Last news in Fakti

16 Юни, 2021 19:25 3 028 27

Брюксел: Енергийният преход на ЕС ще засегне критично Русия

  • русия-
  • ес-
  • северен поток 2-
  • газпром-
  • жосеп борел

"Северен поток 2" не е приоритет на Евросъюза, тъй като не води до диверсификацията на енергийните източници

Брюксел: Енергийният преход на ЕС ще засегне критично Русия - 1
Снимка: shutterstock

"Енергийният преход на ЕС ще засегне критично Русия от гледна точка на енергийния микс" - това каза върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел при представянето на съвместното изявление с Европейската комисия за отношенията между Общността и Русия, предава БНР.

Предложението за подхода към Русия ще бъде обсъдено на заседанието на европейските лидери следващата седмица. Комисията и Борел предлагат да се действа по три начина - отговор, сдържане и сътрудничество, последното като стимулиране на контактите между хората и подкрепа за руското гражданско общество.

"Смятаме, че част от руската финансова олигархия има финансови интереси в Европа и притокът на ресурси към тези хора трябва да се контролира по-сериозно", каза Борел.

Той добави, че това може да се използва като лост и даде следния пример: „75 на сто или 3/4 от всички преки чуждестранни инвестиции в Русия идват от фирми в ЕС. 3/4 от капитала, който увеличава икономическата инфраструктура и производствения капацитет на руската икономика, е наш капитал. 40 на сто от руския бюджет идва от износ на нефт и газ. И ние сме голям вносител. Така че със сигурност лостове има“.

Борел допълни, че "Северен поток 2" не е приоритет на ЕС, тъй като не води до диверсификацията на енергийните източници.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    36 10 Отговор
    Е и, какво от това?
  • 2 Коментатор

    45 6 Отговор
    Северен поток 2 не води до диферсификация на енергийните източници. Добре Това е самата истина, но защо Европа не прави необходимото за да има такава диферсификация обвинява Русия

    Коментиран от #4, #26

  • 3 русенец

    65 9 Отговор
    Тия от ЕС май приемат желаното за действителност. Не купувайте руски нефт и газ, защо го правите? :)))) Не си изнасяйте продукцията за Русия. Преди десетина години като спряхте износа на селскостопанска продукция , единственото, което се случи беше, че южноамериканските страни се нанесоха на освободения пазар, а освен това Русия засили собственото си производство.
    ...

    Коментиран от #6, #22

  • 4 Газльо

    62 9 Отговор

    До коментар #2 от "Коментатор":

    Ми то на практика дивесификация не може да има. САЩ купуват газ от Русия, втечняват го и го продават на ЕС на двойна цена. На това му викат диверсификация по европейски.

    Коментиран от #27

  • 5 Олеле малеле

    48 4 Отговор
    Думи-замазки,колкото да се каже нещо на барабанистите/тъпанарите/.Свирепата истина е че без СП-2 евро-икономиката е като състезателен кон с три крака.Ако можеше без Потока,да са го спрели досега поне 16 000 пъти..
  • 6 Оня

    9 38 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Митичния "голям" руски пазар е колкото този на Тайланд .....

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ессере

    39 4 Отговор
    Дядо Борел,без енергията и ресурсите на РФ сме в канала!Китай ще ни вземе на абордаж!Ще се лиже китайски комунистически г.з! До там ще я докарате!
  • 9 1234

    34 7 Отговор
    Зависимостта от руски енергоносители ще расте. Вече се говори за водороден СП2 между Русия и Германия.
  • 10 Гошо

    35 5 Отговор
    Още един дето е убеден че тока идва от контакта и иска да "стимулира гражданското общество "и да контролира парите Ама като сте голям вносител ,що внасяте от Русия ,е Норвегия ви е по близо ,е Щатите ,техния петрол и газ даже и по демократичен А най добре не внасяите ,крайте на ветър и слънце,хем екологично хем климатично
  • 11 Сашо Дебелото

    10 4 Отговор
    Днес е един много лош ден за българската демокрация..
  • 12 Дърт пее..раст...

    24 3 Отговор
    Ротшилд , Рокфелер,Готи,,Тея медузи,олигарси ли са???.Борел ,не ти са ясни нещата!!.
  • 13 Сандо

    26 4 Отговор
    Думи,думи,думи ...Утре Господаря ще си замине и ще започнат скришно и по тъмна доба да се договарят.Но едно е тревожно:ЕС прави всичко възможно да се затрие.Големите ще оцелеят,но какво ще стане с такива безпомощни и беззащитни като нас?
  • 14 Blackthorn

    23 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: "Северен поток 2" не е приоритет на Евросъюза, тъй като не води до диверсификацията на енергийните източници"

    Ей! Мишки Брюкселски, налегайте си парцалете за да не дирите де зимуват раците зимата!

    Коментиран от #18

  • 15 сноу

    23 2 Отговор
    На дяд Борел сигурно гурел се е затъкнал на окото ,и не вижда че ако ЕС фирмите ги ритнат от Русия ще ревнат с кървави сълзи ,а сетренцето дето се пъчи всеки ден с него набързо ще се окъса..
  • 16 Турбо

    18 1 Отговор
    Тези май доста се напушиха (или смениха дилъра) такива глупости не е лесно да съчиниш в толкова кратко изказване! Европа има нужда от енергоизточници и тази нужда ще расте! Утре режат производството на ДВГ и минават на винтоверти, а ток откъде? От слънцето? Да, бе да.... Оставете перченето на ледниците, те като нямат друго им остана фукане (хубава поговорка, на гол тумбак, чифте пищови) Европа има свой път за развитие, социална, мрежа олидарна, зелена (ограничаване на емисии чрез прогрес) интегрирана, интегрираща ( да инвестираме в развитие на изоставащи континенти дори!) СП2 е бизнес проект и като такъв се реализира, даже фащ клекнаха и отмениха санкциите по него, ЮП беше бизнес проект, но клекна байХ и изпуснахме маркуча, макар и смел пожарникар да ни бе начело, затова и България ще остане 5 града и другото ще е пустиня. Или ще се вземем в ръце и ще решаваме далновидно и прозорливо настоящето за по-добро бъдеще! Ние сме на ход

    Коментиран от #21

  • 17 БПФ

    19 2 Отговор
    Т.нар. "енергиен преход" ще засегне критично Европа, защото е невъзможен. Има зима, има нощ !!! Енергийният капацитет на ветровете не е безкраен. Без класическите енергийни източници, европейската енергетика ще се срине, после икономиката. Пълна катастрофа... а Русия ще се смее отстрани.

    Тоя озлобен жaлък стaрец трябва да е в някой хоспис - той и други като него съсипват Европа. Какво разбира тоя от енергетика, че се изказва?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Борел,

    14 2 Отговор
    Когато доставиш по-евтина и качествена газ без транзитни такси, ми се обади да ти пратя шише ракия. Ако не призна че си жендър.
  • 20 mi6osp

    14 2 Отговор
    ЕС може да диверфицира от различни източници използвания ог нея газ за 5 - 10 - 12 години. Но ако иска да ползва без проблеми газ в следващите 100г., трябва да разчита само на Русия. Е, ще трябва и да е в мир с Русия, което не се харесва на САЩ.
  • 21 тнт

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Турбо":

    Късно е чадо!
  • 22 Д. Петров

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    То пък един пазар!!! Чукчите нямат пари и за шише водка! Джуркат бояришник като луди, голтаците нещастни!
  • 23 Кире

    6 1 Отговор
    Лостове те дето ги имате да не ги на седнете😏
  • 24 онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Оня":

    смешник
  • 25 Грух

    2 0 Отговор
    Жалките евро. гейци са много жалки.
  • 26 Да ви ем

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коментатор":

    Защото ресурсите на планетата Ни не са разпределени равномерно.
    Някъде има повече другаде па изобщо или почти нема те за те тава.
    Божа работа или с други думи игра на покер хазарт случайно събитие не зависещо от нас ние просто се пръкваме някъде.
  • 27 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Газльо":

    По полски ,но най вече по украински
Новини по държави: