Last news in Fakti

3 Юни, 2021 15:41 3 534 56

Ваксините са по-опасни от COVID-19? Как да познаем фалшивата новина.

  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • лъжи-
  • социални мрежи-
  • фалшиви новини

Опасността идва не от коронавируса, а от ваксините, гласи една популярна лъжлива новина в социалните мрежи

Ваксините са по-опасни от COVID-19? Как да познаем фалшивата новина. - 1
Снимка: БГНЕС

В социалните мрежи често се твърди, че ваксините са опасни. В едно видео, озаглавено "Въздействието на ваксините срещу COVID-19 върху смъртността", се намеква например, че много хора са починали не заради болестта, а тъкмо поради ваксинирането. Видеото, което масово се споделя в социалните мрежи, е подплатено с драматична музика и "онагледява" тезата с много графики от различни страни. Те уж доказват, че след началото на имунизационната кампания броят на смъртните случаи не е спаднал, а се е увеличил. Цитираните данни са от официални източници, но са така подбрани, че на пръв поглед да затвърдят търсената интерпретация. Същевременно умишлено се премълчават редица решаващи аспекти.

Какво се премълчава

Така например не се отчита броят на новите зарази с коронавируса, а той е решаващ за броя на смъртните случаи. Освен това се отчита единствено началният момент на имунизационните кампании, но не и по-нататъшното им развитие и това кога колко хора са били ваксинирани. Освен това графиките създават впечатлението, че веднага след началото на имунизационните кампании е имало ръст на смъртните случаи, който е бил предизвикан тъкмо от ваксината, а не от коронавируса.

Авторът на видеото Джоуел Смали омаловажава развитието на общата смъртност с помощта на един математически модел. На запитване на ARD той разяснява метода. Същият екстраполационен модел използват и други автори, за да докажат, че локдауните и останалите ограничителни мерки не са оказали никакво въздействие върху хода на пандемията. И в единия, и в другия случай обаче става дума за избирателно поднасяне само на част от данните, които обслужват съответната теза. Джоуел Смали например не е взел предвид всички фактори, тъй като данните за ваксините, според него, не били достатъчно детайлни. Само че ако в модела се вкарат всички данни, нещата изглеждат по съвсем друг начин. В повечето страни първоначално броят на починалите в резултат от COVID-19 се развива пропорционално на новите зарази, а след началото на имунизационните кампании дори леко спада, въпреки че броят на регистрираните нови зарази се увеличава.

"Твърде предизвикателна теза"

Друг привърженик на тезата за опасността от ваксините е френският вирусолог Люк Монтание, който твърди, че тъкмо ваксините са породили по-опасните нови щамове на коронавируса. "Ваксините бяха недопустима научна и медицинска грешка", твърди той. Според него ваксините създавали антитела, които допълнително подсилвали инфекцията. През 2008 година Люк Монтание получи Нобелова награда за откриването на ХИВ-вируса, след това обаче публикува редица тези, които научната общност отхвърли или опроверга. В сегашния случай Монтание не предлага никакви доказателства за своите твърдения. Според имунолога Люка Сисин-Сен, твърдението, че ваксинациите предизвикват появата на мутирали нови щамове, е "твърде предизвикателна теза". Той смята, че новите щамове възникват обикновено в региони, където много хора вече са прекарали инфекцията. И припомня, че по време на появата на новите щамове, в съответните региони още изобщо (или почти) не е имало ваксини.

Професорът по имунология го доказва с примера от Бразилия, където се появи бразилската мутация, както и с обратния пример от Израел, където вече са ваксинирани 60% от населението, а досега там не се е появил никакъв нов щам. Люка Сисин-Сен цитира изследвания, според които ваксинираните имат по-високо равнище на антитела в сравнение с преболедувалите COVID-19. Това, според него, означава, че появата на нови щамове у имунизираните е много по-малко вероятна, отколкото у преболедувалите. Люка Сисин-Сен взима съвсем насериозно споменатия риск от възникването на антитела, които допълнително подсилват инфекцията, но казва, че новите изследвания не са потвърдили това подозрение.

Автор: Вулф Роведер


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW-пропаганден машинен

    63 7 Отговор
    Много лесно, видете ли DW не четете манипулации и пропагганда!!! Затова ви е дадена тая глава да мислите,а не DW. да ви казва, какво да мислите или не, правите или не !!!!

    Коментиран от #54

  • 2 Хан Ко Брат

    51 11 Отговор
    Скоро теста за интелигентност ще включва и въпроса: Вие ваксинирате ри се против Ковид? При отговор да, ще се губят точки.

    Коментиран от #3

  • 3 СДС ваксиниран

    9 50 Отговор

    До коментар #2 от "Хан Ко Брат":

    а при отговор не директно ви пращаме антиваксърчета към общежитията и под ключ там ахахах. докато ние ще си пътуваме свободно :)

    Коментиран от #4, #6, #7, #8, #11, #13

  • 4 др Гей Билтс

    41 8 Отговор

    До коментар #3 от "СДС ваксиниран":

    Ще пътувате скоро към Преизподнята.
  • 5 Размисли и страсти

    42 4 Отговор
    Точно ДВ ли ще ни учи кое е новина и кое не. Голям смях!
  • 6 Счупи тъпомера

    35 5 Отговор

    До коментар #3 от "СДС ваксиниран":

    Ти няма нужда да ходиш на IQ тест, толкова малка скала няма.
  • 7 Аз от БЕХ

    36 8 Отговор

    До коментар #3 от "СДС ваксиниран":

    Да, ще си пътувате свободно към гробищата...
  • 8 факсър

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "СДС ваксиниран":

    Другарко Паси, формулирайте "свободно" !
  • 9 Псевдоним

    28 4 Отговор
    Иронията е, че тази статия осъжда избирателни проучвания, а самата тя се базира на такива, като просто стъпва на друг времеви интервал. Много е лесно да се замерват неудобни хора с числа и графики, ако контролираш 95% от информационния поток в медиите.
  • 10 Затова

    8 39 Отговор
    В другите страни хората искат и се ваксинират масово, защото си знаят интереса и си го защитават. За разлика от Ганопитеците у нас които са най-умните в света и които са убедени че другите са тъпи и се минават, а те такава грешка никога няма да направят. Разбира се както винаги Ганопитеците се прекарват сами така както никои не може да ги прецака, но това е въпрос на умствен потенциал.

    Коментиран от #15, #19, #48

  • 11 Дреф

    30 6 Отговор

    До коментар #3 от "СДС ваксиниран":

    Къде ще пътуваш свободно ? Да, до Петрич сигурно може, или до Гюргево.
    Австралия затвори границата си до 2022, в Норвегия с ваксината те очаква 14 дневна карантина, ваксинираните британци имат 14 дни карантина в Германия, Франция също обмисля да въведе карантина за тях.
    Китай : 14 дневна карантина за ваксинирани и после тест.
    А когато видите DW всичко ви става ясно. Дори вестник " Дума" лъжеше по-малко.
  • 12 3333

    4 12 Отговор
    Това е първото честно заглавие, до този момент, за съжаление към статия, пълна манипулация и плебейчетата, вЕрващи в цЕлата измама изпадат в екстаз.
  • 13 3333

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "СДС ваксиниран":

    Абе, вие нЕма да сте живи за да ни пращате където и да било.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 3333

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Затова":

    Ти защити ли своя интерес, умнико?

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 3333

    33 3 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    Ама нали ваксината те пази, к'ви биологични терористи? И по-добре иди сложи трета доза, за по-голяма сигурност, да не вземеш са гътнеш, хахахха

    Коментиран от #21

  • 18 Затова

    5 35 Отговор

    До коментар #15 от "3333":

    Всеки трезво мислещ човек при първа възможност се ваксинира така е в цял свят. Разликата при нас е,че трезво мислещите хора невярващи на търтите терори е в пъти по-малак отколкото в другите страни. За съжаление всички плащаме за това. Да ваксинирах се както и всичките ми роднини и не малка част от познатите ми. И след 6 месеца ще го направя отново без грам съмнение или колебание.

    Коментиран от #22, #28

  • 19 Дървин

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Затова":

    Викате да мрат Ганьопитеците, а Джендърпитеците (новопръкналият се вид) да живеят !? Това, кой клон от еволюцията е ? Явно вие се определяте, като Джендърпитек, така че питам от научна гледна точка!
  • 20 3333

    24 4 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    Иначе съм съгласен, че вие опитните мишки требе да бъдете настанени на нЕква територия, далече от хората(разбирай генно НЕмодифицирани) ай иди са бодни, ма не в Хепи.

    Коментиран от #32

  • 21 Глупости

    4 36 Отговор

    До коментар #17 от "3333":

    Не е въпроса в това, че аз съм се ваксинирал, а ти не си. Трябва да няма нито един не ваксиниран човек. Докато има не ваксинирани вируса има как да съществува и да се разпространява. Това означава, че ще има епидемия и ще се вземат мерки за нейното ограничаване което води до потъване на икономиката. Това ми отнема правото да живея не в продължителна и дълбока икономическа криза и рецесия която е гарантирана от не желаещите да бъдат ваксинирани. Тоест нежелаещите да се ваксинират отнемат правото на нормален живот на разумните хора невярващи на тъпотите които се генерират и тиражират масово относно ваксините.

    Коментиран от #24, #25, #26, #29, #30

  • 22 3333

    16 3 Отговор

    До коментар #18 от "Затова":

    Троли, ти си всичко друго, но не и трезвомислещ човек, поне не и в общоприетия смисъл, явно вакса действа. Не виждам смисъл от спор с теб, успех на новата територия, защитената.
  • 23 Ковидфашисте,

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    Хитлер, както и всеки друг фашист е запопнал с подобни думи, а впоследствие и действия и всички знаем, как е свършил! Що не вземеш да се гръмнеш още сега да се не мъчиш ?
  • 24 4-ти км

    19 3 Отговор

    До коментар #21 от "Глупости":

    Аве "гений" ти, що смяташ, че си по-умен от вируса !?!?
  • 25 3333

    26 3 Отговор

    До коментар #21 от "Глупости":

    Напротив, точно обратното е, но явно ТВ-то не ти е простило. Кофти е да си податлив на промивка, но кво да се прави. Никой не ви отнема никакво право, НАЛИ СТЕ ЗАЩИТЕНИ. И вземи чети малко конвенция за правата на човека, тогава ми говори ти кой какво отнема и ти не решаваш кое трябва и не трябва. Купи си остров и го направи само за генномодифицирани.
  • 26 провинциалист от провинция Тракия

    18 3 Отговор

    До коментар #21 от "Глупости":

    Кажи сега нещо и за демокрацията.
  • 27 Хан Ко Брат

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    Ти братче счупи тЪпомерА. Шампион си ти,шампион. След като си ваксиниран, значи трябва и да си защитен според теб и тези като теб, така че не се страхувай от не ваксинирате. Ти си ЗАЩИТЕН!🤣🤮🤣🤮🤣🤮
  • 28 Счупи тъпомера

    25 2 Отговор

    До коментар #18 от "Затова":

    Не виждам висши политици да се ваксинират, а в същото време ваксинират безплатно бежанците в Гърция. Абе безплатно ли е и е за най-бедните, няма да е стока. Доброволно лабораторен плъх няма да стана.
  • 29 !!!!!!!

    20 4 Отговор

    До коментар #21 от "Глупости":

    Това за "праватата" ти го обясни на всички умрели от тромбози и пр. следстве на ваксини! Кой си ти ве гHидо, че да решаваш, кой да живее и кой не, налагайк твоите "права" !

    Коментиран от #31, #41

  • 30 3333

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Глупости":

    Само последно, понеже и станА жал за тебе, поинтересувай се какво е VAERS, чао!
  • 31 Счупи тъпомера

    15 3 Отговор

    До коментар #29 от "!!!!!!!":

    Защо му се нервиш на това, той си е такъв, облъчен, неграмотен, но като банкянския, ръси това, което няма.
  • 32 Глупости

    3 22 Отговор

    До коментар #20 от "3333":

    Една подробност е, че “опитните мишки” вече гонят един милиард в света. А до няколко месеца ще са повече от 3 милиарда и то главно в развиете страни. Мнозинството няма да се изсели. Малцинството или се ваксинира или се изселва това е бъдещето. Мястото на анти-ваксърите е в изостаналите африкански и азиатски държави

    Коментиран от #34, #35, #36

  • 33 3333

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    И сега наистина последно, доста държави имат фондове за изплащане на обезщетения на ПОСТРАДАЛИ ОТ ВАКСИНИ, И НЕ САМО ВАКСИНИ ЗА кашлицата.Така полезните и безопасни ваксини. Нещо по този въпрос да имаш да кажеш, а България дори това няма.
  • 34 Счупи тъпомера

    19 3 Отговор

    До коментар #32 от "Глупости":

    Глупакоооо, замисли се бе, ползвай я тази самотна мозъчна клетка. Облъчили са те и си решил, че си прав. Дай, покажи видео и снимки, където се ваксинират правителства и парламенти. Няма. Гледам бежански лагери ваксинират, идиоти като теб ваксинират, ама президенти не.
  • 35 СДС ваксиниран

    3 19 Отговор

    До коментар #32 от "Глупости":

    евала колега.. един от малкото мислещи хора явно. жалко само че в българия ще има и 4та и 5та вълна като се гледа масовото мнение за ваксините :)
  • 36 3333

    15 2 Отговор

    До коментар #32 от "Глупости":

    Прозира стадния ти начин на мислене сигурно за тва сте фенове на стадния имунитет, добит чрез ваксини. 3 милиарда не са 7 и сметни сега като измрат половината от тия три, направо звънкай на Илон, мое бутне едно рамо за Марс.
  • 37 Jacques Yves Moineau

    17 1 Отговор
    Защо да вярвам на DW? Излиза че DW са по големи специалисти от Люк Монтание ....а той все пак е нобелов лауреат. Не че е невъзможно той да защитава теза против ваксините, но ако е така, DW трябва да разследват и да кажат. Това му се вика разследваща журналистика. А не просто да драскаш- този е прав, а този не.
  • 38 Jacques Yves Moineau

    21 1 Отговор
    Истината една: истинския ефект от ваксините ще се разбере след година, две.

    Коментиран от #39, #46

  • 39 Счупи тъпомера

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "Jacques Yves Moineau":

    Точно, нали първо трябва да се излъжат възможно най-много хора. То ако ставаше веднага, щяха да пострадат само 100-200 души, другите нямаше да искат.
  • 40 Счупи тъпомера

    12 2 Отговор
    Сега се наливат едни пари за борба с някакъв грип, утре кампанията ще бъде за борба с последиците от ваксините.
  • 41 Глупости

    2 20 Отговор

    До коментар #29 от "!!!!!!!":

    И колко са умрелите от тромби по един на милион ваксинирани. Като даже не се знае дали има някаква впръска с ваксината, а случаите просто се използват за да се преразпределят пазарни дялове на различните производители. Колко са умрели от тромби сред не ваксинираните защо не се казва. Но дори и на всеки милион ваксинирани да има по няколко починали действително от ваксината спрямо броя на хората загинали след заразяване с вируса това е нищо. Ако всички седем милиона у на се ваксинират и това с тромбите е вярно в което дълбоко се съмнявам у нас ще има 14 починали от това, а сега всеки ден умират по 20 човека. Да не говорим, че имаше периоди които стигаха и по 200 на ден. Кои риск е по-голям?

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Счупи тъпомера

    11 3 Отговор

    До коментар #41 от "Глупости":

    Да забелязваш, че откакто ги няма едни политици, един изчислител и НОЩ, цифрите падат, независимо от времето. Сигурен ли си, че са били верни? Това, кой от какво е починал, няма никакво значение, можеше да е от усложнение от грип тип А.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да бе да

    2 14 Отговор

    До коментар #38 от "Jacques Yves Moineau":

    А след преболедуване се разбира веднага ефекта перфектна логика.
    Наивните хората първо вярваха на тъпи теории които първо отричаха съществуването на вирус. После вярваха, че това е просто грип които лятото ще изчезне. После вярваха, че щели да ги чипират с ваксини. После вярваха, че от ваксините се умира масово след ваксинацията. След като вече ваксинираните в света са повече от 0.8 милиарда т.е повече от10% от населеното на земята, а масовото измиране го няма почнаха да вярват,че умирането не ставало веднага, а в рамките на 2 години. След 2 години като отново няма толкова трупове ще почнат вярват че смъртта ще настъпи до 5 години после до 10.

    Коментиран от #47

  • 47 3333

    15 3 Отговор

    До коментар #46 от "Да бе да":

    Не разбирам какъв ви е проблема мишоци, нали вече сте взели вълшебния еликсир и сте защитени.Сега следвайте указанията от телевизора на учените, спонсорирани, от онези чичковци дето правят пари от такива едноклетъчни като вас. За страх все още не са измислили инжекцион, ще трябва да почакате малко.
  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Затова":

    Не е заради това!Там гикарат почти насила.....Не можеш в кафе да седнеш,или в детска градина да влезеш да си облечеш детето!навсякъде пср,или документ за ваксинация!Там е фашио!А,за ваксиираните,хем ще ви бодат,хем ще боледувате,някой от вас по тежко други по леко!Това е истина,а другото си го приказвайте!Ако лабораториите пуснат нов Щам,неваксинираните пак ще се справят,а за ваксинираните.......Попитайте за това някой който разбира,а вие се понапънете между ушите и кажете -Защо???И пак дави кажа ,около 8-10% от хората не могат да бъдат въобще засегнати и унищожени!
  • 49 Хайде стига

    7 2 Отговор
    Когато обявява ха СЗО всяка година за кой грип да се имунизираме, никой не говореше за терористи, антиваксари и други подобни. И тогава имаше имунизирани и неимунизирани, но нямаше деление, а сега какво се получава: торбата с мишките, раздрусватни със създаден проблем, а елита си прави каквото си иска с нас. Бъдете здрави и се радвайте на живота, който не ви е подарен от другите.!
  • 50 ваксиниран

    2 9 Отговор
    Ма не се ваксинирайте бе. На есен пак ще се реве против което и да е правителство защо има мерки.

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Ирина

    7 1 Отговор
    От СЗО никога не е обявена пандемия! Точните думи са : "can be " - може да бъде . Вижте сами какво означават тези две думички, защото никога не са си позволили да забраняват или да налагат каквото и да е, защото нямат право. За това използват манипулации през медиите. Телевизията е шоу и изкуство за това те имат свобода да представят всичко по начин с който да впечатлят зрителите а това се нарича пропаганда, която е в състояние да подейства и на най- трезвомислещите хора. Новите ваксини ( генна терапия) не са опасни за неваксинираните но може да са опасни за тези, които се съгласяват да я пробват. Така или иначе ковид вирусите мутират постоянно, защото това е най - нормалното нещо за вирусите с рнк- борба за оцеляване, и еволюция , която ваксините не могат да предотвратят даже предизвикат още повече нови варианти. Това изяснява безсмислието на ваксините.
  • 52 Георги

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "ваксиниран":

    Ма вие не разбрахте ли, че колкото повече се подчинявате надявайки се че ако изпълнявате "съветите " на зсо и подкупените държавни институции, всичко ще се свърши , вярвате още че ще се върнете към предишния свободен живот. Не , примамват ви с обещание за месец след месец но така вече ни лъжат повече от година. След ваксината ще сте свободни, да , ама не, защото не ви гарантират имунитет, даже се намеква за трета игла.
  • 53 Георги

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "ваксиниран":

    Сега пускат нова изненада. Ваксинираните са с риск за тромбоза ако пътуват със самолет ( не е за вярване но вече нищо не е за очудване) , защото в самолет на има промяна в атмосферното налягане, колкото и да е малка промяната в налягането и дори да не е опасно, загрижените за здравето ви самолетни компании ще измислят някой мотив да подписвате информирано съгласие за да ви позволят да пътувате на ваша отговорност. Повече от година само изнудване и празни обещания.
  • 54 ARGON

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "DW-пропаганден машинен":

    Ковид-лъжите са безкрайни. Целта е баламосване и плашене на публиката за да се набоцкат с отровните ваксини.

    Дойче зеле са еврейска медия.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 asd

    3 1 Отговор
    Бодете се и напускайте.Само не натяквайте мнението си на останалата част от населението.Това е целта на ваксините.Ако не вярвате,питайте Израел.Те най-добре знаят или оня очилатия килър.Айде,лек път с ваксините.