8 Юни, 2021 18:48 3 651 38

Руски дисиденти: Накажете Кремъл преди да е станало късно!

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • алексей навални

Западът обвини Русия, че се намесва в изборите в САЩ и Европа и че провежда дезинформационни кампании, насочени към разширяване на политическите и социални разделения в държавите от НАТО

Руски дисиденти: Накажете Кремъл преди да е станало късно! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските дисиденти призовават Запада да предприеме по-строги действия срещу президента Владимир Путин, заявявайки, че е в интерес на Запада да приеме по-решителна стратегия срещу Кремъл или да плати по-висока цена по-късно, пише Voice of America.

В навечерието на срещата на върха на Г-7 тази седмица в Корнуол, Англия и предвидената за следващата седмица среща в Женева между президента Джо Байдън и Путин, опонентите на руския лидер засилват исканията си за по-ориентирана към бъдещето стратегия за наказания срещу Кремъл заради засилване на репресиите срещу несъгласието в Русия и за опит за дестабилизиране на западния алианс.

"Задачата за промяна на Русия лежи върху плещите на руснаците. Това е монументално. Опасно е", коментира Владимир Ашурков, изпълнителен директор на фондацията за борба с корупцията, основана от затворения критик на Путин Алексей Навални.

"Но има няколко мерки, които Западът може и трябва да предприеме, за да направи промяната по-вероятна и да я придвижи, не поради алтруизъм, а от личен интерес", добави Ашурков в призив, публикуван в британския вестник The Times в Лондон. Западните страни трябва да притиснат Кремъл, който се стреми да "дестабилизира западния социален и политически ред, докато ограбва собствената му страна", казва Ашурков.

Западните сили обвиниха Кремъл, че се намесва в изборите в Съединените щати и Европа и че провежда дезинформационни кампании, насочени към разширяване на политическите и социални разделения в държавите от НАТО. Той също е обвинен в кибератаки, както и в извършване на убийства на руснаци, заточени в Европа, които се противопоставят на Путин. Кремъл отрича обвиненията.

Апелът на Ашурков е отразен тази седмица от Владимир Кара-Мурза, руски демократичен лидер, който, пишейки във "Вашингтон Пост", заяви, че докато руснаците трябва да променят Русия, "политически мотивираният затвор е нарушение на международните ангажименти на Москва - и тази седмица броят на политическите затворници отново е нараснал (вече по-висок, отколкото в края на съветската ера)."

Кара-Мурза цитира ареста миналата седмица на Андрей Пивоваров, бивш директор на "Отворена Русия", опозиционна група, основана от критик на Путин в изгнание Михаил Ходорковски.

"Европейският съюз поиска Кремъл "незабавно и безусловно" да освободи Пивоваров и други несправедливо задържани. На 16 юни, по време на срещата си с Путин в Женева, президентът Байдън ще има добра възможност да направи същото", обяснява Кара-Мурза.

Призивът на руските дисиденти преди срещата на върха на Байдън-Путин през следващата седмица е в момент, когато ръководителят на вътрешната шпионска агенция на Германия предупреди, че Кремъл е увеличил тайната намеса в Германия до нивата на Студената война.

Томас Халдънуанг, президент на Федералната служба за защита на конституцията, каза в The Times of London, че Москва е разположила "голям брой агенти" в опитите си да "изгради контакти около политиците, вземащи решения" и че Германия е все по-обект на руски разузнавателни, дезинформационни и лобистки кампании.

Изказванията му бяха повторени от Бруно Кал, ръководител на германската външна разузнавателна служба, БНД, който каза, че Русия и Китай използват всички средства, за да "осигурят надмощие и да посяват раздори между народите на Запада".

Кал добави: "Можете да наблюдавате промяна в тактиката им: те стават по-груби и безмилостни и преследват интересите си по-грубо от преди."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в понеделник заяви в интервю за медии във Вашингтон: "Бихме предпочели да имаме по-стабилни и предсказуеми отношения с Русия. Ясно го изяснихме. Но ние също толкова ясно заявихме, че ако Русия реши да действа агресивно или безразсъдно спрямо нас или спрямо нашите съюзници и партньори, ние ще отговорим."

Говорейки пред новинарския сайт Axios, Блинкън каза, че Байдън се среща с Путин "не въпреки тези агресии, тези атаки, а именно заради тях, да му каже директно и ясно какво може да очаква от Съединените щати, ако агресивни, безразсъдни действия продължават."

Той отказа да посочи дали е оптимист за резултата от планираната среща, първата между Байдън и Путин, откакто бе избран за президент на САЩ.

Администрацията на Байдън предизвика критики миналия месец от руски дисиденти и техните западни поддръжници заради решението си миналия месец да отмени санкциите на САЩ срещу компании, завършили газопровода "Северен поток 2", свързващ Германия и Русия.

В понеделник Блинкън каза пред комисия на конгреса, че завършването на тръбопровода на стойност 11 милиарда долара е "свършен факт", но той добави, че администрацията ще отговори, ако Кремъл се опита да използва доставките на газ като политическо оръжие. Последователно администации на САЩ се противопоставиха на изграждането на "Северен поток 2, страхувайки се, че това ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Русия.

Газопроводът под Балтийско море е почти завършен и ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, лишавайки я от транзитни такси. Миналата седмица Путин заплаши да спре руския газ за Украйна веднага след като обяви, че проектът ще бъде завършен до месеци. По време на международния икономически форум в Санкт Петербург Путин каза, че това ще зависи от бившата съветска република, проявяваща "добра воля" към Москва.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    81 8 Отговор
    Руски соросоиди няма да припарите в Русия никога повече, ще мрете самотни като Горби в Швейцария!

    Коментиран от #19

  • 2 Voice of Говедария

    53 7 Отговор
    Скоро ще ядем хурката от Руската Федерация!

    Коментиран от #10, #24

  • 3 Шуркооов

    78 5 Отговор
    да ти обадим че на западните държави не им пука за руския народ, за демокрацията в Русия и въобще кво става там.
    Искат само да лапат.
    Само че не могат и затова пискат за демокрация.
    Както и ти.
    Така че или го търпите Путин или става по-зле, справка Украйна.

    Коментиран от #7

  • 4 Професора

    65 4 Отговор
    Да те светна, че соросоидните режиминв Европа западната част и в САЩ също не са демокрации, а имперялястичен капитализъм който няма нищо общо с Демокрацията изборите в САЩ бяха фалшифицирани от Сорос дори убиха 5 души!

    Коментиран от #14

  • 5 Предатели,сър

    56 3 Отговор
    Накажете Кремъл,следователно Русия и руския народ,защото той постави Путин в Кремъл.И какво искат от Запада,да продължи да души Русия,че да им олекне на мижавите душички?! Ами предатели,сър..
  • 6 Монгола

    64 3 Отговор
    Дисиденти да се има предвид шпиони на хранилка избягали от закона в Русия!
  • 7 Хахаха

    56 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шуркооов":

    Стига с това сектанство- демокрация. Русия е най свободната и адекватната страна. На запад хората са затворници на лъжлива русофобска пропаганда. Вие тук поне все още знаете руски и имате достъп до алтернативна инфо.
  • 8 хаха

    55 3 Отговор
    Трудна работа е да накажеш мечката в тайгата, особено, ако си със свалени гащи и в ръцете си държиш знамето на ЛГБТ !
  • 9 Ха ха ха

    48 3 Отговор
    руски десидент е равнозначно на предател,а за предателите какво,да точно така,контролен в затилника.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смехурко

    24 2 Отговор
    Путин каза ще видим, аз вече съм го измислил
  • 12 Сатана

    39 1 Отговор
    Десиденството е професия и то добре платена от чуждестранни агенции целящи дестабилизиране на политическата и икономическа обстановка във вражеската държава,чрез всякакви методи.Та,след като десидентът е обявил война на държавата си защо се очудва ,че тя също му е обявила такава?Странни разбирания за подмолна дейност.
    Ем Оя —вътре,ем душата в рая!
  • 13 Страхул

    2 38 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха":

    Това по Хитлер- Сталин-Путлер системата, а за по-хуманно Новичок....
  • 14 Оракул

    43 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Колега,на Запад в момента е такъв тоталитаризъм,че ум да ти зайде..
    Дори и не го прикриват.Имат всякакви лостове да съсипят всеки за дни без да те закачат дори физически.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Резидент на руската империя

    8 10 Отговор
    Руските дисиденти са като атентатора на император Александър трети който взривил бомба до каретата на императора не Александър трети не загинал а атентатора бил ранен и императора му се притекъл на помощ и атентатора се взривил и Александър Трети починал от раните си също така дисидентите сакато Ленин пристигнал от Европа в Русия по време на ПСВ направил революцията сключил мирен договор без претенции за нещо и 1924 година го убиват в СССР а руснаците търпят червения терор на Феликс Едмундович Джерджински и Сталин больше думать чем говорить

    Коментиран от #31

  • 17 Сандо

    28 0 Отговор
    Напишете имената им и срещу името чий хрантутник е!Така ние,наивните и доверчиви люде,ще знаем кой,какво и защо говори.
  • 18 3.14К

    40 1 Отговор
    Този Ашурков защо не го покажете как иска пари от секретаря на британското посолство и му обещава, че при достатъчно финансиране ще свалят Путин. При интерес има видео.
  • 19 Соросоидите са отвратителни,

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    винаги работят срещу интересите на Отечеството в полза на извратеняци.
  • 20 1234

    35 2 Отговор
    Войната срещу платените руски дисиденти вече е обявена. Основен катализатор за това бяха "Отравянето на Навални" и " Дворецът на Путин". С тези 2 разработки запада премина всички граници и постигна обратния на очаквания от тях резултат. А именно, че народът не им повярва. Народът на Русия разбра, че на страната им е обявена война. И това развърза ръцете на Путин. И сега той ще се разправи с тези мекерета така както Сталин би се разправил през 1937. И когато народът одобрява тези действия, няма никакво значение какъв вой надига Запада.
  • 21 Яката хурка

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пръта":

    явно ще е между бузите ти.

    Коментиран от #22

  • 22 Пръта

    1 18 Отговор

    До коментар #21 от "Яката хурка":

    Те го плюят , то си мисли, че дъждец го вали...Те го насилват сексуално, то си мисли, че го обичкат-Стокхолмски синдром расафильски!!
  • 23 ТЕЗИ РУСИ ЛИСА

    23 0 Отговор
    Руски дисиденти: Накажете Кремъл преди да е станало късно!................ Е ТУКА АКО НЕ ПРОЗИРАТ ЧУЖДИ ВЛИЯНИЯ .....??????

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Давид

    26 1 Отговор
    Е кой ще ги накаже? 😁 Оглеждам се, наблюдавам, чудя се!!! А сетих се може би Соломон Паси, Плювневлиев или сега се сещам Ал Йо :) ха ха ха а има и една крадла на козметика или онази дето я пращат с флашките - Сталинка Георгиева или евродепутатите ни :). По добре г е й парадиращите да ги уплашат с роклите си или на Байдън сина с купоните на века :)
  • 27 СПОКО

    5 23 Отговор

    До коментар #23 от "ТЕЗИ РУСИ ЛИСА":

    Путин сам ще довърши Русия!

    "Русия е като Нигерия,
    но покрита със сняг"
    /Шимон Перес/

    Коментиран от #33

  • 28 БПФ

    16 2 Отговор
    Това не са никакви дисиденти. Който се опитва да навреди на собствената си държава, е национален предател и трябва да се ликвидира без никаква милост. Съд, присъда, екзекуция !!!
  • 29 zulibirev

    20 1 Отговор
    още от римски времена предателите са били наи мразеното животно и лекарството е само едно
  • 30 Сатана

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Памет":

    Ванче Михайлов се е срещал лично с Хайнрих Химлер и е работил за Германците.ВМРО на практика е била терористична организация по времето на фашисткото правителство в България.Зверствата на Българските фашисти в Македония и Тракия са описани от очевидци и историци и са настолно ръководство за начинаещи.
    “На зло куче,зъл прът” са казали хората.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДаЗдраПерМа

    8 1 Отговор
    Защо няма дисиденти в Русия които правят нещо хубаво и полезно за Родината си а само хленчат за санкции, пари и още пари. Къде са новите Сахаров, Солженицин, Бродски народа избира между лошия Путин и тези продажни отрепки ами резултата е ясен и без гледачка.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Шиле

    12 0 Отговор
    Руските дисиденти не искали Северен поток?! От къдя на кяде,ве?Какво общо има СП с техните виждания за Русия?Американците наемат олигофрени.
  • 35 Соросоид

    6 1 Отговор
    Накажете Путин, че ще ни спрат грантовете...
  • 36 Рап

    5 2 Отговор
    Мили руснаци, борете се сами срещу вашия цар! Вие си го избирате,после други да помагат! Няма такива филми,всеки народ си заслужава управлението ,това важи и за нас!
  • 37 Сульо

    3 0 Отговор
    Накажете го ! npъднeтe му мощно на Путиновия.....така ще го умиришете с "демократична" npъдня, че ще избяга панически....
  • 38 Димитров

    2 1 Отговор
    Отново невярна фактология,
    Вл.
    Путин на форума каза,че с
    Украйна имат договор до2024г.и той ще се изпълнява!
    Някои нямат спирка за фалшиви новини!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания