Last news in Fakti

4 Май, 2022 07:58 3 651 10

Масови протести в САЩ

  • аборт-
  • аборти-
  • протести-
  • сащ-
  • жени-
  • деца

Върховният съд може да ограничи правото на аборт

Масови протести в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Масови протести отвъд Океана заради проектозакон срещу абортите. Недоволството беше предизвикано от безпрецедентно изтичане на съдебен документ, разпространен в медиите. Според проектостановището Върховният съд може да ограничи правото на аборт, предаде bTV.

Активисти срещу абортите и привърженици на правото на аборт се събраха пред сградата на Върховния съд във Вашингтон в понеделник вечер, малко след като в медиите в щатите изтече проекто становище на върховния съд, а според което може да се отмени правото на аборт. Абортите в Щатите са легализирани от 1973 година с решението по делото „Роу срещу Уейд“.

В изтеклия първоначален проект на становище се посочва изказване на един от съдиите, че легализирането на абортите в щатите е „изключително погрешно“. От Върховния съд коментираха, че документът е автентичен, но това не е тяхното финално становище и започват разследване по случая, тъй като теча на данни е безпрецедентен. Обсъжданията между съдиите във Върховния съд се смята за една от най-строго пазените тайни в щатите. Междувременно и президентът Байдън коментира темата. Той отбеляза, че е готов да защити правото на аборт в щатите. Ако Върховният съд обаче потвърди проектостановището е възможно всеки щат да реши спрямо политическата си принадлежност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майк Алън Патън

    25 1 Отговор
    Аз пък помислих , че протестират срещу някакви военни интервенции на САЩ срещу различни държави , които не са ги поканили ! Язък ! Тези дали знаят , че има свят и извън техните граници ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наркос

    4 6 Отговор
    Това ще е огромна крачка назад в социалната еволюция! Проблема на раждаемостта не е в абортите, а цената на живота и отглеждането на деца. Как ще се справи едно нежелано дете на този свят. Само безумен изверг би си помислил, че е ок. Такава забрана дори ще намали раждаемостта и в най-добрия случай ще зачестят изнасилванията.

    Коментиран от #6

  • 6 Аман от сатанисти

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Наркос":

    За онези, които са правили аборт – греха на аборта е не по-малко простим, отколкото всеки друг грях. Чрез вяра в Христос всичките ни грехове могат да бъдат простени (Йоан 3:16; Римляни 8:1; Колосяни 1:14). Жена, която е правила аборт, или мъж, който е насърчил един аборт, или дори лекар, който е извършил аборт – всички те могат да бъдат простени чрез вяра в Исус Христос.
  • 7 Лукавия

    5 0 Отговор
    "Вярвам, че правото на жената да избира е фундаментално", каза Байдън. Да се обърнем към множеството учения в Светото Писание, които представят пределно ясно Божия възглед за аборта. Еремия 1:5 ни казва, че Бог ни познава преди да ни е образувал в утробата. Псалом 139:13-16 говори за Божията активна роля в нашето създаване и оформяне в утробата. Изход 21:22-25 описва същото наказание за човек, който причини смъртта на бебе в утробата, като наказанието за човек, който извърши убийство. Това ясно показва, че Бог смята бебето в утробата за точно толкова човек, колкото и един пораснал възрастен. За християнина абортът НЕ Е въпрос на правото на жената да избира. Той е въпрос на живот или смърт на човешко същество, направено по Божия образ (Битие 1:26-27; 9:6).
  • 8 Дьорд Шорош

    7 0 Отговор
    Тия са от нашите. Вижте плаката, който държи леко закръглената снежинка Fight for socialism/Борба за социализъм.
  • 9 САЩ

    8 2 Отговор
    Тези дебелаци само дебелеят....изсмукват най-умните хора на планетата и всички ресурси....
  • 10 Боруна Лом

    2 0 Отговор
    ,,,ПУТИН Е ВИНОВЕН....КАТО ПОЩИТЕ