Last news in Fakti

30 Юни, 2021 10:00 5 119 38

Земното затопляне е част от нормален цикъл? Човекът не е виновен?

  • климатични промени-
  • затопляне-
  • време-
  • цикъл-
  • температура-
  • промени в климата-
  • учени

Човешките дейности играят значителна роля за това, което вече ни сполита

Земното затопляне е част от нормален цикъл? Човекът не е виновен? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Открай време температурите на Земята се променят. През своята история на съществуване от 4,5 милиарда години планетата ни е преживявала и топли, и студени периоди. А този процес се дължи на промяната на земната орбита около Слънцето: когато Земята се е намирала на по-голямо разстояние от Слънцето, това е означавало застудяване. А по-близкото разстояние е означавало затопляне. Когато обаче в късния 20-и век учените се заемат да установят как по-точно през годините са се променяли температурите на Земята, се оказва, че от 1980-те години насам затоплянето са извършва с много по-бързи темпове, отколкото преди.

Големите промени през последните 100 години

През 1998 година изследователи от Масачузетския университет и техни колеги от една специална лаборатория към Университета в Аризона, публикуваха студия, показваща средногодишната температура на Земята през последните 1000 години. За да установят това за един период, в който все още не е имало термометри, учените са изследвали тъй наречените прокси или естествени записи, като например измервания на сондажни проби от вечния лед, на дървесните кръгове и на корали. Резултатът показал, че векове наред температурните амплитуди са били незначителни, и така до 20 век, когато изведнъж започва рязко и силно покачване.

През 2013 година списание "Science" публикува подобно изследване, които обхваща дори още по-голям период от време - за изменението на температурата на Земята през последните 11 000 години. Изводът, до който стигат, обаче е същият: през последните 100 години Земята се е затопляла много по-бързо, отколкото през която и да била друга фаза от последния ледников период до днес. Същото изследване показва освен това, че от гледна точка на положението на Земята спрямо Слънцето през последните 2000 години планетата ни се намира в период на естествено охлаждане. Но заради безпрецедентното затопляне, предизвикано от човешката дейност и отделяните парникови газове, това естествено охлаждане изобщо не се забелязва.

Според доклада "Състоянието на глобалния климат 2020" на Световната организация за метеорология (WMO), средната температура през миналата година е била с 1,2 градуса по-висока, отколкото в прединдустриалната епоха, т.е. между 1850 и 1900 година, когато изкопаемите горива все още не са били използвани масово за добив на енергия. Изводът, който се налага, е следният: че увеличението на парниковите газове, дължащи се на човешката дейност, е "една от основните причини за промяната на климата". През 2001 година Междуправителствената комисия за климатичните промени (IPCC) обяви, че преди индустриалната революция концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата в продължение на хиляди години е била 280 части на милион (ppm), а след това се повишава и до 1999 достига 367 части на милион. През 2021 година тази стойност вече е 415 ppm.

Учените са убедени: човекът е виновен

Над 90% от учените, които се занимават с проблемите на климата, са убедени, че климатичните промени са причинени от човека. Това сочи ново изследване, проведено от група международни автори. А анализът на 11 602 научни статии, посветени на климатичните промени, публикувани през първите седем месеца на 2019 година, показва, че 100 процента от учените приемат антропогенните фактори като причина за глобалното затопляне. Този анализ е направен от американския геолог Лоурънс Пауъл, автор на 11 книги за климата и от областта на геологията.

"Ако има алтернативна теория за това, че не парниковите газове, а нещо друго причинява климатичните промени, което да бъде доказано научно, такъв един труд би бил достоен за Нобелова награда. Но няма такова изследване", казва Бенджамин Кук от Института за космически полети "Годард" към НАСА.

И Междуправителствената комисия за климатичните промени приема, че промените в климата са човешко дело. В това е убедена и Елен Жако де Комбе, изследователка от Южнотихоокеанския университет, авторка на IPCC и съветничка на правителството на Маршаловите острови в Микронезия. "Научният подход означава да оценяваш данни, наблюдения и изчисления на модели, преди да направиш определени изводи. Всичко това говори, че сегашните промени в климата са причинени от дейността на човека", казва тя.

Автор: Татяна Кондратенко


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асанджи

    12 22 Отговор
    човека въобще не е виновен, ама въобще - тивката ли го каза това
  • 2 Яшко

    23 10 Отговор
    Това е просто мнение

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Човекът

    68 8 Отговор
    Планетата земя е самовъзстановяваща се система и човека е твърде дребен, за да й влияе с дейностите си.
    Разбира се, че има планетарни цикли и неща. които ние не разбираме и никога няма да разберем, защото човешкия живот е кратък, а липсва приемственост на познанието, защото хората са гламави и единствената цел на 99% е да се размножат.
    Не е работа на хората да ровят във вселенските същности, а просто да се приспособяват към промените, запазвайки човешка идентичност.
    Някои ще успеят.

    Коментиран от #8, #14, #16, #30

  • 4 Уеф

    46 3 Отговор

    До коментар #2 от "Яшко":

    Не, глобалното затопляне причинено от човека е мнение. Другото е подкрепено с доказателства на милиони години климатични промени, а не с празни приказки. Гледай "Измамата с глобалното затопляне (2007)" в Ютюб.

    Коментиран от #6

  • 5 Да бе

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Яшко":

    A обратното какво е, откровение на Господ ли? В света едни хора полват страха на други хора, за да ги водят за носа и да ги ползват.
  • 6 Да бе

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Уеф":

    Гледай, търси и мисли, не са за всеки. Гледа, слуша и вика "конспирация".
  • 7 kkk

    43 2 Отговор
    а като избухне вулкан не изхвърля ли маса неща в атмосферата? а като стават горски пожари без човешка намеса не става ли пак замърсяване?
  • 8 Учен

    15 11 Отговор

    До коментар #3 от "Човекът":

    Оф де да беше целта им да се размножават, с мед да ги помажеш!!!

    Целта на Човека от край време е как да убие по възможно най-мъчителен начин съседа!
    И НЕ, НЕ Е ЗА РЕСУРСИ!!! Ресурси дал Бог - само бедна Б-я изхвърля десетки пъти повече храна отколкото се изяжда!
    ПРОСТО ХОРАТА СА ЗВЕРОВЕ-КАНИБАЛИ ПО ПРИРОДА!

    И повечето животни са така, тъй, Хомото не се уникален случай. ЯРЪК ПРИМЕР ЗА "БОЖИЯТА МИЛОСТИВА ПРОМИСЪЛ", нали, Религиозници?!?!?! Хахахахаа

    Коментиран от #19

  • 9 провинциалист

    25 6 Отговор
    Земното затопляне се дължи на отказа от ваксинация, естествено.
  • 10 пешо

    29 3 Отговор
    денисчо е компилирал пасквилче, в което се цитират само грантоеди. самото твърдение, че "100 процента от учените приемат антропогенните фактори като причина за глобалното затопляне" е откровена лъжа. не е, ако става дума за 100 от дечицата на кептън грант. уеф е предложил, който иска, може да хвърли едно око на филмчето.
  • 11 Механик

    27 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изводът, до който стигат, обаче е същият
    Същият е щото за "изследванията" плащат СЪЩИТЕ, акакто е известно, който плаща той поручва и музиката.
    Колкото до евреите (тия, които плащат), то те биха ни сложили дебитомери на носовете, водомери на тия работи с които ходим по малка нужда и кубик-метри на дупетата.
  • 12 Гретьо Тунеберг

    14 0 Отговор
    Бе какво разбирате вие, слушайте какво ви приказвам
  • 13 no name no face no number

    11 6 Отговор
    А какво да кажем за ХАРП!?

    Коментиран от #20, #29

  • 14 К.К.

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Човекът":

    Колкото динозаврите са успели да се приспособят, толкова и хората ще успеят!
  • 15 гост

    9 12 Отговор
    За глобалното затопляне е виновен Боко и ваксините. Сега новото правителство ще сложи нещата на място - единия в затвора, ваксините в боклука и българите ще се охладят.

    Коментиран от #17

  • 16 111

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "Човекът":

    Твърде дребен, а? Може да е е дребен, но е тъп и упорит. Самолетчетата, които шарят по небето всеки ден, създават всичките проблеми.
  • 17 дааа

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    А на теб една риза с дълги ръкави!
  • 18 2 loop

    20 0 Отговор
    схемичката е проста....усвояване на парите на данъкоплатеца
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 111

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    Остана ли нещо, което да не е казано? И не е вярно, че не работи и в момента.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 459

    23 1 Отговор
    Жалка работа е днешната журналистика. Претоплена манджа, користно подбрани факти, липса на всякаква обективност. Но хонорарът си върви, нали?
  • 23 Сектата на затоплистите

    24 1 Отговор
    "Затоплянето" е глобалистка теория, която се използва като бухалка срещу производство и енергетика на определени държави.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Изсекоха масово дъждовните гори

    6 8 Отговор
    Дъждовните гори по екватора играеха ключова роля за правилното разпределение на валежите по земното кълбо, за въздушната река над Амазония учили ли сте!?като изчезне Амазонската джунгла скоро , ще изчезне и това въздушно течение, критично за въздушните течения на цялото земно кълбо и ще настъпят още страшни суши на места непознаващи суши, докато амазонската джунгла е съществувала...Само пълен не--грам---отн--ик, който не познава как функционира една затворена екосистема като тази на земята, може да го каже това написаното в тая ш--и---ба--на статия. ...преди да възникнат сложните форми на живот на Земята, въглеродния диоксид е бил изтегляне от въздуха милиони години с помощта на бактерии, а сега всичко органично под формата на дърва, петрол, газ се изгаря и се връща със страшна скорост в атмосферата, плюс започнаха да пръскат и алуминиев оксид и нЕкви други химии в атмосферата и ни направиха като печени пилета под фолио във фурна....Само кр--е--те--н може да каже, че ако изсече горите си, както направиха много държава, това няма да доведе до пресъхване на подпочвени води и реки и до запустинване на някога плодородни почви....Това се наблюдава вече на много места, имаше и документален филм за една бивша руска република изсекла 100% от горите си за отопление и превърнала се от зелена държава в сахарски пейзаж, така че човекът е основения замърсител, отровител и разрушител на финното екологично равновесие, критично за живота на земята..
    .
  • 26 Андонов

    5 6 Отговор
    След няколко години се сменят полюсите и тогава всичко ще бъде ОК!
  • 27 Рони

    7 0 Отговор
    Да бе да,блажени верующите
  • 28 Гейтс

    7 6 Отговор
    Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем. Айде всички на инджекции че много замърсявате.
  • 29 Рони

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    И аз питам същото,ама никой не ти казва а и смееш ли да питаш,веднага ще измислят някоя друга лъжа
  • 30 Пфф

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Човекът":

    Абсолютно прав си за циклите . Човешката дейност обаче е тази , която форсира нещата до не бивали висини . Ти смяташ ли , че е нормално , да се секат горите масово ? Те са част от белите и черните дробове на земята . Те са част от местообитанията на дивите животни . Според теб , значи не заслужават да зивеят ли ? Харесва ли ти , да дишаш мръсен въздух ? Харесва ли ти , накъдето и да се обърнеш , всичко да е сиво и урбанизирано , без зеленина ? Харесва ли ти , да знаеш , че за децата ти ще става още по-зле ? На всички е ясно , че човекът е най-приспособяващото се същество на планетата , но трябва да се поставят някакви граници и колкото и от всичко да се търси накакъв вид коспирация , има неща , които наистина са полезни и това ще е полезно за бъдещето на цивилизацията . Винаги се замисляйте , преди да приемате всичко за чиста монета , но помнете , че истината има две лица ! Тук е пълно с хора , които си мислят , че непременно са прави и всичко винаги е няква мистерия и сенки

    Коментиран от #32

  • 31 Антон Кръстев

    14 2 Отговор
    Твърде тенденциозна статия. Аз съм учен, занимавам се с океанология и съвсем не съм убеден, че основният фактор за климатичните промени през последните сто години е човешката дейност. Напротив, антропогенният принос едва ли е по-висок от 2-3 %.

    Коментиран от #36

  • 32 Механик

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пфф":

    И си прав, и не си.
    Да, ние сме лакомо нещо. Да не пазаим, не пестим, не ценим това което имаме. Обръщаме всичко в пари.
    Имено парите са това, което движи всички тия напъни на еколозите. Не че им пука за планетата. Пука им за парите, които ще щавят от хората.
    А хората от къде ще взимат тия пари? Ще трвбва да произвеждат повече, за да могат да платят парите. А като произвеждат повече, значи и повече ресурси ще черпят.
    Нещата са точно като с безплатните найлонови торбички, дето до преди ги даваха в магазините. Заринахме се е торбички. По тая прична, казаха ,че е задължително тия торби да се плащат, щото инак много се цапа. Какво стана? Торбичките се плащат, а боклука става все по-голям. Значи целата са били парите, а не екологията.
  • 33 ДжафДжаф

    2 5 Отговор
    Бях чел за циклите на Миланкович, които при това са научно обосновани. Всички знаем, че земята се върти около своята ос, която е наклонена спрямо еклиптиката на приблизително 23 градуса. Проблема е, че това въртене вследствие на гравитационното триене прилича на въртенето на пумпал. Демек наклона на земната ос се променя в рамките на около 1 градус, представляващ цикъл от 20хил години. Самата земна ос също извършва въртеливо движение, описващо 2 конуса с цикъл от 3500г/цикъла на Маите/! Като капак земната орбита също се променя циклично за около 80хил. години. Всички тези циклични промени предизвикват както климатични изменения- редуващи се ледникови епохи така и сериозни тектонични изменения, които могат да доведат до повишена вулканична активност, водеща също до сериозни климатични промени. Известное, че преди 80хил. години човечеството фактически измира. Оцеляват малка група в изт. Африка. Ето ви я притчата за едемската градина от библията. Хората според библията тогава са живели по 1000г, което вероятно се е дължало на по-малкото кислород в атмосферата. Сега би трябвало да навлизаме в нова ледникова епоха, но парниковите газове ни спасяват от подобно нещо. Това поне твърдят доста сериозни учени.
  • 34 НямакъщавБарцел

    4 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: когато Земята се е намирала на по-голямо разстояние от Слънцето, това е означавало застудяване. А по-близкото разстояние е означавало затопляне
    Ей тва най ме изкефи, чудя се коя мисирка я изобрети тая глупост. Или може да е някой от тези 100% процентови учени, дето са цитирани в статията.
  • 35 Gen Gurko

    7 0 Отговор
    Сакън, недейте да съобщавате истината, че някои ще загубят много, ама много пари от развенчаването на тази измислица.
  • 36 Бай Шиле

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Антон Кръстев":

    Пич,статията не е "тенденциозна".Платена е.Виж автора.
  • 37 Бай Шиле

    7 0 Отговор
    ДВ много срамежливо премълчава за милиардния бизнес с квотите на държавите,свързани с глобалното затопляне.Дойче веле,сър.
  • 38 БПФ

    5 0 Отговор
    Глупости. Миналата година 500 видни учени се подписаха под петиция, че измененията на климата са част от естествен цикъл, нямащ нищо общо с човека.
    Климатът се е затоплял доста по-бързо през античността и историческите доказателства , например за бързото покачване на океанското ниво тогава, са необорими.