Last news in Fakti

3 Юли, 2020 13:57 2 712 12

"Позор е, че в това богато общество хора от България стават жертва на експлоатация"

  • хубертус хайл-
  • тьонис-
  • германия-
  • румъния-
  • българия-
  • експлоатация-
  • кланици

Мнозина от източноевропейците, пристигнали на работа в Германия, изживяват истински шок

"Позор е, че в това богато общество хора от България стават жертва на експлоатация" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След избухването на заразата с коронавирус в кланиците "Тьонис" социалният министър на провинция Северен-Рейн Вестфалия Карл-Йозеф Лауман настоя за повече възможности за контрол на жилищата и общежитията, в които са настанени източноевропейските работници в месопреработвателните предприятия. Такъв контрол стана възможен за първи път едва в хода на пандемията, заяви Лауман пред Бундестага и добави, че при 650 проверки са били установени над 1800 нередности.

"Ще сложим край на тези практики"

В отговор германският министър на труда Хубертус Хайл потвърди, че целта на правителството е от началото на следващата година да бъде въведена забрана на договорите с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. "Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация. Ще сложим край на тези практики", увери Хубертус Хайл.

И наистина: мнозина от източноевропейците, пристигнали на работа в Германия, изживяват истински шок. Като Емилия от България, която пред WDR разказва за преживяното в Германия. Жената пристига преди десет години и веднага започва работа. Един от работодателите ѝ: месопреработвателното предприятие "Тьонис", чието име напоследък не слиза от вестникарските заглавия - заради лошите условия на труд и експлоатацията на източноевропейски работници. "Обиждат те, крещят ти, дискриминират те, държат се с теб по ужасен начин", разказва Емилия пред WDR.

Няма нищо случайно в това, че толкова много хора от Източна Европа пристигат да работят в Германия. В желанието да избягат от мизерията в родината си мнозина се подлъгват да повярват на обещанията на фирми-подизпълнители. "Това е един огромен бизнес", казва Фолкер Брюгенюрген от помощната организация "Каритас" в окръг Гютерсло, където се намира седалището на кланиците "Тьонис".

"Исках да се интегрирам"

Веднъж пристигнали в Германия, източноевропейските работници действително изкарват повече пари, отколкото в родината си, но нерядко стават жертва на безмилостна експлоатация от страна на подизпълнителите.

"Исках да се интегрирам", казва Емилия пред WDR. Жената е научила немски и твърди, че полага наистина големи усилия. Но въпреки това не я напуска усещането, че и след десет години живот в Германия все още не е част от това общество.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в графа неблагонадеждни

    9 7 Отговор
    Българите никой не ги ще. Всички ще станат овчари при Баце.

    Коментиран от #11

  • 2 другарят

    20 0 Отговор
    Същите тези изроди-лицемери всеки ден ни учат на "демократични принципи,права на човека, ценности"..и тн. По времето на Хитлер поне конските вагони за робите бяха безплатни. Сега и транспорта трябва да си плащат два милиона български роби, но сами сме си виновни..
  • 3 Васил

    20 0 Отговор
    Това се европейските ценности модерно робство
  • 4 Идват

    15 0 Отговор
    с фирми подизпълнители на сънародници , които прибират големите пари , а на тях хвърлят трохите ! При това ги настаняват при свръх мизерни условия , за евтино и съответно да остава по - голяма печалба за тях !

    Коментиран от #5, #7

  • 5 другарят

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идват":

    Точно в това е най-големият цинизъм и лицемерие на тези фашизоиди! фирмите подизпълнители се налагат вече масово във фашистка Германия и това е съзнателно разрешено със закон. Фактически това е узаконяване на съвременното робство. Немският собственик не носи никаква отговорност пред тези работници даже при трудов инцидент, а тези фирми са регистрирани тук или някъде в източна Европа. Накрая излиза че и по нашето законодателство не може да им се иска сметка, защото дейноста им е в друга страна. Този лицемер министър говори че ще "бъде забранена тази практика в месо-преработването", но тази практика е навсякъде.
  • 6 Софиянец

    7 2 Отговор
    Ами бившият ни президент роско и той с това се е занимавал.
  • 7 Дей

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Идват":

    Да учат език и да си търсят работа без посредници.Не знае език и си мисли ,че някой го чака със мед и пита. Ако България имаше нормален народ нямаше да се налга да робуват по чужбина но щом в България всеки гледа себе си така ще бъде.
  • 8 Колбасо от Батановци

    10 2 Отговор
    Как имаме да си вспомним времена когато бяхме при социализма дружки с Русия и останалите соцстрани. Други бяха отношенията. България е била абсолютно равна с останалите и българите са били уважавани хора. Е смеехме се и се подигравахме на колхозниците от Русия по морето.

    Коментиран от #10

  • 9 1234578

    4 2 Отговор
    А представяте ли си от каква мизерия у дома бягат тези работници, щом са съгласни да останат в "германската мизерия".

    Вижте докъде ни докара управлението на БСП, ДПС, ГЕРБ ....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ееее

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "в графа неблагонадеждни":

    Ако "това богато общество хора" се отнася за гастарбайтерите, то моля първо ги излекувайте пък тогава ги пускайте на воля. А ако "това богато общество хора" се отнася за немците, то не се срамувайте, правили сте и по големи зулуми, но поне озаптете Дойче Зеле че вече досади .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: