Last news in Fakti

2 Септември, 2021 18:28 3 277 1

Искат оставката на премиера след уволнение на министър

  • румъния-
  • флорин читу

Ако Флорин Читу не си тръгне, реформаторската партия също е готова да подкрепи вот на недоверие срещу сегашното правителство в Букурещ

Искат оставката на премиера след уволнение на министър - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Либералният премиер на Румъния Флорин Читу се сблъска с призиви да подаде оставка, след като той внезапно уволни министър от по-малкия коалиционен партньор, който го критикува заради скъп проект за развитие, информира "Франс прес".

Читу, който е премиер от декември, обяви късно вчера, че е освободил министъра на правосъдието Стелиан Йон, член на реформаторската партия USR-PLUS.

В основата на скандала е спорен план за развитие в размер на 10 млрд. евро за местните общности, прокаран от Читу и неговата Национално-либерална партия, по-голямата партия в дясноцентристкото правителство.

Критиците на плана казват, че на предложението му липсва прозрачност и се използвало от Читу за купуване на подкрепата на влиятелни местни политици преди вътрешнопартийните избори този месец.

Проектът се нуждаеше от одобрението на Йон, преди да може да продължи, което Йон отказа да даде.

"Няма да приема... министри, които са против модернизацията на страната", настоя Читу в края на заседанието на кабинета вчера, бойкотирано от USR-PLUS.

Премиерът нарече поведението на Йон "изнудване".

От своя страна партията USR-PLUS коментира днес, че проектът представлявал кражба на публични средства, която по думите ѝ тя "никога не е оправдавала... и никога няма да го направи".

Партията изтъкна в изявление, че настоявала за "преговори за номиниране на нов премиер".

Ако Читу не си тръгне, реформаторската партия също е готова да подкрепи вот на недоверие срещу сегашното правителство.

Според лидерите на USR-PLUS тя вече е започнала да проучва възможността за такова предложение с други партии.

Читу е в надпревара срещу своя предшественик като премиер и настоящ председател на партията Людовик Орбан в партийните избори в края на септември.

Няколко неправителствени организации предупредиха, че спорният план за развитие прилича на предишни проекти, при които е имало злоупотреби като средства за политическо покровителство и са довели до загуба на средства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    0 0 Отговор
    Премиерът се казва КЪЦУ =)
Новини по държави: