Last news in Fakti

1 Юни, 2021 14:33 1 759 15

Медведев: Отношенията със Запада са по зле от Карибската криза

  • дмитрий медведев-
  • русия-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • джо байдън

Руският политик смята, че може да се върне конструктивен подход в отношенията и не бива да се възприемат съществуващите трудности като фатални

Медведев: Отношенията със Запада са по зле от Карибската криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В момента отношенията между Русия и САЩ са по-лоши, отколкото по време на кубинската ракетна криза. Това мнение изрази Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в интервю за вестник "Комерсант", цитирано от ТАСС.

"Не говоря за ситуация точно като кубинската ракетна криза, когато всичко висеше на косъм. Но в някои моменти сегашната ситуация е по-лоша. И е по-лоша, защото нашите партньори изхождат от предположението, че Русия може да бъде пренебрегвана", каза той.

Медведев добави, че в предишни години САЩ изхождаха от постулата, че Съветският съюз не е приятел, но трябва да се има предвид. "И сега те вярват, поне за момента, че Русия е умираща страна, че тя може да бъде игнорирана, че във външнополитическия дискурс тя може да бъде третирана с презрение и следователно е направила много грешки".

Той съжалява, че "нашите партньори на Запад така са се вдъхновили от силата си, особено след краха на Варшавския договор". Според него никой никога не се е опитвал да доведе конфронтацията с Москва до такова ниво. "Да, имаше много различни периоди, дори кубинската ракетна криза, но въпреки това на никой не му бе хрумвало да прекъсне всички комуникационни пътища. И какво направиха нашите партньори, например в Европейския съюз или САЩ - те започнаха да налагат индивидуални санкции".

Той добави, че въпреки колосалното противопоставяне между САЩ и СССР е невъзможно да си представим, че са наложени индивидуални санкции срещу Никита Хрушчов или Леонид Брежнев, или членове на Политбюро, или лидерите на Върховния съвет.

"Не, разбира се. Защо - защото нашите партньори бяха много по-прагматични. Да, ние не сме съгласни с политиката на Съветския съюз, осъждаме, но в същото време има канали за комуникация. Медведев, добавяйки, че дори експулсирането на дипломати, което сега е в ход, не е практикувано в такава степен по време на конфронтацията със СССР, въпреки че имаше единични случаи.

Отношенията на Русия със западните държави, включително САЩ и Европейския съюз, се влошиха драстично през последните години и то не по инициатива на Русия, обясни Медведев.

Той подчерта, че Русия се нуждае от "стабилни, добри, добросъседски, взаимноизгодни отношения с Европейския съюз, САЩ и с всички останали страни". "Но въпросът е точно на каква позиция се придържат нашите партньори."

Според него това напрежение се отразява зле на общата ситуация в света. "Мисля, че е лошо, че в икономически план всички са загубили много", каза заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на РФ.

Той коментира взаимодействието между Русия и Запада, отговаряйки на въпроса за отношението към протестите. Медведев отбеляза, че собствената му гледна точка не се е променила през последните 10 години - след митингите на площад Болотная в Москва.

"Що се отнася до отношението на моите другари, колеги, всички ние сме живи хора и ситуацията се промени. Виждаме отношението към нашата страна, което се проявява активно през последните години от нашите съседи в Европа и още повече в САЩ".

Според Медведев Русия и Западът "трябва да стигнат други, нормални, стабилни принципи на сътрудничество". "Надявам се това да се случи, наред с други неща, в резултат на руската външнополитическа дейност".

В същото време Медведев смята, че може да се върне конструктивен подход в отношенията и не бива да се възприемат съществуващите трудности като фатални.

"Не искам да кажа, че едната страна винаги е виновна за всичко, че сме бели и пухкави, а те винаги са мръсни и лоши. Но в тази ситуация със сигурност не сме били инициаторите на този вид конфронтационна спирала. Но това трябва да се третира без фатализъм. Може да се преобърне".

Срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, която ще се проведе в Женева на 16 юни, ще се превърне в възможност за обсъждане на най-трудните въпроси за двете страни, коментира той.

"Скоро ще има среща между президента на страната ни и президента на Съединените американски щати. Поне това вече е възможност за обсъждане на най-сложните и най-конфликтни теми".

Очаква се Путин и Байдън да се срещнат в Женева на 16 юни. Това ще бъде първата руско-американска среща на върха от юли 2018 г., когато Путин се срещна в Хелзинки с Доналд Тръмп.

Кремъл заяви, че лидерите на Русия и САЩ планират да "обсъдят състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-американските отношения, въпроси на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията и уреждането на регионални конфликти."

На 30 май Байдън обяви, че възнамерява да повдигне на срещата по-специално темата за нарушенията на правата на човека.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    21 3 Отговор
    "На 30-ти май Байдън обяви, че възнамерява да повдигне на срещата по-специално темата за нарушенията на правата на човека." Защо Бай Издън не си гледа правата в САЩ,а си вре носа, където не му е работата?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 GEORGE WOKER BUSH 💯🚩🏳️🇺🇸 REPUBLICAN

    4 14 Отговор
    Медведев и Путин трябваше да ги елиминирам тия двамата сини социалисти демократи руски преди 17 години чрез КГБ поне ама от Пентагона и Конгреса в Капитолия не ми разрешиха рептилите демократи.
  • 4 българче

    2 1 Отговор
    Е, и?
  • 5 Седесарят.

    20 3 Отговор
    Струва ми се ,че сега Рф,е в много по добра ПОЗИЦИЯ от 1963.г..Всяка държава си гледа интересите..Германия,прави коли,Русия оръжие,САЩ филми..,И Китай всичко което се сетим..Тъй ще я караме..Обаче,военните на САЩ,да напуснат суверенна България..!!!!Това е приоритет.!
  • 6 оня с коня

    15 1 Отговор
    Интересно как ще си говорят двамата Президенти,след като Байдън НЕ ЗНАЕ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ точно като Борисов?

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Вълко Червенков

    3 16 Отговор
    Лекарството действа,увеличете дозата.Санкции до дупка.Оставете Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина на Поднебесната Империя.Съдбата и е да стане Китайска провинция в недалечно бъдеще.
  • 8 Секира Курошава

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    ИМА ПРЕВОДАЧИ БЕ,ОХЛЮВ!

    Коментиран от #9

  • 9 оня с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Секира Курошава":

    Тъъъй ли?Ами обясни го това на всички Дебили тука,дето се чудеха на къф език е разговарял Борисов с Тръмп и други Висши Представители на Американската Власт!

    Коментиран от #10

  • 10 Секира Курошава

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    НА РУСОФИЛИСТИЦИТЕ НЯМА КАКВО ДА ИМ СЕ ОБЯСНЯВА,ТЕ НЕ ВДЯВАТ.
  • 11 Братче

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Ще си цвилят като коне. Гати и въпроса.
  • 12 Ако не бяха

    4 0 Отговор
    се успокоили нещата при Карибската криза, всичко щеше да ври и кипи...но сега не намерят ли решение, ще се изпари!
  • 13 Анонимен

    3 0 Отговор
    На руснаците им приписаха атентата срещу папа Йоан Павел втори после българите направиха възродителния процес и запада реши да върне балканите на Турция и турците които живеят и работят в ЕС и са в НАТО след ВСВ
  • 14 Развийш ли

    1 6 Отговор
    За Русия е важно да се споменава името и за да не я забрави цивилизацията че съществуват на белия свят

    Коментиран от #15

  • 15 Shadow Fiend

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Развийш ли":

    А защо имаш толкова негативни минуси?
    Нали ти си повелителя на правата вяра?
    А соросче?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания