21 Юни, 2021 16:29 3 212 21

Делта мутацията: какви са симптомите и помагат ли ваксините?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • световна здравна организация-
  • делта

Засега няма достатъчно научни изследвания, които да отговорят еднозначно на въпроса дали Делта мутацията е по-заразна

Делта мутацията: какви са симптомите и помагат ли ваксините? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпросът е не дали, а кога: Делта мутацията ще стане скоро най-разпространеният вариант на коронавируса в Европа. Колко опасна е тази мутация, какви са симптомите и помагат ли ваксините?

Този вариант на коронавируса, известен като B.1.617.2, беше открит за пръв път в Индия и затова първоначално беше наричан индийска мутация. Междувременно СЗО въведе нови обозначения за вариантите на коронавируса - мутациите, предизвикващи тревога, бяха обозначени с букви от старогръцката азбука: Алфа (B.1.1.7), Бета (B.1.351), Гама (P.1), Делта (B.1.617.2). От края на миналата година вариантът Делта - тоест, индийската мутация, започна да се разпространява бързо по целия свят.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че вариантът Делта обхваща все повече страни. Междувременно той е регистриран в над 80 държави, с тенденция към покачване. Най-голям брой инфекции има във Великобритания, където този вариант на коронавируса е бил установен в над 46 000 случая (по данни към 17.6.2021). От германския институт „Роберт Кох“ предупреждават в тази връзка, че Делта мутацията ще стане най-разпространеният вариант и в останалата част на Европа. Въпросът в случая е не дали, а кога.

По-заразен ли е Делта вариантът?

Засега няма достатъчно научни изследвания, които да отговорят еднозначно на въпроса дали Делта мутацията е по-заразна. Но Мария ван Керкхофе от СЗО обяви в Туитър, че Делта мутацията е по-заразна както от изходния вариант на коронавируса, така и от Алфа варианта - тоест, британската мутация.

Данните от Великобритания го потвърждават. Между 2 и 9 юни броят на новите инфекции скочи с 30 000, което се дължи основно на Делта мутацията. Над 90% от британците с коронавирус са се заразили именно с тази мутация, показват данните на британските здравни власти.

По-смъртоносна ли е Делта мутацията?

И по този въпрос все още няма достатъчно данни, но едно е ясно: по данни на британските здравни власти, в страната вече има случаи на ваксинирани хора, които са починали след зараза с Делта мутацията. Седем души са починали на 21-ия ден след първата доза от ваксината, а 12 души са починали повече от 14 дни след втората доза.

Пак по данни от Великобритания инфекциите с Делта варианта водят до повече хоспитализации в сравнение с Алфа мутацията. В последно време във Великобритания стремително се увеличават случаите на заразени, които се нуждаят от прием в болница. Само между 7 и 13 юни са били хоспитализирани над 1300 души.

Предпазват ли ваксините от тази мутация?

Данните до момента показват, че както ваксината на BioNTech/Pfizer, така и препаратът на AstraZeneca предпазват от тежки форми на Ковид-19, предизвикани от Делта мутацията. В същото време обаче се вижда, че защитата спрямо този вирусен вариант е по-слаба, отколкото спрямо изходния вариант на вируса или Алфа мутацията. Според изследване на британските здравни власти, което още не е потвърдено от независим източник, две дози от въпросните ваксини предпазват от болничен престой. Според данните в изследването BioNTech/Pfizer защитава до 94% от хоспитализация още след първата доза, а след втората доза дори до 96%. Ваксинираните с AstraZeneca са защитени до 71% след първата инжекция и до 92% след втората доза.

Какви са симптомите при зараза с Делта варианта?

Опитът от Великобритания сочи, че симптомите при зараза с Делта мутацията са по-различни от обичайните. Повечето заразени посочват, че са имали главоболие, хрема, прегракналост и температура. Някои от заразените са имали и кашлица. С други думи: симптомите приличат повече на силна настинка, поради което не всички веднага забелязват, че става дума за зараза с коронавируса.

Как да се пазим от Делта мутацията?

Важно е да се спазват обичайните мерки за хигиена и дистанция, да се носят предпазни маски, да се проветряват помещенията. Освен това не бива да се пътува до региони, в които Делта мутацията е силно разпространена. Най-сигурната защита обаче си остават ваксините.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче Зеле,

    31 1 Отговор
    В България има над милион индийци, така де техни роднини я кажете сега, как и защо вирусът, ще се разпространи ?

    Коментиран от #16

  • 2 Miro

    16 2 Отговор
    Аз чакам бразилския този Делта не ме кефи!!!!
  • 3 Диверсант

    23 2 Отговор
    В Германия има информационна банка където има регистрирани над 600 милиона вида вируси, годишно хиляди.. Правете си сметка какво ШОУ предстои.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Марш оттук

    21 2 Отговор
    Я стига сте зомбирали хората.
    Всички разбраха вече, че това е фейк.
    Хората имат познати в Индия, други пък четат и се разбра, че няма такъв мутант.
    Че всичко е измислица.
    Никой ви не вярва.
    Хайде чао атана с ( последната буква да се чете първа)+++ +++

    Коментиран от #18

  • 6 ТЕЗИ

    14 2 Отговор
    ЩЕ НИ УМОРЯТ И ФИЗИЧЕСКИ И
    ПСИХИЧЕСКИ. ОТ ДЕ ПЛЪЗНАТОВА ЧУДО БРЕ. НЕ ВЯРВАМ ДА Е ОТ ПРИЛИПИТЕ. КОЙТО (КОИТО) ГО Е
    НАПРАВИЛ Е УБИЕЦ. ДА ИМ СЕ ВРЪЩА.
  • 7 dfu

    13 2 Отговор
    Миналата година имаше статия, че с времето вируса мутира, като става по-заразен и по-слаб, защото целта му била да оцелее и няма файда да избива приемниците си.

    Коментиран от #13

  • 8 КОВИД20

    15 3 Отговор
    За нищо няма данни, но пък затова правят генерални изводи.
    Ваксините не защитават, но точно затова трябва да се боцнем.
    Ние пак ще се разболеем, но кристалната топка казва, че няма да ни хоспитализират.
    Стига вече! Все повече се излагате.
    Светъл лъч идва от Испания.
    Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19, сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България. Мярката се счита от 21 юни, съобщават от Министерстовто на външните работи.
  • 9 Хахаха

    9 1 Отговор
    Като има грък в ръководството на СЗО, нормално да е степенувано по гръцки.
  • 10 ПАТЛАДЖАН

    7 1 Отговор
    АЛФА БЕТА ГАМА ЕПСИЛОН ДЕЛТА И ТЪЙ НАТАТЪК САРС КОВ 2 САМО,ЧЕ ПРИ САРС КОВ 1 НЕ НИ ИНЖИКТИРАХТЕ ЗАЩО?

    Коментиран от #12

  • 11 Съвет

    18 3 Отговор
    Ще се измъкнете от психясването, като спрете да гледате новините, четете и коментирате такива статии. Безразличието ще ги убие! Те искат внимание, а вие им го давате! Бъдете съвестни!

    Коментиран от #14, #21

  • 12 Брендиманска

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "ПАТЛАДЖАН":

    Тука не е аз буки веди! Делта с естуари. Историята проговори, че някога Сюлейман Шах идва от такова място в Източна Римска Империя и след него Османска става със султани
  • 13 Диверсант

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "dfu":

    Това казват и специалистите които са ги изолирали и не им се дава гласност. НИЕ ЖИВЕЕМ С ВИРУСИТЕ, ТЕ ТЪРСЯТ НАЧИН ЗА СЪВМЕСТНО ЖИТЕЛСТВО. С ВАКСИНИТЕ ГИ ГОНИМ И ТЕ СТАВАТ ПО АГРЕСИВНИ.
  • 14 6565

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съвет":

    Точно така.
  • 15 един от цирка

    9 4 Отговор
    Това го минах за 2 седмици без лекарства. Ако скоро не пуснат нов щам не знам с какво ще оправдаят кризата.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    5 0 Отговор
    Вярно ли е, че в България вече не било задължително носенето на маски на обществени места, ако си преболедувал? И как ще докажеш на хората от опашката в магазина, че си преболедувал и затова си без маска да ги плюеш?
  • 18 ARGON

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Марш оттук":

    Еврейската медия Дойче Зеле пак пуска поредния бълвоч от лъжи, дезинформация и пропаганда. Евреите няма скоро да ни оставят на мира.
  • 19 Рядък боб

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "един от цирка":

    Следващия път ще го минеш за 4 седмици.
  • 20 Про ваксър

    1 4 Отговор
    Аз се ваксинирах с Пфайзър. Дано вирусът изтребе антиваксърите за да не развие съпротива към ваксината.
  • 21 Диспансер

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съвет":

    Да те оставим само ти да коментираш и сам да си отговаряш?
Новини по държави: