ФАКТИ.БГ
  • климатични промени-
  • затопляне-
  • време-
  • цикъл-
  • температура-
  • промени в климата-
  • учени

Земното затопляне е част от нормален цикъл? Човекът не е виновен?

Човешките дейности играят значителна роля за това, което вече ни сполита

Публикувана: 30 Юни, 2021 10:00
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3749
Земното затопляне е част от нормален цикъл? Човекът не е виновен? - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Открай време температурите на Земята се променят. През своята история на съществуване от 4,5 милиарда години планетата ни е преживявала и топли, и студени периоди. А този процес се дължи на промяната на земната орбита около Слънцето: когато Земята се е намирала на по-голямо разстояние от Слънцето, това е означавало застудяване. А по-близкото разстояние е означавало затопляне. Когато обаче в късния 20-и век учените се заемат да установят как по-точно през годините са се променяли температурите на Земята, се оказва, че от 1980-те години насам затоплянето са извършва с много по-бързи темпове, отколкото преди.

Големите промени през последните 100 години

През 1998 година изследователи от Масачузетския университет и техни колеги от една специална лаборатория към Университета в Аризона, публикуваха студия, показваща средногодишната температура на Земята през последните 1000 години. За да установят това за един период, в който все още не е имало термометри, учените са изследвали тъй наречените прокси или естествени записи, като например измервания на сондажни проби от вечния лед, на дървесните кръгове и на корали. Резултатът показал, че векове наред температурните амплитуди са били незначителни, и така до 20 век, когато изведнъж започва рязко и силно покачване.

През 2013 година списание "Science" публикува подобно изследване, които обхваща дори още по-голям период от време - за изменението на температурата на Земята през последните 11 000 години. Изводът, до който стигат, обаче е същият: през последните 100 години Земята се е затопляла много по-бързо, отколкото през която и да била друга фаза от последния ледников период до днес. Същото изследване показва освен това, че от гледна точка на положението на Земята спрямо Слънцето през последните 2000 години планетата ни се намира в период на естествено охлаждане. Но заради безпрецедентното затопляне, предизвикано от човешката дейност и отделяните парникови газове, това естествено охлаждане изобщо не се забелязва.

Според доклада "Състоянието на глобалния климат 2020" на Световната организация за метеорология (WMO), средната температура през миналата година е била с 1,2 градуса по-висока, отколкото в прединдустриалната епоха, т.е. между 1850 и 1900 година, когато изкопаемите горива все още не са били използвани масово за добив на енергия. Изводът, който се налага, е следният: че увеличението на парниковите газове, дължащи се на човешката дейност, е "една от основните причини за промяната на климата". През 2001 година Междуправителствената комисия за климатичните промени (IPCC) обяви, че преди индустриалната революция концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата в продължение на хиляди години е била 280 части на милион (ppm), а след това се повишава и до 1999 достига 367 части на милион. През 2021 година тази стойност вече е 415 ppm.

Учените са убедени: човекът е виновен

Над 90% от учените, които се занимават с проблемите на климата, са убедени, че климатичните промени са причинени от човека. Това сочи ново изследване, проведено от група международни автори. А анализът на 11 602 научни статии, посветени на климатичните промени, публикувани през първите седем месеца на 2019 година, показва, че 100 процента от учените приемат антропогенните фактори като причина за глобалното затопляне. Този анализ е направен от американския геолог Лоурънс Пауъл, автор на 11 книги за климата и от областта на геологията.

"Ако има алтернативна теория за това, че не парниковите газове, а нещо друго причинява климатичните промени, което да бъде доказано научно, такъв един труд би бил достоен за Нобелова награда. Но няма такова изследване", казва Бенджамин Кук от Института за космически полети "Годард" към НАСА.

И Междуправителствената комисия за климатичните промени приема, че промените в климата са човешко дело. В това е убедена и Елен Жако де Комбе, изследователка от Южнотихоокеанския университет, авторка на IPCC и съветничка на правителството на Маршаловите острови в Микронезия. "Научният подход означава да оценяваш данни, наблюдения и изчисления на модели, преди да направиш определени изводи. Всичко това говори, че сегашните промени в климата са причинени от дейността на човека", казва тя.

Автор: Татяна Кондратенко

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 33 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
асанджи
1 Отговор
човека въобще не е виновен, ама въобще - тивката ли го каза това

Оценка:
-21 +12

Яшко
2 Отговор
Това е просто мнение

Коментиран от #4, #5


Оценка:
-8 +23

Човекът
3 Отговор
Планетата земя е самовъзстановяваща се система и човека е твърде дребен, за да й влияе с дейностите си.
Разбира се, че има планетарни цикли и неща. които ние не разбираме и никога няма да разберем, защото човешкия живот е кратък, а липсва приемственост на познанието, защото хората са гламави и единствената цел на 99% е да се размножат.
Не е работа на хората да ровят във вселенските същности, а просто да се приспособяват към промените, запазвайки човешка идентичност.
Някои ще успеят.

Коментиран от #8, #14, #16, #30


Оценка:
-8 +65

Уеф
4 Отговор

До коментар #2 от "Яшко":


Не, глобалното затопляне причинено от човека е мнение. Другото е подкрепено с доказателства на милиони години климатични промени, а не с празни приказки. Гледай "Измамата с глобалното затопляне (2007)" в Ютюб.

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +43

Да бе
5 Отговор

До коментар #2 от "Яшко":


A обратното какво е, откровение на Господ ли? В света едни хора полват страха на други хора, за да ги водят за носа и да ги ползват.

Оценка:
-3 +28

Да бе
6 Отговор

До коментар #4 от "Уеф":


Гледай, търси и мисли, не са за всеки. Гледа, слуша и вика "конспирация".

Оценка:
-7 +4

kkk
7 Отговор
а като избухне вулкан не изхвърля ли маса неща в атмосферата? а като стават горски пожари без човешка намеса не става ли пак замърсяване?

Оценка:
-2 +41

Учен
8 Отговор

До коментар #3 от "Човекът":


Оф де да беше целта им да се размножават, с мед да ги помажеш!!!

Целта на Човека от край време е как да убие по възможно най-мъчителен начин съседа!
И НЕ, НЕ Е ЗА РЕСУРСИ!!! Ресурси дал Бог - само бедна Б-я изхвърля десетки пъти повече храна отколкото се изяжда!
ПРОСТО ХОРАТА СА ЗВЕРОВЕ-КАНИБАЛИ ПО ПРИРОДА!

И повечето животни са така, тъй, Хомото не се уникален случай. ЯРЪК ПРИМЕР ЗА "БОЖИЯТА МИЛОСТИВА ПРОМИСЪЛ", нали, Религиозници?!?!?! Хахахахаа

Коментиран от #19


Оценка:
-7 +15

провинциалист
9 Отговор
Земното затопляне се дължи на отказа от ваксинация, естествено.

Оценка:
-4 +24

пешо
10 Отговор
денисчо е компилирал пасквилче, в което се цитират само грантоеди. самото твърдение, че "100 процента от учените приемат антропогенните фактори като причина за глобалното затопляне" е откровена лъжа. не е, ако става дума за 100 от дечицата на кептън грант. уеф е предложил, който иска, може да хвърли едно око на филмчето.

Оценка:
-2 +25

Механик
11 Отговор
Публикувано във факти.бг: Изводът, до който стигат, обаче е същият
Същият е щото за "изследванията" плащат СЪЩИТЕ, акакто е известно, който плаща той поручва и музиката.
Колкото до евреите (тия, които плащат), то те биха ни сложили дебитомери на носовете, водомери на тия работи с които ходим по малка нужда и кубик-метри на дупетата.

Оценка:
-0 +22

Гретьо Тунеберг
12 Отговор
Бе какво разбирате вие, слушайте какво ви приказвам

Оценка:
-0 +10

no name no face no number
13 Отговор
А какво да кажем за ХАРП!?

Коментиран от #20, #29


Оценка:
-1 +11

К.К.
14 Отговор

До коментар #3 от "Човекът":


Колкото динозаврите са успели да се приспособят, толкова и хората ще успеят!

Оценка:
-3 +8

гост
15 Отговор
За глобалното затопляне е виновен Боко и ваксините. Сега новото правителство ще сложи нещата на място - единия в затвора, ваксините в боклука и българите ще се охладят.

Коментиран от #17


Оценка:
-8 +8

111
16 Отговор

До коментар #3 от "Човекът":


Твърде дребен, а? Може да е е дребен, но е тъп и упорит. Самолетчетата, които шарят по небето всеки ден, създават всичките проблеми.

Оценка:
-6 +7

дааа
17 Отговор

До коментар #15 от "гост":


А на теб една риза с дълги ръкави!

Оценка:
-2 +2

2 loop
18 Отговор
схемичката е проста....усвояване на парите на данъкоплатеца

Оценка:
-0 +18

19
Този коментар е премахнат от модератор.
111
20 Отговор

До коментар #13 от "no name no face no number":


Остана ли нещо, което да не е казано? И не е вярно, че не работи и в момента.

Оценка:
-0 +2

21
Този коментар е премахнат от модератор.
459
22 Отговор
Жалка работа е днешната журналистика. Претоплена манджа, користно подбрани факти, липса на всякаква обективност. Но хонорарът си върви, нали?

Оценка:
-1 +21

Сектата на затоплистите
23 Отговор
"Затоплянето" е глобалистка теория, която се използва като бухалка срещу производство и енергетика на определени държави.

Оценка:
-1 +19

24
Този коментар е премахнат от модератор.
Изсекоха масово дъждовните гори
25 Отговор
Дъждовните гори по екватора играеха ключова роля за правилното разпределение на валежите по земното кълбо, за въздушната река над Амазония учили ли сте!?като изчезне Амазонската джунгла скоро , ще изчезне и това въздушно течение, критично за въздушните течения на цялото земно кълбо и ще настъпят още страшни суши на места непознаващи суши, докато амазонската джунгла е съществувала...Само пълен не--грам---отн--ик, който не познава как функционира една затворена екосистема като тази на земята, може да го каже това написаното в тая ш--и---ба--на статия. ...преди да възникнат сложните форми на живот на Земята, въглеродния диоксид е бил изтегляне от въздуха милиони години с помощта на бактерии, а сега всичко органично под формата на дърва, петрол, газ се изгаря и се връща със страшна скорост в атмосферата, плюс започнаха да пръскат и алуминиев оксид и нЕкви други химии в атмосферата и ни направиха като печени пилета под фолио във фурна....Само кр--е--те--н може да каже, че ако изсече горите си, както направиха много държава, това няма да доведе до пресъхване на подпочвени води и реки и до запустинване на някога плодородни почви....Това се наблюдава вече на много места, имаше и документален филм за една бивша руска република изсекла 100% от горите си за отопление и превърнала се от зелена държава в сахарски пейзаж, така че човекът е основения замърсител, отровител и разрушител на финното екологично равновесие, критично за живота на земята..
.

Оценка:
-3 +6

Андонов
26 Отговор
След няколко години се сменят полюсите и тогава всичко ще бъде ОК!

Оценка:
-1 +5

Рони
27 Отговор
Да бе да,блажени верующите

Оценка:
-0 +1

Гейтс
28 Отговор
Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем. Айде всички на инджекции че много замърсявате.

Оценка:
-1 +6

Рони
29 Отговор

До коментар #13 от "no name no face no number":


И аз питам същото,ама никой не ти казва а и смееш ли да питаш,веднага ще измислят някоя друга лъжа

Оценка:
-0 +2

Пфф
30 Отговор

До коментар #3 от "Човекът":


Абсолютно прав си за циклите . Човешката дейност обаче е тази , която форсира нещата до не бивали висини . Ти смяташ ли , че е нормално , да се секат горите масово ? Те са част от белите и черните дробове на земята . Те са част от местообитанията на дивите животни . Според теб , значи не заслужават да зивеят ли ? Харесва ли ти , да дишаш мръсен въздух ? Харесва ли ти , накъдето и да се обърнеш , всичко да е сиво и урбанизирано , без зеленина ? Харесва ли ти , да знаеш , че за децата ти ще става още по-зле ? На всички е ясно , че човекът е най-приспособяващото се същество на планетата , но трябва да се поставят някакви граници и колкото и от всичко да се търси накакъв вид коспирация , има неща , които наистина са полезни и това ще е полезно за бъдещето на цивилизацията . Винаги се замисляйте , преди да приемате всичко за чиста монета , но помнете , че истината има две лица ! Тук е пълно с хора , които си мислят , че непременно са прави и всичко винаги е няква мистерия и сенки

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +2

Антон Кръстев
31 Отговор
Твърде тенденциозна статия. Аз съм учен, занимавам се с океанология и съвсем не съм убеден, че основният фактор за климатичните промени през последните сто години е човешката дейност. Напротив, антропогенният принос едва ли е по-висок от 2-3 %.

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +8

Механик
32 Отговор

До коментар #30 от "Пфф":


И си прав, и не си.
Да, ние сме лакомо нещо. Да не пазаим, не пестим, не ценим това което имаме. Обръщаме всичко в пари.
Имено парите са това, което движи всички тия напъни на еколозите. Не че им пука за планетата. Пука им за парите, които ще щавят от хората.
А хората от къде ще взимат тия пари? Ще трвбва да произвеждат повече, за да могат да платят парите. А като произвеждат повече, значи и повече ресурси ще черпят.
Нещата са точно като с безплатните найлонови торбички, дето до преди ги даваха в магазините. Заринахме се е торбички. По тая прична, казаха ,че е задължително тия торби да се плащат, щото инак много се цапа. Какво стана? Торбичките се плащат, а боклука става все по-голям. Значи целата са били парите, а не екологията.

Оценка:
-0 +8

ДжафДжаф
33 Отговор
Бях чел за циклите на Миланкович, които при това са научно обосновани. Всички знаем, че земята се върти около своята ос, която е наклонена спрямо еклиптиката на приблизително 23 градуса. Проблема е, че това въртене вследствие на гравитационното триене прилича на въртенето на пумпал. Демек наклона на земната ос се променя в рамките на около 1 градус, представляващ цикъл от 20хил години. Самата земна ос също извършва въртеливо движение, описващо 2 конуса с цикъл от 3500г/цикъла на Маите/! Като капак земната орбита също се променя циклично за около 80хил. години. Всички тези циклични промени предизвикват както климатични изменения- редуващи се ледникови епохи така и сериозни тектонични изменения, които могат да доведат до повишена вулканична активност, водеща също до сериозни климатични промени. Известное, че преди 80хил. години човечеството фактически измира. Оцеляват малка група в изт. Африка. Ето ви я притчата за едемската градина от библията. Хората според библията тогава са живели по 1000г, което вероятно се е дължало на по-малкото кислород в атмосферата. Сега би трябвало да навлизаме в нова ледникова епоха, но парниковите газове ни спасяват от подобно нещо. Това поне твърдят доста сериозни учени.

Оценка:
-0 +2

НямакъщавБарцел
34 Отговор
Публикувано във факти.бг: когато Земята се е намирала на по-голямо разстояние от Слънцето, това е означавало застудяване. А по-близкото разстояние е означавало затопляне
Ей тва най ме изкефи, чудя се коя мисирка я изобрети тая глупост. Или може да е някой от тези 100% процентови учени, дето са цитирани в статията.

Оценка:
-0 +3

Gen Gurko
35 Отговор
Сакън, недейте да съобщавате истината, че някои ще загубят много, ама много пари от развенчаването на тази измислица.

Оценка:
-0 +2

Бай Шиле
36 Отговор

До коментар #31 от "Антон Кръстев":


Пич,статията не е "тенденциозна".Платена е.Виж автора.

Оценка:
-0 +1

Бай Шиле
37 Отговор
ДВ много срамежливо премълчава за милиардния бизнес с квотите на държавите,свързани с глобалното затопляне.Дойче веле,сър.

Оценка:
-0 +2

БПФ
38 Отговор
Глупости. Миналата година 500 видни учени се подписаха под петиция, че измененията на климата са част от естествен цикъл, нямащ нищо общо с човека.
Климатът се е затоплял доста по-бързо през античността и историческите доказателства , например за бързото покачване на океанското ниво тогава, са необорими.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Емил Чолаков
Синоптикът на бТВ описва ниските температури:
С една дума студ, с две думи - кучи студ!"

Още бисери
ТОП 5