29 Септември, 2021 08:00 10 258 25

Скандал: "Бяхме опитните зайчета на концерна Байер"

  • лекарства-
  • байер-
  • германия-
  • фармацевтична компания-
  • скандал-
  • служители-
  • опитни зайчета-
  • контрацептив-
  • обезщетение-
  • сащ-
  • бразилки

Над 300 бразилки искат обезщетения от германския фармацевтичен концерн

Скандал: "Бяхме опитните зайчета на концерна Байер" - 1
Снимка: Shutterstock

След първия рожден ден на сина си Роза Каролина Германо решава, че не иска да има повече деца. Тогава, през 2015 година, тя била на 29. Тъй като семейството ѝ е бедно, имала само една възможност да се сдобие с противозачатъчни – чрез държавната здравна система SUS. Оттам раздавали безплатно контрацептива „Essure“ на „Байер“. „Доверих му се изцяло“, казва Роза.

Кръвоизливи и болки след поставянето

Тънката спирала е дълга към четири сантиметра и съдържа никeлово-титанови елементи, стомана и метални влакна. Тя се вкарва през родовия канал в яйчниковата тръба, където помага да се образуват тъкани, възпрепятстващи достъпа на сперматозоидите до яйцеклетките. Разработеният от „Байер“ продукт е одобрен от бразилските здравни власти през 2009 година. Според експертите, спиралата е била поставена на около 8000 бразилски жени в държавните болници. Роза е една от тях. Но непосредствено след поставянето започнали проблемите: имала сериозни кръвоизливи, болки в корема, а косата ѝ започнала да пада. Появила се и депресия. Заради всичко това не успявала да се концентрира и в крайна сметка загубила работата си.

В САЩ "Байер" вече са изплатили милиони

Роза не е единичен случай – множество бразилки се оплакват от силни болки след поставянето на „Essure“. Междувременно над 300 жени със сходни оплаквания са се обединили и настояват за обезщетения от „Байер“ - искането е за най-малко 30 милиона евро. „Досега обаче „Байер“ отказва да плаща с твърдението, че продуктът нямал неблагоприятни странични ефекти“, обяснява Роза. В писменото становище до Първа програма на германската обществена телевизия ARD концернът „Байер“ заявява, че „продължава да стои зад сигурността и ефективността на „Essure“, доказана чрез обстойни изследвания“. Това изявление изненадва, тъй като в други държави концернът от Леверкузен отдавна е постигнал споразумение с жертвите на „Essure“: в САЩ са били изплатени 1,35 милиарда евро на жени, получили сходни оплаквания. Така са били уредени 90 процента от подадените 39 000 жалби.

Жертвите възнамеряват да се жалват и в Германия

„Абсолютно нечестно е „Байер“ да плати в САЩ милиарди, за да се отърве от съд, а в Бразилия да не иска да си мръдне и пръста“, оплаква се Роза. От своя страна фармацевтичният концерн изтъква, че „споразумението със САЩ отразява едно комерсиално решение, произтичащо до голяма част от своеобразните аспекти на американската правна система, включително високите разходи за американските съдебни спорове“. Роза се чувства третирана като човек второ качество. Тя и другите жени са се обърнали към международни адвокати и искат да подадат жалба срещу „Байер“ и в Германия, тъй като концернът до момента не е реагирал на техните писмено изложени искания. „Парите няма да върнат здравето ми. Но с помощта на обезщетението бих могла поне да сключа частна здравна осигуровка, за да си направя подробни изследвания и да получа нужната ми терапия“, казва Роза.

"Essure" вече е изтеглен от бразилския пазар

През 2018 година „Essure“ беше изтеглен от бразилския пазар. Точно по това време състоянието на Роза започнало да се влошава още повече. За да я отърват от болките, ѝ махнали спиралата. Но интервенцията не минала без усложнения, тъй като продуктът на „Байер“ вече бил оставил своите следи в тялото на Роза. Затова се наложило да ѝ премахнат яйчниците. Наложила се и втора операция – за премахване на матката, тъй като части от спиралата са били в допир с нея. Предстои ѝ и трета операция за премахване на кисти. В същото време концернът „Байер“ продължава да твърди, че не е допускал грешки и не носи вина, Роза и до днес се бори с последствията. Тя е безработна и оцелява благодарение на държавните помощи за справяне с пандемията от коронавирус. Но през октомври тези помощи ще бъдат прекратени. „Бяхме опитни зайчета“, казва Роза и се надява, че от концерна „Байер“ все пак ще реагират, за да се постигне извънсъдебно споразумение. В противен случай потърпевшите жени, които са около 300, ще подадат жалба.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецка Цачева

    26 1 Отговор
    Аз бяй зайче на Хефнер
  • 2 Хубав ден 364

    81 6 Отговор
    Същото е и с ваксините! Преди да бъда нападнат само ще кажа , че задължителните ваксини , които ни биха като деца са дългогодишно тествани и не подписваш информирано съгласие , че не те информират и си носиш последиците от ваксината както е сега.

    Коментиран от #18

  • 3 Exanches

    79 1 Отговор
    А сега целият свят са опитни зайчета!
  • 4 Лицемерието на запада

    72 2 Отговор
    Аааа ама как така бе-те Запада са толкова хуманни,толкова спазват човешките права,така треперят за всеки един живот-та даже и за щастливите кокошки...
  • 5 Гарабет

    61 0 Отговор
    Третират Южна Америка като трети свят фашистите!
  • 6 ????

    68 0 Отговор
    Само лекарите да бяха мафия, а то където и да бръкнеш зловонния! А аз се чудех защо листовките на лекарствата са цели чаршафи с предупреждения за странични ефекти, които като прочетеш и предпочиташ да се оставиш в ръцете на Господ!

    Коментиран от #14

  • 7 Ваксини

    61 2 Отговор
    "Бяхме опитните зайчета на концерна Байер"

    Нищо ново под слънцето - сега пък сме опитни зайчета на Пфайзер.
  • 8 до номер 2

    11 36 Отговор
    Задължителните ваксини, които ни биха като деца и тези, които бият на нашите деца също някога са били прилагани в началото по същия начин, ти за какъв друг начин се сещаш: правят се проучвания, тестват се контолни групи и се пускат в експлоатация. ТОВА че не получаваме дори листовките на ваксините дето бият на децата ни е много по-адекватен въпрос, а не достатъчно ли са тествани ваксините срещу ковид. Даже няма толкова тествани ваксини като тези срещу ковид!! Това какви биха били дългосрочните последици - никой не знае, както НЕ знаем какви са последиците от замърсена водя, която пием, какви ще са последиците от ГМО-храните дето ядем, цигарите които пушим и т.н.

    Коментиран от #10, #22

  • 9 до 4

    6 43 Отговор
    Ало, лицемерието на Изтока - вие що се ползвате от достиженията на западната култура и наука бе, като не ви харесват? Вие от дълбокия изток ли открихте електричеството, петрола, двигателя с вътрешно горене, ама вие ли изобретихте самолетите, колите, медицинските технологии и всички други - не!! Я от дълбокия изток (България не е там) да си позлват само собствените постижения.

    Коментиран от #13, #17

  • 10 Коментар

    43 3 Отговор

    До коментар #8 от "до номер 2":

    С тази разлика, че експерименталните лекарства се обявяват предварително, че са такива и дори се заплаща на хора престрашили се, или нямащи друг избор! А сега ковид експерименталната течност се налага почти задължително (даже в някои страни е задължително)!!! Ей това е тънката разлика!!!

    Коментиран от #20

  • 11 БОКОКРАД

    34 0 Отговор
    излиза че фашизма си съществува ! навсякъде и за всичко !
  • 12 123

    26 0 Отговор
    Безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Визирам и ваксината срещу ковид 19,20,21,22,23 и така докато се нагуши фарма-мафията.
  • 13 Госあ

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "до 4":

    Всъщност, много от медицинските технологии идват именно от Изток.

    Коментиран от #19

  • 14 ДаЗдраПерМа

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "????":

    чаршафите ги пишат същите тези които произвеждат лекарствата, многото текст не означава че не са пропуснали някоя същественна информация "без да искат".

    Коментиран от #16

  • 15 КОВИД ГЕНОЦИД

    28 0 Отговор
    Затова от Pfeizer, AstraZeneca, JJ, Moderna и др. не искат до носят отговорност за ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ.
  • 16 ????

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДаЗдраПерМа":

    Достатъчно е да ги прочетеш и с изпуснатите съзнателно странични ефекти ги пиеш ако се престрашиш с едно на ум.
  • 17 Механик

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "до 4":

    Ей, смешко! Личи си, че нямаш обща култура и познания, ама за това пък си яко облъчен.
    Кой е откривателя на "петрола" бе, каиш? Знеш ли какво е петрол изобщо? Или си се начел на западни обяви за коли втора употреба "petrol engine".
    Петрол, моето момче е СУРОВИНАТА от която се произвеждат течните горива (популярните), а не БЕНЗИН.
    Ти още малко ще кажеш, че водата, слънцето, вятъра и пр. си имат откриватели?!

    Коментиран от #21

  • 18 Бъди сигурен, че когато са ги поставяли

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хубав ден 364":

    тези ваксини за пръв път въобще не са били дългогодишно тествани. При някои лекарства страничните ефекти се проявяват много след като са приключили тестове и клинични проучвания. Някои са с натрупване, т. е. токсичният ефект се наблюдава след дългогодишна употреба. Всеки организъм е различен и тестове върху 100,200, 300, че и 2000 души нищо не означават. Аз например имам алергия към антихистаминови лекарства(т. е. лекарства, с които лекуват алергии). А когато ми се прояви алергията в листовката на лекарството въобще не бяха описани подобни странични реакции, което означава, че при тестовете никой от тестваните лица не е проявил подобни симптоми. Затова и осъвременяват и листовките към лекарствата на няколко години. Както сами виждате за някои хора ковид е безобиден, а други за 2 седмици ги вкарва в гроба. Оцеляват 100 годишни понякога, а умират хора на по 20,30 и 40.По-рядко,но се случва. И предварително няма как да знаеш от кои ще си.
  • 19 Ти чете ли, че Санофи се отказват от

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    разработката на тяхна РНК ваксина срещу ковид, а продължават с изпитанията на другата си ваксина. Очаква се одобрение до края на годината. Но смятат да ползват РНК технологии за лечение на рак. Поне ще правят опити в тази насока.
  • 20 Според теб на доброволците, върху

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Коментар":

    които са изпитвани ваксините не им ли се плаща и в момента. А когато човек е с четвърти стадий на рак например дава мило и драго да го включат в някоя програма за експериментално лечение, с надеждата че би проработило при тях.
  • 21 Верно ли

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Тоя/тая работи тук, за да провокира коментари под статиите. То му измряха всички познати от Ковид, та и още, то всичката му рода беше по 5 пъти в болница, защото всички са с хроники някакви и така. Мисля, че пуска и други коментари, ама нейсе. Жив/а и здрав/а, щом му/ѝ изнася.
  • 22 Костова

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "до номер 2":

    Когато са изработвали ваксините и са ги поставяли на нас децата, родени преди 2000 година, пред социалистическиге ръководства не е стояла задачата за намаление на човешката популация..

    Коментиран от #24

  • 23 Решението е просто да нема сексове

    0 2 Отговор
    Аз съм на 42 немам деца и сексове не правя щот съм беден и не пия хапове или да си тургам на пилето нещо
  • 24 Диамантената ръка

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Костова":

    Соц. ръководствата разчитат на Голодомор и лагерите в Сибир...
  • 25 Иво VVP

    0 0 Отговор
    ИГ Фарбениндустри не е спирала да работи.
Новини по държави: