2 Август, 2021 19:30 3 165 36

Водещи учени: Свидетели сме на безпрецедентен ръст на климатичните катастрофи

  • горски пожар-
  • климат-
  • глобално затопляне

2020-а година е втората най-гореща година, откакто измерванията започват

Водещи учени: Свидетели сме на безпрецедентен ръст на климатичните катастрофи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рекордните горещини в последните седмици демонстрират, че климатът се държи по "шокиращ начин". Намираме се в извънредна климатична ситуация, предупреждават водещи учени.

За пореден път хиляди учени от цял свят настояха за спешни мерки по отношение на климатичната криза. Техният призив беше публикуван в научното списание BioScience миналата седмица.

Климатичните катаклизми от последните седмици са поредното доказателство

"Екстремните климатични събития и тенденции, на които ставаме свидетели в последните няколко години, да не говорим за последните няколко седмици, подчертават голямата спешност, с която трябва да адресираме климатичната криза", казва Филип Дъфи, съавтор на изследването и изпълнителен директор на Центъра за изследване на климата "Удуел" в американския щат Масачузетс.

Преди две години над 10 хиляди учени от 150 държави подписаха обща декларация, в която настояха за обявяване на световна извънредна климатична ситуация. Сега към тях се присъединяват още 2800 техни колеги. След декларацията през 2019 година, Земята стана свидетел на "безпрецедентен ръст" на климатични катастрофи, посочват експертите.

За целта на публикацията учените изследват 31 показателя, по които мерят състоянието на Земята, сред които емисии на парникови газове, дебелината на глетчерите, обхвата на морския лед и обезлесяването. В 18 от 31-те показателя са отчетени рекордно ниски или рекордно високи стойности.

Земята се затопля, а въздухът става все по-мръсен

2020-а година е втората най-гореща година, откакто измерванията започват. А по-рано тази година концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята достига най-високата си стойност, отчитана някога. Авторите отбелязват, че в Гренландия и Антарктида са регистрирани най-ниските нива на ледена маса за всички времена. Ледниците се топят с 31% по-бързо, отколкото преди 15 години, допълват те. Междувременно годишната загуба на гори в Амазония достигна 12-годишен пик през 2020 г.

Тим Лентън от Университета в Ексетър, който е съавтор на изследването, обяснява, че рекордните горещини в западните части на САЩ и Канада в последните седмици демонстрират, че климатът вече е започнал да се "държи по шокиращ, неочакван начин".

"Трябва да отговорим на данните, че достигаме критичната точка, със спешни действия за декарбонизация на глобалната икономика и чрез възстановяване, а не унищожаване на природата", казва той.

Премахване на изкопаеми горива и по-висока цена на въглеродните емисии

Учените повториха призивите за решителна промяна и посочиха три основни мерки в близко бъдеще: постепенно премахване на изкопаемите горива, налагане на "значителни цени на въглеродните емисии" и възстановяване на екосистемите.

Промените в климата трябва да бъдат включени в основата на училищното образование по света, настояват още авторите на текста. Учените също така настояват да намалим замърсителите, да балансираме човешката популация и да преминем към растителна диета.

"Политиките за борба с климатичната криза и други симптоми трябва да се справят с основната причина: свръхексплоатацията на планетата от хората”, казва Уилям Рипъл от университета в Орегон.

Половината българи казват, че са запознати с климатичните промени

48 процента от българите се чувстват запознати с темата за климатичните промени. Това става ясно от изследване на "Маркет линкс" по поръчка на WWF. Най-запознати с тази тема са младите хора между 18 и 35 години, особено тези, които живеят в София. В по-малките населени места хората са по-добре запознати с проблема с незаконната сеч, тъй като вероятно по-често се сблъскват с него, констатират авторите на проучването. Като най-големите причинители на емисии българите посочват ТЕЦ-овете (33%), индустрията (25%) и транспорта (19%), става ясно още от проучването.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град козлодуй

    4 5 Отговор
    Ама аз съм си най-добре
  • 2 Сссс

    30 1 Отговор
    Ами защо не се забрани екскурзииката на мъск до космоса и на. миналогодишния милиардер, или те не замърсяват нищо. За проблемите са ви овни тези, които ядат телешко и свинско, та да ги батисаме кравите и прасетата, а?
  • 3 гост

    36 1 Отговор
    Сечете още горите , дърво да не остане ..!

    Коментиран от #12, #24

  • 4 учен от БАН

    48 1 Отговор
    Само не ми е ясно, как един вирус оцелява при 40 градуса жега? Има нещо много, ама много гнило.

    Коментиран от #8

  • 5 Как така

    10 1 Отговор
    И никой ли не видео дрона дето го подпали?
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 1 Отговор
    Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 70% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Въглеродния двуокис - 9-26%. Метанът - 4-9%, озонът - 3-7%. Азотния окис - 2%. Под 1% - HFCs, PFCs, както и серния хексафлуорид. 21 тона въглероден двуокис годишно, отделя лос, живеещ в северните гори. Само в Норвегия има около 140 000 лосове.

    Коментиран от #14

  • 7 зеленоустогъз

    20 1 Отговор
    И затова трябва да се съгласите да си наденете сами примката със зелените им сделки, докато техните икономики са си надвили масрафа и продължават да богатеят.
    Доло-горе това е целта на всички зелени дивотии, натрапвани от глобалистите от "запада" над целия свят.

    Коментиран от #33

  • 8 555

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "учен от БАН":

    Ти затова си учен от БАН, а не от САЩ, за да ти обяснят как вируса оцелява. Те всичко "знаят и могат, гении"!
  • 9 Ръстът

    4 0 Отговор
    ... ще расте с падането на цените на телефонните с добри камери и съответно с увеличаването на хората, които могат да си ги позволяват и да публикуват явленията в мрежата!!!
  • 10 Рошко

    10 3 Отговор
    Ами търсете вода в космоса и летете до там за кеф, а тук хора да умират за вода и храна и ще се оправим
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 1 Отговор
    Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между U-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновената водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 70% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.

    Коментиран от #25, #27

  • 12 смерш

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Броя и видовете птици и насекоми видимо намалява критично в последните години-шокиращото е рязкото намаляване на едни от най устойчивите насекоми-осите,за пчелите да не говорим!
    И в "насърчителния"стил да добавя-Продължавайте с идиотската дигитализация и зомбиране на младите поколения за "живот"в дигиталното пространство,извън реалноста!
  • 13 Професора

    8 2 Отговор
    Лятото почна преди месец и половина, какво надуват тия фалшивата свирка? Бързо забравихте че, Април, Май, Юни бяха студени!
  • 14 док

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ф грешка си. водните пари са причина за над 95% от парниковия ефект. всички други причинители са ДО останалите 5%.
    това, което се върти в момента, е една от най-срамните страници в човешката история и в историята на науката в частност.
    основният причинител е нашият добър стар приятел - слънцето. но е твърде тривиален причинител, не става за доене на парици.
    това е.

    Коментиран от #23

  • 15 Banana Tsunami

    9 0 Отговор
    Кой изсече горите и защо не е в затвора? Затова са жегите, пожарите и очаквайте още сериозни последици. Кой идиот подари на Симеончо имоти, които са на НАРОДА?
  • 16 Гост

    6 0 Отговор
    Колкото повече смрадта говори за зеленина, толкова повече катаклизми ще настъпват за да разберат, че не могат нищо да повлияят на времето, защото то е подвластно само на Бог.
  • 17 БПФ

    6 2 Отговор
    Напротив - статистиката показва от десетилетия устойчив спад на загиналите от природни бедствия - и това при положение, че населението на планетата расте. Това за бързото топене на ледовете също е лъжа - защото нивото на Световния океан се покачва с по 3 мм на година.
    За учените също не е точно така. Подписаха се всякакви - дори такива от коленно различни специалности - същевременно водещите климатолози подписаха друга декларация - че климатичните промени са част от естествен цикъл и нямат общо с човешката дейност.
    Истина е, че в някои региони климатът става по-континентален - с по-горещи лета и по-студени зими. Миналата година 2/3 от летните температурни рекорди бяха отчетени в Западна Европа... само там. Причината е в стотиците хиляди ветрогенератори, изправени на пътя на океанските ветрове, които поддържат мек климата в Европа и части от САЩ.
    Отказът от изкопаеми горива ще доведе до енергиен колапс, милиарди хора ще останат на тъмно, без отопление, климатик, без работа... е тогава вече ще видим какво е катастрофа !!!
    Има много други работещи решения за охлаждане на планетата с 2-3 градуса - от извличане на СО2 (има био-машини, базирани на водорасли, които макар и малки по размер и не скъпи, усвояват СО2 колкото малка гора), до идеи за покриване на част океана с бяла пяна или еластични материи, тъй като именно океанът поглъща най-много топлина.
    Но не - зеленашите са готови да сринат цивилизацията, само за да гепят парата !!! Цената на "зеления

    Коментиран от #19

  • 18 100pera

    5 1 Отговор
    Вярвам в климатичните промени.
    Не вярвам, че науката ни е напреднала дотолкова, че да може да определи точно причините за тях - не познаваме Земята, океаните, атмосферата, Слънцето, Луната... Знаем много малко за влиянието на другите планети в Слънчевата система върху нашата планета, за пътя на нашата звездна система през галактиката и колко още ...
    Не вярвам, че науката ни знае достатъчно за механизмите, които движат тези промени и не вярвам, че ние като човечество можем да им се противопоставим ефективно. Природата все още е много по-силна от нас.
    Не вярвам, че продажбата на вредни емисии и минаването на ВЕИ в сегашния им вид ще допринесат за доброто на човечеството и за неутрализиране на промените в климата, ако въобще са възможни (нещо, което също не знаем). Но пък вярвам, че пак ще се напълнят нечии джобове.
    Друго, в което вярвам е, че по-скоро ще дойдат добри извънземни, които ще ни спасяват, отколкото че ние ще се спасим сами. Вярвам също, че сме способни да се затрием за броени часове или дни и че май точно натам сме се запътили. Заради безкрайната лакомия на малка част от нас.
  • 19 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "БПФ":

    Явно си мноого голям авторитет в науката, че противоречиш на водещите в тази област, А ? Гоуем си. Да не продължавам, че ще ме изтрият.
  • 20 стефчо

    5 2 Отговор
    Идват зли времена за заразата наречена хора,Земята ще се отърси от нас с такива темповече ,че няма да се усетим даже. Лошо няма в това,за какво е нужна тая раса? Благородна ли е,интелигентна ли е,мисли ли за бъдещето си? На Земята сме нужни ,колкото чумата и рака!
  • 21 Жегата

    3 3 Отговор
    Не съм виждал по голяма жега от 30 години насам.
  • 22 хъкълбери

    1 5 Отговор
    Тези водещи учени от коя държава са?От Раша? Че там са малко недоучени,като президента си!
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "док":

    Водната пара не е разпределена равномерно в атмосферата..-.-
  • 24 Тъпан

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Проблема не в сечта.Ако се отсече дърво и остане коренът избиват издънки който бързо въстоноеяват листната маса която абсорбира вредните емисии.Проблема с затоплянето е бумът на строителство и изграждането на ифраструктурата като могистрали който поглъщат топлина и я акумулират цяла вечер.А за изнежените и разглезени жители на планетата който са включили милиарди климатици който бълват топлина денонощно Същото се отнася и за автомобилите с напомпени климатици с един пасажер.Тя природата си знае все по бързо се преближаваме към следващият ледников перийод.
  • 25 А да бля бля

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тя колата и камиона и самолета дето бълват яко топлина не са причината ами вълните от предавателите😂😂😂😂

    Коментиран от #29

  • 26 Гого

    2 0 Отговор
    Умишлени пожари,ще има частни гори където ще плащате за оксижен

    Коментиран от #30

  • 27 Урко

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Професоре не облаците а прекомерното затопляне на планетата ще предизвика изригване на десетки вулкани който от своя страна ще обгърнат планетата с прах който няма да позволи проникването на слтнчеви лъчи и от там за определено време може би 6 месеца и повече планетата земя ще се превърне в ледена топка .Може да оцелеят само баровците който са си направили бункери на дъбоко в земната кора.
  • 28 докторантура

    4 0 Отговор
    Като по учебник... Всичко което прочетох в изтеклите документи се разраства като "пожар" 1 към 1 до сега, вече втора година! Пишеше, че ще ни набиват проблемите с климата, проблемите с (психо вируса създаден от тях) и ще ни промиват мозъце всячески! пишеше, че всеки попречил им, ще бъде леквидиран като самоубил се! Пишеше абсолютно всичко! Убиха хората, които го бяха изнесли този документ! Убиха президентите на държави, които се опълчиха! Самоубиха и стотици доктори (знаете само за шепа от тях) за други дори не се говори! Лека по лека всичко си върви по план ама от най елементарните! Манипулират ви с маски и ваксини! Маските и ваксините и Вируса, са само за да държат, елементарното ви мислене, на страна от действителноста! Страха им(както пишеше в доклада) ще ги държи на страна, от действията, които са цел! Наистина е лошо, че медиите, продават времето си (и заради страх) дори не подозират, колко ще са наведени след не много време! Хората които пишете тези статии.... Моля се, да се усетите и в знак на самоусезание, или да напуснете или поне да замълчите! Понеже вашите деца, вашите родители.... Всички ще страдаме. Ще сме роби на не по умни от нас... и ще се радваме на купичка ориз! Както някой нации!
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "А да бля бля":

    .....пропусна бойлера!
  • 30 Урко

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гого":

    В приросата отрязано дърво се възтановява много бързо но асвалтът и небостъгачите претъпкани с климатици растът по бързо.
  • 31 Гост

    1 0 Отговор
    Ами да спрат ХАРП и ще се оправят нещата.
  • 32 АнтиФашист

    1 0 Отговор
    ГЛУПОСТИ и ЛЪЖИ. Все едно жега и пожар и край, някога пожари не е ималло, вие ако прочетете в тайгата колко гора изгаря годишно ще ви падне косата и тва от както я има...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 хмм

    2 0 Отговор
    Продажните журналисти, които разпространяват тази мерзка пропаганда дават ли си сметка че зад многозначни термини като "да балансираме човешката популация" се крие тяхното собствено изтребление и това на децата и близките им? Или са толкова вглъбени в това да си получат 30-те сребърника, че не могат да видят по-далеч от носа си?

    А дават ли си сметка също, че рекламираното от тях "налагане на "значителни цени на въглеродните емисии"" означава драстично вдигане на цените на всичко, в това число унищожаване на малкия средния бизнес и подчиняване на всички икономически дейности на транс националните корпорации, които могат да си позволят да си изнесат производството извън зоните в които се плащат въглеродни емисии?

    Колко време мислите, че ще изкарате с тия кървави 30-сребърника, когато дойде свръх инфлация и монопол на всичко от транс-националните корпорации, които финансират въпросните "водещи учени" на които единственото им водещо нещо е това че ги водят за носа чрез грантове и кариерни повишения.
  • 35 София

    0 0 Отговор
    "Учени"
  • 36 гуньо

    0 0 Отговор
    Да харп яко бичи,в емиратите икатар втора година подред чрез електро магнитно излъчване карат лятото да валят дъждове и не го крият.Тъи че харп не стои само за украса.