Last news in Fakti

20 Юли, 2021 17:50 2 403 20

Наводненията: провали ли се Германия?

  • германия-
  • наводнения-
  • провал-
  • бедствие-
  • дъждове-
  • ангела меркел-
  • катастрофа-
  • критика-
  • германци

Глобалните системи не могат да предвидят регионални катастрофи

Наводненията: провали ли се Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Да, няма нищо по-човешко от това да тръгнем да търсим виновниците след една толкова опустошителна природна катастрофа. Само дето така няма да помогнем никому, най-малко пък на жертвите, на засегнатите семейства и на всички онези, чието съществувание за минути беше съсипано от чудовищните водни маси. Това дървено философстване ме нервира. То е същото, както след изгубен мач на националния отбор по футбол: тогава в Германия се появяват 80 милиона разбирачи от футбол, сега изникнаха 80 милиона разбирачи от природни катастрофи.

Глобалните системи не могат да предвидят регионални катастрофи

А и не само в Германия. Британската хидроложка Хана Клоук заяви пред медиите, че хората в Германия не са били информирани навреме за предупрежденията на Европейската служба за предотвратяване на наводненията EFAS. Според нея, това било "гигантски провал на системата". В Германия веднага подхванаха темата: Михаел Тойрер от опозиционната СвДП обвини вътрешния министър Хорст Зеехофер, че "носи пряка и лична отговорност" за претърпяното от хората. В една предизборна ситуация като сегашната такива обвинения могат да свършат добра политическа работа. Само дето твърденията на Хоук се оказаха неверни.

Обществено-правното радио WDR5 например, което се слуша в най-засегнатите провинции, цели 24 часа преди катастрофата излъчи следната новина: "Германската метеорологична служба предупреждава за тежки бури с много силни, а на места дори екстремни поройни валежи". Радиото предупреди още, че предстоят продължителни бури, които могат да нанесат щети: "На места се очакват градушки, порои и наводнения". Тоест, всеки, който е слушал прогнозите, би могъл да се досети какво предстои. През онези дни дори нямаше нужда да следиш по интернет как се развиват валежите: достатъчно беше да погледнеш през прозореца.

Понякога човекът просто е безсилен

Никой обаче не можеше да предвиди колко бързо пороите ще вдигнат чудовищните водни маси, които заляха населени места като село Шулд на река Ар. Просто защото има природни стихии, които са толкова непредвидими, че ние не можем да си представим опустошителните им мащаби - колкото и да сме предвидливи и каквито и технически мерки да сме взели. Системите за ранно предупреждение могат да ни помогнат, когато равнището на реките се повишава бавно - те обаче не вършат работа при екстремни порои. В продължение на столетия е трупан опит с наводненията и природните стихии, който помага на хората да се предпазват и ги е научил къде да строят къщите си. Жителите на Шулд не можеха да предвидят опасността. Стихията там отнесе стари къщи с външен гредоред, които са оцелявали от какви ли не наводнения през вековете. Но тя отнесе и мостове, строени през последните десетилетия според съвременните изисквания за безопасност и в съзвучие с всички разчети срещу наводнения.

В случая с придошлата река Ар по изключение не важи и обвинението, че измененията на речните корита, канализациите и запечатването на почвата водели именно до такива потопи. Просто защото Ар е една от малкото реки, по които няма почти никакви изкуствени промени: тя в общи линии и до днес следва естественото си русло. И в друго едно населено място катастрофата не можеше да бъде предвидена нито от властите, нито от гражданите: в Ерфтщат. Там силно придошлата река най-напред наводни една кариера за чакъл и в такава степен я подкопа, че инертните маси буквално затрупаха част от съседното населено място. В регион като този, където вече от хилядолетие се копаят кафяви въглища, земните пластове са толкова нестабилни, че неприятни изненади ни очакват навярно и в бъдеще.

Кои ли ще бъдат следващите засегнати региони?

След като бъдат ликвидирани щетите, хората край река Ар навярно ще получат и много по-добра система за ранно предупреждение. Но следващият потоп може да удари съвсем друга река и съвсем други селища, които още не са така добре подготвени. Това никой не може да го предвиди. Така че си остава следната горчива истина: има природни стихии, които са по-силни от нас, хората. Стихии, които се стоварват върху ни толкова бързо и толкова неочаквано, че никакви системи не могат да ни помогнат. Но какво все пак можем да направим? Архитектите и специалистите по градоустройство трябва винаги да си вадят поуки от историческия опит, за да могат да строят по-здрави и по-сигурни сгради и инфраструктури. Можем освен това да се надяваме, че следващия път няма да бъде още по-лошо. И най-сетне да свикнем с мисълта, че не за всеки проблем непременно трябва да изнамерим и виновник.

Автор: Фабиан Шмид


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    23 10 Отговор
    Че германия винаги си е била провал
    краде от цяла Европа и пак се оплаква.
  • 2 Германия

    16 18 Отговор
    е била провал винаги само за Ганьо от Панелистан е много велика!
  • 3 Вова император

    21 3 Отговор
    Ако не печатат евраците, Германия е една селска държавица с туземци бъркащи си в нослето като тренера им по футбол. Добре че бяха хазарските фамилии, да ги бутат към прогреса.
  • 4 все

    19 4 Отговор
    тая провали ли се или не, Богата и стриктна държава са и ще обезщетят пострадалите, докато тук урагана бутне ли ти къщата и колата се оправяш сам. На държавата не можеш да разчиташ, застрахователите ти въртят всякакви филми само как да не ти изплатят щетите, абе…

    Коментиран от #5

  • 5 честен ционист

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "все":

    Ако нямат застраховки, никой няма да ги обещети с нищо.
  • 6 Иванчо

    15 4 Отговор
    Като чета коментарите преди мен си мисля само едно: "Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже...."

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Хо хо хо

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Защо?
  • 8 Прав сте господин Иванчо..!

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Бих добавил, няма случайности в случващото се около нас... Отнася се и за част от коментарите, които четем.. Поздрави от Марийка!

    Коментиран от #10

  • 9 явор

    1 12 Отговор
    психично болните русофилчета пак @к@т в коментарите.
    Защо има интернет в лудницата, удея си нямам.
  • 10 Хо хо хо

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Прав сте господин Иванчо..!":

    Като не ти харесва "около нас" си съвсем свободен да се изнесеш от територията на р.България

    Коментиран от #12, #14

  • 11 фен на сидеров

    5 1 Отговор
    не се провали, стана за смях !
  • 12 Извинявай, обаче

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хо хо хо":

    "р. България" се чете като "река България". Може би имаш предвид "реп. България"?!

    Коментиран от #13

  • 13 Извинявай...- допълнение

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Извинявай, обаче":

    И то май даже се пише и с главна буква "Реп. България".
  • 14 Прав сте господин Иванчо..!

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хо хо хо":

    Извинете.. не бях информиран че троловете на Дойче Зеле сте такива патриоти! В моят коментар вие сте изключени, както и самото ви мнение.
  • 15 Рошко

    3 0 Отговор
    Дойче зеле, не може и няма как да разберете че срещу Господ не се върви, германците не са изключение, подобни наводнения са наказание предупреждение, че човека си е просто човек, заради безотговорното стопанисване на майката земя която ни храни
  • 16 ДойчеВеце

    1 0 Отговор
    Веднага меркелицата да подаа оставка че не е предвидила и предотвратила навждненията. И канцлера, който ще дойде на нейно място, и той да подава оставка веднага! Нава само Путин я!
  • 17 Стар тираджия

    5 1 Отговор
    Германия винаги е била провал и такава ще си бъде. Дори по зле ще става. Крадат и изнудват по бедните държави и пак не могат да прокопсат. Инфраструктурата им е по зле от тази на много по бедни от тях държави , като Словения Испания или Португалия. Огромният им БВП е само на хартия и компютър. Бюджета се пълни основно от глоби над чуждите граждани, и от изнесени в чужбина производства на тяхни марки стоки. Ще дам пример: плащат на турска фирма по 50 евро на джанта със логото на реномирана немска марка. А клиента плаща за 4 такива около 2000 евро в Германия. На този принцип работи цялата им икономика. И още един пример: това е единствената държава в ЕС която никъде не публикува какви са постъпленията от глоби в бюджета. Явно е голяма тайна....Всеки сам да си отговори защо.

    Коментиран от #18

  • 18 Испания

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стар тираджия":

    може да с По-малък БВП, ама чак пъл много по-бедна е голямо преувеличение!! Ни сте мниго прсв по - ифраструктура са в пъти по-напред от Германия - супер магистрали, супер жел2зница с влакове по 330км/ч и тн!!
  • 19 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Много политкоректна статийка, журналя!!
    Пепорот на комсомолец, с подобаващи , подли зурковски наклонности!! Едно време така възпявахте НРБ-СССР!! Къдетондухне вятъра, там ств вие!!!
    Ако бе за Русия статията, щеле да е пълна с шаблоните - корупция, липса на пари, безочливост, липса на финфнсирпане...
  • 20 Ехааа

    1 0 Отговор
    Толкова тъпи изказвания, но какво да очакваш... Ганьо е велик, а Германия ряпа да яде! Иска ни се ама не! Германия си е Германия и Ганьо ще я плюе и ще си мечтае някога и Българтия да е като Германия! А от природните стихии няма спасение. В САЩ колко села и градове има разрушпени от торнадо. А у нас Ганьо обича да си постро викичка до рекичката, на свлачището на баира и да се фука. Ама като завали, реве, че водата го е заляля. Алеко е велик - Бай Ганя броди по Европа и до днес!
Новини по държави: