Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 22:22 2 252 42

Фон дер Лайен: ЕК ще използва необходимите инструменти срещу Полша

  • полша-
  • европейска комисия-
  • урсула фон дер лaйен-
  • матеуш моравецки

Същевременно полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че ще разпусне Дисциплинарната камара и предложи да се създаде специална Камара в Съда на ЕС

Фон дер Лайен: ЕК ще използва необходимите инструменти срещу Полша - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Комисията няма да се поколебае да използва необходимите инструменти срещу Полша, ако тя не отмени решението на Конституционния си съд.

Същевременно полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че ще разпусне Дисциплинарната камара и предложи да се създаде специална Камара в Съда на ЕС, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни членки.

Двамата направиха изявленията си по време на дебат в Европейския парламент, посветен на върховенството на закона в Полша.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава, като кулминацията в тази негативна тенденция е решението на полския Конституционен съд.

То постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната. Тя го определи като "пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред" и подчерта:

„Не можем и няма да позволим общите ни ценности да бъдат изложени на риск. Комисията ще действа и възможностите са добре известни. Първата е процедура за нарушение, където ние оспорваме решенията на Конституционния съд на правна основа. Втората е механизмът за условност и други финансови инструменти. Третият е процедурата по чл. 7“.

Европейското право има върховенство над националното там, където страните членки са делегирали правата си, подчерта полският премиер Матеуш Моравецки:

"Ако то надхвърля компетенциите си, тогава страната членка трябва да разполага с инструментите си за реакция", допълни той и цитира извадки от съдебни решения на Германия, Франция и Полша в тази насока.

Пред евродепутатите полският премиер заяви, че Полша ще разпусне Дисциплинарната си камара, „защото механизмите, които бяха въведени за носенето на съдебна отговорност, не отговориха на очакванията ни“.

Моравецки посочи, че не е видял решения от този орган, при който съдиите явно нарушават професионалния кодекс.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че това трябва да стане, за да бъде възстановена независимостта на съдебната система в Полша.

Тя обвини Моравецки, че бяга от повдигнатите въпроси на дебата за върховенството на закона в страната му.

Френските социалисти определиха действията на Европейската комисията, които трябва да се предприемат спрямо Полша, като "изключително предпазливи".

На въпрос на "Хоризонт" дали все пак разпускането на Дисциплинарната камара не е знак за помирение от страна на полския премиер, евродепутатката Силви Гийом отговори:

„Със сигурност, това би било знак. Но не виждам как някой, който определя състава на една Дисциплинарна камара за лична употреба и цели, може да го направи. Това е Камара, която по-скоро прилича на почистващ препарат. И още по-сложно става, като си помислим какви аргументи използваше днес“.

След като Моравецки защити пред Европейския парламент решението на Конституционния съд на страната си, според което някои разпоредби на правото на ЕС са в противоречие с конституцията на Полша, евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева определи поведението на полския премиер като "срамно" и призова Европейската комисия да действа.

Според нея той атакува основите и ценностите на ЕС:

"Смятате, че е възможно да съборите демокрацията и в същото време да останете в европейското ни семейство?", попита тя.

Йончева допълни, че появяващите се авторитарни режими в Европа се опират на съдебната власт в страната си, която контролират и Комисията вече не може да мълчи. Като пример тя даде също Унгария, както и, по думите ѝ, авторитарния режим на правителството на Бойко Борисов, последствията от който ще се преодолеят трудно.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гкккк

    68 2 Отговор
    ЕС са пред разпад,долни фашисти,със промити мозъци ,алчни подлоги .
  • 2 Грульо

    55 1 Отговор
    Нищо не могат да им направят, само ги плашат. Ако поляците се огънат тогава вече от Брюксел ще правят каквоти си искат с тях. :D
  • 3 КОТарАК

    56 1 Отговор
    тая работа няма да стане така-да ни правят на маймуни от Брюксел/ трябва общ фронт срещу тях ба източните фържави , за да ни се чуе думата , иначе поединично няма да се получи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бате Радко

    50 2 Отговор
    Поляците винаги са били бунтари. Евала! Намират се между две жестоки и кръвожадни империи - Германия и Русия, които постоянно са ги притискали и са ги ограбвали. Как са успели да оцелеят, нямам представа. Но ето ги, постоянно се борят за интересите си срещу всеки окупатор. И с всеки нов окупатор се пазарят за пари и благини докрай. Евала!

    Коментиран от #17

  • 6 Госあ

    31 1 Отговор
    Евала на поляците ! Корав народ ! Школата им по алпинизъм (алпинизъм, не височинен туризъм) , наскоро един поляк спусна К2 със ски от връхната точка до базов лагер, има поляк в екстремния фрийрайд маунтин байк и т.н. Учени, композитори…

    Коментиран от #42

  • 7 333

    42 1 Отговор
    Полша да си изтегли евродепутатите както направи Орбан.Малко по малко и ще се саморазпуснат.По зле е от фашизъм.
  • 8 Боже опази

    44 1 Отговор
    Европейският съюз трябваше да е като голямо семейство на европейските народи, но далече не е това. Представяте ли си да заплашите член от семейството си, че ще "използвате инструмент срещу" него? Звучи ли ви хуманно и демократично?
  • 9 аде

    29 1 Отговор
    ""Ще имате конституция и няма да се подчинявате,а?"
  • 10 VVV

    30 4 Отговор
    На поляците им спяха парите и те излязоха на улицата срещу ЕС . В България въобще не са раздавани такива големи субсидии като в Полша и българина си трае .
  • 11 ДА ВЪВЕДАТ

    13 12 Отговор
    ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА ИЗБОРИТЕ
  • 12 Гост

    38 1 Отговор
    Поляци, унгарци са все народи дето си държат на държавите, на народите, на религията, на националноста, на културата си. Не признават жендърството и разнити ми там нови ценности и брюкселски д×вотии. Читави водачи имат, не г× ×о близ ци.
  • 13 Продай България

    25 1 Отговор
    Паспорт за арийска кръв ваксинирана поздрав на
    всички .Моше отново в действие но да внимава с чудовището което създава да не стане като човека с мустака
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ели

    27 3 Отговор
    Тоя усойница ще " докара" краят на " цивилизованата Европа" естествно виновни ще бъдат руснаците по- точно Путин защото страдат от неизлечимата болест- шизофрении.
  • 16 Румен

    31 1 Отговор
    Браво на Полша. ЕС трябва да отиде в историята кат езика Есперанто създаден от поляк. Началници нени трябват.Снабдители на мафията също.

    Коментиран от #20, #38

  • 17 Хаджи Генчо

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "бате Радко":

    А империята на ингилизите и тяхното продължение САЩ...има ли я няма ли я? Светът се управлява от САЩ, а САЩ се управлява от няколко стотин човека. Но за теб има две империи, едната без армия, а другата без финанси.

    Коментиран от #23

  • 18 Гошо

    21 2 Отговор
    Ползвайте ползвайте ,ама накрая да не си останете само с инструментите без обект за ползване Щото то и за Русия ползвахте там разни инструменти пък после нещо ... С Англия също ,да видим като почнете да оформяте бюджета да не се окаже че сте си останали само с инструмента предназначен за Англия
  • 19 Привет

    5 6 Отговор
    Специалистите по всичко !!
  • 20 Мдаа

    31 1 Отговор

    До коментар #16 от "Румен":

    Англичаните си биха камшика и явно са прави. В момента в който нас ни приеха беше ясно че съюза е пътник.
  • 21 За Англия

    27 1 Отговор
    може, за Полша не може?! Поляците са диви шилета и като нищо ще си съборят оградата!
  • 22 Фон дер Лайен

    20 1 Отговор
    Хотите лайен ?!!
  • 23 Властта

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаджи Генчо":

    на тези управници изтича като пясък от пръстите им!Още малко и ще видят тесни очички от другата страна на везната!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бегай а пражиш

    12 0 Отговор
    Нали ти беа насърце поляците ма Урсуло , кога ти се спущия надолу.
  • 27 Бъдеще

    21 1 Отговор
    Даа.. демокрацията си отиде. Сега явно командва ЕВРОкрацията. А тя се подчинява на ЩАТОкрацията... Абе с две думи, свободата свърши, доколкото въобще я е имало до сега.

    Който разменя свобода за сигурност, скоро губи и двете!!!
  • 28 Нормален човек

    26 1 Отговор
    Тая лелка пак откачи 🤣
    Кога точно тия решиха, че ще се разпореждат на суверенни държави, незнам🤔
    Най-добре е отново да се разходи до Турция за да види къде точно и е мястото 😁
    Ако продължават в тоя дух тия измислени герой, да се гаврят с отделните държави, да се разпореждат сякаш са избрани от цяла Европа, да поставят интересите на презокеанските си господари над тези на държавите-членки, да поучават всеки от височината на незнайно какъв морал, то ЕС ще свърши точно като СССР 😤
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 за кашмер

    5 1 Отговор
    Бацито дали " вечеря " с тая с 200-та ?
  • 32 9565

    10 3 Отговор
    Йончева, това болшевишко чедо ли говори за авторитарни режими.
    Лидерите на болшевишката тълпа винаги са работили за разграждане на човешките ценности. Неомарксиската (неолибелална) диктатура задушава всяка национална и личностна идентичност. Право на избор и право на лично мнение и позиция.
  • 33 Полякинята..

    8 1 Отговор
    Г-н Борисов е ,заплодил тази руса дама през 1995,г..Имали са , спонтанна връзка..Топла ,Момченце,е ,работи като ,пожарникар в ,Берлин..Свястно дете !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Адвокат

    9 2 Отговор
    Изключително срамно е поведението на Елена Йончева, която както знаем, е сънародничка на Урсула, Мони Паси и на Вениамин Натаняху. Добре направи проф.Христов че напусна листите на жидомасонската клоака БСП.
  • 36 Абе ,

    1 3 Отговор
    Като си слагате плюсчета , олеква ли ви ?
  • 37 Професор

    4 8 Отговор
    Госпожо Йончева, приемете моята НАЙ-СЪРДЕЧНА БЛАГОДАРНОСТ за помощта да се ориентирам в обстановката! Благодарен съм и на прогресивните френски социалисти и лично на госпожа Гийом! Досега не бях решил да гласувам за Бойко, понеже действително се съмнявах, че в изтеклите записи и снимки с него и без него може би има нещо вярно. Но след ВАШИТЕ изявления, просто нямам никакъв избор! Щом поставихте Бойко до героите Орбан и Моравецки, НЕЩАТА ЗА МЕН СА ЯСНИ -- ще гласуваме за него, АКО ЩЕ и 20 къщи в Барцелона да има! Благодаря още веднъж!
  • 38 Да уточним

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Румен":

    Д-р Людвиг Заменхоф е чех по народност.
  • 39 Максим

    4 0 Отговор
    1000-2000 идиоти с повредена психика се опитват да налагат болните си джендърски идеали на целия свят. Това разбира се правело в наш интерес.
  • 40 Гост

    4 0 Отговор
    Елена Йончева е срам да българите. След като българските депутати не подкрепиха Полша в борбата и срещу ЛГБТИ терористи, трябваше поне да си мълчат, а не да минават в атака и да се излагат в очите на народа.
  • 41 един от многото

    3 0 Отговор
    Нашите дупетати в Брюксел , всички в един глас лаят срещу Полша! Дерзайте Дружина Полска , преди години гърчолята също се се дърпаха и заплашваха да напуснат съюза , от ЕС ги плашеха , но и им плащаха , и накрая опънаха милиардите и сега си пият узакито и хич не им дреме на онази работа!
  • 42 vinety$

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Да не изпускаме колбасицата...
Новини по държави: