Last news in Fakti

6 Септември, 2021 18:00 3 500 10

Пендаровски не бил загрижен от навлизането на Русия

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • ес-
  • усия-
  • русия-
  • китай-
  • влияние-
  • евроскептицизъм

Ние нямаме проблем с това нещо, каза македонският президент

Пендаровски не бил загрижен от навлизането на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Не се безпокоя от навлизането на други държави, това е тяхно легитимно право, това е част от техните национални интереси и не само на Китай и Русия. Ние нямаме проблем с това нещо. Нашият проблем е, че гражданите ни губят доверие в европейските ценности. Косово и Босна са забравени държави. Това каза македонският президент Стево Пендаровски пред Радио Свободна Европа, предаде агенция БГНЕС.

"Аз лично съм загрижен от увеличаващият се евроскептицизъм, не само у нас, но и в региона. Да не забравяме, че Западните Балкани, за съжаление са забравени от Европейския съюз /ЕС/ по различни причини. Ние сме в страни от европейския дневен ред. Част от причините се намират в столиците от региона, отчасти защото ЕС се занимава със самия себе си от години, на практика от десетилетия. След онези провалени референдуми за европейската конституция от 2004 и 2005 г. ЕС има съвсем друг дневен ред и политически приоритети", каза македонският държавен глава и добави: Това, което ме безпокои, аз не съм загрижен от навлизането на други държави, това е тяхно легитимно право, това е част от техните национални интереси и не само на тези две държави /Китай и Русия – бел.ред./, които споменахте. Ние нямаме проблем с това нещо. Нашият проблем е, че гражданите губят доверие в европейските ценности. Съмнявам се, че тези европейските ценности се изместват от нещо друго, с нова група от ценности, защото чисто обективно, това са най-добрите ценности.

"Не вярвам да има държава в света или регионална организация, която да предлага по-добри ценности. Но, ако това е така, тогава ние на практика влизаме в една ситуация, която бе в началото на 90-те години на миналия век, в група ценности, в която вярваха младите поколения. Старите ценности, които имахме от онази идеология и в онази държава останаха в историята, в историческите архиви. Нови не създадохме или пък те влизаха в главите и умовете на много малък брой хора, но не и в мнозинството от населението. Ако днес хората се привързват към група ценности, които не принадлежат към европейските цивилизация, на тази демократична култура, ние ще имаме проблем. Дори утре да започнем преговорите с ЕС ние ще имаме проблем да убедим младото поколение, че това, а не друго е европейска ценност", каза още Пендаровски.

По отношение на инициативата "Отворени Балкани", в която участват РСМ, Албания и Сърбия Пендаровски казва следното: Първият ми въпрос и към тримата участници в проекта бе, дали това е алтернатива на ЕС. И тримата категорично казаха: Не. Според него "някои европейски служители, наистина смятали, че тези регионални инициативи, включително и Европейската икономическа зона, може да бъдат на практика алтернатива за пълноправното членство" в ЕС. "И понеже Западните Балкани като цяло все още се намират в чакалнята на ЕС, Черна гора и Сърбия преговорят 8-9 години - почти десетилетие и все още не се вижда краят. Босна и Херцеговина и Косово, по безброй причини на практика са встрани, не само от европейския дневен ред, те са забравени държави. РСМ и Албания, също по различни причини, са третирани в пакет. Ние сме оставени в чакалнята. Ако това се отложи във времето, аз лично се страхувам, че ще има отново подобни предложения и тогава преобладаващото мнение в страната ни няма да бъде толкова срещу тези алтернативни проекти. Не казвам, че тази алтернатива е лоша, но аз искам тя да бъде част от пълноправното членство в ЕС", казва още Стево Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ Скопие

    32 6 Отговор
    Пидеровски обича да му навлизат всякакви чужди предмети отзад, само да са доволно подлатени с евраци.
  • 2 Пендарата

    27 1 Отговор
    Нашите ценности са да направим в Скопие огромни паметници на Александър Македонски на всеки 5 метра.

    Коментиран от #10

  • 3 Руснаков

    24 10 Отговор
    Какви държави са Косово,Босна,РСМ...измислени държави...отлюспени...До сега да бяхте влезнали и забравили но като Ви е толкова акъла,събирайте се с Русия...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перо

    31 2 Отговор
    Тоя си мисли,че ще ни уплаши нас и ЕС с навлизането на други държави в РСМ. Докато не разбере истинската причина за проблемите им - МАКЕДОНИЗМА, БГ и ЕС са с вързани ръце,още повече,че тяхното НС бетонира проблема и го направи неразрешим.
  • 7 Лидл

    19 1 Отговор
    Какво празнословене и загуба на ценно време в изкуствени приказки!
  • 8 Jacques Yves Moineau

    12 1 Отговор
    Ами докато продължават да се причисляват към Западните Балкани, ще е така. Да дойдат към Източните Балкани и ще се оправят.
  • 9 грух

    3 3 Отговор
    ЕС е кочина, казвам ви го като експертно прасе.
  • 10 Свен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пендарата":

    Най - големия ми приятел има верига магазини за строителни материали. Може да им уредя материали по цени на едро за някоя новооткритата постройка от Александър Македонски! После да си впрегнат археолозите да я откриват.
Новини по държави: