Last news in Fakti

17 Януари, 2022 10:35 2 015 24

Раждаемостта в Китай падна до рекордно ниско ниво

  • раждаемост-
  • китай-
  • рекорд-
  • деца-
  • жени-
  • бебета

Тази раждаемост е най-ниската от 1949 година насам

Раждаемостта в Китай падна до рекордно ниско ниво - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Раждаемостта в континентален Китай е спаднала до рекордно ниското ниво от 7,52 на 1000 души през 2021 г., сочат данни на Националното статистическо бюро на страната, пише Ройтерс, предаде News.bg.

Тази раждаемост е най-ниската от 1949 г. насам, когато статистическото бюро започва своята дейност. Естественият прираст на населението на Китай, който не включва миграцията, е едва 0,034% за миналата година. "Демографското предизвикателство е добре известно, но скоростта на застаряване на населението явно е по-бърза от очакваното. Това предполага, че общият брой на населението на Китай може да е достигнал своя връх през 2021 г. Също така показва, че потенциалният растеж на страната губи скорост", коментира Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset management.

Според информацията през 2021 г. е имало 10,62 млн. раждания в сравнение с 12 млн. през 2020 г. Коефициентът на раждаемост през 2020 г. е бил 8,52 раждания на 1000 души. През 2016 г. Китай се отказа от десетилетната си политика за едно дете, като я замени с ограничение за две деца, за да се опита да избегне икономическите рискове от бързото застаряване на населението. През 2021 г. пък бяха позволени три деца на семейство. Високите разходи за живот в градовете обаче възпират двойките да имат повече деца.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Натопорен Батко

    5 3 Отговор
    Това им е целта ...
  • 3 Бил ГейТс

    11 4 Отговор
    Така се прави - ваксинация му е майката
  • 4 Сталинист от Ковид мафията

    10 2 Отговор
    Няма човек, няма коронавирус
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 незнайко

    9 5 Отговор
    БРАВО , най после добра новина за китайците ! Стига са се множили като нашите цигани !!!
  • 7 Gucci x Balenciaga

    6 7 Отговор
    Станаха и те Европейци ,еволюция надраснали са си праисторическият манталитет.Кой нормален човек жена ражда постоянно деца като котките, ми отглеждане ,възпитание ами училище всичко това е пари много пари не е само до раждането после може и в мизерия да гние ама да раждаме войни на семейство бройка колкото футболен отбор деца .
  • 8 6A13TT

    6 1 Отговор
    Няма по-добър индикатор, че са започнали да живеят добре...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Всъщност":

    Такъв "прираст" е изцяло в територията на статистическата грешка !! И е по-скоро опит на властите да спечелят още една годинка , преди да отчетат вече явния отрицателен прираст . който оттук нататък само ще се увеличава и те го знаят ! По всички прогнози до края на века Китай ще загуби една трета от населението си и ще падне ПОД милиард население !! Което си е напълно нормално , само че напълно изключва плановете отчайващата зависимост от износа да се замести със "вътрешно потребление" !! И въпроса далеч не е само във "високите разходи в градовете" !! Просто китайските жени прогледнаха , с всичката цензура пак знаят какво става в света и нямат намерение да се жертват за кефа на вожда ! А и на Китай не му трябват повече хора , а други управници , щото в следващите 10-20 години ще загуби всичко , което спечели в предните 20 с тия !! Има време в което може да се печели с диктатура , но идва момент в който тя става камък на шията !! Очеваден пример съседна Раша , дето със "всички ресурси" 100 години не може да мине 2% от световната икономика !!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Потник

    2 2 Отговор
    И всичко само заради ваксината
    Реално Европа ще изчезне!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "браво SaRs 2":

    Няма нищо общо със ковида , той не лови деца и бебета , освен това тенденцията е поне от десетина години , мноооого преди ковида !! Просто жени , които работят по 10-12 часа на ден и то физически труд в отвратителни условия за жалки заплати и без никакво "майчинство" и други "глезотии" , трудно ще накараш и едно да родят , да не говорим за 2-3 !! И то като вече ЗНАЯТ как живеят други жени по света !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българина

    5 2 Отговор
    Само се замислете в какъв свят ще живеят децата ни, свят на глобализма, отглеждани като добитак с пенсионна възраст 70..… и все ще ти обясняват, че работиш малко и неефективно.Защо да го причинявам и други хора? Светът става все по тъжно и неприветливо място
  • 20 Груйо

    4 2 Отговор
    Другарите, които пишат тук, не осъзнават че със такова драстично спадане на раждаемостта, Китай ще изгуби своя бърз икономически растеж. Една от най привлекателните страни за китайската икономика, беше огромната и евтина работна ръка. Сега обаче работещите намаляват лавинообразно, а пенсионерите ще се увеличават всяка година. Това ще постави социалната им система в изключително трудно положение. И това благодарение на мъдрата политика на ККП за едно дете, която въпреки че е отменена, доведе до необратима катастрофа.

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 21 Мислещ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Груйо":

    И не само правилото за едно дете, а цялостно мракобесната адска реалност, която създадоха, демотивираща хората да живеят и отглеждат деца.
  • 22 Gucci x Balenciaga

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Груйо":

    Нас какво ни пука за Китай ти да не мислиш че те страдат за теб?Всички заводи на Европа да се закриват в Китай и да се връщат тук колко безработни хора има ,Европа и Америка направиха грешка сега китайците са много богати за наша сметка моя ,твоя на комшията ако ти си броиш стотинките в България то тъне в лукс.Една нормална жена повече от два пъти не ражда освен ако не е чувала за предпазни мерки или живее в 15 век.Ти колко деца имаш 8,10,15.....?Най много две сигурна съм изключение близнаци може три да са
  • 23 Ратата

    0 0 Отговор
    Тия ше изчезнат
  • 24 Ратата

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Груйо":

    А не е ли грешка че са се докарали до 1.5 милиарда и ходят гладни по улиците. Колкото по рано си оправят грешката толкова по добре. По прогнози Индия ше повтори тяхната грешка до 50 60 години , като ще ги измести от 1вото място.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания