8 Септември, 2021 20:31 2 858 47

Проф. Брунбауер: Северна Македония заслужава да започне преговори с Брюксел

  • северна македония-
  • преговори-
  • ес-
  • улф брунбауер-
  • членство в ес-
  • скопие-
  • западни балкани

Време е Брюксел да покани Северна Македония на масата за преговори

Проф. Брунбауер: Северна Македония заслужава да започне преговори с Брюксел - 1
Снимка: Shutterstock

Северна Македония празнува 30 години независимост. За тези години обществото и политиката постигнаха изумителни неща, въпреки че страната – за разлика от повечето други в региона – трябваше да се бори срещу абсурдни съпротиви, идващи от държави в ЕС. Крайно време е тази „история на успеха“ да бъде възнаградена с прием в ЕС. За целта обаче Брюксел ще трябва да се примири и с разправии вътре в Евросъюза.

Това пише в началото на обширния си анализ професор Улф Брунбауер, директор на Института за източно- и югоизточноевропейски изследвания „Лайбниц“. Тук ще цитираме само няколко пасажа от този анализ, който започва с припомнянето, че България първа е признала независимостта на новата държава.

Една балканска история на успеха

„Северна Македония има много проблеми: широко разпространена безработица, ниски заплати, свиващо се население, голяма емиграция, корупция и дефицити в правовата държава. Но въпреки това в много отношения тя е истинска балканска история на успеха. А преди 30 години многобройни наблюдатели имаха големи опасения за страната. От една страна между македонското мнозинство и голямото албанско малцинство имаше и продължава да има напрежения. От друга: от края на 19 век Македония се превърна в ябълка на раздора между България, Гърция и Сърбия, които с историко-етнически аргументи претендират за права над региона, независимо от това като какви се идентифицират хората там.“

По-нататък професор Брунбауер подробно анализира извървяния оттогава път и многото препятствия пред младата държава.

Период на стабилизация след Груевски

„Сред македонското население надделява демократичното съзнание. За пореден път това бе доказано със свалянето на правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, чието управление в периода 2004-2016 година постепенно придобиваше все по-авторитарен и националистически облик. Част от съмнителното наследство на това правителство е опитът да се предаде античен облик на столицата. Много модерни сгради в Скопие бяха накичени с отвратителни класицистични фасади, а центърът на града беше загрозен с многобройни исторически паметници на македонски герои, започвайки от Филип, бащата на Александър Велики. По този начин трябваше да бъде доказано, че македонският народ е продължител на древните македонци.“

Във втората част на анализа си професор Улф Брунбауер стига до въпроса за еврочленството на Северна Македония:

„ЕС предложи перспектива за членство на държавите от Западните Балкани, ако изпълняват Копенхагенските критерии. Откакто през 2017 година на власт дойде правителството на социалдемократите и Зоран Заев, Северна Македония неизменно следва реформаторски курс. Този курс доведе и до едно уникално решение в историята на Европа, за което премиерът пое сериозен политически риск: смяната на държавното име. (…)

Спорът със София

Но правителството в Скопие си беше направило сметката без българския лъв, който отново откри своята македонска обсебеност. Защото във въображаемата карта на българската нация Македония стои като територия, която всъщност трябва да е българска, а за мнозина българи и до ден-днешен е трудно да приемат македонците като самостоятелна нация, камо ли пък македонския като самостоятелен език. От Академията на науките, та чак до пословичния шофьор на такси, но включително и в правителствените кръгове: в България са твърде привързани към митологията, че историята на Македония преди 1944 г. е част от българската история, а времето след това, включително и възникването на македонската нация, са просто някаква наложена от Тито заблуда.

От миналата година, а за последно на срещата на ЕС на високо равнище през юни 2021, българското правителство налага вето на старта на преговорите за еврочленство със Северна Македония. Като условие за това София изисква от Северна Македония историко-политическо подчинение. Например да признае, че до 1944 година там се е говорел български диалект, че личности от българската история не бива да бъдат обявявани за македонци, че учебниците и учебните програми трябва да се пригодят към „общата история“, а надписите, които подклаждат „омраза към българския народ“, да се заличат. Зад последното искане най-вероятно се крие възгледът, че не са удобни онези надписи, които напомнят за престъпленията на българската окупационна власт по време на Втората световна война.

Очевидно е, че нито едно от тези изисквания няма нищо общо с Копенхагенските критерии за еврочленство – още повече, че в самата България по отношение на върховенството на закона и медийната свобода векторът сочи в неправилната посока.“

100 години "македонска фантомна болка"

В края на обширния си анализ Улф Брунбауер подчертава, че Северна Македония толерира многообразието, а гражданите ѝ демонстрират вяра в демокрацията и стремеж към ЕС. Според него, членството на страната в Евросъюза е важно не само на фона на тъжното ѝ икономическо състояние, но и поради опасността, която създават недемократични тенденции, идващи отвън – от Русия, от Турция, от Сърбия, че дори от Унгария. В края на статията четем:

„Повече от ирония е, че това членство блокира тъкмо страната, която се представя за най-големия приятел на Северна Македония, и която би трябвало да има жизнен интерес от приемането ѝ в ЕС. Това може да набъбне до истинска трагедия не само за Северна Македония, но и за без друго вече увредения имидж на ЕС на Западните Балкани, където хората се чувстват хванати в капана на вечното очакване и се натъкват на все нови и нови изисквания. Перспективата за членство в крайна сметка е единственият ефикасен външнополитически инструмент на ЕС – и сега Евросъюзът ще допусне да му го вземе тъкмо една страна, която в момента дори не е способна да излъчи свое правителство, но затова пък вече 100 години страда от македонската си фантомна болка.“

Автор: Улф Брунбауер


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоце

    56 1 Отговор
    Когато цъфнат налъмите.
  • 2 Врагове

    64 8 Отговор
    Швaба приятел на България няма! Този не е изключение.

    Коментиран от #7, #26, #40

  • 3 Пръц

    49 1 Отговор
    А Проф.Брумбауер може да започне разговори с Гешеф за намесата във външната политика на недотам суверенна България.
  • 4 Заслужава

    46 3 Отговор
    Но след като се присъедини към Албания!
  • 5 пешо

    20 0 Отговор
    фъ.ктите, язък ви за приятелчетата от зе.уето! да ге!
  • 6 Ъъъъъъ

    67 1 Отговор
    Това не е анализ, а платена публикация с декларативни твърдения без капка аргументация. Аре чупка
  • 7 Четник

    27 7 Отговор

    До коментар #2 от "Врагове":

    Немците са плащали на Фердинанд по 5000 марки за убит Български войник през Първата световна.Затова е нямало кой да обработва и сее нивите,заради алчния цар.Те са наши врагове и преди и сега.

    Коментиран от #9

  • 8 Хахаха

    53 1 Отговор
    Този заедно с една пача от български произход преди години отрече Баташкото клане.
    Този ако стъпи в България, трябва да бъде побит на кол, както не са били побивани българите от Батак.
    Черен печат и толкоз.
    А БЮРМ в ЕС, когато цъфнат налъмите

    Коментиран от #18

  • 9 смерш

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Четник":

    През тази ,а и през следващата св.войни сме съюзници с Германия!
    Няма данни за подобни плащания,но дори и да е вярно,излиза като форма на компенсация за претърпени загуби в човешка сила от страна на съюзник!
  • 10 Магарето Йори

    31 0 Отговор
    В крайна сметка човека има научна степен сравнима с германски шнапс + четворка баварски вурст
  • 11 Перо

    44 1 Отговор
    По всичко личи,че “професора”е обикновен ционист,който не познава местната история,но изпълнява геополитическите решения на събратята!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да има желание

    1 10 Отговор
    Но трябва да се изпълни договорите подписа ни между България и Македония през 2017 година.
    От втора точка. 1 България да вкара Македония в НАТО. Много благодарим на хората който подмогнаха този процес от българска страна гн Бойко Борисов , гжа Екатерина Захариева,….
    От страна на САЩ гн Тръмп, гн Помпейо,….
    От македонска страна гн президент Стиво Пендаровски, гн Министър Председателя Зоран Заев, гн министър на отбраната Радмила Шекерска, гн министър Димитров , гн министър Оливер,….
    Но процесът по този договор не е завършил. Трябва да се направи една държава с Федерална конституция на Федерална република България.
    Това трябва да покаже на света че между България и осталите държави членки - щати щат Бълагария ,щат Сърбия,щат Македония , щат Косово, щат Черна Гора ,няма търкания. Какво е постигнато до сега в тази област общи учения между Щатите - държави членки, уеднаквяване на
    Някой закони , такси. Очакваме да отпаднат границите и да има стабилност и висока икономически и политическа дейност допринасяща за висок вътрешен продукт. Ще продължим да сме във валутен борд докато не еднаквим кредитния ретинг , икомическите критерии на Щатите и сертифициране на всички щати към еврото. За да можем плавно да минем към € еврото. Тъй като не всички щати имат сертификат ще бъдат подпомагани от българските
    Банки. 250000 армия, 6 подводници клас А26БГ дължина 84 метра ракети харпун ,томахук, торпеда, хиперзвукови ракети, служещи за пазене границите на Европа ,
  • 14 Вето, Вето

    33 0 Отговор
    И само Вето за СЪРБОМАНЧЕТАТА - МАКЕДОНЧЕТА, продали делото на Делчева за динари и сега сакат и ЕУро! Айде, не!
  • 15 Продължава

    0 9 Отговор
    Тъй като не всички щати имат сертификат ще бъдат подпомагани от българските
    Банки. 250000 армия, 6 подводници клас А26БГ дължина 84 метра ракети харпун ,томахук, торпеда, хиперзвукови ракети, служещи за пазене границите на Европа , 6 фрегатини кораба изработени в делфин. Спътници който да охраняват и наблюдават Федерална Република България. Армията не служи да нападение на някоя съседна държава на Федерална Република България. Федерална армия за работа и престиж.
    След 10 години всяка държава членка щат ще реши да ли да влезне в Европа или да остане , както всички членки на Европа ще вземат решение да поканят някоя страна от този проект или не в зависимост как се са справили с поставените задачи в Федерална Република България. Езикът е български като всяка страна щат може да определили майчините езици. Валютата е лев. ПИСМЕНОСТА бългаска кирилица. Религията на федерално ниво е ортодокс. Всеки щат може да определи своята религия колко безплатно време може да ползва.
    Щатите участват активно за взимане на решения във Федерална република България чрез процеса на ратификация на федералени закони. Всеки щат трябва да ратифицира федерални закони за да бъдат федерални закони. Федералния Президент има право на вето но само Щатите имат право да наложат изтегляне на федерален закон.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Влад Цепеш

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    на кол се побиват обикноенните войници на врага. Тоя не е такъв! Той е необкновен. За него се полага друго наказание. Намзаване с мед и поставяне върху мравуняк на черни мравки.
    Знаем и друго подходящо наказание за такъв.
    Взема се средно голям плъх. Държи се гладен в продължение на 5 дни. През цялото това време, плъхът се дразни, за да откачи. След това, тоя плъх се слага в 3 литров буркан и бурканът се поставя на задника на въпросния професор. Разбира се, бураканът е оббърнат с отворената страна към НАЙСКЪПОТО на всеки джендър- ануса.
  • 19 Гост

    11 0 Отговор
    Да ти го ту..я там дето не те огрява модераторче мирезливо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    22 0 Отговор
    “Макетата” обичат да кипи безсмислен труд и да плащат на корумпета за непостижима крайна цел. ЕС,през крив макарон с македонизма!
  • 23 ГОСТ

    22 0 Отговор
    Тия западни гъ...ве защо не коментират че това е тяхно наследство. Следствие от измисления им берлински договор от страх че се ражда една голяма държава. Разпокъсаха я а сега други са им виновни това е тяхно наследство. И продължаваме да им се кланяме.
  • 24 Првилно

    22 1 Отговор
    И България трябва да започне преговори за излизане от ЕС
  • 25 Джовани Иванов

    3 5 Отговор
    То и на мен се полага да пръд.....но кат пръ са наср.....

    Стойне Мешев
    Бугарофин от гръцки произход
  • 26 Orpheus

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Врагове":

    Този плъх Брунбауер не е шваба а е Австриец, и се пъчи срещу България от няколко години.Искам да ми разкаже повече за Христо Димитров Узунов роден 22 de февруари 1878, в Охрид.
    В Македония образователната кариера създава Македонската вътрешна революционна организация (ВМРО), която организира и провежда Илинденското въстание от 1903 г. Повечето от основателите и основните организатори на ВМРО са завършили училища в Българската екзархия. стават учители и инспектори. в същата система, която ги е отгледала. Разочаровани от темпото на промяна, те се организираха и създадоха мрежи, за да развият своето движение в цялата българска училищна система, която ги използва. Училищата в Екзаркадо бяха идеален форум за разпространение на каузата им, а основните членове успяха да се разпространят до различни позиции, да разпространят думата и да натрупат провизии и за ранното въстание. С нарастването на силата си ВМРО успя да внуши на Екзархията желанията си за назначения на учители и инспектори в Македония. Революционният комитет се посвещава на борбата за „пълната политическа автономия на Македония и Адрианопол“. Тъй като те търсят автономия само за онези райони, населени с българи, те отричат ​​членството на други националности във ВМРО. Съгласно член 3 от устава "всеки българин може да стане член".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Blackthorn

    21 0 Отговор
    Професореееееее... Ако някога дойдеш в България знай, че няма да си заминеш... жив!
  • 29 Перо

    17 1 Отговор
    Джендърският сайт изтрива коментари,несъответстващи на ционистките и македонистки интереси.
  • 30 Pero Makedoneca

    20 1 Отговор
    Малко си чел професоре
  • 31 Репарации

    18 0 Отговор
    България и в двете войни е била на страната на Германия. Но погледнете колко репарации сме платили заради това, че винаги германците са били бити и ние съответно заедно с тях. На Европа сме платили много, много пари, защото сме били губещи заедно с Германия. Дори български войници са ходили да работят там, като част от репарациите. Дядо ми е бил един от тези войници. Работил е във Франция.

    Коментиран от #33

  • 32 Перо

    7 0 Отговор
    Фейк нюз!
  • 33 Перо

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Репарации":

    За сметка на това Италия не е призната като съвоюваща страна с Райха и нямат никакви материални и териториални загуби,след ВСВ! Никакво последствия от оста Рим-Берлин-Токио!
  • 34 Студопор

    16 0 Отговор
    А Брумбауер може линда обясни защо и до ден днешен аз говоря български, македонеца говори македонски, ама всъщност се разбираме на един език? Да отиде да пита 70-годишните македонци за България, да види какво ще му кажат... Цялата история на Македония е точно една страница и започва 1944-1945.
    Това е!
  • 35 Грогу

    11 0 Отговор
    Да се определят и като майски бръмбари. Да оставят историята и езика ни на мира и като прави македонци , да започнат да учат гръцки. И когато Гърция пак им скочи , какви ще се определят ....майски бръмбъри.
  • 36 Торбалан

    10 0 Отговор
    Ми да влизат в ЕС.
    Но как ще покрият критериите, като в страната всеки, който посмее да се нарече българин е подложен на тормоз и гонения. Това не изглежда европейско. Лъжовната история също.
    Самия факт, че тези са такива темерути, доказва българския им произход.
  • 37 бай Даньо

    12 0 Отговор
    Улфи, улфи , да знаеш само къф късметлия си че Каракачанов не работи с методите на едни "македонци" , абе не си ги чувал казват се Иван Михайлов и Тодор Александров ...
  • 38 Ха ха

    9 0 Отговор
    БръмбарБауер- селски бръмбар.Да им имам имената на австрийските евреи .
  • 39 Нормален човек

    14 0 Отговор
    Ако тръгнете да побликувате простотиите на всеки професор, който е взел парички от северните македонци, няма да ви стигне мястото на сървъра 😂
    Да не забравяме какви ги наговори скоро майката на всички немци - Меркел, че просто трябвало да се разговаря с талибаните 😁
    Същите тия талибани, който нарушават всяко човешко право, което тая нещастна женица уж защитаваше 🤨
    С две думи - тия хорица са тотално умопомрачени!
  • 40 Ко не

    0 11 Отговор

    До коментар #2 от "Врагове":

    Човека казва истината.Браво.
  • 41 Гоце

    10 0 Отговор
    Професор по какво? Със сигурност не е по история. 100% е социален антрополог или някакакъе такъв. Като толкова му харесват северномакедонците, да ги приемат в Австрия, нали и там са федерална държава. Тогава обаче нека да чака на другия ден нови паметници в Скопие - на Моцарт и на Арнолд Шварценегер, чисти антични, северномакадонци!
  • 42 Гоце

    14 0 Отговор
    Забравих да питам професора! Защо в Австрийската конституция пише, че в държавата ви официален език е немският? Не трябва ли да е античен австрийски?
  • 43 херодот

    5 0 Отговор
    Не се кахърете Българи ! "Де що куче ни е залаяло ,се е побесняло!"
  • 44 1234

    6 0 Отговор
    България заслужава достойно отношение, но не го получава, професоре защитник на сърбоманите коминтернци
  • 45 Дългият

    6 0 Отговор
    Това не е митология,бастун,...преди 1944...изкуствен професор.И този покровителствено раздава акъл,без да му го иска някой...
  • 46 Joro

    3 0 Отговор
    Хонорара на професора е дошъл от македонския държавен бюджет, там има такова перо - за пропаганда против България. След Първата световна война, продажните вестници най-вече в Швейцария и Франция са пишели през ден статии ту против България, ту против Сърбия, в зависимост кой плати повече. Цената на статия е била 20-30 000 франка. Тоз професор е същия. Утре като отиде в българското посолство и лапне нещо,вързано в кърпа, на другия ден е с друго мнение във вестника.
  • 47 Бибитко

    2 0 Отговор
    Ало, Брун-дрън-бауер, защо не приемеш и немците от Судетската област за чехи? Вие, немците, най-малко можете да ни обвинявате в пристрастие и необективност, защото и в двете световни войни бяхме на ваша страна и платихме висока цена за това. Територии с българско население като Македония и Западна Тракия останаха извън пределите на Отечеството заради вашия мерак да завладеете целия свят. А сега заставате на страната на онези, които водят злостна кампания срещу българския език и българската идентичност на населението в Македония.
Новини по държави: