Last news in Fakti

31 Юли, 2021 13:33 5 026 19

Адската жега в Югоизточна Европа - рекорд от десетилетия

  • жега-
  • глобално затопляне-
  • пожар-
  • югоизточна европа

Властите в Сърбия, България и други засегнати страни посъветваха хората да избягват излагането на пряка слънчева светлина в обедните часове

Адската жега в Югоизточна Европа - рекорд от десетилетия - 1
Снимка: shutterstock

Гореща вълна изгори Югоизточна Европа, карайки жителите ѝ да се стичат до брега, обществени чешми и климатизирани места, за да намерят разхлада, коментира АП.

Температурите се повишиха над 40 C в части от Гърция и в голяма част от региона. Метеорологичните експерти в Атина заявиха, че очакват горещата вълна да продължи и през следващата седмица, което я прави една от най-топлите, регистрирани от средата на 80-те години на миналия ХХ век.

Балканите са подложени на пренос на горещи въздушни маси от Сахара.

Климатизирани приюти бяха създадени в гръцката столица, но достъпът до тях беше ограничен от пандемични ограничения.

"Продължаващата гореща вълна е опасен метеорологичен феномен, тъй като ще продължи до края на следващата седмица с малък температурен диапазон между максимални и минимални нива", каза Теодорис Колидас, директор на Националната метеорологична служба на Гърция.

Властите в Сърбия, България и други засегнати страни посъветваха хората да избягват излагането на пряка слънчева светлина в обедните часове.

Горските пожари в Гърция застрашиха домовете за трети пореден ден, след като пожар бе избухба край западния град Патра.

Огнена стихия бушува и край популярни турски курорти.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    37 0 Отговор
    А бе топло си е..

    Коментиран от #13

  • 2 Печен

    28 0 Отговор
    Утре щяло да се позатопли...
  • 3 Радо

    31 0 Отговор
    Зимъска няма да е толкова топло.
  • 4 1618

    28 13 Отговор
    Най- после разбрахте и осъзнахте ли се, че хората на Земята са наказани за агресията и алчността си, за липсата на всякаква реална стратегия за опазването на Земята, за аспирациите на Америка, Русия, Турция и така нататък за колонизирането на Марс и извличане на ресурси от Луната,за неспазването на човешките права с искането за задължителни ваксини и ограничаването на не ваксинираните!Колкото по- силен е натиска срещу не ваксинираните хора и ограничаването на техните права, толкова по- силен ще бъде натискът от нови мутации! Анунаките рептили са много по- добри генетици!Точно те са създали първите хора на Земята като вземат ДНК от маймуна наречена Резус. В същото време колкото по- безотговорно е поведението на хората към Земята , толкова повече ще се увеличават бури, наводнения, пожари, земетресения, засушаване и инциденти! Това е предупреждение и молба всички да се замислят!

    Коментиран от #6, #8, #12

  • 5 оня с коня

    19 2 Отговор
    Седнал да оплаква Авторът "Изгорената" Югоизточна Европа като отбелязва,че Някои хора се стичат към Брега/на морето/,а други - към Обществените чешми.Лошото е че Драскачът не прави разлика между тия две групи хора,т.е. че към Брега на морето се стичат С УДОВОЛСТВИЕ,докато към Обществените чешми - ОТ ЗОР!Интересно как ще обясни Авторът че ТОЧНО по обед В ЖЕГИТЕ на морето яйце да хвърлиш няма къде да падне,а Хотелите са плътно заети поне до 15 Август точно от Българи и Туристи от "Неизгорената" Средна и Западна Европа.

    Коментиран от #19

  • 6 АнтиКонспиратор

    7 13 Отговор

    До коментар #4 от "1618":

    иди си пий хапчетата...
  • 7 Най-интересното е,

    16 0 Отговор
    че на Анатоли Стайков, журналист с "дългогодишен опит в електронни и печатни медии", изобщо не му прави впечатление, че е написал "пожар Бе избухБа" и явно няма намерение да се поправи. Всъщност, в медиАта "Факти" такива грешки са нещо нормално и не правят впечатление на никого, защото основната аудитория на медиАта са с ограбено от демокрацията безплатно социалистическо образУвание - да, някои така го пишат и са уверени, че е правилно! - за които е нормално да пишат в множествено число "батериЙ" вместо батериИ, което мен не веднъж ме е карало да се замисля дали пък наистина някога не е съществувал римски император Батерий, а аз не знам нищо за него.
  • 8 fks

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "1618":

    хапчетата си пий по редовно
  • 9 Бай Манол

    1 1 Отговор
    Лошо.Изгоря ми царевицата.
  • 10 Давид

    17 4 Отговор
    Лъжат ви и ви плашат с жеги за да си стоите у вас и да им пълните сметките от разходите за ток с климатиците. Да сте чули за умрял от жега овчар.
  • 11 Анонимен

    9 4 Отговор
    муххахахаха нали знаете, налудзете си маски и ще ви спасят от сичко, в това число и жегата. Ако глучайно ви душат допълнително - това е понеже сте зли хора, заплаха за обшеството :D :D :D
  • 12 Гришо

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "1618":

    Най-горещо е от 35 години на сам.Значи и преди 35 години е било толкова горещо.Какво ревеш тогава
  • 13 Тра-ла-ла

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    Да, а зимата ще е студено! То както е известно, в България има два сезона! Е.а си студа и е.а си жегата! 😂😂😂
  • 14 Тра-ла-ла

    11 2 Отговор
    Аз помня доста такива жеги, пък не съм на сто години! И през последните 35 години със сигурност имаше такива горещини не един или два пъти! Може да не са били точно на този ден, но трябва ли да правим от това новина? И не само жеги, а и пясък от Сахара е имало! Помня особено един път всичко беше почервеняло от пустинните пясъци и прах в продължение на доста време.Но важното е да има сензация, разчитат на късата памет на хората и си пишат, колкото да си запълват ,,новините"

    Коментиран от #18

  • 15 Иначе немало глобално затопляне

    5 1 Отговор
    Ганю все мноо знае експерт по сичко
  • 16 Gen Gurko

    4 1 Отговор
    Ама преди по-малко от столетие е било по-топло.
  • 17 Грета фон курвенберг минетчийска

    5 0 Отговор
    Сега най плиткоумните одят на мУрету и седят по цял ден на плажа,до припадък
  • 18 Тирориро

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тра-ла-ла":

    Разчитат наТакива охлюв 🐌 като теб
  • 19 Ехааа

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Какъв патриотичен дух само, браво кон! Продължавайки в същия дух може да оплюеш максимално тиквоча, и ще си напълно прав за всяка плюнка срещу него а ние ще ти се кефим:)