Last news in Fakti

7 Септември, 2021 14:20 3 545 6

Премиерът вдига данъците, за да плаща за социални грижи! Съпартийците му са бесни

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия

Мнозина консервативни депутати в Лондон се притесняват, че това ще навреди на по-младите работници с ниски доходи и ще наруши обещанието му от изборите през 2019 г. да не вдига осигуровките

Премиерът вдига данъците, за да плаща за социални грижи! Съпартийците му са бесни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън ще говори пред депутатите днес относно плановете си да оправи британската система за социални грижи, като мнозина от собствената му партия са ядосани, че иска да плати за това, като повиши данъците в явно нарушение на предизборните си обещания, информира "Ройтерс".

След самопохвалване относно справянето с COVID-19 пандемията, Джонсън сега се опитва да се справи със скърцащата британска система за социални грижи, чиито разходи се очаква да се удвоят със застаряването на населението през следващите две десетилетия.

От години британските политици се опитват да намерят начин да плащат за социални грижи, въпреки че последователни премиери на лейбъристите и консерваторите се измъкваха от проблема, защото се опасяваха, че това ще разгневи избирателите и техните собствени партии.

Джонсън иска да повиши осигурителните вноски, плащани от около 25 млн. работещи, за да субсидира грижата за пенсионери, включително богати пенсионери според британските медии.

Премиерът ще председателства заседание на кабинета тази сутрин и след това се очаква да говори пред парламента около 14:30 часа българско време. След това Джонсън, неговият финансов министър Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид ще дадат пресконференция.

"Трябва да действаме сега, за да гарантираме, че здравната и социалната система разполага с дългосрочно финансиране, от което се нуждае, за да продължи да се бори с COVID и да започне да се справя с изоставането и да сложи край на несправедливостта на катастрофалните разходи за социални грижи", ще каже Джонсън пред парламента според откъси от речта му, публикувани от кабинета му.

"Моето правителство няма да се отърве от тежките решения, необходими, за да получат пациентите на NHS (Националната здравна служба) необходимото лечение и да оправи нашата съсипана система за социални грижи", ще изтъкне още той.

Подобно на много други западни лидери, Джонсън е изправен пред искания да харчи повече за социално подпомагане, въпреки че държавните заеми са се увеличили до 14,2% от икономическата производителност - ниво, което за последно е било наблюдавано в края на Втората световна война.

За Джонсън, който помогна за спечелването на референдума за Брекзит през 2016 г., а след това като премиер контролираше излизането на Великобритания от ЕС, поправянето на социалните грижи "веднъж завинаги" предлага възможен начин за разширяване на вътрешното му наследство.

През 2019 г. Джонсън заяви, че имал план за социалните грижи и обеща да предотврати възрастните хора да продават къщите си, за да плащат за грижи.

Но планът му е хазарт, отбелязва "Ройтерс".

Въпреки че Джонсън спечели най-голямото консервативно мнозинство след Маргарет Тачър, мнозина от депутатите на партията се притесняват, че правителството му няма както мащабен план за реформа във Великобритания, така и талант да го осъществи.

Въпреки че следващите редовни парламентарни избори ще са чак през 2024 г., много консерватори казват, че повишаването на данъците ще навреди на позицията им като партия с ниско данъчно облагане.

"Увеличението на данъците показва, че министрите все повече осъзнават, че страната не може да живее с въображаеми пари. Това поне трябва да бъде приветствано", подчерта Уилям Хейг, бивш лидер на Консервативната партия.

"Реалността на намалените чисти доходи за справянето с проблем, който не се вижда от повечето хора, ще бъде нежелана, когато тя ужилва", коментира още Хейг, добавяйки, че по-малки партии ще се възползват от увеличаването на данъците.

Кабинетът на Джонсън и финансовото министерство многократно отказаха да дадат подробности за плановете за финансиране, но британските медии информираха, че премиерът иска да увеличи осигурителната вноска, плащана от работещи хора и работодатели.

Мнозина консервативни депутати се притесняват, че това ще навреди на по-младите работници с ниски доходи и ще наруши обещанието му от изборите през 2019 г. да не вдига осигуровките.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vinetutkata

    21 2 Отговор
    Британия ще стане първата напълно комунистическа държава.
  • 2 пресни пресни

    16 0 Отговор
    Вдигайте данъците. Идват афганците, дето ги качваш 200, а ги сваляш 230, белия човек ще ги издържа на социал.
  • 3 коки

    14 1 Отговор
    Тези министри много оригинални английски имена носят, изглежда са от стари аристократични родове близки до кралицата
  • 4 Ку-ку

    18 0 Отговор
    А, така! Дойде сервитьора със "сметката" и трябва да се плаща, а откъде пари?! Разбира се че от работниците... Очаквайте скоро и у нас след всички увеличени разходи и като няма приходи.... Както се казва "честито бръснене"... 😂
  • 5 Никой

    5 0 Отговор
    Тенденцията, за увел.на соц.разходи, тепърва ще набира скорост.2024 година, ще е още по зле, предвид, настроенията в Шотландия и о.Ирландия, поделен между Кралството и Е.С.!
  • 6 Сатана

    1 0 Отговор
    Много от вас не знаят ,местните общини в УК също прибират данък за социални дейности,който е част от данък сгради,смет и т.н.преведено на БГ език.Правителството отказа да помага финансово и остави общините да се оправят сами.
Новини по държави: