Last news in Fakti

18 Юли, 2021 14:38 4 474 24

Ужасът на наводненията: порои и в други части на Германия

  • германия-
  • жертви-
  • наводнение-
  • наводнения-
  • порои-
  • дъжд-
  • ужас

И в Нидерлания битката срещу наводненията продължава

Ужасът на наводненията: порои и в други части на Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Наводнени улици, свлачища, евакуирани хора и най-малко една жертва: след Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц, и две други федерални провинции станаха жертва на пороите. В събота вечерта община Берхтесгаденер Ланд в Бавария обяви извънредно положение. Нивото на реките се покачва, дъждовете не спират, някои улици са се превърнали в потоци, а множество мазета са наводнени. Хората по улиците бяха до колене във вода. И в Пасау нивото на реките се покачва с всеки изминал час. Полицията превантивно е преместила десетки автомобили от паркоместа край река Дунав. "Ако не ги бяхме преместили, автомобилите щяха да плуват чак до Австрия", казват от местната полиция.

100 литра на кв.м. за 24 часа

И в Саксония се стигна до наводнения. В някои региони в провинцията снабдяването с електричество беше прекъснато. Според саксонския Център по наводненията, на места за 24 часа са се изсипали по 100 литра дъжд на квадратен метър. Още по-обилни бяха валежите в Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц. В сряда (14 юли) там се стигна до катастрофални наводнения. В рамките на 24 часа в региона Арвайлер, който беше най-силно засегнат от пороите се изсипаха над 150 литра дъжд на квадратен метър - толкова, колкото обикновено падат за цели 2 месеца. Нивото на реките и потоците се повиши значително, а канализациите не успяха да поемат водните маси. В резултат в много градчета и села се стигна до свлачища и катастрофални наводнения. Водните маси отнесоха със себе си цели къщи и улици. Подобна природна катастрофа там не е имало от Втората световна война насам. Междувременно жертвите на наводненията в двете федерални провинции са над 150, а ранените само в окръг Арвайлер са близо 700. Все още стотици хора са неоткриваеми, а домовете на мнозина са необитаеми.

Порои и в Австрия, Белгия и Нидерландия

В събота (17 юли) обилните дъждове се изсипаха и над части от Австрия. В град Халайн част от стария град беше под вода. Полицията и пожарната спасяваха хора с лодки и камиони. В Куфщайн хората бяха призовани да се преместят по горните етажи на къщите си. И във Виена имаше наводнени мазета и подлези. Дъждовните бури нанесоха тежки поражения и в Белгия и Нидерландия. В Белгия наводненията отнеха живота на най-малко 27 души. "За съжаление, през следващите часове и дни най-вероятно броят на жертвите ще се покачи", обявиха от Националния кризисен център. Над 100 хора в Белгия все още са неоткриваеми. И в Нидерлания битката срещу наводненията продължава. Очаква се нивото на водата да спадне едва днес (неделя).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    4 21 Отговор
    Русия си отмъщава за Северен паток 2!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Тра-ла-ла

    10 7 Отговор
    Ей тази Меркел се оля! 😂😂😂
  • 3 Майна

    31 3 Отговор
    Слава Севрюкова призова българите от 2022 до 2025 г да се прибират в РОДИНАТА. ..Май ще се връщаме, ама стягайте се да ги обезоръжерим тези мафиоти...,да знаете, че скоро освен място за живеене на високо, източнок на вода и начин за отглждане на храна, друго няма да ни трябва...,не са мои прогнози, но вече съм сигурен.

    Коментиран от #5

  • 4 Пламен

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Библейският потоп е бил Божие наказание защото хората са станали грешници.Сегашното е само предупреждение за тези,които не спазват отреденото от Бог че има само два пола.
  • 5 Механик

    28 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    То хубаво, ама да отглеждаш храна или е съвсем забранено от Европейската Комися, или са сложени такива условия, че е направо невъзможно да правиш това.
    Примерно, нямаш право да имаш крави в населено място. От друга страна, нямаш право да гледаш крави на обработваеми земи, както и нямаш право да поиш кравите с изворна вода, защото това е национално богатство, но същевременно нямаш право да поиш животните с вода от чешмата.
    Схващаш ли ми мисълта?

    Коментиран от #9, #24

  • 6 Владо

    19 2 Отговор
    Малеее, какво стана с тия потопи бе? Най-развитите евро-атлантически държави не могат да се оправят с тия потопи. Уж бяха по-по-най, а се оказа, че са въздух под налягане.
    До вчера, че и сега по улиците се говори, кака ако намкое си престъпление били извършено на запад, там ведна полицията пипа здраво, затвори, глоби.. А те си се стрелят, колят, изнасилват и полицията само прави статистика и казва "Не се бойте!".
    Смешници!

    Коментиран от #11

  • 7 Boxer EZ 3.0

    6 12 Отговор
    Ако беше в България, щеше да се приказва: " Няма такава държава", " Крадливи гербери " или пък "Бойко е виновен"...
    Но понеже е в Германия, се мълчи по това направление...
  • 8 ха-ха-ха

    15 2 Отговор
    Потоп за извращенците содомити и наркомани!!!!
  • 9 Майна

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Прав си...Да знаеш как стои въпросът с козите?Ама пък кокошки можем...,хем ще отговаряме на изискванията...,свободни с определени квадратни метри...Аз обаче сериозно се замислям, американците също споделят, че това ни очаква и призовават да се подготвим

    Коментиран от #14

  • 10 Давай,Велики Боже!

    5 2 Отговор
    Нормалните сме с Теб!
  • 11 Що, в България

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Владо":

    да не е по-различно? Надявам се, да не се случи такова наводнение и в България, че коментарът ти ще ти приседне. В България няма потоп, но и без него редица селища са без вода в момента. Смятай, че при едно наводнение с мащаби като това в Германия, състоянието в България би било още по-плачевно. Не знам, как е в Германия, но в Австрия всяко по-малко населено място ("село") има пожарна (доброволци) с минимум една пожарна кола. Има и спасителни хеликоптери. Състоянието на речните корита непрекъснато се контролира и почиства от храсти и прочие, които биха довели до затлачване. Това са все неща, с които в България, за съжаление, сме доста назад като превенция на щети от наводнения. А за запушената ни улична канализация, да не говорим.

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Мечето

    7 1 Отговор
    Интересното е че този "природен" катаклизъм се състоя около посещението и срещата в Белия дом на Меркел (Европа) и Байдън (САЩ)?! Дали катаклизъмът е природен или военно-технологичен (американския ХААРП)?! Дали САЩ не напомнят на Европа, че не е нужна военна намеса за да се постигнат определени политически и икономически цели (политическа, икономическа и инфраструктурна, системна .... криза и разпад)?! Меркел е много потисната при срещата си с Байдън, а общатаб декларация е писана във Вашингтон и самом подписана от Меркел без забележки!

    Коментиран от #15

  • 13 Що в България...- допълнение

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Що, в България":

    Надявам се, се подразбира, че не всяко село има хеликоптери, а като цяло, държавата.
  • 14 ЛЛЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    И къде ще ходиш
  • 15 Майна

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мечето":

    Приятно ми е да прочета коментара ти, защото там е истината, която е малко да се каже неприятна...
  • 16 Негрите в Афрка

    10 1 Отговор
    Ами ако това е ръката на Бога за разваляне на общоството ви с противната на Бога джендърска култура?
  • 17 от Илиенци

    9 2 Отговор
    Гледайте от добрата му страна. Ще има ефтини коли нов внос. Карани от баба германка само от единия бряг на улицата до другия и обратно.
  • 18 Гошо

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Що, в България":

    Има да и не само хеликоптери а и ракети и всякакви балъци като теб вярващи във дядо ти Коледа

    Коментиран от #20, #21, #22, #23

  • 19 Деф

    13 1 Отговор
    Потопът, който причини Меркел на Германия е много по ужасен от наводненията.
  • 20 Пич,

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    аз знам за какво говоря. А ти? Изказваш се неподготвен.
  • 21 Хеликоптери в Австрия

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    имат планинската спасителна служба, полицията, "бърза помощ"/Червен. кръст, (и армията), както има и частни спасителни "фирми", предлагащи хеликоптери. За зимния сезон 2005/2006 е имало 13 хеликоптера на разположение САМО на Тирол.
  • 22 На територията на Австрия

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    има около 130 болници, разполагащи с площадка за хеликоптер (списък можеш да намериш в мрежата). 11 от тях са само във Виена.
  • 23 И като последно,

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    намерих точния брой на спасителните хеликоптери (без да включвам полицейските и военните) - 39 (!). Информацията е от 2020 г.
  • 24 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Да, засега положението е такова, но скоро никой вече няма да се съобразява с препоръките и нарежданията на неадекватния и крайно вреден за всички нормални хора европейски съюз! Всяка държава ще се оправя поединично според собствените си разбирания и традиции......със сигурност ще има нови обединения на държави, но те няма да са от мащаба на ЕС, а по-скоро съюз от 2-3-4-5 държави, най-често на регионална и/или етническа основа. България в голяма степен ще бъде пощадена от апокалипсиса, който ще връхлети човечеството. И тук ще има катаклизми и трудности, но няма да са толкова разрушителни както на други места по света, неслучайно Слава Севрюкова която е била един от големите феномени и е виждала съвсем ясно в бъдещето дава тези препоръки българите от цял свят да се приберат тук. България е специално място на планетата, българите сме с определена мисия в историята на човечеството и затова въпреки всичките трудности които сме преживяли през вековете сме се съхранили ЗАЩОТО БОГ СЕ ГРИЖИ ЗА НАС И ИСКА ДА НИ ИМА НА ЗЕМЯТА!
Новини по държави: