Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 18:10 5 061 63

Офанзива на юг! Турски войски се готвят да атакуват Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • башар асад

На 26 октомври турският парламент одобри искането на правителството за удължаване с две години на правомощията на въоръжените сили за провеждане на операции в Сирия и Ирак

Офанзива на юг! Турски войски се готвят да атакуват Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската армия, с подкрепата на сирийската въоръжена опозиция, се готви да започне офанзива срещу позициите на кюрдските части в четири региона в Северна Сирия. Това съобщи в петък саудитският вестник Asharq Al-Awsat, цитиран от ТАСС.

Ако започне нова военна операция, турски войски и бойци на опозицията ще атакуват бойците на кюрдските сили за народна самоотбрана (СНС) на предния сектор в Тел Тамера, на 40 км от центъра на провинция Хасеке.

Както отбелязва вестникът, турски безпилотни летателни апарати през последните дни непрекъснато патрулират в небето над този район и от време на време нанасят удари по военните машини на кюрдите и техните огневи точки.

По-рано в Тел Тамар, който е населен предимно с християни-асирийци, имаше редовни сблъсъци между частите на СНС и опозиционни бойци.

Друга допирна точка между кюрдите и протурските формирования е град Айн Иса и околностите му в северната част на провинция Ракка. Районът е важен за СНС, тъй като през него преминават линии за доставка на кюрдски бойци в провинция Дейр ез Зор. В случай на прехвърлянето му под контрола на турските войски и техните съюзници, икономическите и социални връзки между западните и източните райони на Сирия, които са в ръцете на кюрдите, ще бъдат нарушени.

Според командващия Силите на Демократична Сирия (СДС, техният гръбнак са части на СНС) Мазлум Абади, кюрдите са в състояние да разположат 35 000 бойци в тези два сектора на фронта. Общият брой на техните бойци е 110 хиляди.

Третата зона, където може да започне битка между страните, е град Кобани (Айн ал-Араб) на източния бряг на Ефрат и околностите му. В този град кюрдските бойци спечелиха първата си победа срещу терористичната групировка "Ислямска държава" през 2015 г. През 2016 г. те освободиха от терористите съседен Манбидж, на 40 км от Алепо, северната столица на Сирия.

Според кюрдския експерт Камал Шейхо именно в тези две области подразделенията на СНС ще окажат най-ожесточена съпротива. Очаква се четвъртата гореща точка да бъде град Тел Рифаат и околните села, където кюрдските сили са се преместили, след като са загубили крепостта си в Африн.

На 26 октомври турският парламент одобри искането на правителството за удължаване с две години на правомощията на въоръжените сили за провеждане на операции в Сирия и Ирак. В съответствие с издадения мандат турската армия може да провежда военни действия извън страната.

На 27 октомври турските войски изпратиха конвои с бронирана техника, оръжия, боеприпаси и материално-техническо оборудване в северната и североизточната част на Сирия. Според кюрдски източници прехвърлянето на военни доставки показва, че Анкара се готви за операция за разширяване на зоната за сигурност, която беше създадена през 2017 г. в триъгълника между граничните градове Джераблус-Ал-Баб-Азаз.

През 2018 г., като част от операция "Маслинова клонка" срещу части на СНС, турските войски окупираха района на Африн, на 65 км от Алепо.

Турция също проведе военна операция "Източник на мир" в Североизточна Сирия през октомври 2019 г., създавайки 30-километрова зона за сигурност по границата си в Хашек и Ракка.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    9 4 Отговор
    Всички знаем че в една връзка най важното е секса
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 13 Отговор
    Обичам порно с дихателна маска как дишат изпражнения през тръбата на маската

    Коментиран от #7

  • 3 Последния Софиянец

    24 9 Отговор
    Докато са заети с кюрдите ,няма да ни закачат.
  • 4 Антимонитор

    30 12 Отговор
    Какви турци, на снимката виждам роми

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 5 КОТарАК

    36 26 Отговор
    турските войски са толкова смешни , като балканските войни примерно-абсолютна паплач и безхаберници , и хиляда техники да им дадат ще си останат същите индийци

    Коментиран от #18

  • 6 МУРАД

    33 10 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ИЗЯДАДАТ ЕДИН ХУБАВ БОЙ
  • 7 до копрофилика

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    а да си миеш зъбите с тях ?
  • 8 Антимонитор

    25 21 Отговор
    Ромите от Турция го отдадоха на молитви 20 години, от САЩ дайте ми самолети, от Германия дайте ни оръжие хранете ни етноса там, от Русия дайте ми самолети, от ЕС дайте ми пари за имигрантите и накрая гони всички посланници на Запада, сваля самолети на Русия. Храни ориенталец а лае като куче
  • 9 Ердоган

    22 7 Отговор
    и теористите от Джабхат ан-Нусра се канят да убиват християни и кюрди!
  • 10 dogan

    22 33 Отговор
    Сега на юг, скоро и на север. Анадолският Аскер няма да гледа безучастно борбата за свобода и справедливост на братята си в Румелия!

    Коментиран от #11, #12, #33

  • 11 В.Г.З.

    19 11 Отговор

    До коментар #10 от "dogan":

    Ама на север е морето, да ходят да се давят!!!
  • 12 Скоро

    20 13 Отговор

    До коментар #10 от "dogan":

    1 долар равен на 20 лири

    Коментиран от #14, #15, #24

  • 13 Червен Светофар

    11 18 Отговор
    Турците трябва да продължат да слушат великите сили за да остане Турция единна, дори като конфедерация.
  • 14 dogan

    17 27 Отговор

    До коментар #12 от "Скоро":

    Раята и 200 лири за евро ще преживее, само и само да се върне в Родината Майка! Парите не струват пред Родолюбието и Свободата! Хората още от Аскьой и Арманли ще се втурнат да посрещнат Освободителите!

    Коментиран от #29

  • 15 Раята

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Скоро":

    ти преживей двестата лири, ние ще почакаме.
  • 16 ДаЗдраПерМа

    13 11 Отговор
    и по внимателно с байрактарите че онзи ден един не се върна от Донбас
  • 17 ХАХАХАХА

    8 10 Отговор
    Представям си Путин какъв прав десен е дал на английското турче по телефона онзи ден. ХАХАХАХАХААХАХА
  • 18 Бай ганю

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Щети се да е така но не е,

    Коментиран от #22

  • 19 не слушат

    28 14 Отговор
    Аз казах, че турчина е отмъстителен и за един убит негов войник ще убие стотици. Сега да си сложат налъмите и да бягат докато все още могат, защото аскера ще мачка. Другото което е тук турците ще ползват по съвременните варианти на Байрактар. Видяхме мощността на старите модификации в Либия и в Карабах, новите със сигурност са много по добри. Бягайте докато можете

    Коментиран от #23, #28

  • 20 смълчан

    12 3 Отговор
    Който сее ветрове, жъни бури.
  • 21 Упадък

    17 15 Отговор
    днес Ердоган прокле турския народ. Οписва го като неблагодарно куче, защото се оплаква от глад, докато всички магазини, според него, са пълни с храна! Но портфейлите, заради него, са празни... Това изглежда не се разбира от арогантния турски диктатор, тъй като собственият му портфейл не побира никакви други пари!
  • 22 КОТарАК

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бай ганю":

    а как е ?

    Коментиран от #31

  • 23 Откъде

    4 12 Отговор

    До коментар #19 от "не слушат":

    да бягат?Що за наглост те са в даржавата си!
  • 24 XaXaXa

    11 8 Отговор

    До коментар #12 от "Скоро":

    10 Август, 2018 Ердоган..."Те имат долари, ние имаме Аллах". Тогава обменният курс беше 1 долар 5 лири. Така че сега сигурно и той ги е изоставил !!!
  • 25 Ердо

    17 14 Отговор
    Ердо се оказа по хитър от Жужето. Просто го купи. Вчера байрактари бомбиха руски части, сега ще ги бомбят и в Сирия. Жужето скоро ще трябва да се омита от Сирия.

    Коментиран от #32, #44

  • 26 Турция

    34 3 Отговор
    Вчера се върнах от Турция. Гроздето там в наши пари е 1.10 лева, а тука е 4-5 лева. Всичко е в пъти по евтино от тука, а качеството и изобилието от стоки е просто несравнимо.

    Коментиран от #30

  • 27 Mare nostrum

    7 10 Отговор
    Дипломатическа криза. Гърците хванаха днес кораб, който напусна Турция с 400 мигранти и плава близо до гръцкия остров Карпатос, и настояват Турция да изпълни споразумението с ЕС -от което събира огромни суми за модернизация на бреговата си охрана и за съоръженията за настаняване на мигрантите в Турция- и да ги приеме обратно.

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бай ганю

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "КОТарАК":

    Много добре знаеш как е, но омразата ти не ти позволява да си го признаеш, завистта омразата заскеояват това че не можеш да бъдеш като тях например
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 И после

    12 13 Отговор

    До коментар #10 от "dogan":

    Идва голямата РУСКА МЕЧКА и изяжда ПУЕКА.

    Коментиран от #40

  • 34 Бай ганю

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Много пестициди бе":

    Ауууи то щото тука хич месе пръска и тори , даже ходят от туркието да ги купуват че Европата забрани всичко ефективно очаквай даже да забрани и евтиния и доказан бордолезовив разтвор, като аналгин хинин и седалгин нео та да печелят само големите европейски и краварски компании, иди на село да видиш по колко пъти в годината се хвърля селитра само, забраниха палене то на стърнища като че ли гниенето не отделя метан който е много по опасени вреден ама нали трябвало да се слушат учените ъоиз пушек който който се вдигне от паленето нали си пада с дъжда пак на земята
  • 35 Анкета в Турция

    6 14 Отговор
    56% процента от избирателите на Ердоган не възнамеряват да гласуват отново за него. На въпроса как се чувстват, всеки втори (49%) каза, че е ядосан и 33% тъжен, заради политиката на Ердоган.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бай ганю

    11 6 Отговор

    До коментар #35 от "Анкета в Турция":

    Даааа от 15 години я гледаме тяхната тъга, и лаенето на светските ататюрксски партии които само паметници строяхс и крадяхс само определени хора

    Коментиран от #61

  • 38 ZDF

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Mare nostrum":

    Гърция постигна страхотни резултати, когато беше упражнен натиск върху външните граници на ЕС и аз казах, че Ердоган експлоатира хората за постигане на политически цели / Меркел на пресконференция в присъствието на Мицотакис днес
  • 39 МАЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Последния път кога ви пратихме":

    Афанзивите на турските войски в Сирия, Ирак, Либия, Кавказ, обилно хранят "вековната злоба на роба " Я вижте; разпенени зурли са удавили "земя и небо, звяр и природа ".
  • 40 Бонго Васил

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "И после":

    Тез турски войски да не вземат да ударят наща татковина, ей ! Кат няма мир, спокойствие и демокрация, как ще отгледам 4 - те си деца; пък и 5-ото е на път?! Колко му е да станем 3 милиона ? Тогава сите душмани ще треперят от нас. Нашите солдати ще бъдат миротворци не само в Сирия, но и във всяко кътче на Балканите. Ганьо Кремльовски нека да бъде рахат !
  • 41 Това са кюрдите

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Антимонитор":

    Турците са с друга униформа
  • 42 5иция

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Антимонитор":

    ВглеДаи се по добре с КАКАШНИЦИ са твоите тъй любими кюрдски КОМУНИСТИ от ПКК сирииска версия.

    Коментиран от #57

  • 43 Братче

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антимонитор":

    Е така де, какви други да са? 100 патладжани са си.
  • 44 Кога

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ердо":

    къде ,коя част?!Ylanci!
  • 45 Търновец

    1 2 Отговор
    Г-н Тарик Азис преживе беше Асириец и Християнин Католик и приятел на Президента Хусейн на Иpак и външен министър, както и голям приятел на Бългaрия. Апостолите от Християнското Вероизповедaние ca били до eдин Асирийци – говopещи cтарoаpменсkи – езика на Исус Христос и Йоан Кръстител – първи братовчеди.

    Коментиран от #62

  • 46 Щом кръжат байрактарите

    9 2 Отговор
    Значи мечката ще се скрие дълбоко в бърлогата 🤣🤣🤣
  • 47 Стареца

    16 9 Отговор
    Вашата злоба и ненавист към Турция и нейната политика се опира на вашата безпомощност и изопачено познание относно историята ви за османската империя. Там където е била Османско владичество са запазени всички етноси и религии. Ако наистина е било туй дето ви учиха, днес едва ли щеше да има българи и, сърби, гърци и християни по балканите.
    Препоръчвам ви да видите видео репортажа на Вера Мутафчиева от 15.09.2018 за османската империя.

    Коментиран от #48

  • 48 КОЙ

    6 11 Отговор

    До коментар #47 от "Стареца":

    На турци не вярваме.Имаме опит там през едни 500 г.Когато в другите държави населението се е увеличавало в пъти в България са се запазвали като бройка - клане яко е имало.

    Коментиран от #49, #52

  • 49 А истината е, че за 5 века

    13 8 Отговор

    До коментар #48 от "КОЙ":

    От четвърт милионно разпокъсано племе турците ви развъдиха до четири милиона. А сега изчезвате.

    Коментиран от #51

  • 50 Лавренти

    3 8 Отговор
    Башар Ал Асад ще ги размаже ако се пробват ислямистите от Турция да подгонят кюрдите!
  • 51 Д'мин

    4 4 Отговор

    До коментар #49 от "А истината е, че за 5 века":

    Били сме колкото Англия през 14 в.-2.5 млн. След Освобождението пак сме толкова а Англия става около 25 млн. И се развъжда дивеч или добитък а не нация!
  • 52 Кой ви пречи да се размножавате ?

    10 1 Отговор

    До коментар #48 от "КОЙ":

    След обявяването на Турската република през 1923 година, населението на страната е по-малко от 13 милиона, а това на България; към 5 милиона. Днес Турция е 84 милионна държава, а вие сте под 7 милиона. През последните 100 години май яко са ви "клали и бесили", та не сте успели да се размножите поне до 30 милиона. Мудрейший наш народ бошуна не е казал: " На калпавия х.... .............му пречили".

    Коментиран от #59

  • 53 5иция

    6 1 Отговор
    Проблема на някой хора е в това че са сигурни във новото влизане на турски воиски в Сирия но не знаят къде. Не могат да разберат и трябва да състредочат малкото им останали сили поне на 5 места. За 2 годишния им период там турците са унищожили над 21 хиляди терористи било то илсямисти, комунисти, националисти или не знам си какви. Сега ще има некаде трепане на такива но не знаят къде Тел Ръфат, Мюмбич, Кобани, Ракка хаиде стига толкова знаят че ще само няйаде. Ха нека да напомня имат си и изконна територия около гроба на дядото на Осман основателя на турската импетия.
  • 54 5иция

    5 1 Отговор
    Ембаргото срещу Турция на канадската фирма ТелемусИнк.сом я довело до фалит
  • 55 В лъжи и неволи младост минува!

    6 2 Отговор
    След "освобождението" и "съединението" може и да сте били 2.5 милиона, но я си помисли колко милиона са извън границите на страната; колко са в Македония, Сърбия, Гърция, Беломорието, Одринска Тракия, Северна Добруджа, Бесарабия, Украйна, даже в Албания и Косово.?! Колко са погърчени от греческите парабащители, та отчето Паисий се провиква гороломно: " О, неразумний и юроде...." ?! Да не говорим за стотиците хиляди българи, изчагъркани от Алкашите след всяка руско-турска "Асвабадителна" война и разселени из дивашките степи. Тези варварски актове не веднъж са предизвикали гнева на Раковски и Ботев. Не случайно те споменават в статиите си,че повече от 7 милиона българи,ужким са копнеели за Свободата и Независимостта си.
  • 56 киро казана

    0 0 Отговор
    ...и мама на тати не дава без пари
  • 57 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "5иция":

    с калашници са но български
  • 58 Тупак

    2 0 Отговор
    според последните новини руснаците са избягали.. Ердоган е включил в новата война 1000 безпилотно военни дрона от ново поколение които намират целта сами и я унищожават без намесата на човек.
  • 59 Стареца

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Кой ви пречи да се размножавате ?":

    Реална гледна точка. Яж, пий и заспивай Това ви научиха братушките след 1878 ма
    Така и продължавате. Пък после тия били българи, ония били българи и прочие.
    По страшното е това че по Европа вече има поколение българи които малко знаят или изобщо не знаят български.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бай ганю":

    Ганьо си наистина.. Назови ми едно единствено нещо построено по време на airдоган, което да си отговаря на направеното по стойност! Вожда ти като се бръкне в джоба и направи нещо ще ми го хвалиш, а не с пари на данъкоплатец. Предишните били строили паметници... Да все пак е по добре от разни динозаври по паркове на анкара почти за милиард.
  • 62 Смо

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Търновец":

    Не знам къв е тоя староарменски, виж армейски е нещо друго

    Коментиран от #63

  • 63 Арамейски

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Смо":

    .грешка
Новини по държави: