13 Септември, 2021 12:48 2 342 4

Какъв е бизнес климатът между България и Гърция?

  • търговия-
  • българия-
  • ес-
  • кириакос мицотакис-
  • бизнес-
  • гърция-
  • атина-
  • проекти-
  • серес

Премиерът Мицотакис представи изключителен пакет в подкрепа на икономиката на стойност около 4,5 млрд. евро

Какъв е бизнес климатът между България и Гърция? - 1
Снимка: Shutterstock

На откриването на Солунския международен панаир гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че възстановяването на гръцката икономика върви по-бързо от очакваното и повиши прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт тази година от 3,6 на цели 5,9 процента. Мнозина представители на бизнес средите в Гърция обаче, като подчертават тесните икономически връзки между България и Гърция, виждат и известно забавяне в динамиката на тези отношения, което само отчасти се дължи на кризата с пандемията от COVID-19, предаде БТА.

Димитрис Янакис, първи зам-председател на търговско-промишлената камара в град Серес, вижда причините за забавянето в икономическото сътрудничество в увеличената себестойност на производството и услугите в България след влизането в Европейския съюз: "Имаме много съвместни проекти. Много компании от Серес развиват дейност в България. Нашата префектура има много добри връзки с област Благоевград, над 2500 гръцки фирми развиват дейност там и много от тях са от Серес. Действително обаче има известен застой, защото България вече е в Европейския съюз, себестойността и там се увеличава, донякъде се изравнява със себестойността в Гърция, така че този баланс има съществено значение".

Председателят на стопанската камара в Драма Стефанос Георгиадис търси причините по-скоро в глобалната икономическа конюнктура: "С България имаме много добри отношения на сътрудничество, преди всичко с компании в областта на производството на мрамор и на строителни материали. Съществуват съвместни предприятия и в производството на алуминиеви изделия и в хранителната промишленост. Драма участва и в различни проекти в рамките на програмата за европейско териториално сътрудничество, които реализираме заедно с партньори от България. Застоят през последните години е предизвикан главно от условията на световните пазари, където вече се проявява една друга динамика. Какво имам предвид? В този момент има един взрив на инфлацията в световен мащаб и увеличаване на цените. Това вече предизвиква застой и предвещава евентуално ситуация на рецесия през следващите години. Никой не знае колко ще продължи това. Смятам обаче, че в нашата страна, Гърция, в този момент има огромен ръст на брутния вътрешен продукт, който променя изцяло политиката на правителството в посока на подкрепа на малките и средните предприятия и това ще промени и условията за сътрудничество, особено в сферата на износа. Смятам, че това ще бъде в полза и на България."

Зои Козмиду, изпълнителен секретар на област Източна Македония и Тракия, отдава затрудненията предимно на пандемията и очаква изгубеното време да бъде наваксано: "Със сигурност COVID създаде една несигурност в нашите усилия. Това не мисля, че се дължи на някоя от страните, а е един световен факт. Разбира се, полагат се усилия във всички посоки, за да бъдат максимално развити резултатите от сътрудничествата и да бъдат установени нови контакти и нови възможности за развитието им в бъдеще. Например ние винаги присъстваме на изложения в София и на други места в България. За съжаление през последната година не успяхме да оползотворим тези отношения. Смятам обаче, че ще продължим в същата посока с още по-голяма интензивност, за да наваксаме изгубеното време".

Оптимизъм изразява и депутатът от Серес от управляващата Нова демокрация Анастасиос Хадзивасилиу: "Премиерът Мицотакис представи един изключителен пакет в подкрепа на икономиката на стойност около 4,5 млрд. евро, който се основава на успеха на правителството през последното тримесечие да имаме растеж от 16,2 процента. Това създава големи предпоставки за оптимизъм и повишава целите за растежа на БВП през 2021 много повече от първоначалните. България е страна партньор, с която през последните години имаме дълбоки връзки и сме заедно в ЕС. Знаете, че цел на правителството остава укрепването на икономическите ни връзки, през изминалите години програмите за териториално сътрудничество са създали огромни възможности. Убедени сме, че и с фонда за въстановяване на ЕС с България ще имаме възможност да задълбочим тези връзки. Воля и решимост съществуват. България е в преходен период заради политическата ситуация, но въпреки това ние сме решени да си сътрудничим с всяко правителство, което българският народ постави на власт."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    3 0 Отговор
    Бългaрия e cтрaнa- пaртньoрка, c кoятo прeз пocлeднитe гoдини имaмe дълбoки връзки и cмe зaeднo в EC. Убeдeни cмe, чe и c фoндa зa въcтaнoвявaнe нa EC c Бългaрия щe имaмe възмoжнocт дa зaдълбoчим тeзи връзки. ЩЕ ИМАТЕ,АМА ЕС НА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДАЛ НИТО ЕВРОЦЕНТ ОТ ТЕЗИ ПАРИ.

    Коментиран от #2

  • 2 Ел Греко

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Ами че то ЕС и да ви даде, по най-бързия начин ще ги усвоите( разбирай- окрадете). Така че с тях и без тях все е тая. За обикновенните предприемачи, разбира се. Но иначе пак ще се нагушкат като пеликани правилните(разбира- нашите) хора. Такова крадливо племе като българското, историята май не познава.

    Коментиран от #3

  • 3 КОЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ел Греко":

    Това е капитализъма - мачкаш другите за да оцелееш.
  • 4 Гръка

    0 0 Отговор
    българи и гърци са един народ
Новини по държави: