7 Октомври, 2021 07:50 3 230 9

Напрежение! Средиземноморски страни с предложения за намаляване на мигрантския натиск

  • кипър-
  • фронтекс-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • средиземно море

Средиземноморските страни настояват още Европейската комисия да сключи централизирано споразумение със считани за „безопасни” трети държави, откъдето пристигат мигрантите

Напрежение! Средиземноморски страни с предложения за намаляване на мигрантския натиск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Три предложения за приемане от ЕС на мерки за намаляване на мигрантския натиск върху средиземноморските страни внася Кипър на започващия днес Съвет на ЕС по вътрешни работи. Те са и от името на Малта, Гърция, Италия и Испания. За Никозия е особено важно искането към Европейската комисия да осигури контрол и наблюдение по разделителната „зелена линия” на острова, въпреки че тя не е външна граница на Евросъюза.

Петте средиземноморски държави искат успоредно с обсъжданията и до окончателното сключване на новия Европейски пакт за имиграцията и убежището да се приемат три конкретни мерки, които да облекчат достигналия „тревожни размери” мигрантски натиск върху тях.

Първото предложение е Европейската комисия да засили защитата на външните европейски граници, като за първи път официално се добавя и необходимостта от наблюдение на разделителната „зелена линия” в Кипър. Контролът върху нея е „най-сериозният проблем” за правителството в Никозия, според вътрешния министър Никос Нурис. Около 80% от незаконно влезлите в републиката са преминали през нея, след като са транспортирани с лодки от Турция до северния кипърски бряг.

Демаркационната „зелена линия” на острова не е външна граница на Евросъюза и затова Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс няма правомощия за нея.

Средиземноморските страни настояват още Европейската комисия да сключи централизирано споразумение със считани за „безопасни” трети държави, откъдето пристигат мигрантите.

Третото общо предложение е да бъдат задействани всички механизми в рамките на Евросъюза, за да се увеличи максимално броят на връщанията в тези трети държави.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Перо

    24 1 Отговор
    ЕС има договорни и финансови отношения с Турция,но резултата е нулев! Ако бъдат връщани мигрантите веднага,още във водата,няма да смеят да тръгват! Иначе,Нео-либералната система за прием на мигранти е изключително вредна за отделни страни и ЕС като цяло.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист 2

    15 3 Отговор
    " Около 80% от незаконно влезлите в републиката са преминали през нея, след като са транспортирани с лодки от Турция до северния кипърски бряг."

    Мръсните номера на Турция нямат край !

    Коментиран от #7

  • 7 Ами лесно е

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист 2":

    Денонсиране споразумението с Турция. Стиска ли ви? 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #8

  • 8 При добра

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами лесно е":

    воля всичко е възможно. Но тука само се разиграва нескопосано театро. Това е хвърляне на пясък в очите на населението, а в същност пълен синхрон със заповедите на глобалистите.
  • 9 незнайко

    2 0 Отговор
    Тези мигранти къде са живяли и от какво досега ? Някой замисля ли се, че това е като нашествие на скакалци !!! Нещо нередно става в света а ние си затваряме очите !!!