Last news in Fakti

27 Август, 2021 17:45 2 715 7

Румъния въведе нови мерки за пристигащите от България

  • румъния-
  • коронавирус-
  • българия-
  • мерки-
  • карантина-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • букурещ-
  • мвнр

Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина, ако са ваксинирани

Румъния въведе нови мерки за пристигащите от България - 1
Снимка: Shutterstock

Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България, считано от 29 август 2021 г. По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина, съобщиха от Министерство на външните работи. Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина, ако отговарят на някои от следните условия:

- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;

- да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;

- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected].


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    14 3 Отговор
    Ще въведе, след като бялата мафия, започна пак всяка настинка да я пише ковид, заради клиничната пътека.

    Коментиран от #6

  • 2 Хахахах

    10 3 Отговор
    Дреме ми, сякаш ми е тумнало да ходя при власята
  • 3 гост

    13 1 Отговор
    А румънските туристи( курортите са пълни ) ,за тях какво е изискването да влизат в България?

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 4 мамалигас

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Същото, каквото и за бясно прелитащите през България, към Гърция!
  • 5 Румъния е в зелена зона. Би трябвало

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    да не им изискваме PCR тестове в такъв случай. Но след прибиране от Гърция и България и Румъния скоро ще има много заразени и починали. В момента ние сме много по-зле от тях.
  • 6 За съжаление ковид отделенията се

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    пълнят с истински, а не с мними болни. И ще става по-зле.
  • 7 НАЦИОНАЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Изискването на наглите румънци да влизат в България е да правят каквото си искат ,да викат и говорят на висок тон ,да се държат неадекватно , да карат като луди правейки птп-та и убвайки невинни български семейства знаейки ,че в България няма глоби за тях ! :) Хип ,хип УРААА РУМЪНИЯ !!!!