Last news in Fakti

7 Юни, 2021 15:55 4 230 47

"Баща ми почина от COVID-19 в България. Защо не беше ваксиниран?"

  • имунитет-
  • ес-
  • пациент-
  • почина-
  • коронавирус-
  • българия-
  • европа-
  • ваксини-
  • смъртност

В България броят на новите инфекции с коронавирус намаля значително, но страната отчита най-високата смъртност в ЕС. Защо? Какво в България е по-различно?

"Баща ми почина от COVID-19 в България. Защо не беше ваксиниран?" - 1
Снимка: Shutterstock

Актуалните данни ни настройват оптимистично: в повечето страни в Европа броят на новите инфекции с коронавирус и на починалите от COVID-19 намаляха драстично. Това се дължи основно на все по-големия дял ваксинирани хора, особено сред най-възрастното население. Пандемията далеч не е приключила, но сегашното развитие дава надежда, че в скоро време Европа ще е в състояние да държи под контрол вируса. При по-задълбочен поглед обаче си проличава, че не всички европейски държави са в еднаква степен засегнати от това положително развитие. В страни като България, Румъния и Словакия ниският дял на ваксинираните и слабостите в системата на здравеопазването все още поддържат по-високи нива на смъртност (виж приложената графика) от тази в останалия ЕС.

"Защо баща ми не беше ваксиниран?"

"Април завинаги ще остане в паметта ми като месец на болезнена несправедливост: тогава си направих първата ваксина срещу COVID-19 във Великобритания, а неваксинираният ми баща почина от вируса в България. Защо аз - жена на средна възраст - бях защитена чрез ваксина, а близо 90% от над 80-годишните хора в България не бяха?", пита българката Люба Касова, съосновател на международната консултантска компания AKAS, която съветва медии как да общуват с аудиторията си. Нейният отчаян вик за помощ беше публикуван в британския вестник "Гардиън". Статията на Касова в британското издание показва как разликите в благосъстоянието в рамките на ЕС и различните политически цели, поставени от отделните национални държави по време на пандемията с коронавирус, са решавали въпроса за живота и смъртта на хората.

В България лекари има, но...

Важен е например въпросът за качеството на медицинското обслужване в отделните държави. По данни на Евростат в Полша, например, се падат по 238 лекари на 100 000 жители - това е най-ниското ниво за целия ЕС. В Германия се падат по 431 лекари на 100 000 души. На пръв поглед България стои в това отношение доста добре - там се падат по 421 лекари на 100 000 жители. И въпреки това данните на университета "Джон Хопкинс" сочат, че в страната е отчетен най-високият за ЕС процент смъртни случаи от общия брой инфекции - 4%. След нея се нареждат Унгария, Словакия, Румъния и Италия. Статистиките показват, че смъртността от COVID-19 е висока навсякъде, където по-възрастните групи от населението не са били ваксинирани с приоритет, където публичното здравеопазване е недофинансирано, а недоверието към ваксините е широко разпространено.

В Италия например до средата на февруари тази година само 6% от над 80-годишните бяха получили поне първа доза ваксина. В Германия тогава са били ваксинирани вече 20% от най-възрастните, а във Франция - 23%. Едва от началото на тази година смъртността от COVID-19 в Италия започна да спада и в момента възлиза на близо 3%. "Тук си проличава ефектът от ваксините", казва Доминик Щилфрид, шеф на Института на германските обществено-правни здравни каси пред "Ханделсблат". Според него, намаляващият процент на смъртността от и с COVID-19 е следствие от това, че средната възраст на заразените с коронавирус междувременно е спаднала под 40 години. По-ниската средна възраст на заразените пък е следствие от високия дял на ваксинираните сред по-възрастните групи от населението.

Франция - страна за пример

Особено впечатляващи са данните от Франция и Великобритания, които също доказват този факт. В края на ноември миналата година Обединеното кралство имаше 15% смъртност от COVID-19, а междувременно тя е спаднала на 2,84%. Във Франция рекордно високата смъртност от COVID-19 през април 2020 (близо 24%) спадна през януари тази година до 2,4%, а на 4 юни - дори до 1,91%.

За Люба Касова тези данни едва ли са някаква утеха. "Когато баща ми почина на 8 април, едва седем процента от българското население над 80 години бяха получили поне първа доза с ваксина, докато във Великобритания този дял възлизаше на 97%", написа тя в "Гардиън". Според Касова, и месец по-късно ситуацията в България не показвала значително подобрение. Едва 10% от хората над 80 години са били ваксинирани. Заключението на Касова гласи: "Баща ми явно не е имал вече икономическа стойност за обществото, поради което животът му не си е струвало да бъде спасен".

Автор: Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоко

    41 3 Отговор
    DW...без коментар!

    Коментиран от #37

  • 2 Баща ти е починал

    23 4 Отговор
    Щото взема пенсия! Ако се прибереш тебе ще те ваксинират постоянно, защото пенсията ти ще идва от Великобритания, а ще я ядеш тук!

    Коментиран от #45

  • 3 др Гей Билтс

    38 2 Отговор
    Разбрахме, че един е починал от Ковид и не е бил ваксиниран, ами останалите? Както има статистика на загинали по пътищата с и без колан, така трябва и да има и подобна колко от починалите от Ковид са минали имунизацията, коя игла и кой препарат, иначе подобни статии си остават просто слъзлива пропаганда.
  • 4 DW- пропаганден машинен

    51 3 Отговор
    Долна, гнусна, манипулативна статия или защо DW прави таква черна пропаганда ???
  • 5 123

    32 4 Отговор
    Немска пропаганда , който иска може да се боцка експериментални течноси има в излишък .

    Коментиран от #38

  • 6 Псевдоним

    27 0 Отговор
    Ако не се лъжа, статията беше качвана преди време в сайта. Явно сега я пренаписват от Дойче Веле и обратно пак тук.

    Коментиран от #28

  • 7 324

    42 1 Отговор
    Защото
    над 80 години все от нещо се умира, засега безсмъртието не е постижимо.
  • 8 Що не

    30 1 Отговор
    го взе в чужбина да бъде ваксиниран ? Не , че там всичко е ваксинирано , де !
  • 9 Някой си

    29 3 Отговор
    Ваксината не е гаранция, че няма да умреш от КОВИД 19!
    Как може да има толкова ограничени хора?
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 3 Отговор
    В момента гледам Джокович играе с гениален в този мач МУЗЕТИ и не се занимавам с глупостите ,които бълвате!Смъртноста в бг е висока,заради облагите от КОВИД,а не поради смърт от КОвид!Погледнете данните за страните дет сте изброили,дайте ги,както аз ги давам и тогава ще видите -В БГ това НЕЩО не е било и не е Актуално!!!В бг е актуална ОБЛАГАТЕ ФИНАНСОВА от това Биологично оръжие създадено за англосаксонците!!!
  • 11 Миризлив пор

    10 6 Отговор
    Като чета сайта и си мисля че редакторите са със шизофрения. Цяла година оплюване на мерките и даване на трибуна на Мангъров и накрая... Ми имало болни, че и умирали? Ами това е живота, обяснете на човека че баща му е бил "суха съчка" и "умира се не от ковид а със ковид" и от придружаващи заболявания и кой знае? Може просто валидността на теста да е на 50% и може и да е имал а може и да е нямал? Обяснете му че е имал БЦЖ ваксина и за капак доктор Антония Първанова да му изчете една лекция. Време е да се заеме една сериозна позиция, иначе може някой с бяла престилка да се самосезира.
  • 12 ПълниГлупости

    14 3 Отговор
    Дъщеря ме е във Англия. Още не е ваксинирана. И не може да се ваксинира. Там няма по желание. Чакаш да те поканят.
  • 13 ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ

    12 17 Отговор
    ИМА ЕДИН ПРОСТ ЧОВЕК ЗАЕМАЩ ОТГОВОРНА ДЛЪЖНОСТ И СЕ ВОДИ ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА,НО ИЗЛЕЗНА ИЗГОРИ МАСКИ И ЗАЯВИ,ЧЕ ТАКЪВ ВИРУС НЕ СЪЩЕСТВУВА И ПРИЗОВА ХОРАТА ДА НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАТ НА МЕРКИТЕ! НЕЗНАМ ЗАЩО ДО ДЕН ДНЕШЕН НИКОЙ НЕ МУ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ,ЗАЩО НЯМА СЛЕДСТВИЕ СРЕЩУ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?!

    Коментиран от #18, #39, #40

  • 14 Рошко

    8 2 Отговор
    DZеле а вие няма да се чипирате та да спрете да манипулирате аудиторията, чипиран нечипиран пак ще се мре, не разбрахте ли

    Коментиран от #15

  • 15 Миризлив пор

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    То че ще се мре ще се мре, въпроса е "кога"?

    Коментиран от #26

  • 16 Независим

    15 8 Отговор
    Имам трима колеги, които прекараха Ковид , след първа доза ваксина, а също и зъболерката ми. Оказа се , че в случаите на прекарали вируса след ваксиниране са много по-тежки отколкото тези, които не са ваксинирани. Двама от колегимите бяха по 3 седмици в болница. Единия от тях, спортен тип , беше загубил 20кг от теглото си с 50% увреждания на белия дроб,беше станал като вейка! Моята зъболекарка след ваксината сподели много по-тежко изкаранковид с до 39.5 температура вкъщи и много по-зле от сина и, който не се е имунизирал и на който муе минало като грип - за 2 -3 дена. На нея и е трябвало 1 месец , от който 2 седмици в болестно състояние. не превъзнасяйте ваксините получени по време на пандемия. Това очевадно не е панацея. още повече не е добра идея, защото води до компрометиране на имунната система.

    Коментиран от #27

  • 17 бай онзи

    13 2 Отговор
    пропаганда за ваксини в пълна пара, нон-стоп и отвсякъде
  • 18 324

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ":

    Следващия път си спести глупостите, които пишеш, че губиш времето на форумци.
  • 19 бай

    7 3 Отговор
    в България хората са със нисък имунитет защото последните 30 години ядат всякакви гадосто но не и истинска храна меко казано тровят народа досегашните управлиаващи , за сметка на това трупат колосални печалби и не плащат данаци .
  • 20 наблюдател

    5 9 Отговор
    не е ваксиниран защото ние българите не искаме,страх ни е да не ни избият с нещо сърповете и чуковете от главите
  • 21 Бла-бла-бла

    16 1 Отговор
    Аман от провокации. Каквото реши ония отгоре, това ще стане. Немците напънаха ваксините да са задължителни, не стана. Ограничиха правата на неваксинираните, пак не стана. Спрете се вече....
  • 22 номад

    11 1 Отговор
    мноо ама мноо ефтина пропаганда
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 dfu

    8 2 Отговор
    То и принц Филип се беше ваксинирал, но ваксината го предпази само за 2 месеца. Сега няма как да разберем дали, ако не се беше ваксинирал, щеше да живее още 99 години. :D
  • 25 глупаво

    3 1 Отговор
    Април нямахме толкова ваксини, но ако беше пожелал сигурно щяха да го ваксинират от първите. Прото хората не искат, особено по-възрастните ги е страх, а пък то тях не ги хващат ваксините винаги, по-опасни са за млади хора, както се видя от изследванията.
  • 26 Къпане, не миризлив

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Миризлив пор":

    Какво значение има кога, щом е неизбежно?

    Коментиран от #31

  • 27 ами да

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Независим":

    Със всяка ваксина е така, изисква се да не си болен, и се натоварва имунната система, ако междувременно се разболееш или си бил болен и не си знаел, го караш по-тежко.
  • 28 Помня

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Псевдоним":

    Помня я,прав сте!
  • 29 Въпрос

    1 0 Отговор
    Това да не е статия на ченгето Сашко Андреев ?
  • 30 бай Даньо

    0 2 Отговор
    Българския "народ" до там запростя, толкова падна нивото че се получават ефекти непознати за цивилизацията като само 21% от медицинския персонал ваксинирани!? Ганчо върви смело и намахано към края си като държава. С такъв "народ" рано или късно настъпваме мотиката яко. Тогава националните катастрофи ще са като приятелско предупреждение (от съседите), като прелюдия за края .
  • 31 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Къпане, не миризлив":

    Когато господ ни прати телеграмата
  • 32 Сандо

    3 1 Отговор
    Колко хора умряха в ГерманияыЗащо не ги ваксинирахте,а ДВ?Изгонете ги тия от България,че само воня разнасят по нашите,и без това скапани,медии!!!
  • 33 Дебилчев

    1 0 Отговор
    Като нямаше ваксини как да го ваксинират, сега има
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гост

    1 0 Отговор
    В България има свободно ваксини ,кой каквото иска може да си сложи.За разлика от запъда Европа у нас има много ваксини и всеки чака да видим дали да се ваксинира или ще изчака руската ваксина или китайската...оправдания.
  • 36 един от многото

    7 0 Отговор
    Да беше си стояла в България и да заведеш баща си на ваксинация , а не да пишеш глупости.
  • 37 ARGON

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йоко":

    Еврейската медия Дойче Зеле с нов опит за баламосване на публиката с фалшиви дезинформации.
  • 38 ARGON

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Не е немска, а еврейска пропаганда. Медиите в ЕС и САЩ са еврейска собственост.
  • 39 ARGON

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ":

    Ти си простият човек. Ковид вирус няма. Американската държавна агенция CDC го призана в доклад, публикуван на страницата на FDA.
  • 40 София

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ":

    Още не разбрахте че няма пандемия, така че добре се е изказал и също Борисов го каза един път, незнам изпусна ли се или нарочно го намекна но беше ясно. Друг е въпросът че правителствата в цял свят, гледат да имат полза от кризата. Истината е че те не могат да съществуват без кризисни ситуации. Народа трябва да има неразрешим проблем, тогава правителството уж ще оправи ситуацията. Трябва да се поставим на тяхно място- има пандемия за стадото има ни и нас, няма пандемия загиваме ние. За мен това са убийци на които не трябва да се подчиняваме.
  • 41 Пеко

    3 1 Отговор
    Булка,ако баща ти беше ваксиниран,вероятно щеше да говориш пред медиите доста по-рано.Лека му пръст на човека.
  • 42 джими

    2 1 Отговор
    набива се на очи факта, че страните, в които населението има лош опит с управляващата класа, скиптицизма към ваксинирането е най-голям....защо ли не им вярваме...

    Коментиран от #44

  • 43 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    2 0 Отговор
    Починал 80-годишен българин при средна продължителност на живота на мъжете в България 72 години! Всичките ми дядовци починаха на по-малко от 80 години ПРЕДИ "пандемията"!
  • 44 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "джими":

    Прав си! Друг е въпросът дали доверието на хората от западните страни в техните правителства и медии в конкретния случай с ковид-инжекциите е оправдано...
  • 45 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баща ти е починал":

    Я кажи каква заплата взимат лекарите в Англия,Франция,Германия и Италия?? Да не би здравето на Западняка да е по-ценно от това на българина?? Българските лекари,вследствие на мизерните си заплати в сравнение със западните си колеги НЕ СА МОТИВИРАНИ да работят съвестно окачествено!! Само с " Хипократова клетва" не става!! Схващаш ли бе тикво???
  • 46 Д-р Куин лечителката

    1 0 Отговор
    Кой знае бащата дали не е имал 5-6 тежки диагнози,а с фалшив тест е кръстен умрял ОТ " корона"!! Я нека каже направена ли е аутопсия??
  • 47 Млад човек

    0 0 Отговор
    Баща ми почина на 50 г. възраст,а майка ми на 58г. Много преди " пандемията" от измисления " коронавирус!!