20 Октомври, 2021 19:26 4 238 14

Криза! Германия изключва затварянето на границата с Полша

  • германия-
  • полша-
  • беларус-
  • граница-
  • мигранти

Първият дипломат на Берлин подчерта, че ключът към разрешаването на проблема се крие в Москва предвид голямото икономическо и политическо влияние на Русия върху Беларус

Криза! Германия изключва затварянето на границата с Полша - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия няма планове да затваря границата си с Полша, въпреки рязкото увеличение на мигрантите, пристигащи през Беларус, дори след като съседите на ЕС обсъждат контрамерки. Това обяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, цитиран от "Франс прес".

Зеехофер каза пред репортери, че отиващото си правителство на канцлера Ангела Меркел "няма намерение" да предприеме такава драстична стъпка, която според него също така би била "правно съмнителна".

В писмо до полския си колега Мариуш Камински Зеехофер предложи увеличаване на съвместните патрули по границата с Полша в отговор на нарастващия брой мигранти, идващи през Беларус.

Зеехофер уточни, че все още не е получил отговор от Варшава, но похвали нейните "много силни инициативи" за спиране на потока от новопристигащи.

Влиятелен германски полицейски синдикат тази седмица призова за засилени проверки на границата предвид наплива през Беларус, който според вътрешното министерство е достигнал около 5 700 души от началото на годината.

Зеехофер повтори обвиненията на ЕС, че беларуските власти транспортират мигранти от Близкия изток и Африка към Минск и след това ги изпращат пеша в Общността в отговор на санкциите, наложени на режима на Александър Лукашенко заради репресиите срещу опозицията.

Той каза, че Меркел ще повдигне проблема на срещата на високо равнище на Европейския съюз тази седмица.

Ала германският вътрешен министър подчерта, че "ключът към разрешаването на проблема се крие в Москва" предвид голямото икономическо и политическо влияние на Русия върху Беларус.

Нарастването на броя на хората, преминаващи нелегално през източната граница на ЕС с Беларус, създаде големи напрежения върху страните членки, които не са свикнали да се справят с мащабни пристигания.

Полша предизвика критики заради твърдата си позиция, в която граничарите изтласкват мигрантите обратно през границата с Беларус.

Зеехофер коментира, че макар Берлин да е загрижен за проблема, той е несравним с наплива през 2015-16 г., когато повече от 1 млн. мигранти пристигнаха в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    18 4 Отговор
    Криза, криза в центъра на София.
  • 2 Петърпърви

    38 0 Отговор
    Че как ще си затворят границите. Нали ще секне притокът на слуги!
  • 3 Швабистан

    29 2 Отговор
    Тюрингия я прекръстваме на Турция и да се знае.
  • 4 Това

    17 0 Отговор
    го знаят каналджиите , ортаците им и бежанците !
  • 5 ханс

    28 0 Отговор
    Швабите - мазохисти номер 1
  • 6 Обесен Язовец

    18 1 Отговор
    Какво ще стане, ако България започте да транспортира мигранти от Близкия Изток в София и след това ги пусне пеша в посока Скопие?

    Коментиран от #13

  • 7 АВЕ ДА ГИ ЗАДРЪСТЯТ ОТ МИГРАНТИ

    21 1 Отговор
    ТИЯ ПРОТИВНИ СЪЩЕСТВА...ТЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТ ТЕЗИ ЗВЕРОВЕ НИЩО ЧОВЕШКО НЯМА В ТЯХ....РОБОТИ А НЕ ХОРА СА ТИЯ....МАЛКО ИМ Е ДА СИ ПРИБИРАТ ЦЯЛАТА СГАН КОЯТО ТЕ САМИТЕ ПОКАНИХА В ЕВРОПА...АЙ ЧЕ УТЮАМ ДА ДРАЙФАМ ОТ ТИЯ СКАПАНЯЦИ....
  • 8 Ако използват

    7 1 Отговор
    граничните патрули и пушкала още по добре. Тези паразити не разбраха, че са мразени в Европа.
  • 9 Kcanba

    9 5 Отговор
    полша леко полеко се плъзга в посока осраина. Никому ненужните, досадните изгои!!!
  • 10 Руснаците казват

    13 0 Отговор
    Неканеният гост е по-лош от татарин.Лично Меркел,съответно и ЕС ги поканиха,не Александър Лукашенко и Беларус.Поляците,които са най-вресливия член на ЕС да ги приемат без шикалкавене и да ги препращат към "майне дамен унд майне херен"
  • 11 ДаЗдраПерМа

    10 0 Отговор
    нещо не пасват сметките, Беларус казва че имат по 40 броя седмично или около 2000 годишно ( 2017г. са 750 души) обикновенно пристигат на летището легално с документи и визи а след това минават пеша границата през КППетата и си "загубват" документите, поляците не ги вземат без тескерета и обратно в Беларус не могат да се върнат. Остават на неутрална територия гладни, жадни на студ и дъжд. Лукашенко иска да ги вземе на работа поне да си изкарват хляба но те го плашат със съдилища и адвокати няма право да ги използва и т.н.
  • 12 Ангела Меркел

    3 0 Отговор
    Мамините ми те, миличките, горкичките! Айде добре дошли!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    1 0 Отговор
    Този Зеехофер е едно огромно разочарование. На практика няма разлика между него и Меркел.
Новини по държави: