Last news in Fakti

28 Юни, 2021 21:21 2 058 11

СЗО предупреди: Изкуственият интелект в медицината крие рискове!

  • световна здравна организация-
  • изкуствен интелект-
  • тедрос гебрейесус

Авторите на доклада предупреждават, че не бива да се надценяват ползите от изкуствения интелект в случаите, когато внедряването му става за сметка на инвестиции, нужни за масов достъп на населението до здравни услуги

СЗО предупреди: Изкуственият интелект в медицината крие рискове! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приложението на изкуствен интелект в медицината може да донесе много ползи, но крие и рискове, които трябва да се минимализират, предупреди Световната здравна организация (СЗО) в доклад, цитиран от ТАСС.

"Както всички нови технологии, изкуственият интелект има огромен потенциал за подобряване на здравето на милиони хора по света, но както всички технологии, той може да бъде използван неправилно и да навреди", заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Той подчерта, че новият доклад на СЗО би трябвало да се превърне за страните в "ценно ръководство за това как да извлечем най-голяма полза от приложението на изкуствения интелект и в същото време да минимализираме рисковете и да избегнем клопки", предаде БТА.

Авторите на доклада предупреждават, че не бива да се надценяват ползите от изкуствения интелект в случаите, когато внедряването му става за сметка на инвестиции, нужни за масов достъп на населението до здравни услуги. Те посочват и рискове, свързани с "неетично събиране и използване на данни" за пациенти и обръщат внимание на необходимостта от осигуряване на безопасността на пациентите, включително и на кибербезопасност.

Според експертите на СЗО "нерегулирането приложение на изкуствен интелект може да постави правата на пациентите в подчинено положение спрямо мощните търговски интереси на технологичните компании или спрямо интересите на правителствата в областта на наблюдението и социалния контрол".

Авторите на доклада предлагат няколко водещи принципа и мерки за ограничаване на рисковете от прилагане на изкуствения интелект в медицината. Сред тях са "защита на автономията" на човека при вземане на решения в медицинската сфера, гарантиране на конфиденциалността в здравеопазването, контрол на качеството, безопасността и ефективността на системите за изкуствен интелект и други.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 4 Отговор
    много тикви не са разбрали все още , че такова нещо като изкуствен интелект не е създадено. има програми , които работят на принципа на калкулатор грубо казано
  • 2 asd

    3 2 Отговор
    Нищо не крие. Скоро ще има "медицински капсули"!
  • 3 Олеле малеле

    10 0 Отговор
    То пък "естествения интелект" не крие рискове! Джипита и прочие хранилкаджии с Хипократови клетви и вълчи стомаси,мрем пред кабинети и в коридорите пред кабинетите,сега го играем "загрижени" айде нема нужда..
  • 4 БАЙ КУРТИ

    5 1 Отговор
    Ще уточня за какво реват СЗО . По точно като се създаде изкуствен интелект в медицината кражбите ще свършат .На робот пари не му трябват .
  • 5 олеле

    7 0 Отговор
    бе тоя маймун, как не го отнесе некой щам, как не го ваксинираха досега, или поне да му набият маймунския интелект на мъск - да си играе на телефона и да не се изказва
  • 6 Майна

    5 0 Отговор
    СЗО са машата на Сатанистите...И не им трябва изкуствен интелект, с ваксинините те ще променят човешкото ДНК й ще имат живи роботи...Дано повече хора търсят и се информират какво представляват тези ,,ваксини,, 5G и какво готвят тези болни мозъци за ..земляните
  • 7 dfu

    2 0 Отговор
    Страх го е Герберйесус, защото изкуственият интелект няма да се полвияе на соросоидните му манипулации и ще му разобличи лъжите. :)
  • 8 Hoho Boho

    0 0 Отговор
    Уплашиха се от ИИ!
    Фармацевтичните мошеници ще останат без печалби.
  • 9 Тони

    2 0 Отговор
    Изкуственият интелект ще помогне много в медицината но с това лечение ще се лекуват само избрани хора и не само че ще се лекуват успешно но може и да имат много по - дълъг живот. За това трябва първо да разработят и тестват генните препарати върху хората, хем намаляване на населението хем медицински опити върху хора а не животни.
  • 10 Тони

    1 0 Отговор
    Забележете че в последно време правят много хубави реклами на електромобили и всичко наоколо е в зеленина, няма задръстване и други коли и няма дори пешеходци наоколо. Защо няма хора и други автомобили? Това означава че наистина населението ще намалее драстично. Голяма част от тежката работата ще се извършва от роботи а услугите които изискват допълнителен контрол от послушни чипирани хора. Просто в момента сме много и не могат да ни понасят, за това едни ще умрат от ваксините, тези които не се ваксинират ще изчакат да умрат естествено а новото поколение не е проблем, то е лесно за дресировка.
  • 11 Изк Интелект

    0 0 Отговор
    Този Гей Брей Йесус (що за име) го е страх че и най нискокачествения изкуствен интелект е по умен от него :)
Новини по държави: