Last news in Fakti

29 Април, 2021 17:16 1 668 2

В Нур-Султан се проведе 29-та сесия на Асамблеята на народа на Казахстан

  • асамблея на народа на казахстан-
  • казахстан

Нурсултан Назарбаев със статут на почетен председател на Асамблеята на народа на Казахстан

В Нур-Султан се проведе 29-та сесия на Асамблеята на народа на Казахстан - 1
Снимка: Фейсбук

На 28 април 2021 г. в град Нур-Султан, под председателството на първия президент на Казахстан Н. Назарбаев, се проведе поредната XXIX сесия на Асамблеята на народа на Казахстан под надслов "30 години единство, мир и съгласие".

Сесията се проведе в онлайн формат, с повече от 550 участници. Сред тях са членове на Асамблеята от всички области, председатели на републикански и регионални етнокултурни асоциации, депутати, ръководители на централни изпълнителни органи, политически партии, религиозни сдружения, представители на НПО, научна, творческа интелигенция и медии.

Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев в речта си отбеляза, че страната е изградила модерна пазарна икономика, успешно са проведени кардинални реформи. Днес Казахстан е сред 50-те най-развити държави в света и група страни с нива на доходи над средните. В същото време Казахстан с право се счита за лидер в областта на ядреното разоръжаване и неразпространение. На 29 август 1991 г. с Указ на първия президент бе закрит най-големият в света Семипалатински ядрен полигон, функционирал от 29 август 1949 г. След обявяването на независимостта на 16 декември 1991 г. Казахстан доброволно се отказа от четвъртия в света по мощност арсенал от ядрено оръжие.

Според първия президент на Казахстан, с компетентната си външна политика Казахстан се утвърди като миролюбива държава, насочена към сътрудничество и обезпечаване на мир. Страната установи приятелски, равноправни и взаимноизгодни отношения със 183 държави в света, междудържавни обединения и международни организации на основата на такива принципи на външната политика, като многовекторност, прагматизъм, проактивност и мултилатерализъм.

Н.Назарбаев подчерта, че мирът и разбирателството в страната са в основата на бъдещето на всички казахстанци и акцентира върху пет принципа, в съответствие с които трябва да се изгражда държавната политика и новата идентичност на нацията в следващите години:

1) Принципът на казахстанския патриотизъм, основан на доверието и взаимодействието между държавата и гражданите;

2) принципът на гражданското равенство;

3) принципът на обединяващата роля на държавния език;

4) принципът на "единство в многообразието", който всъщност активно се допълва от принципа на интеркултурализма;

5) принципът на постоянна модернизация на нацията.

В заключение Нурсултан Назарбаев изрази благодарност към всички членове на Асамблеята за постоянната им подкрепа за неговия курс на развитие на страната и взе решение да предаде на президента на Казахстан ръководството на Асамблеята на народа на Казахстан. Той е убеден, че това решение ще служи на интересите на Асамблеята и ще помогне на президента Касъм-Жомарт Токаев да изгради в унисон цялата текуща работа и планове за бъдещето на казахстанците, обществото и държавата.

В речта си президентът на Казахстан К. Токаев заяви, че Казахстан е изправен пред нови мащабни задачи. Казахстанският народ има за цел да изгради ефективна държава с устойчива икономика и справедливо общество с прогресивни ценности. За постигането на тази цел от ключово значение е общонационална консолидация на представителите на всички етноси и вероизповедания с цел безкористна служба в името на стратегическите интереси на Родината. Това е истинският патриотизъм. Асамблеята има цялата необходима функционалност и най-важното - човешки потенциал, за да играе специална роля в този исторически важен процес.

Държавният глава каза също, че Асамблеята на народа на Казахстан се превърна в най-авторитетна обществена институция, която има собствено представителство в Парламента с 9 депутати от различни етноси, които се избират на ротационен принцип, а опитът на Казахстан по етническите и религиозните въпроси е широко признат и търсен в международен план, за което свидетелства редовното провеждане в Казахстан на Конгреси на лидерите на световните и традиционните религии и на други международни форуми. Асамблеята се превърна в основа на междуетническото, междуконфесионалното разбирателство в страната. Фокусът на усилията на Асамблеята неизменно е в последователното лансиране на универсалния принцип "единство в многообразието".

В края на изказването си президентът К. Токаев предложи Нурсултан Назарбаев да има статут на почетен председател на Асамблеята на народа на Казахстан.

В заключение на сесията Асамблеята прие обръщение към народа на Казахстан, с което можете да се запознаете на сайта.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 3 Отговор
    Така ще прекръстим и Разград на Хазарград.
  • 2 ДЯВОЛА

    2 4 Отговор
    Казахстан са длъжни да станат щат на САЩ само тогава ще им светло бъдеще