Last news in Fakti

27 Август, 2021 18:50 4 510 17

Германия може да се окаже в енергийна криза

  • атомна енергетика-
  • енергийна криза-
  • енергетика-
  • аец-
  • германия-
  • вятърни централи-
  • ток-
  • електричество-
  • европа

Най-голямата икономика на Европа ще изключи последния си атомен реактор през следващата година

 Германия може да се окаже в енергийна криза - 1
Снимка: Shutterstock

Едно от главните предизвикателства за Германия в борбата с последиците от изменението на климата е поддържането на стабилно енергоснабдяване. Най-голямата икономика на Европа ще изключи последния си атомен реактор през следващата година, а компанията RWE предупреждава, че работещите на въглища централи могат да бъдат затворени даже по-рано от планираното, пише „Блумбърг“.

Дълго време Германия бе пример за целия свят, демонстрирайки, че възобновяемата енергия може да има значителен дял в енергобаланса. Но според оценка на норвежката компания Statkraft, строителството на вятърни паркове в Германия сега отнема два пъти повече време, отколкото в САЩ. Причините са заради жалби от страна на местни жители, недостиг на място, по-строги екологични стандарти и затегнат процес на издаване на разрешения.

На фона на ограниченото предлагане, стойността на електроенергията за хиляди компании, които са основата на икономиката, могат да скочат. Цените на пазара на едро през тази година са нараснали с 60%, достигайки максимални стойности от 2008 г. насам. При това 40 милиона семейства вече плащат най-високите сметки за електроенергия в целия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    40 5 Отговор
    След А.Хитлер немчугите не са пример за никого.Вечен провал са!

    Коментиран от #2, #3, #13

  • 2 !!!?

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    България е пример за ЕС...виж си нужника !!!?

    Коментиран от #11

  • 3 гост

    13 36 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    То затова "победените" вече 50 години са 3 ПЪТИ по-голяма икономика от "победителите" , а за обикновения руснак Германия е обетованата земя , за която е готов да даде крак или ръка само да го пуснат !!

    Коментиран от #6, #10, #12

  • 4 Хо хо хо

    31 1 Отговор
    Ама те имали въглищни центряли в 21 век а не в 17-ти и това били "високотехнологична" държава на нивото на Лесото и викат за "зелена" енергия и да "спасяваме" плянетата а що фотопа елите и перките не компенсират изключването нали са много "ефектифни"
    Пълен смях са тези.
  • 5 Кюмюр паша

    18 1 Отговор
    Ще купуват ток от Турция и ще и бъдат новият и доминион.
  • 6 Грета Тунберг

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ще имат ограничения,както ние бяхме зимата в Швеция,скъпи.
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    22 0 Отговор
    Германците пеят ли си отвреме навреме "тиха нощ..."? Как акумулират дневната енергия? Като махнат атома и въглищата, как ще осигурят непрекъсваема ел. енергия? Много ПАВЕЦ ли имат?
  • 8 Анонимен

    22 0 Отговор
    До това води следването на култа "Спасяване на климата на планетата" . Има ли смисъл да посочваме че ЕС отговаря за по малко от 10% от световните емисии и каквото и да направи няма да им повлияе дори минимално . Виж индустрията и благосъстоянието на жителите ще унищожи гарантирано .

    Коментиран от #9

  • 9 122

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Съгласен, често се питам за това и се сещам за басейна, разделен на две-зона за пиксели и зона за непикаещи
  • 10 Олга

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Да изплюеш глупост акъл не трябва. Кой възстановявал Германия с план Маршал? Правилно, знаеш. А кой възстановявал хиляди-хиляди изгорени и разрушени до нула градове и села и промишлена територия срината до нула останали при това без работна ръка? Но най-главното е друго. След войната Германия е станала държанка на САЩ – тя не харчила своя бюджет на въоръжение, а само на охолен живот.(Впрочем, като Полша сега с европейски план Маршал в отличие от БГ) Русия, която многократно била нападната и разрушена била принудена да отделя голям дял от бюджета си на въоръжение за да запази голямата си територия и свободата си до ден днешен и преуспяла. При това заема според различни източници 5-8 място сред 10-те най-големите икономики. Никак не е лошо.
  • 11 456

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Сега ще ти кажа нещо :АКО не са ауслендърите в Германия - ЦЯЛАТА икономика на Германия е заминала. Предполагам, че си нямаш представа за какво говоря. Темата е много голяма и обширна.
  • 12 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Че кой ги спира руснаците? Пропуснал си момента, че онези от тях, които искат да пътуват по света, го правят без проблем.
  • 13 Христов

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    Който е писал статията няма грам представа от германската икономика. Германия произвежда толкова много ток, че се чуди какво да го прави. Докато в България токът за индустрията е 20 цента за киловатчас в Германия е един цент. Защото са много зле за това сега приеха програма за приемане всяка година по 400000 чуждестранни работници.
  • 14 Симеонов

    9 0 Отговор
    Г-н Христов,Германия иска да приема по 400000 чужди работници на година,защото местното население застарява,младите не искат да работят а и са доста ограничени в умственото си развитие и способности.Германия бавно ,но сигурно загива в тоя вид в който я познаваш.
    Няма абсолютно нищо общо с държавата отпреди 20-30 или 40 години...Липсата на мъже се усеща много силно. Говоря като способности и възможности а не като пол.
  • 15 От страни

    4 0 Отговор
    Глупава работа. Що да си исключват атомните? Та нали неотдавна ги сложиха при зелената енергия? Без атомни Германия ще трябва да искупи всичката газ на Русия и пак няма да стигне.
  • 16 въпросче

    1 0 Отговор
    "Германия може да се окаже в енергийна криза." Е,и? България все си е в енергийна криза и нищо до сега не се е променило. Скъпотия и простотия на корем. Германците поне имат пари и баба им Меркелица.
  • 17 Ягуар

    1 0 Отговор
    Меркел, затова отиде преди дни в Москва и се поклони на Путин. Даже започна и на руски да му обяснява, че ще ни трябва по-евтина газ и дърва! но, Путин още преди години им каза, че то в Сибир дърва има, ама трябва някой да ги насече!
Новини по държави: