19 Юни, 2021 06:30 5 137 28

Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • антитела-
  • пандемия-
  • германия-
  • имунна система-
  • ваксини

Какви са причините? И кои са най-уязвимите групи?

Защо не всички ваксинирани изграждат антитела - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия ваксини срещу COVID-19 се поставят вече от над половина година. Дотук над 27 процента от населението са напълно имунизирани срещу вируса, но далеч не всички ваксинирани са развили антитела. "Все повече изследвания се занимават с въпроса за имунния отговор на организма след ваксиниране", казва председателят на Постоянната комисия за ваксините (STIKO) Томас Мертенс пред обществено-правната телевизия АРД. При някои хора, чиято имунна система е потискана медикаментозно, например заради различни терапии, очевидно ваксините не действат толкова добре, предполагат експертите от комисията. Но защо? От години е известно, че някои хора имат по-слаб имунен отговор от други. И това изобщо не зависи от ваксините срещу COVID-19, ами важи и за всички останали ваксинации. Тази имунна слабост на организма се нарича имунодефицит.

Това са най-уязвимите групи

След ваксинация имунните клетки в организма трябва да започнат да се размножават чрез делене, за да се образуват антитела, обяснява имунологът Карстен Вацл. Същият механизъм се наблюдава и при раковите клетки. Затова хората с онкологични заболявания получават медикаменти, които забавят деленето на клетките. Но те забавят и деленето на имунните клетки, които след ваксинация трябва да образуват антитела. "Затова особено при пациентите, които са подложени на химиотерапия, почти не се наблюдава образуването на антитела", казва д-р Вацл.

Същото се случва и след трансплантация на органи. За да не отблъсне организма дарения орган, при тези пациенти чрез медикаменти се потиска имунната система. Подобен проблем може да възникне и при хората с автоимунни заболявания - като множествена склероза или ревматизъм. При тях самата имунна система е проблемът, тъй като тя се бори срещу собствения организъм. Затова и такива пациенти получават медикаменти, които могат да намалят ефекта от ваксинирането.

Възрастта също играе роля

Изследване в един старчески дом в Дортмунд е показало, че при някои от обитателите му нивото на антитела е било много ниско. "Способността на организма да изгражда имунен отговор намалява с напредването на възрастта", казва Томас Мертенс от Постоянната комисия за ваксините. Това обяснява защо при по-възрастните хора понякога липсва стабилен имунен отговор, уточнява той.

А дали реваксинациите могат да решат проблема? В момента се правят допълнителни изследвания и когато има резултати от тях, ще бъде преценено за кои групи пациенти какви реваксинации са необходими, казва Мертенс от STIKO. И д-р Вацл споделя мнението му. Може да се помисли дали при хората, претърпели трансплантация, да не се използват други ваксини. А при пациентите с ракови заболявания трябва да се изчака краят на химиотерапията, за да се възстанови имунната система, преди да бъдат ваксинирани. Експертите обаче са категорични, че няма универсална формула за имунния отговор. По-скоро са нужни индивидуални решения, посочват те.

Автор: Аня Мартини


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санитар

    47 4 Отговор
    Повтаря се грипната история,където всяка година хора се ваксинираха срещу грип и се разболяваха и умираха.Голяма част от ваксинираните пък развиха други заболявания заради ваксините

    Коментиран от #16

  • 2 един от стадото

    20 0 Отговор
    Борис Джонсън, Тръмп, Борисов по време на лечението им от Ковид бяха инжектирани с кортикостероиди. За намаляване на имунния отговор на организма и цитокинова буря. Със сигурност сега не са ваксинирани защото това ще е краят им. Пълно щастие няма
  • 3 Тяло антитяло

    19 9 Отговор
    Защото ваксините ви не струват. Защо със спутник-а развиват антитела?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Гост

    9 17 Отговор

    До коментар #3 от "Тяло антитяло":

    Защо ако спутника е толкова добра ваксина хора които ще се срещат с Путин са поставяни две седмица в карантина след като той уж е ваксиниран?

    Коментиран от #7, #14, #17

  • 5 един от стадото

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "Тяло антитяло":

    не знам какво развиват, ама Москва пак пламна

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само питам

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Байдън и него ли го държаха 2 седмици?А журналята на пресконференцията след това?
  • 8 А чуваш ли?

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И в тези с 5%-ия имунен дефицит защо да не влизат 1% заболели и починали от Ковид(грип,пневмонии)?
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 2 Отговор
    Това е преписана слаба статия!това са хора,които не познават имуна на човека!Много повече за имуна са знаели отровители и лечители в древноста от сега макар да имат по добра база и техника!Ето погледнете нямат отговор и ........демократично трият!Няма да си развалям деня ,отивам при тези ,които нямат нужда от лекари!В Заключение:Демокрацията,която проповядват създаде ниско качественни хора!Нито журналисти,нито лекари,нито финансисти,нито артисти,нито спортисти!Политиците са тотално продажни!Защо е така...Според мен отговорът е Парите и развратът до ,който водят тези имагинерни хартии!Не сие ли убедихте..Имат заповед от .........да Дупчат наред пък,квото стане???А,сега трийте!

    Коментиран от #13

  • 10 123

    25 3 Отговор
    Това не са ваксини. Затова нямат антитела някои. Това са бавнодействащи отрови.
  • 11 Шляхтиц

    15 1 Отговор
    За ВСЯКА болест има разработени, утвърдени и използвани в практиката много различни лекарства. Човешките индивиди се различават много един от друг. Различават се по ДНК, по група и състав на кръвта, по съдържание на стомашни течности, т.н., прочие и други. Ако едно лекарство помогне на един пациент, за друг може да се окаже фатално. ПРОЧЕТИ УКАЗАНИЕТО преди употреба. ЛЕКАРИТЕ не са БОГОВЕ, не са СЪЗДАТЕЛИ, те са божествени сервизни работници. Успехите на човешкия дух са неоспорими, но човекът не може да СИНТЕЗИРА едно коте, например, или дори един земен червей. Раждат се от болни родители все по-болни деца. Естественият подбор при човешкия вид НЕ ФУНКЦИОНИРА поради действията на медицината. Всяка стъпка на медицината към запазване на човешкия живот е престъпление против човешкия вид. Генетичният капитал на човека намалява. Не случайно в някои коментари се срещат определения като мутант.

    Коментиран от #21, #24

  • 12 провинциалист

    21 0 Отговор
    "Напълно имунизирани вируса, но не развили антитела" звучи смислено колкото "девствена проститутка". Да се чете "напълно инжектирани".
  • 13 БАЙ КУРТИ

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За съжаление си много прав .Но нашите демократи надминаха западните по лъжи и крадене. И като гледам партиите които се готвят да влязат в парламента 80% стари муцуни. И после чакаме да вървим напред .

    Коментиран от #25

  • 14 Кой бе

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Байдън е бил в карантина преди срещата с Путин?
  • 15 Народна рецепта

    6 1 Отговор
    Отсега нататък като белите лимони и грейпфрут (особено е важен втория плод) не изхвърляйте обелките, а ги преварете за около 2 часа на лек огън и ще получите естествен хидроксихлорокин. Когато се почувствате някога зле, започнете да приемате по 1 с.л. от тази отвара на всеки няколко часа и прекратете, когато сте по-добре.Хидроксихлорокин убива успешно вируса и не му дава за се размножава. Друга рецепта топла солена вода по една чаша преди хранене. Разбира се и чесън за профилактика мори всички вируси. Друга полезна билка сладък пелин убива всички паразити пълно пречистване на организма. По 300г от него на ден.
  • 16 Пурко

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Санитар":

    Евала! Откога чакам санитарката да каже на доктора как трябва да лекува пациентите! А сега марш да миеш коридора! Веднага!

    Коментиран от #22

  • 17 Sieg

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Кои се срещат с Путин толкова? Ти се изрази сякаш всеки втори се среща с него 😄
  • 18 Гост

    6 1 Отговор
    Ами той първият официално ваксиниран в Англия /Бог да го пост/- бай Уилям Шекспир вече няма, а и няма нужда от антитела! Но причината за това "не е" ваксината... За всичко е "виновен" старостта!
  • 19 Sieg

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    Всяко правителство гони своите облаги от ситуацията, независимо дали е Москва, Вашингтон или Пекин. Както казвам това са парите на данъкоплатеца за ваксините. Истината е някъде по средата и при жертвите и при ефективноста на ваксините. Страхът прави вълка по-голям. Затова медииите украсяват адски много ситуацията около ковид, че е дори престъпление.
  • 20 CIEDYman

    3 0 Отговор
    Прочетете заглавието г-це Аня Мартини и се запитайте как точно трябва да се напише на правилен български, за да се разбере какво точно сте искали да кажете с него!
    Ако сте журналист жалко за Вас, ако не - да Ви е простено!
  • 21 Много

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Шляхтиц":

    точно определение - БОЖЕСТВЕНИ СЕРВИЗНИ РАБОТНИЦИ, но....много от тях са започнали да служат на противника на Бога.

    Коментиран от #23

  • 22 Защо

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пурко":

    така елементарно възприемаш понятието санитар... В природата има много санитари, които вършат повече работа от хербицидите.
  • 23 Шляххиц

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Много":

    Всяко стадо си има мърша. Не бива заради шарлатани да упрекваме лекарската професия и достойните лекари!
  • 24 Карл Маркс

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Шляхтиц":

    А какъв е изходът? Като в древна Спарта всички болни да се хвърлят от високата скала ли? Така естественият подбор ще сработи с пълна сила, но да не се окаже, ти ще си от тези дето ги хвърлят от скалата.

    Коментиран от #27

  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ КУРТИ":

    Сега се прибрах...Страхотен дъжд,на гробищата Бакърена и как една година не се сетиха на Задушница да забранят колите и само,ако има инвалид с кола !Така е ,но моя нюх ми подсказа,че по надолу няма накъде и ИТН и Копието и Трифонов ми миришат с Моята миризма!Затова Крачка по крачка....Те чистят оборите-тежката работа и така наказват провинилите се,щото новите Пастири да не смеят да БАстисват стадото!Вече нещата се задвижиха и колата тръгна по нанадолнището!За тези около толупа идат тежки дни!Самия Толуп ще стане курбан на своите,които храни така добре....Те ще се опитат да се скрият зад него ,като всичко припишат на него!Няма да стане,всеки ще отговаря-скоро ще видите!
  • 26 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    9 0 Отговор
    "Все повече изследвания се занимават с въпроса за имунния отговор на организма след ваксиниране" - аха, значи си признават, че все още се намираме в ТЕСТОВА фаза на химичните коктейли. Но иначе били "безопасни". Все пак подпишете декларация за отказ от съдебно преследване, ако "евентуално" ви стане нещо от "сигурните" и "безопасни" вакси. "Сигурни" са, но още ги тестват. "Безопасни" са, но подпишете декларацийка. ;)
  • 27 Шляхтиц

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Карл Маркс":

    Дори да съм от хвърлените от скалата, човешкият вид ще се подобри и ще стане по хубав ............
  • 28 Шляхтиц

    3 0 Отговор
    Неоценими са постиженията на медицината в областите травмагология, паразитология, пластична хирургия и много други. НО,,,,,,, има области на медицината, в които и най-хуманните специалисти имат угризения на съвестта при извършване на определени действия .......