Last news in Fakti

3 Септември, 2021 19:00 2 251 19

Меркел слиза от поста си с наследство, в което доминира справянето с кризи

  • германия-
  • канцлер-
  • ангела меркел-
  • хелмут кол

Сред лидерите на демократична Германия в периода след Втората световна война тя изостава само след Хелмут Кол, който доведе страната до обединение по време на своето управление, продължило от 1982 до 1998 г.

Меркел слиза от поста си с наследство, в което доминира справянето с кризи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ангела Меркел ще напусне поста си като един от съвременните германски лидери, които са служили най-дълго на страната си и които имат дипломатическа тежест в света. Тя оставя след себе си наследство, формирано повече от справянето ѝ с поредица от кризи, разтърсили крехката Европа, отколкото с каквато и да е грандиозна визия за собствената си страна.

За 16 години начело на най-голямата европейска икономика, Меркел сложи край на задължителната военна служба, насочи Германия към курс на бъдеще без енергия от ядрени централи и от изкопаеми горива, направи възможно легализирането на еднополовите бракове, въведе национална минимална заплата и помощи, окуражаващи бащите да се грижат за малки деца, наред с много други неща.

Но високопоставен неин съюзник обобщи това, което много хора виждат като нейна основна заслуга: осигуряване на пристан на стабилност в бурни времена. Той каза на Меркел: "Вие защитихте добре страната ни."

"Ние не бяхме начертали в нито една предизборна програма главните кръстопътища, през които трябваше да ни превеждате, те се появиха за една нощ и Вие трябваше да управлявате добре", заяви премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер.

Меркел премина първия си изпит през 2008 г., като пое анжгажимент германските спестявания да бъдат в безопасност по време на пика на глобалната финансова криза. През следващите години тя бе водеща фигура в усилието да се спаси еврото от дълговата криза, която обхвана няколко страни членки, съгласявайки се със спасителни планове, но настоявайки за болезнени съкращения на разходите.

През 2015 г. Меркел бе лицето на подхода за прием на мигрантите във време, в което хората бягаха от конфликтите в Сирия и на други места, прекосявайки Балканите. Тя допусна стотици хиляди мигранти и настоя, че "ние ще управляваме притока", но се сблъска със съпротива както у дома, така и от страна на европейски партньори.

А в залеза на кариерата ѝ - през 2018 г. тя обяви, че няма да се стреми към пети мандат - Меркел оглави отговора срещу коронавирусната пандемия, който в Германия беше много по-добър, отколкото в страните на някои от колегите ѝ.

На международната сцена Меркел настояваше за търсенето на компромиси и прилагането на многостранен подход към световните проблем през години на турбуленции, през които САЩ се отдалечиха от европейските съюзници при президенството на Доналд Тръмп, а Великобритания напусна ЕС.

"Аз мисля, че най-важното наследство на г-жа Меркел е просто това, че в такова време на световни кризи, тя осигури стабилност," каза Ралф Болман, биограф на Меркел и журналист във в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

Имаше "непрестанна поредица от кризи, които бяха истински екзистенциални заплахи и повдигнаха въпроси за световния ред, с който сме свикнали, и нейното постижение е това, че тя ръководеше Германия, Европа и в някаква степен света, така че те да преминат доста безопасно през всичко това. Всичко, за което може да я критикувате, са подробности," каза Болман.

Преди да спечели висшия германски пост през 2005 г., Меркел се представяше като "канцлер на промяната, който иска да направи Германия по-модерна", стремейки се към по-дълбоки икономически реформи и по-социален либерален подход, отколкото този, възприеман по-рано от нейната дясноцентристка партия, казва анализаторът.

Но тя се отказа от голяма част от икономическата си програма, след като почти пропиля огромната си преднина на изборите, отблъсквайки гласоподавателите с приказки за по-широкообхватни реформи. Накрая вместо това тя възприе, както тя самата каза, подхода на "много малките стъпки". Заедно с него нейната прагматична готовност да се откаже, когато това е уместно, от общоприетите консервативни традиции, като например донаборната служба, позволи на Меркел да доминира в центъра на германската политика.

Кризите погълнаха толкова много енергия, че "не ѝ остана време да се справи с други въпроси," казва Болман. Остава толкова много недовършена работа: Меркел трябваше да признае, че "липсата на дигитализация в нашето общество" е проблем, вариращ от мобилен сигнал с неравномерно покритие до използването на факсове от много здравни служби за предаването данни по време на пандемията.

Политическото дълголетие на Меркел вече е историческо. Сред лидерите на демократична Германия в периода след Втората световна война, тя изостава само след Хелмут Кол, който доведе страната до обединение по време на своето управление, продължило от 1982 до 1998 г. Меркел би могла да надмине дори и него, ако остане на пост до 17 декември. Това е постижимо, в случай че партиите се забавят при формирането на ново правителство след изборите на 26 септември.

Гейр Молсън, Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    26 0 Отговор
    Както е казано никога не е късно да станеш за резил и с Меркел ханъм се получи точно това когато покани брадати лекари и физици да залеят ЕС.
  • 2 Мишо Бирата

    20 1 Отговор
    ... едно е сигурно - ще назначат някой ненормален (от калибъра на бай Дън)
    БЪДЕТЕ УБЕДЕНИ !!!
  • 3 Тъй тъй

    18 2 Отговор
    "справянето ѝ с поредица от кризи" - справяне / предизвикване = компютри / компоти = все тая!
  • 4 Господин Щази

    10 1 Отговор
    Точно така, даже напротив.
  • 5 Грульо

    30 1 Отговор
    Меркела остави пълна Германия с талибани за наследство. :D
  • 6 Гост

    21 1 Отговор
    Тази статия да не е писана от нейните ПР агенти?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 фифи

    18 1 Отговор
    Само като видя коя агенция цитирате ми става ясно с какви кризи се е справила. Кризи създавани от покровителите на АП - династиите на изуйтите банкери
  • 9 фактът

    16 0 Отговор
    И със срамната подкрепа на разядени от корупция източноевропейски режими!
  • 10 Старото плашило

    19 1 Отговор
    съсипа цяла Европа с едно мече от плюш..
  • 11 ДЖОТО

    19 0 Отговор
    Главната виновница,която унищожи ЕВРОПЪТЪ!!!
  • 12 оня

    14 0 Отговор
    Оня с мустака се обръща в гроба:))
  • 13 абг

    11 0 Отговор
    Меркел слиза от поста си с наследство, в което доминира ПРАВЕНЕТО на кризи.
  • 14 Ехеее

    8 2 Отговор
    Голямо прехвалване на дъртата
  • 15 Талибанчо Талибанчев

    3 0 Отговор
    Скоро и в GERMANY !
  • 16 Вълканов

    4 0 Отговор
    Тя сътвори кризата в Германия, тя сътвори кризата в Европа. Кризата, с която Европата стана четвърт ислямска. Бъдещето потъмня за Европа.
    Либералине ще бъдат изгонени от политиката и управлението, но след себе си ще има много нечистотии за оправяне.
  • 17 Наску диаманда

    1 0 Отговор
    Всички канцлери на Германия, остават по някакво,, добро наследство,, за, своята държава, която уважават истински, вчера ,, колегата,, и от БГ каза нещо полезно, между не полезното.... който е чул, знае за какво става на въпрос....!
  • 18 Бай Турко

    0 1 Отговор
    Булгариии,булгари кого коментирате ,вижте си кочината

    Коментиран от #19

  • 19 DDR

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Турко":

    Лек мир майн Ар.ш,
    тюрки.ше Ар.ш-льох