Last news in Fakti

9 Август, 2021 15:30 3 078 28

Земята тревожно се затопля, промените в климата изглеждат необратими

  • климат-
  • глобално затопляне

Няма съмнение, че именно човешкото влияние води до затопляне на атмосферата, океаните и земята

Земята тревожно се затопля, промените в климата изглеждат необратими - 1
Снимка: shutterstock

Последствията от затоплянето на Земята стават все по-очевидни, а мерките за защита на климата не са достатъчни - констатират експертите на ООН. Температурата може да се повиши с 1,5 градуса още през 2030-а година.

Фактите са тревожни: "Много вероятно е покрай по-нататъшното затопляне на климата епизодите с поройни валежи да станат по-интензивни и по-чести", пише в новия доклад на Междуправителствения комитет по изменението на климата към ООН. На базата на новите научни познания покачването на морското равнище, топенето на ледовете, екстремните горещини, засушаванията и пороите могат да бъдат прогнозирани с много по-голяма точност.

Доказано е и, че морското равнище ще продължи да се повишава, а ледовете ще продължават да се топят. "Много вероятно" означава с 90 или 100 процента сигурност.

Вината е на човешкото влияние

Дори да се окаже възможно постигането на климатичен неутралитет до 2050-а година (т.е. пълно неутрализиране на парниковите газове), до края на века морското равнище ще е със 62 см по-високо, отколкото през 1995-2014 - в резултат от топенето на ледовете. Същевременно в доклада (какъвто не е имало от 2013-а година насам) се, че ако парниковите емисии не бъдат спешно намалени, целта за ограничаване на затоплянето на Земята до под два градуса в сравнение с времената преди индустриализацията, няма да бъде постигната.

"Много от измененията в климата произтичат пряко от човешкото влияние", казва Вероника Ейринг от университета в Бремен, която е сред съавторите на доклада. "Няма съмнение, че именно човешкото влияние води до затопляне на атмосферата, океаните и земята", пише в доклада, според който заради хората климатът се е затоплил толкова, колкото не се е случвало от поне 2000 години. През 2019-а година концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е била по-висока, отколкото когато и да било през последните поне два милиона години.

Правителствата трябва да вземат мерки

Експертите от Междуправителствения комитет по изменението на климата към ООН са разработили и два драматични сценария за развитие, които дори да не са вероятни, не бива да бъдат изключвани. Единият е за увеличаване на морското равнище с два метра до края на века - в зависимост от скоростта, с която се топят ледовете. Другият прогнозира колапс на атлантическите ротационни течения (включително Гълфстрийм), които пренасят студени и топли води из океана и влияят на важните за милиарди хора мусони в Африка и Азия. Сривът на тази система от течения би дал отражения и в Европа.

В доклада е записано, че глобалната средна температура за периода 2011-2020-а година е с 1,1 градуса над нивото от времената преди индустриализацията. Парижкото споразумение относно измененията в климата, подписано през 2015-а година, предвижда държавите да задържат затоплянето на Земята под два градуса, по възможност - до 1,5 градуса. "Ако спешно не намалим емисиите парникови газове и до 2050-2070-а година не постигнем неутралитет, няма да можем да изпълним целите от Парижкото споразумение", казва Дъглас Мараун от университета в Грац, който е сред авторите на доклада.

В подготовката му са участвали над 230 учени от 66 държави, а констатациите му са одобрени единодушно от 195-те държави-членки на Междуправителствения комитет по изменението на климата към ООН. "Оттам следва, че правителствата поемат съответните ангажименти и после никой не би могъл да каже - нямам нищо общо", коментира Йохем Мароцке от Института по метеорология "Макс Планк".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ………….

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "хехехе":

    Теб няма да те боли , ще ги боли децата ти и внуците ти !

    Коментиран от #5, #20

  • 3 Грульо

    21 2 Отговор
    Байдън да прати войска в Амазония, да пази дървата, и да ходи пеша, че самолета му прави много въглерод. :D
  • 4 Госあ

    19 5 Отговор
    Простолюдието е на друго мнение. А евроатлантическите калинки ще борят климатичните промени със свръхпроизводство на батерии, автомобили и слънчеви платна. После ше ги горят, като гумите. Време е Китай и Русия да вземат нещата в свои ръце, ако искат да спасят планетата. Нито китайците, нито руснаците са консуматори. Пък който иска да се присъедини в името на човечеството (визирам нации като Япония, Корея, скандинавските страни)

    Коментиран от #10

  • 5 TOTO

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "………….":

    АМЕРИКАНЦИТЕ И НАТО АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ТАКА КРАЯТ ЩЕ Е СКОРО
  • 6 кин

    19 0 Отговор
    Не е влиянието от конкретната единица(човек), а алчността на корпорациите. Иначе е лесно да се приказва на едро, проблемът трябва да се разнищи, а не да се обобщава.
  • 7 абг

    17 3 Отговор
    Започват да работят за въвеждането на климатичните локдауни. Най-големият източник на въглероден диоксид е световният океан, който е и най-големият източник на кислород. Промените в климата нямат нищо общо с въглеродният диоксид, древни фосили показват, че в миналото в атмосферата е имало много по-голямо количество въглероден диоксид и в пъти по-голямо биоразнообразие, което означава стабилен и добър климат.

    Коментиран от #8, #12, #28

  • 8 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "абг":

    Направо отивай в Стокхолм да си вземеш наградата ! Хахахахаха на мама генийчето
  • 9 ЗНАЕЩ

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В подготовката му са участвали над 230 учени от 66.ИЛИ 666.КОЙ ЛИ СТОИ ЗАД КУЛИСИТЕ?
  • 10 ТръндЮ

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Прав си,цамо дето изпускаш че Китай и Русия са най големите замърсители и там няма никакъв контрол!

    Коментиран от #15

  • 11 Сега

    2 4 Отговор
    След ваксинацията ще намалее населението и проблема със затоплянето ще бъде решен.
  • 12 смерш

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "абг":

    Я пак-като как точно световния океан е най големия източник на въглероден двуокис?

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "ТръндЮ":

    Ами това имам предвид, Китай да спре да произвежда за консуматорите от запад, а Русия да застане с оръжие зад тях. Щото вервай ми ше има големи заплахи. Иначе, в Китай се строят най много атомни централи от абсолютно всякакъв тип, включително и на синтез. Китай хвърлиха и най много пари от всички на вятъра и слънцето в Гоби, само и само да удовлетворят джендърите. Но предполагам няма да повторят.

    Коментиран от #19

  • 16 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "смерш":

    Ами действително започва да представлява такава с покачването на температурите и насищането с въглероден диоксид. Всъщност от абсорбент започва да отделя. И ще стане наистина страшно. Иначе, ганьовците като визират Карбон изпускат тънката подробност за растителността тогава и буферния капацитет на океана и почвите. Също така, ганьовците коментирайки Карбон и Ордовик изпускат тънката подробност, че целия въглероден диоксид депониран тогава под формата на нефт и въглища за над 400млн години е издумкан в по голямата си част в атмосферата за около два века (всъщност по малко)
  • 17 абг

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "смерш":

    Това е защото водораслите, най-голямата биомаса на Земята не живеят вечно. Всъщност те произвеждат и кислорода, но поради замърсяването на океаните с разни химикали, те са силно намалели и затова има понижение на кислорода в атмосферата.

    Коментиран от #24

  • 18 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хехехе":

    Ако те боли, го режи.
  • 19 Виц

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Затова ли икзкупиха въглищата на Австралия

    Коментиран от #25

  • 20 Въпроси

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "………….":

    Странно е кои са безспорните научни доказателства за твърдението, че човешката дейност е причина за затоплянето? Какви са били температурите в геоложкия период преди настъпването на ледниковия период? Каква е причината за края на ледниковия период, след като по онова време човешката дейност е била пренебрежимо малка.
    Въпроси, въпроси, въпроси без отговори и гръмки твърдения със стойност на мантри и заклинания.
    Никой до момента не е доказал нищо от това, което се твърди, че е причина за затоплянето, а причината може да космическа или подземна или цикъл от живота на планетата - също като ледниковия период да настъпи горещ период. И какво, някой си мисли, че може да управлява природата ли? Луди за връзване!
  • 21 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Засега ,по мое мнение,безспорни са само мантрите и голословните твърдения на медии като DW и силно ангажирани политически личности със съмнителни изяви от гледна точка на здравия разум!?А някои държави -Полша напр.произвежда 80% от електроенергията си с въглища-невероятно,но факт!За Китай и Австралия не мога да кажа процент,но и при тях делът е голям!?А и САЩ въпреки представите за силна атомна енергетика и там процентът и висок -20% .за сравнение -Русия-12%!?
  • 22 onq s konq

    1 1 Отговор
    Язе мислим кюмур да не зимам тая година па ше видиме
  • 23 Тра ла ла

    4 1 Отговор
    А оставете тоя ХААРП да почине бе! Съвсем се о...хте вече. То не бе ковид, замърсяване, затопляне. Мирясайте малко, няма да стане вашата. ООНто го насъсквате, ама знае се на чия ясла муа, та декиш не фата. И днес за втори път претоплят манджата.
  • 24 Тра ла ла

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "абг":

    Напротив, има бум в размножаването им (на низшите водорасли, не водни растения) и когато са прекалено много пречат на останалите организми в океаните. Отделно и свръх улова. А въглеродният двуокис във въздуха стимулира развитието на фотосинтезиращата растителност. Отделно има цикли на затопляне и охлаждане на климата на Земята. Но сатанягите са толкова самозабравили се и изперкали, че се самоизживяват като богове. Колкото по - рано се оттърве човечеството от тях, толкова по - бързо ще се оправи светът.

    Коментиран от #26

  • 25 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Виц":

    Ами ти германците ли искаш само да купуват? Впрочем, те имат много, и горят много. Нали знаеш ?
  • 26 Дрънкай си

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тра ла ла":

    И на какво се дължат циклите на затопляне на Земята според гении като тебе? Слънцето не си мени силата за толкова кратки периоди. Връзката с нивото на СО2 е не само вероятна но и логична, особено ако нямаш никакво друго обяснение.
  • 27 ДОКО

    0 0 Отговор
    ВИЖТЕ КАКВИТО И МЕРКИ ДА ВЗЕМЕТЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА Е КЪМ 8 МИЛИАРДА..Е ИЗВОДА Е ПРОСТ ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ ЧОВЕШКИЯТ ВИД И СЪОТВЕТНО И ПРИРОДАТА ТРЯБВА РЕСТРИКЦИЯ ВЪРХУ ЧАВЕШКОТО РАЗМНОЖАВАНЕ ДО 3 ДЕЦА И ТОЧКА..ПРЕДСТАВЕТЕ ЧЕ В ВАШИЯТ АПАРТАМЕНТ ЖИВЕЯТ 3 МА ДУШИ АМИ АКО ЖИВЕЯТ 13 АМИ АКО СТАНАТ 33.. КАКВО СЛЕДВА..ХАОС С ДВЕ ДУМИ ГУБИ СЕ РЕДА А КЪДЕТО НЕМА РЕД НЕМА И ХАРМОНИЯ...ИДВА ХАОСА И ВСИЧКИ СА ГУБЕЩИ..ЕТО ЗА ТОВА ДОКО ПАК ПОВТАРЯ ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА И РЕСТРЕКЦИЯ..ТОВА Е РЕШЕНИЕТО ИНАЧЕ СЛЕДВА КАТАРЗИС НАРИЧАМЕ ГО ОЧИСТВАНЕ..
  • 28 циклични

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "абг":

    промени в климата е имало и ще има - някога се учеше в училище. Някои са решили да изкарат пари и от нормалните природни явления.