Last news in Fakti

7 Юни, 2021 16:19 2 079 15

Байдън тръгва на турне! Първи сблъсък с проблемите

  • сащ-
  • джо байдън-
  • нато-
  • русия-
  • германия

Новият стопанин на Белия дом не успява все още да възстанови положителния имидж на САЩ във Франция и Германия

Байдън тръгва на турне! Първи сблъсък с проблемите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Репутацията на САЩ като водеща световна сила е пострадала във Франция и Германия заради управлението от страна на Вашингтон на COVID-19 пандемията, която уби близо 600 000 американци. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

В навечерието на пътуването на президента Джо Байдън до Европа, проучването на Германския фонд "Маршал" и фондация "Бертелсман" е установило, че той не е възвърнал позицията на САЩ, каквато тя беше преди COVID-19. Репутацията на Китай леко се е повишила.

Според американски изследователски статии, публикувани на 26 март, САЩ при предшественика на Байдън Доналд Тръмп са могли да избегнат близо 400 000 смъртни случая с по-ефективна стратегия.

"Първите три месеца от управлението на Байдън не засегнаха френските и германските възгледи за влиянието на САЩ в света", се казва в изследването на възгледите в 11 държави, като се допълва: "Тези данни са в съответствие с резултатите от проучването за 2020 г., което е спаднало с около 10 пункта от броя на предпандемичните в полза на Китай."

Това се сравнява с възприятието в САЩ, че влиянието на Вашингтон в чужбина се е увеличило, установи проучването.

Байдън предприема първото си европейско турне като президент в сряда, за да присъства на срещите на върха на Г7, НАТО и Европейския съюз. Той е изправен пред предизвикателството да поправи трансатлантическите връзки, повредени от Тръмп, чието оттегляне от международните споразумения и острата критика към НАТО подкопаха европейската вяра във Вашингтон.

Само 51% от германците виждат САЩ като надежден партньор, нараствайки до 60% във Франция, 67% във Великобритания и 76% в Полша. По-малко от една четвърт от турците се доверяват на САЩ. Повечето американци смятат Европейския съюз за надежден партньор, се казва в изследването.

По-голямата част от анкетираните все още смятат, че САЩ трябва да участват в отбраната и сигурността на Европа, с изключение на Швеция, където възгледите са разделени, и Турция.

Проведено онлайн между 29 март и 13 април, анкетата взе проби от 1000 възрастни във всяка от 11-те страни - Канада, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Испания, Швеция, Турция, Обединеното кралство и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лара

    10 0 Отговор
    не ме трийте!

    СТАЙКОФ,
    ПИШЕТЕ ЗА СКАНДАЛА С ИМЕЙЛИТЕ НА ФАУЧИ, КОЙТО Е ВДИГНАЛ НА КРАКА АМЕРИКА
    "ФАУЧИ- РЕАЛНОСТТА НА ЕДНА ИЗМАМА - к19" и не е фейк щом и НЮ ЙОРК ТАЙМ СА СЕ АКТИВИРАЛИ!!!

    АРЕ, ЗАДЕЙСТВАЙТЕ СЕ, НАЛИ СТЕ ФАКТИ
  • 2 ЖУЧА

    5 0 Отговор
    ДА ВЗЕМЕ БУЦИ ,ПКП, РАЗП0РЕТИНА ФР0М ДУЛ0В0 ,ДЕРИТК0ВА -ДЕРЯЩАТА ФР0М РОД0ПА ЗА П0ДГРЯВАЩА ГРУПА ЗА ТУРНЕТО
  • 3 серго

    9 1 Отговор
    Ибайдън е като есички други - разделяй и владей, но не в САЩ а при раята им в ЕС и по света.
  • 4 3.14К

    17 1 Отговор
    За този няма ли закон Магнитски. Той и сина му са са най-корумпираните президент и син, представляващи най-великата държава?
  • 5 Обиколка голЕм Тур

    3 1 Отговор
    Кога, ще свири в Китен за един приЕтел от Банкя питам
  • 6 Тиквата

    5 0 Отговор
    До Флорида , кога ще отскочи :)
  • 7 Херо Мустака

    7 0 Отговор
    Ковид-19 и подлслушване ?
    Да ,да сетих се !
  • 8 хихихихихи

    6 0 Отговор
    В Европа тече трескаво заглаждане на стълбите и превръщането им в инвалидни рампи!
  • 9 Анонимен

    3 1 Отговор
    Байдън трябва да насърчи раждаемостта на европейците които откриха Америките и живеят вече 520 години полякините вместо да правят аборти в Германия да раждат както жената на президента Лех Валенса а германките както фон дер Лайен която е президент на ЕК много талантливи европейци са се родили в многодетни семейства
  • 10 Байдън е забавен

    2 5 Отговор
    Не е заплаха за Путин.Светът е друг.Заплаха е напливът от ислямчета в Европа и навсякъде.Другото е бял кахър..
  • 11 Тежко е

    3 1 Отговор
    положението на американския президент. Навън подслушваните съюзници от ЕС не вярват, Китай и Русия не го сеферат, Турция не слуша и т.н. У дома - безработни, болни, расови вълнения, убийства и престрелки ежедневно, Тръмп е непримирим... Къде е тръгнал? Кви турнета?
  • 12 Анонимен

    4 0 Отговор
    Тръмп пороби американците да произвеждат оръжие за Саудитска Арабия за 100 млрд долара Ние им искаме 8 самолета Ф16 украинците и те оръжие искат
  • 13 Kcaniba

    4 1 Отговор
    турнето е под лозунг - не е смешно, все пак е от старческия дом.
    Жив е той жив е!!!!
  • 14 Грух

    6 1 Отговор
    Да живее Путин !
  • 15 КандидатМисир

    3 1 Отговор
    МУСТАФА КАРАДАИ ПОМАК, ТУРЧИН, ЦИГАНИН ИЛИ КАКЪВ Е ?
    ДА ГО ИЗСЕЛВАТ ВЕДНАГА В ДИАРБЕКИР - НЕГОВАТА РОДИНА ...