Last news in Fakti

3 Септември, 2021 15:31 3 130 0

Коалицията е пред разпад

  • румъния-
  • коалиция-
  • политика-
  • оставка-
  • министър-
  • премиер-
  • флорин къцу

Това не е първият път, в който премиерът си създава проблеми с коалиционните партньори

Коалицията е пред разпад - 1
Снимка: Shutterstock

Управляващата румънска коалиция е на ръба да се разпадне, след като по-малък коалиционен партньор поиска оставката на премиера Флорин Къцу и оттегли подкрепата си от правителството. Реформаторската партия USR-PLUS скочи срещу румънския премиер Флорин Къцу, който изненадващо уволни министъра на правосъдието - член на реформаторската партия, предаде БГНЕС.

USR-PLUS определи уволнението като „неоснователна злоупотреба“ и заяви, че е започнала да събира подписи за вот на недоверие срещу правителството, ако преговорите не доведат до нов премиер. От партията посочиха още, че няма да подкрепят скандалния План за развитие, който - според тях, - ще позволи на богатите хора да получат лесен достъп до финансиране без проверките на проекти, финансирани от ЕС.

Няколко неправителствени организации също заявиха, че подкрепят решението на реформаторската партия. Ако малкият коалиционен партньор напусне, управляващата коалиция ще загуби абсолютното си мнозинство от 56%.

Това не е първият път, в който премиерът си създава проблеми с коалиционните партньори - през април премиерът хвърли коалицията в криза, като уволни здравния министър по обвинение за лошо управление на пандемията. Тогава Либералната партия на Къцу обеща, че няма да взима повече решения, без да се консултира с коалиционните си партньори. Междувременно опозиционната Социалдемократическа партия на Румъния внесе вот на недоверие срещу правителството заради поскъпването на енергията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: