Last news in Fakti

1 Март, 2021 17:09 1 062 1

ЕС: Инвестиционните разходи се увеличиха до €251 милиарда

  • ес-
  • разходи-
  • ек-
  • инвестиции-
  • сближаване-
  • политика-
  • пари-
  • милиарди

България, Швеция, Гърция, Кипър, Финландия, Португалия и Нидерландия са държавите с най-добри резултати по отношение на разходите

ЕС: Инвестиционните разходи се увеличиха до €251 милиарда - 1
Снимка: Shutterstock

През 2020 г. държавите членки на ЕС ускориха своите инвестиции в рамките на политиката на сближаване с 70 милиарда евро, като увеличиха общите си разходи за сближаване на 251 милиарда евро. Това съответства на 52 % от планираните 482 милиарда евро за програмния период 2014—2020 г. Същевременно финансовите средства, отпуснати за проекти, достигнаха максималния размер на наличното финансиране. Тези данни показва на актуализираната платформа за Европейските структурни и инвестиционни фондове (#ESIFOpendata), където ключовите показатели за изпълнението на политиката на сближаване по теми, държави и фондове са леснодостъпни чрез интерактивен инструмент.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Тези показатели показват, че сме на прав път в изпълнението на политиката на сближаване и че до 2023 г., в края на програмния период, ще можем да се възползваме максимално от наличните средства по политиката на сближаване.“

Швеция, Гърция, България, Кипър, Финландия, Португалия и Нидерландия са държавите с най-добри резултати по отношение на разходите, докато Унгария, Чехия, Малта, Латвия и Естония имат най-висок процент на инвестиции по линия на политиката на сближаване, разпределени за проекти. Ускоряването на разходите стана възможно и благодарение на гъвкавостта, която Европейската предостави на държавите членки за преразпределяне на ресурси за спешни мерки за борба с пандемията от коронавирус. В резултат на това ЕС помогна на държавите да закупят 2.4 милиарда лични предпазни средства, 4,500 апарати за вентилация, да създадат 5,000 допълнителни болнични легла и да осигурят 3.7 милиона теста за COVID-19. Освен това предприятията получиха 11.1 милиарда евро, а работниците и уязвимите групи — 3.4 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    2 0 Отговор
    Верно е, вижте колко беше външния ни дълг 2009, и колко е сега през 2020.