Last news in Fakti

21 Юли, 2021 15:05 2 948 11

В Германия професионални пожарникари почти няма. Кой върши тяхната работа?

  • германия-
  • пожарна-
  • пожарникари-
  • доброволци-
  • спасение

Над 22 000 души в Германия помагат доброволно и безкористно в борбата със стихиите

В Германия професионални пожарникари почти няма. Кой върши тяхната работа? - 1
Снимка: Shutterstock

Спасяване, гасене, защита: това са основните задачи на пожарникарите, които в Германия в преобладаващата си част са доброволци. Те работят без заплащане, паралелно към основната си дейност, с която се издържат. Където и да са - на работа или в почивка - те носят със себе си пейджър, който им съобщава, ако трябва да се включат в акция.

Повечето по-малки градове и села не могат да си позволят да ангажират професионални пожарникари - екипировката и персоналът са твърде скъпи. А и ако за всяко населено място отговаряха професионалисти, работещи в най-близкото съседно село или град, те биха били твърде малко и би им трябвал над половин час да стигнат до инцидента. Благодарение на множеството доброволци, екипът може да стигне само за няколко минути до проблемната точка. В големите градове, т.е. тези с население над 100 хиляди души, има и професионални пожарни - малко над сто. Но и те са подпомагани от доброволци. Общо над 22 хиляди доброволци помагат при бедствия и аварии и винаги се радват на новите попълнения.

Но да си част от доброволната пожарна не е "хоби". За да могат ефективно да се борят с огъня или да реагират при сложна ситуация като наводнение, доброволците преминават през много тренинги и курсове за обучение - отделят за целта от свободното си време. А ако се окаже, че няма достатъчно доброволци за попълване на противопожарния екип, се прибягва към задължителна повинност - хората на възраст между 18 и 50 години са длъжни да работят като пожарникари за определен период от време.

По подобен начин е структурирана и Федералната агенция за техническа помощ (THW). Официално тя е част от германското Министерството на вътрешните работи, но само два процента от служителите ѝ са назначени с договор - останалите са доброволци. В 668-те регионални дружества на агенцията участват над 80 хиляди души, които помагат на хората в нужда, например като осигуряват питейна вода или разчистват пътища. Дейностите на THW и противопожарните служби често се допълват.

Автор: Дженифър Вагнер


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СвръхАз

    14 1 Отговор
    Да земат бую, нал йе безработник ся
  • 2 Как кой?

    14 1 Отговор
    Пожарникарите от Сенегал,разбира се,нали за това ги поканиха?!
  • 3 ееееееее

    8 2 Отговор
    може ли такава работа
    Меркела да си взема приятеля бочко и да почва.......
  • 4 Ако в България

    8 0 Отговор
    е така ,считайте я за изгоряла .
  • 5 Мииии

    7 1 Отговор
    Ако се спазват Дойче пропорциите в Бг клатику.те трябва да са около 600, ама те са 7000.
  • 6 Рошко

    2 1 Отговор
    Още малко и германия фалира
  • 7 Behemoth

    7 4 Отговор
    А в България издържаме едни хрантутници дето по цял ден се барат за шланга..и мечтаят за политическа кариера...
  • 8 Факт

    3 0 Отговор
    Баце огрява и там! Нали герП са създадени с немски пари.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Как да нямат???Всеки град има и то огромна!Имат и спортни площадки и са млади ,здрави,тренирани и кафета имат вътре!И всякаква техника имат!В Потсдам ,като ходех към Бабелсберг и при разходки,около каналите минавах покрай пожарната им!

    Коментиран от #10

  • 10 asd

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ганьо разбрахме колко свят си "изръшкал"...особено около Потсдам...

    "Повечето по-малки градове и села не могат да си позволят да ангажират професионални пожарникари "

    Потсдам - Population: 178,089 (2019)

    Хайде сега ... Гее шайсен!
  • 11 Начо Крика

    1 0 Отговор
    Имат си професионални пожарникари, а доброволците също вършат работа. Те винаги са първите, които пристигат. Особено ако става въпрос за селата или катастрофа на магистралата.
Новини по държави: