Last news in Fakti

9 Юни, 2021 18:04 3 399 15

Присъдата на Ратко Младич: Ще преосмисли ли Сърбия собствената си отговорност?

  • ратко младич-
  • присъда-
  • военно престъпление-
  • югославия-
  • сърбия-
  • хага-
  • сребреница-
  • босна и херцеговина-
  • война

Ще преосмисли ли Сърбия собствената си отговорност за престъпленията по време на войните в бивша Югославия?

Присъдата на Ратко Младич: Ще преосмисли ли Сърбия собствената си отговорност? - 1
Снимка: Shutterstock

Ратко Младич е добре позната фигура – не само заради извършените престъпления в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на юговойните периода 1991-1995 година, за които през 2017 г. получи доживотна присъда, но и защото в продължение на цели 16 години успяваше да се укрие от международното правосъдие – не без помощта на демократично избрани правителства на Сърбия, и така да възпрепятства задържането си.

Съдиите от ad hoc трибунала (IRMTC) в Хага – институцията, наследила Международния наказателен съд за бивша Югославия – признаха генерала за виновен по 10 от 11 обвинения, сред които за геноцид и престъпления срещу човечеството. Присъдата на Младич е категорична – до живот.

Отговорността на Сърбия се замита

Работата на трибунала в Хага е изключително важна, защото разкрива и доказва много факти от войните в бивша Югославия. Въпреки това в случая на Младич липсват доказателства за неговите връзки с Белград и по-конкретно с бившия президент Слободан Милошевич и кръга около него. За разлика от делата срещу Милошевич и Душко Тадич (първият обвиняем в Хага) в края на 1990-те, този път Хагският трибунал пропусна да потвърди връзките на Младич със Сърбия, в това число геноцида в шест други босненски общини в началото на войната през 1992 година. За тези престъпления обвинението държеше генерала отговорен, но те не бяха включени в присъдата.

В Сърбия всички решения на трибунала до момента се възприемат като антисръбски. Допълнително фактът, че сръбската държава не е изправяна пред съда, води до това всяка отговорност на Белград за войните и военните престъпления да бъде оспорвана. И до днес продължава да се твърди, че войната в Босна е “война за освобождение на сърбите”, както и че ислямският фундаментализъм е виновен за разпада на Югославия. В резултат от това отношение се изгражда един наратив, според който сърбите са жертви, които биват стигматизирани от света по ред причини, една от които - близостта им с Русия.

Сребреница разклати ценностите на Запада

Геноцидът в Сребреница през 1995-а година всъщност беше част от сръбската стратегия за мюсюлмански коридор, преминаващ през малкото източнобоснеско градче и другите две защитени зони на ООН – Жепа и Горажде, и свързващ Сараево с Турция през Санджак, Косово и Албания. Сърбите разглеждаха това като заплаха за цяла Европа. Затова и Сребреница беше цел на Ратко Младич още от началото на войната през 1992-а.

Войната в Босна постави под въпрос основните ценности на Запада. Сребреница пък дискредитира цялата международна общност. Геноцидът там се превърна в преломна точка на войната, но и в символ на безразличието на западните държави към убийствата на Балканите. Резолюцията на ООН през 2015 година, която признаваше геноцида и целеше да наложи една обща историческа истина, не беше подкрепена от редица държави, сред които Русия и Китай.

Тези въпроси трябва да получат отговор

На фона на реабилитирането на всички престъпници в Белград, който ги смята за национални герои, остават няколко въпроса, на които сръбските управляващите трябва да отговорят:

Готови ли са те да признаят:

– че институции като югославската армия и тайните служби на Сърбия са били изпълнители на плановете на Милошевич за Велика Сърбия?

– че е имало депортации и кланета на цивилни граждани заради културната и религиозната им принадлежност?

– че има доказателства за полагането на телата на жертвите в т.нар. вторични и третични масови гробове, за обезобразяването на трупове и понякога дори изгарянето им?

– че културно и религиозно наследство е било умишлено разрушавано, за да бъде нанесен удар върху идентичността на несръбски етнически и религиозни общности?

– че липсата на воля на политическия и културен елит на Сърбия за отговорно разглеждане на миналото се превръща в съществена пречка по пътя към Европейския съюз?

– че тенденциозното омаловажаване на сръбската отговорност във войните застава на пътя на нормализирането на отношенията между държавите и народите в Западните Балкани?

– че това води до затъването на сръбското общество все повече в една затворена и назадничава ценностна система?

- и че носенето на наказателна отговорност за определени действия е централен елемент от правовата държава?

Без да признае извършеното от Ратко Младич и неговите престъпления, Сърбия няма шанс да стане едно модерно европейско общество.

*Автор: Соня Бисерко. Тя е сред водещите активисти за граждански права в Сърбия. От 1994 година тя е председател на Сръбския Хелзинкски комитет за правата на човека


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    36 10 Отговор
    А отговорността на кръволока НАТО и Америка покрили майката земя с човешки трупове и реки от кръв къде е..???????
  • 2 3.14К

    22 4 Отговор
    Пак някакъв пасквил от DW. Моля, ако някой го е прочел да се обади.
  • 3 Румен

    29 16 Отговор
    Ратко Младич е герой. Американците са виновни за всичко. Те разделиха велика Югославия защото се страхуваха от нея.Ако бяхме направили със сърбите федерация както изкаше Трайчо Костов, то сега щеше да сме бетон срещу краварите. Югославия беше прекрасна при Тито. Янките строшиха всичко , за да имат база в Косово. Браво на човека защитил националния интерес на Югославия

    Коментиран от #11

  • 4 Гюнтер

    30 7 Отговор
    Немските учени—военнопленници помогнаха с техните технологии Американците да направят атомната бомба ,с която извършиха масово убийство в Хирошима и Нагазаки където 300 000 човека бяха изпепелени и десетки хиляди бяха заразени с радиоактивно лъчение.
    Ще преосмислят ли САЩ своята отговорност?
  • 5 С.ган. педита, Лесбос, Сорос

    19 3 Отговор
    Сръбски хелзинкски комитет? Нещо много, ама много познато!
  • 6 ПРИСЪДА ЗА КОМУНИСТИТЕ

    7 16 Отговор
    ДО ЖИВОТ...
  • 7 12345

    9 18 Отговор
    Доживотна присъда, по справедливо е да го обесят !
  • 8 Презвитер Козма

    17 10 Отговор
    Сърбите, изконен български враг, отговорни за геноцида над българите в Македония и създаването на македонската нация, няма да си признаят и този геноцид в Босна, както и много други престъпления. Но Господ гледа, сега Сърбия се свива и ще продължи, докато не стане колкото Лихтенщайн
  • 9 Генерал 🇧🇬

    25 4 Отговор
    Сърбите са ни сторили злини много, но трябва да гледаме справедливо според събитието.
    А за това събитие всички медии представят само половината истина, а половината истина е чиста лъжа.
    Това там беше гражданска война, отмъщение, не геноцид.
    Сребреница е град с големината на нашия Ботевград. Разположен е в Източна Босна, близо до границата със Сърбия. Т. нар. „клане“ и въпросният „геноцид“ е трагедия, разиграла се през 1995 г. Но тази трагедия е всъщност последваща на трагедията в Сребреница в продължение на две години след 1992 г., за която днес никой не говори и светът не знае точно какво се е вършило през тези две окупационни години, през които редовната войска на Босна, под командването на Насер Орич (бивш телохранител на Милошевич) завзема този град, отдалечен от големите сражения и населен с 25 % сърби. Там Орич създава мюсюлмански анклав с площ 900 кв. км и с център Сребреница, където започва и етническо прочистване на сърбите. Под ножа на бошняците-мюсюлмани попадат 50 сръбски села. Няма делник, няма празник за жестокостите на бойците на Орич. Реакцията на международните правозащитни организации е вяла и може би затова те и досега не могат да дадат смислен отговор на два въпроса: има ли разлика между убийството на 8 000 мюсюлмани за 3 дни и на същия брой православни сърби в сръбските села за 3 години? И защо след като жертвите от страна на православните сърби били малобройни, както ни убеждават, всяка година православната сръбска общност организи
  • 10 Генерал 🇧🇬

    24 4 Отговор
    ...всяка година православната сръбска общност организира всеобща панихида за загиналите в Източна Босна?

    Освен това, войната в бивша Югославия започна от Словения и Хърватска в средата на 1991г.в края на същата година, в Хърватия започва гражданска война между сърбите и ЮНА от една страна, срещу новоформирлата се хърватска армия. Непризнатата Хърватия на Франьо Туджман отнема правата на сърбите с новата конституция на страната. Сърбите в Хърватия, по-късно и тези в Босна и Херцеговина, започват война срещу хърватите.
    Тогава обаче НАТО и ЕС не се намесиха. А когато жертви станаха мюсюлманите в Босна(по късно Косово), изведнъж евроатлантиците забравиха мнимия си пацифизъм.
  • 11 Барабар Петку с мъжете

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Румен":

    Югославия си беше "Велика Сърбия", изградена не без подкрепата и благословията на Великите сили, победители във Втората световна война. Германците и удариха балтията; и сега, парче по парче, присъединяват Балканите към "Четвъртия райх", наречен Европейски съюз.
  • 12 Maki

    16 3 Отговор
    Браво за генерала,за първ път чета истината за войната в Югославия.Само да напиша че единствен концентрационен лагер за деца се е намирал в Хърватска и се е казвал Jasenovac(Йасеновац) .Какво да се очаква от хора които имат лагери за деца! !!
  • 13 ПРИСЪДА ЗА ...КОМУНИЗМА

    3 3 Отговор
    И КОМУНИСТИТЕ
  • 14 Човек от югоембаргото.

    15 4 Отговор
    Някой от идиотите от Хага познава ли лидерите на Армията за освобождаване на Косово.
    Знаят ли какво с какво ка се занимавали тези хора.Някои от тях станаха президенти ,други си харчат парите. ПОМНЯТ ЛИ ЧЕ САЩ ОФИЦИАЛНО НАРИЧАХА ДОЛИНАТА НА ВАРДАР
    ТЕТОВО И ГОСТИВАР ДОЛИНА НА ДРОГАТА.
    ОЩЕ ПРЕЗ 1995 г.
    Има ли осъдени.НЯМА.
    СМЕШНИЦИ
  • 15 ивелин

    1 0 Отговор
    Тези "цивилизовани" заедно с престъпници убийци -американци унищожиха Югославия значит " тя трябва да преосмисли".