Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 08:20 2 254 10

Незаконни! Мексико и САЩ върнаха хиляди хаитяни в страната им

  • мексико-
  • сащ-
  • хаити-
  • мигранти

Агенциите на ООН за правата на човека и бежанците подчертаха, че всеки, който кандидатства за убежище, има право искането му да бъде разгледано

Незаконни! Мексико и САЩ върнаха хиляди хаитяни в страната им - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мексико изпрати 129 хаитянски мигранти със самолет до родната им страна в сряда. Toва съобщиха служители, цитирани от "Ройтерс".

През миналата седмица започнаха полети до столицата Порт-о-Пренс на фона на скок в броя на пристигащите мигранти от Хаити, които се придвижват до границата на САЩ през Мексико.

През последните дни САЩ освободиха хиляди мигранти от Хаити от лагер на границата с Мексико в Дел Рио, щата Тексас, отчасти чрез експулсиране в Хаити. Хиляди други мигранти се върнаха обратно към Мексико.

Миналата седмица Мексико изпрати полет до Хаити със 70 души, включително 13 деца.

Полетът в сряда излетя от южния град Тапачула близо до границата с Гватемала, част от споразумение между мексиканското и хаитянското правителство, се казва в съобщение на мексиканския институт по миграцията.

Правозащитната група Fray Matias de Cordova се противопостави, като заяви, че депортирането на хора в държава, където правителството не може да гарантира условия за живот би изложило на риск хората.

Организацията на обединените нации (ООН) през септември изрази дълбоко безпокойство във връзка с масовите депортации от САЩ на мигранти от Хаити, предупреждавайки, че хора със сериозни молби за убежище може да са изложени на риск.

Агенциите на ООН за правата на човека и бежанците подчертаха, че всеки, който кандидатства за убежище, има право искането му да бъде разгледано.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А как така

    23 1 Отговор
    Ма защо връщат бе-това не е хуманно...и не е в духа на евро-атлантическите-дженди ценности!!!!
  • 2 трясъ

    26 1 Отговор
    Това трябва да се случи и в България. Настанените в бежанските лагери в Харманли и в София да бъдат качени на самолета и чао! А лагерите да бъдат закрити. Работещите там да бъдат прехвърлени на други работни позиции. До кога ще хрантутим бежанци?

    Коментиран от #3

  • 3 Е ти не знаеш ли

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "трясъ":

    Ами ще ги храним докато господарите от Брюксел и Вашингтон ни кажат--що задаваш такива въпроси...
  • 4 трясъ

    8 2 Отговор
    Защото съм български гражданин и имам право да задавам всякакви въпроси,затова!

    Коментиран от #6

  • 5 пешо

    7 0 Отговор
    пратете ги на танте, докато не е късно!
  • 6 Дамммм

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "трясъ":

    И като си задаваш въпросите-файда има ли? Чакай от САЩ и Брюксел да ти отговорят.Нали те сега командват парада-още повече с бежанците.И докато ти задаваш въпроси-Херо Мустафа вчера е казала,че България ще трябва"да поеме нов ангажимент към афганистанските бежанци"...а ти продължавай да си питаш...,
  • 7 бора бора

    0 2 Отговор
    Расисти такива .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 5ко

    3 0 Отговор
    А бе триещия, това на личностна основа ли е, или лебеца си пазиш?
  • 10 дядо бг

    0 0 Отговор
    ясно тези платили на Мексико! Жалко за Хаити! първата република 1815 ! Великите роби ! За първи път спасили се от робството! Плували до хаити ! Те са били големи плувци ! Наполеон ги е смачкал. до сега говорят френски език!!!
Новини по държави: