Last news in Fakti

8 Септември, 2021 17:52 3 977 47

„Асошиейтед прес“: България се готви за нова смъртоносна вълна

  • ваксинация-
  • асошиейтед прес-
  • българия-
  • ес-
  • ваксини-
  • ваксинирани-
  • пандемия-
  • смъртност-
  • репортаж

България е с едно от най-високите нива на смъртност в рамките на Европейския съюз

И днес по стените на великотърновската болница висят оцветени детски рисунки с призиви за ваксинация и лозунги като „Вие сте нашите супергерои“. За жалост, обаче, бъдещето не изглежда толкова шарено и решението на тази ситуация в момента е неясно, пише „Асошиейтед прес“ (AP) в свой репортаж за COVID ситуацията в България под заглавие „Най-слабо ваксинираните в ЕС се подготвят за нова смъртоносна вълна“, предаде bTV.

„Те не вярват във ваксините“, коментира за сънародниците си пред агенцията началникът на екипа по ваксинирането в старопрестолния град. В текста се отбелязва, че България е с едно от най-високите нива на смъртност в рамките на Европейския съюз и в момента е налице ново рязко повишение на бройката на хоспитализираните заради вариант „делта“ на коронавируса. „въпреки това, хората в тази балканска държава са най-колебливи в съюза за ваксинирането срещу COVID-19“, отбелязва агенцията.

АП подкрепя твърдението и с конкретни данни – само 20% от възрастното население е напълно ваксинирано, като средният процент за останалите страни в ЕС е 69%. Болниците и пунктовете са отворени всеки ден за желаещите да се ваксинират, но за жалост те не са много. Според едни причината е страхът, съмненията във ваксините, а според други тя се крие в липсата на реална информационна кампания и политическата нестабилност. В контраст на това много от интензивните отделения в страната са пълни, като по-голямата част от хората там не са ваксинирани. В отговор именно на това тревожно положение правителството въведе и по-строги мерки, които влязоха в сила вчера.

Според Мария Шаркова, специалист по обществено здраве, ниските нива на ваксинация са резултата от ниското доверие на хората в официалните институции, политическата нестабилност и слабата информационна кампания. Тя допълва, че известна вина трябва да се носи от правителствената програма за ваксинация. Решение на ситуацията за нея е въвеждането на задължителна ваксинация. „Правителството няма изградена стратегия как да се борят с колебанията при ваксините. Министерството на здравеопазването разчита главно на съобщения на уебсайта на министерството и не мисля, че някой всъщност продължава и го чете. Най-добрата политика за такива колебливи страни и население, като нашето, са задължителните ваксини. Но превръщането на ваксините срещу COVID-19 в задължителни може да рискува допълнително поляризиране на проблема“, коментира Шаркова пред АП.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    67 1 Отговор
    България е била , е, и ще я бъде !
  • 2 случаен

    74 3 Отговор
    много интересно защо някой реве на чужди гробища

    Коментиран от #21

  • 3 Майна

    23 6 Отговор
    Както вероятно сте чували, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) предполага се е издала „одобрение“ на Pfizer за „ваксина“ срещу коронавирус от Ухан (Covid-19), която носи името Comirnaty. Основните медии твърдят, че тази инжекция е същата, която вече се прилага широко съгласно разрешение за спешна употреба (EUA), но дали е така?

    Comirnaty, първо, не е същото като лекарството за генна терапия Pfizer-BioNTech, което в момента се потапя в ръцете на хората. Освен това никой не може да ви принуди да направите нито една от инжекциите.

    Въпреки това, което твърдят лъжливите медии с фалшиви новини, „мандатите“ за ваксина срещу COVID не са законни. FDA също не „одобри“ Comirnaty по начина, по който хората смятат, че агенцията го е направила, тъй като в момента тя е ограничена до възрастни

    Коментиран от #24, #32

  • 4 др Гей Билтс

    70 3 Отговор
    "Cпoрeд Мaрия Шaркoвa, cпeциaлиcт пo oбщecтвeнo здрaвe, ниcкитe нивa нa вaкcинaция ca рeзултaтa oт ниcкoтo дoвeриe нa хoрaтa в oфициaлнитe инcтитуции, пoлитичecкaтa нecтaбилнocт и cлaбaтa инфoрмaциoннa кaмпaния."

    По-точно българинът отдавна няма доверие към прогнилия Запад и българските марионетки.
  • 5 Госあ

    33 10 Отговор
    Корнелия Нинова имаше предложение да бъдат закупени китайски и руски ваксини. Конвенционални и протеинови. Също така еднодозовата Спутник е много добър вариант. Какво стана ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петър

    15 2 Отговор
    Шаркова, Пухи Илиев и БацИлова са първи дружки.
  • 9 Майна

    39 3 Отговор
    ВСИЧКИ ВАКСИНИ СА В ИЗЧИТАТЕЛЕН СРОК ДО НАЧАЛОТО НА 2023Г. FDA даде одобрение на Comirnaty, на Пфайзер, някакъв бъдеш продукт ,който изобщо не е на пазара..ТОВА ДОРИ Е НЕДОПУСТИМО, НО ТЕ ДЕЙСТВАТ ИЗВЪН ВСЯКАКВИ ЗАКОНОВИ СТАНДАРТИ , ДА СЕ ОДОБРЯВА НЕЩО ,КОЕТО НЕ Е ОЗОБЩО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО МИНАЛО, ЗА ДА ЗАБЛУДАТ ,ЧЕ ПФАЙЗЕР ИМА ОДОБРЕНА ВАКСИНА?
  • 10 Майна

    18 3 Отговор
    Така че, НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАЙТЕ...ЗАВЕЖДАЙТЕ ДЕЛА!СЪГЛАСНО НЮРНБЕРГСКИЯ ПРОЦЕС ВИЕ СТЕ ЬАЩИТЕНИ
  • 11 Все пак

    30 2 Отговор
    искаха да кажат - ваксинирайте се.
    Не щем!!!
  • 12 тома неверни

    35 2 Отговор
    Когато 77години са те лъгали за светлото бъдеще и то не се случи, как да вярваш в светлите ваксини.
  • 13 Софиянец

    57 7 Отговор
    Един приятел се прибира от Дубай заразен с корона вирус, между другото ваксиниран с китайската ваксина. Докато прояви симптоми предаде заразата на всички от компанията и всички се разболяха кой по леко , кой по тежко и двама в болница с сериозна дихателна недостатъчност. Всички са ваксинирани с пфайзер. Аз и съпругата ми бяхме единствените който не се заразихме, но ние го прекархме април месец и имаме антитела доказани с тест. Мънгъров е прав !
  • 14 Петьо Петров

    30 4 Отговор
    При положение,че вече е доказано че ваксиниран пак пренасяш вируса,каква е ползата всъщност? Ще зарази някой по-малко от неваксиниран ли? Или той няма да е убиец,както се втълпява в обществото? Малко ми прилича да блъснеш и да убиеш човек на 1 ракия,вместо на 5. Липсата на превенция при тези експериментални ваксини вече е доказана.
  • 15 Аре бе

    43 5 Отговор
    И преди си бахме с най-високите нива на смъртност в рамките на Европейския съюз.

    Абе как така, сега го забелязаха това. Обзалагам се, че ако бяхме вакснати като израел, никой намяше да ни обръща внимание за смъртността.

    Коментиран от #17, #37

  • 16 Ганьо е безсмъртен

    5 28 Отговор
    Да го изолират всички държави и да се разхожда само в кочината.

    Коментиран от #19

  • 17 Пенев

    2 21 Отговор

    До коментар #15 от "Аре бе":

    Абе вие неграмотници имате отговор на всички въпроси😂
  • 18 Лост

    22 2 Отговор
    България си има ваксинационен паспорт. С семейството имаме всички ваксини. От тази нямаме намерение да се ваксинираме. За грип никога не сме се ваксинирали. Ваксинирал съм се 2000г. за болести предавани от кърлежи, защото работих в полето.
  • 19 Като не

    16 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ганьо е безсмъртен":

    ти изнася - бягай в чужбина .
    Ние сме повече и искаме да живеем тук,в България.
  • 20 д-р Емилова

    4 10 Отговор
    Тъкмо ще се поочистим от тъпанари.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    Реанимациите са препълнени...........329 пациента са препълнили Многопрофилни болници 183 38 256легла
    България 1 Специализирани болници 137 13 735легла......Направо са прелели,от тези 329 пациента....вие смятате,че срещу вас стоят..... такива ,като вас ли??Чудят се как да боцнат хората!Ония на запад,католицизма ги е направил,покорна и изпълнителна рая!Тука са богомилите,тук им е родното място!такива ,като нас се изправят срещу змея и го убиват с голи ръце!

    Коментиран от #25

  • 22 БЪЛГАРИЯ И ПРЕДИ КОВИТ19

    12 2 Отговор
    Е БИЛА НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ.ВЪВ ВСИЧКИ БОЛНИЦИ СТАВА ВЪПРОС,КОЛКО ТРЯБВА ДА ПЛАТИ ПАЦИЕНТА.ВЪВ ВМА ПриПроф. КРУМ КЪЦАРОВ СТАВА ВЪПРОС ОТ100,000 ДО 1000,000 НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА НИКОЙ НЕ ПЛАЩА ПАРИЧКИ.ВЪПРОС КЪДЕ ЩЕ ГИ НОСИТЕ ТОЛКОВА МНОГО...
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 3 Отговор
    Днес дадох данни за обща смъртност !разгледах държавата с най добра медицина Израел и бг!Общата смъртност бе 2,86 пъти по висока в бг!дадох супер точни данни,а ковид19 смъртност 2,76пъти...Оказа се ковид смърта е по ниска от общата смърт!Естественно го изтриха!В нашата земя за 30г с планът Ран,унищожиха Българското племе и без война го вкараха в гробищата!За това да благодарим на англосаксонците!Кадафи ги поздрави добре от другия свят!...
  • 24 М а н а ф оглу

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Майна, благодаря за информацията. Четох решението на FDA и се чудех точно за това Comitnaty какво е. Явно целта е заблуда. На всичкото отгоре пише в репорта, че наблюдението, разбирай изпитанието върху хора ще приключи 2023г. Пълен абсурд, на това ли му викат разрешително.
  • 25 231234456778😡

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А ти си убиец!
  • 26 Хирушима

    11 1 Отговор
    Колко са загрижени и тези?
    Те по добре да гледат да не ги отвее следващият ураган и като друсне Йеулстон, и туко виж ги отнямало от картата.
    Българинът е тегав и търпелив и ще оцелее, напук на душманите му,които днес са му "приятели" и които в последните 30 години му поднасят какви ли не "вкусотии" на масата и е принуден да яде евро полуфабрикати и всевъзможни "нискокалорични" храни, гарантирани от Тюф, Дюф и какво се досетите.
    С две думи като хлебарките сме и ще ни отима и занапред
  • 27 Учителят

    13 2 Отговор
    Вие сте пратени в България! Тук е една необработена, сурова почва с троскот. Трябва да копае човек половин метър, за да я обработи и пречисти. Да бъде човек твърд и устойчив – само при българите може да научи това. Трябва да живееш при тях, за да научиш твърдост на волята.

    Коментиран от #34

  • 28 Учителят

    11 2 Отговор
    Кое е същественото за българина? Той е най-твърдият елемент, който съществува. Българинът се отличава с голяма твърдост, упоритост. Всеки човек, който слиза на Земята, трябва да мине през българите, за да добие твърдост, да му ударят печата на твърдостта. Най-доброто семе, което расте, е българинът. Богомилите са дошли тук, за да придобият това качество – твърдостта, за да проповядват после добре Божественото Учение.
  • 29 Учителят

    10 1 Отговор
    Добре е българинът да бъде твърд, но да бъде разумно твърд, т.е. твърд не за обикновените идеи. За тях може да бъде отстъпчив. Но за Божественото трябва да бъде готов всичко да жертва, да не го е страх от смъртта. Човек, който се страхува от смъртта, нищо не може да постигне.
  • 30 Миньо

    14 1 Отговор
    Положението наистина е страшно, хората мрът като мухи. Скоро се спомина един комшия и два дена нямаше доктор, защото бил на първа линия.Викат че бил ваксиниран ама аз не вярвам, ходеше без маска та от това ще да е. Тука на село с попа сме авери и оня ден ми вика, че спасение няма и ще се мре. Аз нали съм на години и си бях приготвил едно буре с двоен препек, за Бог да прости, когато ми дойде времето.Ама попа вика, че то няма да има кой да го пие и тъй ще се зеноса, като неговия шопар дето го закла в жегата, защото му казаха че има чума от Африка и да го маха, Та сега си седим с попа под асмата, пием от първака, муаме чумава сланина и чакаме да мрем.Дано само не свърши бурето преди да ни отнесе ковида, че ще е лошо. А попа е от стара коза яре. На времето дядо му затрил двама арнаути, дето искали да му отмъкнат кончето и ги закопал в дерето, дето сега е гробището. Та ако свърши препека и ковида не дойде ще вземе да извади дядовата си Бердана и не знам какво ще стане.
  • 31 Ученикът

    12 2 Отговор
    "въпреки това, хората в тази балканска държава са най-колебливи в съюза за ваксинирането срещу COVID-19"

    Българите не са "най-колебливи", а най-твърди срещу насилственото "ваксиниране" с официалено-формален повод "тесния прозорец от възможности" на неизолирания "вирус" - пуснат, може би, от Феята на зъбките.

    Коментиран от #33

  • 32 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Това да го прочетат Юрист, Имунолог, Вирусолог, Ваксиниран 1403 ще пропикаят сярна киселина! Оня ден не помня кой от тия симпатяги беше ми донесе през девет дерета от десетото, че били имали разрешения за прилагане пълно и отвсякъде!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ученикът

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Учителят":

    Само едно психясало от страх безгръбначно-българофоб би сложило минус под думите на Учителя. Трепери, трепери скрит в своята маска-черупка. Твоята илюзорна броня срещу Истинските Човеци - е пробито корито. Дяволския катран - графен, не е по твърд от кристално чистия диамант на Божия Храм. Жътва е, вършитба е и плявата ще бъде пресята, и хвърлена в огъня.
  • 35 Ученикът

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Смотл":

    Ще ме прости Бог, за острите думи, да прости и на теб небългарино за хулите, но ОТГОВОР 34 се отнася точно за теб.
  • 36 гост

    4 1 Отговор
    ААААХАХАХАХАХАХАХАА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД СА БИЛИ СУПЕР ГЕРОЙ !!!ВУЛГАРНО И ЦИНИЧНО !!!
  • 37 За по простите

    3 19 Отговор

    До коментар #15 от "Аре бе":

    Израел имат 5 пъти повече заразени на ден от България и 6 пъти по малко умрели. Следователно Израел имат 30 пъти по малка смъртност на човек заразен. Скоро пак ще мрете по стълбите в България, но предимно антиваксъри. Това е добре.

    Коментиран от #38

  • 38 Аре бе

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "За по простите":

    Айде сега сравни здравеопазването и стандарта на израел с нас и пак ела

    Коментиран от #44

  • 39 Hoho Boho

    6 3 Отговор
    Ето някои заглавия от новините за деня:

    "Чехия с рекорд на новите случаи"

    "Швейцария затяга ограниченията, за да опази болниците"

    "Като странични ефекти на ваксината на "Джонсън и Джонсън" ("Янсен") ще се допишат подуване на лимфни възли, диария, намалена чувствителност на кожата и шум в ушите."

    "ЕМА добави нови странични ефекти във ваксините на "Астра Зенека" и "Янсен" - Най-същественият от тях е рядко срещащото се автоимунно заболяване синдром на Гилен-Баре"
  • 40 Според

    8 2 Отговор
    Официалния сайт на европейската агенция по лекарствата, ваксините не са одобрени ( одобрение се чака най- рано 2024). Те са получили специално разрешение за ползване в случай на пандемия.
  • 41 Мухаа,хаа!

    8 1 Отговор
    Започнаха и от вън да натискат.Усетиха се,че истината е като маслото.Колкото и да го разбиваш с вода- накрая все е отгоре.А в определен момент , ние- Българите с този мижав процент на минали през игловизация,може да се окажем,че сме първи в света по неуязвимост.А това е много лош сигнал за онези- на запад.Там са толкова зомбирани и дресирани,че ако му начертаят осова линия към дерето,ще скочи с колата,без да се замисли. А българина открай време следи канавката,и много много не гледа осовата линия.Точно от това ги е страх.Да не се окаже,че онези- там са на трета игловизация,а заминават като еднодневки,а ние- тук сме си същите,както преди Страшилката.Защо никой не посочва средно статистически,колко души са умирали в болница,дневно, седмично,месечно преди Страшилката и сега? Защото 2019- починали в България-108 хиляди,срещу 2020 починали в България-105 хиляди. Три хиляди души по малко !? Да ви имам " смъртоносната вълна"
  • 42 провинциалист от провинция Тракия

    3 4 Отговор
    Умилителен е стремежът да спасим света от заразата. Напълно обясним за младежи, които не са градили светлото бъдеще при комунизъма и не са спасявали утрето, започващо от днес, след 45 години, които стигат. Дано са ви останали дядовци, които да ви спасяват вас!
  • 43 Анонимен

    1 1 Отговор
    И Дойче Веле същото! И как така в същия ден?!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 аз съм Веска

    3 0 Отговор
    СМЪРТНОСТТА Е ВИСОКА , НО НИКОЙ НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА КВАЛИФИЦИРА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ ПО ПРИЧИНА .
    МРЪСЕН ВЪЗДУХ , МРЪСНА ВОДА , НЕГОДНА ИЛИ ВРЕДНА ХРАНА , ПОРОЧНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , КОНЮКТУРЕН СТРЕС ....
    И ВСИЧКО ТОВА В КОМПЛЕКС , ДАВА ТАКИВА РЕЗУЛТАТИ .
    ХУБАВОТО Е , ЧЕ НА МОДЕЛЪТ : АНТИЧОВЕЧНОСТ МАДЕ ИН БЪЛГАРИЯ ,МУ Е ДОШЪЛ КРАЯТ .
  • 46 случаен

    2 0 Отговор
    странно що преди ковид, като пак бяхме първи по смъртност ап не го забелязваше, що толкоз държите да продадете тез вакси,срещу колко можем да се откупим,кажете цената и да се свършват цирковете
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.