Last news in Fakti

2 Юли, 2021 20:00 2 858 32

Децата са щастие, но и лукс. Даже и в Германия.

  • разходи-
  • пари-
  • германия-
  • деца-
  • отглеждане на деца-
  • семейство-
  • инфлация-
  • лукс

Лесно ли е да отгледаш пет деца в Германия?

Децата са щастие, но и лукс. Даже и в Германия. - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина в Германия имат усещането, че всичко осезаемо поскъпва. И наистина: напоследък инфлацията постоянно расте.

"Не може да бъде, сега и бензинът поскъпна", ядосва се германецът Йенс Дицингер. Седнал зад волана на своя микробус, бащата на пет деца подминава една бензиностанция, пресмятайки на ум за колко километра ще му стигне горивото. Той добре знае, че един пълен резервоар ще отвори дупка от над 100 евро в семейния бюджет. Само преди няколко месеца едно зареждане все още излизаше около 85 евро.

Лесно ли е да отгледаш пет деца в Германия?

43-годишният Йенс Дицингер работи като възпитател на пълно работно време. Съпругата му Каролин, която е с три години по-млада от него, е на непълен работен ден в една детска градина. Двамата имат пет деца, за които казват, че са тяхното "щастие и лукс едновременно".

Като възпитатели двамата съпрузи са всичко друго, но не и заможни. И категорично са сред губещите от инфлацията. Защото и най-минималното поскъпване отваря сериозни дупки в бюджета на многодетното семейство. Затова двамата вече си правят сметка за всяко евро - в много по-голяма степен, отколкото преди. Пазаруват само в дискаунтърите - за други магазини просто нямат пари. Наскоро Каролин решила да зарадва семейството си с нещо по-качествено и влязла в местната месарница. "Двайсет евро за наденици, които едва ще ни стигнат за една вечеря? Не, не можем да си го позволим. Това не е за нас", казва жената. Дори най-обикновени неща като плодово мляко вече са истински лукс за семейството.

Непосилни наеми

Кухнята, в която 7-членното семейство приготвя храната, е миниатюрна. Живеят на 84 квадратни метра, двете най-малки деца спят в една стая с родителите. Семейството отдавна се оглежда за друго жилище, но наемите са непосилни. Дори на село едно жилище, в което всяко дете би имало собствена стая, излиза 1800 евро месечно - без отоплението, казва бащата Йенс Дицингер. "Разбира се, че никой не ни е карал да имаме толкова деца", казва майката Каролин. "Наясно сме също така, че не можем да ходим два пъти в годината на почивка или да се храним в ресторант. Нито пък децата ни могат да носят маркови дрехи." Но поскъпването сериозно притеснява Каролин и мъжа ѝ - двамата просто не знаят откъде да спестяват. От политиците те очакват повече финансова подкрепа за семействата, но и двамата не вярват, че ще го доживеят. Повечето от управниците нямат никаква представа какво им е на обикновените хора, казва Йенс.

Когато трябва да пестиш за топка сладолед

Днес обаче двамата са много щастливи, защото са успели да заделят пари за един голям лукс - почивка на Северно море, където семейството е намерило евтин подслон. Могат да си го позволят само защото двамата родители са работили допълнително. И защото децата им се включват в покриването на разходите с парите, които са получили като подарък за Коледа и за рождените си дни. Каролин вече се е информирала, че на морето топка сладолед струва 1,60 евро. Затова сега пести усилено, за да може по време на почивката да купува всеки ден по една топка сладолед на децата си.

Автор: Сандра Бийгер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    33 1 Отговор
    Значи на тези немци ако им се вижда трудно отглеждането на пет деца с по 200 Евро на дете (детски надбавки), да опитат в България да гледат пет деца с 20 Евро на дете, предполагам после ще им се стори много по лесно

    Коментиран от #8, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кукуленд

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Я питай баба си колко деца са били? Браво на вас, вече не се жените, деца не правите, но много е модерно "момчета" да посещават педикюристи, козметици...

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Грулюнген

    13 1 Отговор
    Като нямат пари за наденица от 20 юро, да купят салам "Народен" за 3 юро. :D

    Коментиран от #25

  • 7 другарят

    16 0 Отговор
    Ами така е! Нали трябва да има за новите "германци"!
  • 8 гост

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Само разликата в наема за жилището със сметките компенсира разликата и отгоре !! Да не говорим , че тук повечето имат собствено жилище , освен в София !! Като сложиш и разликата и в другите цени , най-вероятно в България ще е по-евтино !!! Колкото и да не се връзва с опорката ти !! И точно по тая причина немци и англичани се преселват да живеят в България !! Ако имаше и малко по-свястна съдебна система , щяха да ни заринат такива !!

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "кукуленд":

    При баба му може да са били и 10 , ама до пълнолетие са доживявали 1-2 !! И 90% от доживелите са копали цял живот на къра !!! Няма ли да престанете вече с олигофренските "сравнения" ???

    Коментиран от #11

  • 10 Браво

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Браво на теб, ти ще изкараш, че едва ли не немците идват в България да ни слугуват. Ами 9,80 Евро на час минимум да ти говори нещо? Или пък подпомагане за наем? Или пък това до края на живота си да не работиш и един ден и в същото време държавата ти да стои зад теб и да ти плаща наема и да ти дава пари.... Само погледни автовозите с таралясници от България за Германия ли пътуват или от Германия за България.....

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "кукуленд":

    Да дообясня , щото говоря на неандерталци !! Копали са на къра , щото затова са ги раждали , а и никой не е имал пари да ги изучи ! Така че е трябвало да бъдеш наистина един на милион , за да се измъкнеш от тоя параграф 22 !!
  • 13 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Оууу , ма то страшно нещо 9,80 на час , хахаха !!! Цели 1700 евро на месец , само 100 евро ПО-МАЛКО от наема !!! Ама без сметките !! Останалото отделно и жената на половин заплата , охолна работа , хаха !!

    Коментиран от #15

  • 14 Ники

    13 1 Отговор
    Да дойдат за година в България , после ще им се струва приказка в Германия.
    Там резервоар на микробус е 100 евро , тук е 200 лева, колкото една цяла пенсия.

    Коментиран от #16

  • 15 Браво

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ами забравяш, че за пет деца има още над 1000 Евро, отделно има безплатно жилище за многодетното семейство, отделно безплатни екскурзии за многодетни семейства, безплатни карти за цялото семейство за транспорт, безлихвени заеми, а храната е в пъти по евтина от България......., плюсовете са много. Кажи ти сега в България плюсовете за едно семейство. Примерно заплата, детски надбавки...,

    Коментиран от #22

  • 16 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ники":

    Резервоара на буса е максимум 70 литра , по-вероятно 60 , нафтата е 1,40 или 2,80 лева , а тока 60 ст квт , три пъти колкото в България !! Никой не казва , че са бедни , но няма нищо общо с глупостите , дето плещите !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ъхъъ

    4 0 Отговор
    Но не и за етносите … те получават мада субсидии за да се роят !!!
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Там вземат повече от 200 евро на дете.Никога не съм питал,но ще попитам!Днес попитах ,колко струват черешите,щото купих от женския хубава череша на 1,6лв ...В Германия са 5евро........

    Коментиран от #21

  • 21 Ицо комерса

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като си почнал питай и колко струва олиото в Германия, а в България знаеш колко е.
  • 22 Щутгарт

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Браво":

    Безплатни екскурзии, безплатни жилища и безплатни карти за градският транспорт за многодетни семейства в Германия НЯМА. Детските добавки за 5 деца може да са 1000 Евро на месец, но разходите са високи.

    Коментиран от #23

  • 23 вайкалия

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Щутгарт":

    Защо? Ти немец ли си имащ много деца???
  • 24 LiNa

    3 2 Отговор
    Просълзих се от съдбата на Йенс и Каролин!
    Добронамерено бих ги посъветвала да направят (по изключение) и нещо и с ръцете си, а не (само) деца. Така хем няма да имат разходи, хем и няма да влизат в преразходи в бъдеще.
    Аман от разплод на кухи лейки.
  • 25 Тва беше добро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грулюнген":

    😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 26 HUAWEI

    3 2 Отговор
    Като няма пари ще си направи 1 дете и готово. Никой не е длъжен да му дава пари, това е личен избор, да е мислил. И аз искам последен модел кола и да ходя на Малдивите на почивка но се задоволявам с 15 годишна кола и почивка на Приморско. Въобще не ме е жал за подобни безразсъдни хора.

    Коментиран от #28

  • 27 no name mo face no number

    5 1 Отговор
    Какво си мислите бре DW, че Германистан е някаква свръх държава????Ами не е, и се живее доста трудно в нея,а децата наистина са лукс. А след около 5 години щв е още мноого по зле
  • 28 кикирики

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "HUAWEI":

    Немеца ако иска и 20 деца ще направи, човека колкото и да се оплаква има държава майка зад него, която няма да ги остави, и пари ще им дава и децата ще ги изучи. Защото те са немски деца. Германия толкова чужди деца, толкова чужди хора е отгледала, трябва да си много кух за да мислиш, че ще си остави собствените си деца
  • 29 грес

    3 2 Отговор
    Хората в така нареченият "цивилизован" запад започнаха да осъзнават че, създавайки деца ги обричат на доживотно технологично робство и ги превръщат в унищожители на Живата природа на Планетата. За това не се женят или раждат по-едно дете. Защото разбират че, и те като родителите си ще бъдат роби на социализацията и технологиите който само тровят и заробват така нареченият "венец" на природата!? Който е най-големият идиотизиран простак раждала и отглеждала някога планетата Земя.
  • 30 миро

    0 2 Отговор
    живи да ги ожалиш горките.
  • 31 ИДИ И ВИЖ

    4 1 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ПРОПАДА СЪС СКОРОСТА НА ТЪМНИНАТА !!!
  • 32 Десислав

    0 0 Отговор
    Явно дори и писалия статията е някакъв фалшив и не е стъпвал в Германия.
    5 деца окей а при 5то дете спират абсолютно всички данъци и брутната заплата става нетна.
    Германец не помирисва работа за под 3хил евро, като това е минимума за германци отпаднали от образователната система и просто завършили някви курсове.
    За немците с добро образование цифрите са много големи.
    Около мен има много германски семейства с 3-4 деца, понякога съм се чудел защо им купуват такива скъпи неща, които няма да ползват дълго (като колелета CUBE например).
    А колко българи, подчертавам българи и хървати познавам, които дойдоха живееха по пансиони докато си изтеглят семействата и вече спокойни имат по още едно дете.
    Тоя със статията оправя ли си животеца с 50лв за тая статия мижава.
Новини по държави: