и изявленията на Ердоган срещу Франция когато се застъпва не за светското а само в полза на мюсюлманите

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Да бе филикис

    14 3 Отговор
    Много вярно, до преди известно време даже не можеха да слизат от планината нашите помаци

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Империя":

    Кърджали може да стане част от Турция, ако Русия върне Крим на Израел, САЩ и Англия.
  • 4 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе филикис":

    Според НАТО-ОТАН те не са наши, а турци.

    Коментиран от #9

  • 5 Айде,айде комшу и елини и турци

    14 5 Отговор
    Изгонихте българите от Тракия,това ще ви изяде главата от алчност...ЗАПОМНЕТЕ.
  • 6 7777

    4 5 Отговор
    СЕДАТ ПЕКЕР,
  • 7 ВМРО

    12 18 Отговор
    Туркия ке падне скоро.

    Коментиран от #19

  • 8 ТРАКИЕЦ БУДИСТ

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Империя":

    не е вярно тва........ в Родопите Българи и Турци си живеят в мир и уважение......... корена ми е от Кърджалийско и това което казваш че нямало нито един Етнически Българин не вярно....... въпроса е че и Българите и Турците там са от един Тракийски корен(расов и етнически) така че няма значение как ще се наричат и в кво ще вярват след като са Тракийски по ген!!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Фоликис

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Добре де, тъй да бъде ама си говорят на български и турски , казват, че са помаци, но тъй като Гърция не приема да са българи, щото ни навиждат ,а ги е страх от Турция помака се възползва от правата на турското малцинство
  • 10 АНОНИМЕН

    14 5 Отговор
    Навремето цялата Беломорска Тракия е била място за зимуване на огромните овчи стада от Горна Тракия, Родопа, Пирин и Рила.. за Вардарска Македония да не казваме, че се подсичат комшиите! Знаели са кой къде отива точно в кое село, на чия нива! А овчарите са били турци, гърци.... някой да отгатне от първия път?! Били са българи! А сега турци и гърци се карат за това какви са тия хора там в Долната Тракия - турци ли, гърци ли?! И защо ли не ги питат тях какви са?! Добре ще е и българския министър на външните работи да се поразходи там така както и турския!
  • 11 фесовете вън от нато

    15 15 Отговор
    не чухме нищо за християнските малцинства в Турция! а да, от 15 пр през 1878 сега са 0.01 пр ОФИЦИАЛНО, ИЗТРЕПАНИ СА! само бой по турция!
  • 12 АНОНИМЕН

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "ТРАКИЕЦ БУДИСТ":

    Турци има от 1923 година откак Ататюрк ги създаде! Какви са били преди Ататюрк - ами прочети биографията на Мустафа Кемал и други по-ранни исторически източници и пак пиши! Щото и досега в Турската държава се делят на племена, а Ердоган казва, че произхода му е грузински! Та така! А защо турците и гърците се напъват да затрият българското в тия хора - не трудно и сам да се сетиш!

    Коментиран от #15

  • 13 А питам

    13 7 Отговор
    Сещате ли се защо Гърция, България или Армения не могат да поставят въпроса- защо в Турция дискриминира християнското малцинство!
  • 14 Империя

    3 2 Отговор
    Алмерия град в Испания населен само с роми араби и египтяни, няма нито един бял етнически испанец

    Коментиран от #16

  • 15 Смешник

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "АНОНИМЕН":

    Преди Ататюрк турци е нямало,извънземни са били преди него,голем си джинджифил иначе
  • 16 ТРАКИЕЦ БУДИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Империя":

    то само Алмерия да е пак бива.... ми то по голямата част на Испания са като Роми Араби и тем подобни Цинги........ изключение може би правят само Баските от Север дето са си истинските Европейци но за тяхно съжаление са принудени да делят една страна с Арабските Роми...........

    Коментиран от #21

  • 17 Анонимен

    2 1 Отговор
    Подвеждаща статия, по време на избори.
  • 18 Хахонимен

    5 1 Отговор
    Атина вече има джамия
  • 19 да бе да

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "ВМРО":

    Явно си забравил приказката, който копае гроб другиму сам пада в него. Проклина, проклина и вмро се изтече в канала
  • 20 гост

    2 1 Отговор
    Този търси причина как да нападне Гърция-Турция се превръща във втори САЩ. Чудят се къде да изпробват нови оръжия, а този иска и територии за нова империя. Болен мозък
  • 21 Бледолики

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТРАКИЕЦ БУДИСТ":

    Прав си, затова испаноговорящите и латиносите в сащ които се определят за бели в статистиката САЩ винаги ги изключва като такива
  • 22 Joro

    1 0 Отговор
    И гърците,и турците дискриминират всяко едно малцинство. Така е било,така и ще бъде. Никой не е благороден като нас. Склонен съм дори да държа бас ,че гърците са по-мръсните к.пеленца, което отдавна са го доказали. Те обичат само себе си ( създават измислена история,крадат чужда,за да се величаят,а всъщност по ДНК са с етиопска кръв и нямат нищо европейско в жилите си).
Новини по държави: