Last news in Fakti

7 Септември, 2021 17:02 1 897 12

Меркел умолява германците: Подкрепете Лашет!

  • ангела меркел-
  • армин лашет-
  • германия

Заложен на карта е бъдещият курс на Германия, най-голямата европейска икономика и най-населената страна в ЕС, след 16 години стабилно, дясноцентристко ръководство при Меркел

Меркел умолява германците: Подкрепете Лашет! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канцлерът Ангела Меркел отправи пламенна молба към германските избиратели да подкрепят правителство, ръководено от консерватора Армин Лашет на парламентарните избори този месец, като подчерта, че другата им опция е лява управляваща коалиция, предаде "Ройтерс".

След като загуби преднината си в социологическите проучвания от лявоцентристките социалдемократи (СДП) миналия месец, консервативният блок ХДС/ХСС разчита все повече на предупреждения за залитане наляво при предвождана от СДП коалиция, за да се опита да съживи изпадналата в затруднение своя предизборна кампания.

Заложен на карта е бъдещият курс на Германия, най-голямата европейска икономика и най-населената страна в ЕС, след 16 години стабилно, дясноцентристко ръководство при Меркел. Тя планира да се оттегли след изборите на 26 септември.

"Гражданите имат избор след няколко дни: или правителство, което приема подкрепата на (крайнолявата) Лява партия със СДП и Зелените, или поне не я изключва", изтъкна тя пред депутатите в Бундестага.

"... или федерално правителство, ръководено от ХДС и ХСС с Армин Лашет като канцлер - федерално правителство, което води страната ни в бъдещето с умереност", добави тя във вероятно последното си изказване пред германския парламент.

Крайнолявата Лява партия се определи вчера като потенциален коалиционен партньор на СДП и Зелените, като и двете формации биха се чувствали неудобно в такъв червено-зелено-червен съюз.

Кандидатът на СДП за канцлер Олаф Шолц многократно се дистанцира от Лявата партия, наричайки формацията негодна за управление, докато тя не се ангажира ясно с военния алианс НАТО, трансатлантическото партньорство със САЩ и солидни публични финанси.

Меркел увери, че Лашет щял да ръководи правителство, което се застъпва за "стабилност, надеждност, умереност и средната позиция, а точно от това се нуждае Германия".

Но обещанието на Лашет за "устойчивост" не успява да намери резонанс сред гласоподавателите, притеснени от климатичните промени, имиграцията и COVID-19 пандемията.

Говорейки след Меркел, Шолц настоя пред Бундестага: "Необходимо е ново начало и се надявам и съм сигурен, че то ще успее."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    15 1 Отговор
    Щом ги моли ....не е случайно , а може да греша ?

    Коментиран от #12

  • 3 Смърфиета

    0 2 Отговор
    Не Панашет, а Рует или Фует, проверете си.
  • 4 Смърфиета

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Германците":

    Не така, а отсекъде.
  • 5 Смърфиета

    4 4 Отговор
    Фюрерът зовеше германците да загърбят религиозните различия...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бел. Ред.

    4 6 Отговор
    Не харесвам немци. Високомерни люде са. Харесвам обаче колите им.!

    Коментиран от #8

  • 8 Смърфиета

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бел. Ред.":

    Аз пък харесвам делото на Адолф Айхман.
  • 9 ЕСкризаГер

    14 2 Отговор
    16 години ... вкара Европа в икономическа криза, заради САЩ. Вкара в България само немскоговорящи вериги да ни продават техните боклуци: хранителна криза. Вкара всички емигранти (емигрантска криза) уж хуманитарно: тя войната на изток, те вкарват от Африка ентусиасти и обратното, свърши войната на изток и почнаха да идват от там... Сега на изпроводят ни вкара и в медицинска криза: вие сериозно ли казвате, че тази жена упвалява ЕС здравословно ?
    Всяка една криза се разрешаваше на гърба на по-малките и винаги в плюс за Германия !
  • 10 Огнян Балкански

    7 1 Отговор
    Дойчовци, гласувайте за СДП. ХДС-ГЕРП да ходят в опозиция!
    Ние взехме глътка въздух. сега е ваш ред!
    Свободата ще ви хареса!
  • 11 абвгд

    8 2 Отговор
    Има една българска поговорка: "Дойчо лапа баница, Ганчо пази граница!" Винаги е било така!
  • 12 КОРОНАСЕКТА

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ДИКТАТОРКАТА СЕ ОАКА ОЧАКВАЙТЕ ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ КАТО В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!ЦОКАЛ!!!!!!!
Новини по държави: