Last news in Fakti

19 Декември, 2023 12:32 3 194 17

ИКЕА сваля цените. Защо?

  • ikea-
  • икеа-
  • швеция-
  • мебели-
  • цени-
  • намаление

Какво стои зад обявеното намаление на цените в ИКЕА?

ИКЕА сваля цените. Защо? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стоките на ИКЕА носят шведски женски имена, норвежки имена на населени места, а понякога и наименования на бозайници. Твърди се, че всяко десето дете в Европа е заченато в легло, произведено от ИКЕА. От гледна точка на шведската компания всичко това представлява добра маркетингова стратегия, отбелязва АРД.

Но пандемията рязко намали посещаемостта в магазините ѝ. ИКЕА дълго време не успя да надгради успеха си отпреди този период. Това е и една от причините, поради която предстои ИКЕА да намали цените си през идната година. "Намалението на цените има за цел да засили привлекателността ни", подчертава директорът на компанията за Германия Валтер Каднар.

800 продукта ще поевтинеят. Къде е уловката?

Производителят на мебели обяви, че ще коригира надолу цените на около 800 продукта. Намерението е това да не е просто промоция, а въпросните стоки да останат трайно по-евтини. Това е около една десета от цялата продуктова гама на шведския гигант.

Този подход е почти без алтернатива за ИКЕА, коментира германската обществено-правна медия. Добрите цени на библиотечни шкафове като "Били" привличат клиентите в магазина. Фирмата иска това да остане успешен бизнес модел и през 2024 година.

Търговски трик, от който се печели

След като преминат през залите с изложените мебели, клиентите се озовават в отдела за самообслужване. И започват ударно да пазаруват чаени свещи, цветя и кухненски принадлежности – обикновено неща, които не са планирали да купят предварително. "ИКЕА наистина печели от този модел", коментира Карстен Килиан, маркетингов експерт от Университета за приложни науки Вюрцбург-Швайнфурт. Икономическият ефект от импулсивните покупки е сериозен.

ИКЕА печели от постоянния поток клиенти, които сноват из магазините. Проучванията показват, че потребителите, носещи големи чанти, харчат средно с 20% повече от предвиденото и компанията се възползва от това. През 1980-те години тя въведе жълтата чанта за пазаруване, която побира твърде много.

"Така ИКЕА оставя всеки онлайн конкурент зад себе си", посочва Килиан. Натискът обаче нараства, особено поради пандемията, когато хората бяха принудени да спрат посещенията в магазините.

Намаления, но с уговорка

Каднар подчертава, че ИКЕА иска да засили онлайн бизнеса на компанията, но клиентите обикновено избират да дойдат в магазина. "И ако след това си закупят за около 100 евро онези дребни неща, които правят дома им по-красив, печалбите на ИКЕА също се подобряват - такава е търговската стратегия на шведската компания“, обяснява експертът Килиан. Според него това е и основната причина за обявеното сега намаление на цените в Германия – става дума най-вече за маркетингов ефект.

Килиан се съмнява дали това наистина ще направи пазаруването много по-евтино за клиентите. По-вероятно е цените да бъдат коригирани само леко надолу. Или с други думи - те ще спаднат, но в крайна сметка ще останат доста над нивата им отпреди пандемията. Не бива да се забравя, че ИКЕА значително увеличи цените си през 2021 и 2022 година.

"Да вземем една мебел, чиято цена се е удвоила - например от 200 евро на 400 евро. Ако сега тя е със 100 евро по-евтина, на пръв поглед това звучи добре", обяснява маркетинговият експерт. Цената е спаднала с 25 процента, но в крайна сметка днес тя все още е с 50% по-скъпа, отколкото е била преди 3 години."

Клиентите се въздържат от покупки на мебели

Директорът на компанията за Германия Валтер Каднар тогава оправда увеличението на цените с по-високите разноски за енергия и транспорт. Наскоро шведската компания дори обяви рекордни продажби за повече от 6,4 млрд. евро. ИКЕА ще продължи да "анализира и нагажда цените редовно", заяви още Каднар. С други думи - цените могат отново да се повишат.

Мебелната индустрия като цяло в момента усеща ефектите от това, че клиентите се въздържат от покупки. Инфлацията ги принуждава да харчат парите си за друго. И тъй като новата маса за хранене и новата кухня могат да почакат, самата ИКЕА също променя поведението си. В ситуация като сегашната, Германия вероятно става и прекалено скъпа като място за производство.

Това води до последици, включително и за местните доставчици. Пример за това е фабриката за мебели „Мая“ във Витихенау, Саксония, където основният ѝ клиент - ИКЕА - вече няма да произвежда. Заводът спира работа в края на годината.

Автор: Барбара Бернер АРД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 6 Отговор
    Само боклуци продават.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защо ли ?

    9 13 Отговор
    Защото яйцата в русия са на изчезване .

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абсурдистан

    34 1 Отговор
    Защо цените в ИКЕА-БГ са по-високи от Гърция и Румъния?

    Коментиран от #8

  • 6 ОППА

    14 6 Отговор
    ЩОТО РУСНАЦИТЕ СЕ ОТТЕГЛИХА
  • 7 Защо ли ,

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Мога":

    Не седнеш на тях ?

    Коментиран от #9

  • 8 Ха де

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Абсурдистан":

    Всичко тук е по-скъпо. И лекарстата. Цената в Турцив е по- ниска два пъти, а опаковката двойна.Имам познати редовно от там пазарят.

    Коментиран от #13

  • 9 Вече ги харизах

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Защо ли ,":

    На укрсинките. Нали ревяха по укр новини ,че нямали яйца. Репортажите им ме развълнуваха и им ги пратих.
  • 10 Красимир Петров

    9 3 Отговор
    Дърварски магазин
  • 11 Бегай !

    9 3 Отговор
    Само боклуци продават.
  • 12 Пасъмаз

    10 3 Отговор
    Едната реклама им е на ниво. Друго нищо. Когато преместят точката в цените наляво с един знак тогава може и да си купя нещо от тях за вилата на село.
  • 13 РЗС

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ха де":

    Защото си мълчиш затова. Кротуваш си на всичко, което се случва и не ти изнася и само се вайкаш по интернет. А сега ме питай кога ще се оправи България с народ като теб, да ти кажа и това.
  • 14 мани беги

    2 2 Отговор
    те тез имаха бая магазини у нас, ама фалираха и на тяхно място ся са разни други да се пробват и те :) стоките им са мно скъпи ... за качество не мога да плямпам, закоту нямам нищо от тез ... незнам колко деца са заченати, ама се знае, че използват детски труд и разрушават околната среда! инак са мноу еко :P
  • 15 българка

    3 0 Отговор
    Това за боклуците е вярно. И го правят не само те, а и останалите държави в ЕС. Това, което не върви при тях, пристига в големите вериги магазини у нас. Преди време дъщерята на моя близка пристигна от Париж и пихме кафе Лаваца, донесено от там - няма нищо общо с това, което се продава у нас. Унижението, на което сме подложени от ЕС трябва да ни мобилизира да им покажем, че сме по-добри от тях! Били сме някога и пак можем да го направим! Трудно, но можем!
  • 16 Aлфа Bълкът

    3 1 Отговор
    Къде им е онлайн магазинът на ИКЕА и къде е на Виденов? Влизаш и искаш да видиш нещо готово сглобено в ИКЕА и четеш едни романи.
    Искаш да видиш някакъв шкаф и гледаш някаква картинка.png! А при Виденов може да видиш нещата в завършен интериор.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: