8 Септември, 2021 20:03 1 728 8

ЕС укрепва водещата си позиция в световната търговия с продукти

  • ес-
  • ек-
  • продукти-
  • търговия-
  • храна-
  • храни

Износът на свинско месо и пшеница е допринесъл значително за увеличаването на съвкупния износ на продукти

ЕС укрепва водещата си позиция в световната търговия с продукти - 1
Снимка: Shutterstock

През 2020 г. беше отбелязано поредното подобрение във водещата позиция на ЕС сред най-големите световни износители на хранителни продукти. Що се отнася до вноса, според доклад, публикуван днес, ЕС вече е третият по големина вносител след САЩ и Китай.

2020 г. беше една изпълнена с изключителни предизвикателства, но успешна година за търговията с продукти на хранително-вкусовата промишленост в ЕС, чиято обща стойност достигна 306 млрд. евро, от които 184 млрд. евро износ и 122 млрд. евро внос. И при двата показателя се отбелязва слаб растеж от съответно 1,4 % и 0,5 % в сравнение с 2019 г.

Международната търговия изигра решаваща роля за смекчаване на опустошителното икономическо въздействие на пандемията от COVID-19 и доказа, че е основен инструмент за повишаване на устойчивостта. ЕС е най-големият търговски блок, а позицията му на световния пазар се подкрепя от широка мрежа от споразумения за свободна търговия (ССТ).

Януш Войчеховски, член на Комисията, отговарящ за земеделието, каза: Насърчаването на отворена и справедлива търговия е политически приоритет за Европейската комисия, който е особено полезен за нашите земеделски стопани. Успехът на търговията със селскостопански продукти безспорно е свързан с общата селскостопанска политика, която подкрепя конкурентоспособността и иновациите, както и с отличната репутация на нашите продукти като безопасни, произведени по устойчив начин, питателни и с високо качество.

Износът на ЕС обхваща широка гама от продукти от всички части на веригата за създаване на стойност, което показва конкурентоспособността на хранително-вкусовия сектор на ЕС в различни класове продукти, вариращи от основни стоки до продукти на хранително-вкусовата промишленост с висока степен на преработка. Що се отнася до вноса в ЕС, ясно преобладават основните селскостопански хранителни и фуражни продукти, представляващи около 75 % от целия внос.

По отношение на категориите продукти, износът на свинско месо и пшеница е допринесъл значително за увеличаването на съвкупния износ на продукти на хранително-вкусовата промишленост на ЕС. Нарастването на вноса на продукти на хранително-вкусовата промишленост в ЕС се дължи главно на повишаването на стойностите на вноса на маслодайни семена, мастни киселини и восъчни препарати, палмово масло, плодове и семена от соя.

Китай, Швейцария, Близкият изток и Северна Африка бяха основните дестинации, формиращи растежа на износа от ЕС на продукти на хранително-вкусовата промишленост през 2020 г. Най-голям спад бе отбелязан в стойността на износа на ЕС за САЩ, Турция, Сингапур и Япония. Що се отнася до вноса в ЕС, значително нарасна делът на Канада. В същото време най-голям бе спадът на стойността на вноса в ЕС от Обединеното кралство, Украйна и Съединените щати. С дял от 23 % от общия износ и 13 % от общия внос Обединеното кралство беше през 2020 г. най-важният партньор на ЕС в търговията с продукти на хранително-вкусовата промишленост.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    16 0 Отговор
    Искам храна от селата, а не канцерогените на ЕС в Лидл, Кауфланд, Била.

    Коментиран от #8

  • 2 бай икономисто

    7 0 Отговор
    Като махнеш от износа - вноса , икономиката им заковава на едни 60 милиарда. Голямо чудо .
  • 3 Сатана

    11 0 Отговор
    Аз лично не купувам свинско от Дания,Холандия,Германия.На външен вид прилича на месо но всъщност не е.И затова е ефтино.Купувам си котлет ,бут или плешка от фермер с гарантирано качество.Като го метна на скарата цвърчи и мирише като едно време по думите на стария.
  • 4 ДаЗдраПерМа

    2 2 Отговор
    Украйна имат тази година рекордна реколта от зърнени култури 44,8 милиона тона и за нас са много яка конкуренция. Не забравяме че преди 110 год са били житницата на Европа, всъщност те са и най голямата по територия страна в Европа.

    Коментиран от #5

  • 5 бай икономисто

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДаЗдраПерМа":

    Най голямата по територия страна в Европа е Русия !!!!
    А и най големия производител на зърно в Света !!!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДаЗдраПерМа

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай икономисто":

    От всички страни на които територията и границите са изцяло в Европа Украйна е най голяма по площ.
  • 8 i-рян

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    купи си къща на село