4 Ноември, 2021 19:30 13 323 67

Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои?

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

Президентът изглежда изобщо не си дава сметка, че бъркайки се в работата на банкерите, той подкопава доверието на финансовите пазари в независимостта на турската Централна банка

Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфлацията в Турция стигна 20%. А турската лира продължава да се обезценява. Последиците може да са фатални. В Турция предстои масова вълна от фалити, прогнозират експерти.

Инфлацията в Турция стигна 20 процента. Но от Централната банка уверяват, че сегашните високи инфлационни стойности са временно явление. Това може и да е вярно за моментното глобално развитие, но не и за Турция. Защото страната има проблеми с инфлацията от над 10 години, а тенденцията продължава да е възходяща.

През октомври потребителските цени в Турция са се увеличили с 19,9 процента спрямо същия месец на 2020 година, по данни на Националната статистическа служба в Анкара. А спрямо предходния месец цените са скочили с 2,4 процента.

Рекордно слаба турска лира

Причината за значителния ръст на инфлацията бързо беше открита: според икономисти, като валутния експерт Тата Гоус от Комерцбанк, виновна е турската лира, която продължава да се обезценява. Преди няколко дни лирата удари ново дъно спрямо щатския долар и еврото.

Евтината турска валута оскъпява вносните стоки, което пък вдига разходите на компаниите и издръжката на живота на много турци. Логичната последица от това е растяща инфлация.

Икономистите смятат, че Централната банка трябва да се намеси. Ако се наложат по-високи лихви, към Турция биха се насочили капиталови потоци, а това би стабилизирало турската лира. Обратно на всякаква икономическа логика обаче президентът Реджеп Ердоган е убеден, че икономическата криза в неговата страна може да бъде преодоляна с ниски лихви. И той използва целия си властови ресурс, за да се меси в паричната политика.

Само през последните 2,5 години той уволни трима шефове на Централната банка, които отказваха да изпълнят исканото от него. Последното драстично намаляване на лихвите с 2 процента (до 16%) също изглежда е резултат от този натиск на турския президент.

Опасен паричен експеримент

В същото време Ердоган изглежда изобщо не си дава сметка, че бъркайки се в работата на банкерите, той подкопава доверието на финансовите пазари в независимостта на турската Централна банка и така спомага за обезценяването на турската лира.

Този експеримент на Ердоган може да приключи зле, предупреждават експерти. Още през 2018 година носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман прогнозира, че турската икономика се движи надолу по своята "спирала на смъртта". Като една от причините за това тогава той посочи именно посегателствата срещу независимостта на турската Централна банка.

Лондонският валутен експерт Гоус е убеден, че Турция върви към неизбежно повишаване на лихвите и предупреждава, че турската лира може да колабира. Само преди няколко дни той повиши прогнозата си за курса на лирата - от 10 на 11 лири за един щатски долар. За сравнение: преди 5 години доларът се разменяше срещу само три турски лири. А само през настоящата година националната валута на Турция е загубила 30 процента от стойността си спрямо долара.

А последиците от това са драматични за турската държава, за турските компании, за турските граждани и за финансовите пазари. Тъй като все повече вложители се освобождават от своите облигации, това повиши на 20 процента доходността на 10-годишните държавни ценни книжа. Ще рече, че за турската държава ще става все по-трудно да обслужва задълженията си.

Турските компании имат подобни проблеми, тъй като те са задлъжнели в долари или евро. Според сценария на Кругман, в Турция предстои масова вълна от фалити. Това пък ще увеличи безработицата и ще намали вътрешното потребление. Всичко това ще намали още повече доверието на инвеститорите в Турция, което пък ще постави лирата под още по-силен натиск. И така "спиралата на смъртта" ще се завърти отначало.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамаат

    28 35 Отговор
    Ердоган или обявявай джихад срещу запада или изчезвай.

    Коментиран от #24

  • 2 мечо

    63 10 Отговор
    Кажете коя е банката на Бойко защо криете ?

    Коментиран от #20, #49

  • 3 ЕРДО

    70 41 Отговор
    ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ ОСРАНИЯ ЕВРО СЪЮЗ

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Балкански вилает

    30 5 Отговор
    Айрана е всенародна напитка на евразийските народи!
  • 6 Християнин

    56 32 Отговор
    Ердоган направи много за своята държава. Усещам, че тази ситуация го кара да се чувства много неуверен. Желая на турците да излязат от това положение, колкото може по-скоро. Дано в "спиралата на смъртта" не ги тикат някои външни сили! На мен на такова ми мирише. Дай Боже да греша.

    Коментиран от #61

  • 7 Кирил Петков

    18 20 Отговор
    ПП и ДБ ще прокараме Истанбулската конвенция и еднополовите бракове.Лично аз ще лобираме за проекта СЕТА.

    Коментиран от #65

  • 8 МДААА

    67 14 Отговор
    Неофициалната, но реална инфлация в САЩ също е 20%. Лирата и да я хиперинфланцират, на нас, даже като съседи нищо няма да ни повлияе. Ако, обаче, долара се срине, цял свят ще им плаща сметката на говедарите. Ердо се грижи за страната си за разлика от нашите нещастни продажници и крадци.
  • 9 Е чакаме я тая спирала от 2018

    38 13 Отговор
    Кога ще се завърти? За това време цените в бегето скочиха в пъти, а не с 30%.
  • 10 По-всичко личи

    29 34 Отговор
    Туркия ке падне
  • 11 Янчо

    39 10 Отговор
    Никога досега магистралата от Капитан Андреево до Калотина не е била натоварена с толкова турски тирове!!! Което значи - огромен износ!!! Отделно, много ремаркета идват до Златитрап и Казичане с влакове и оттам с български влекачи към Западна Европа!
  • 12 сириец

    30 38 Отговор
    мизерията в турция е ужасна, турците вече не могат да си позволят дори банани

    Коментиран от #31

  • 13 Рошко

    19 18 Отговор
    За Турция и Русия от дз и росенчо или лошо или нищо, мачкай ердо
  • 14 Чалманомикс

    28 22 Отговор
    Турция е бита карта. Ако всичко се промени сега, ще може да се възстанови след десет години. Тази перспектива обаче все още не се появява на хоризонта. Вероятно не и след смъртта на Ердоган, ако ислямо-фашистите отново надделеят.

    Коментиран от #55

  • 15 Кругман

    14 12 Отговор
    Сбогувам се с гърците и приветствам турците в спиралата на смъртта!
  • 16 бе да

    22 17 Отговор
    питам . как са пенсиите и заплатите на турците избягали в майка турция през 89-та ? щото много се биеха в гърдите колко добре били там . та колко е средната пенсия там превърната в лева?

    Коментиран от #19

  • 17 Може Може

    36 12 Отговор
    Интересно в България колко ли е инфлацията, едва ли се е спряла на 20 %, Спасява ни това, че сме във валутен борд, но едва ли лева струва толкова в момента след като за 12 години сме изтеглили 60 милиарда заем, а в последните 6 месеца не знам колко пъти вече теглим по половин милиард. Безплатен обяд няма, тези милиарди с лихвите ще ги връщаме
  • 18 мисира

    32 15 Отговор
    "Прeзидeнтът изглeждa изoбщo нe cи дaвa cмeткa, чe бъркaйки ce в рaбoтaтa нa бaнкeритe, тoй пoдкoпaвa дoвeриeтo нa финaнcoвитe пaзaри в нeзaвиcимocттa нa турcкaтa Цeнтрaлнa бaнкa " А дойче зеле не си ли дава сметка че с тази статия директно се намесва в вътрешните работи на Турция и няма,НЯМА право на това ако иска да е медия а не мисирка.

    Коментиран от #21, #46

  • 19 Aбе

    15 13 Отговор

    До коментар #16 от "бе да":

    по-добре изобщо не питай, късметлии са тези които се върнаха засрамени през 89-та
  • 20 карамфила

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    На БАКБ или банката на еврейката цветанка карагьозова.
  • 21 та нали

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "мисира":

    мисирките пеят псалми за ердо велики ...дойчето само цитира цифри а извода си го правят читателите. а и кой те кара да четеш истината...бегай да гласуваш за пеевски и тва е
  • 22 Ясно

    36 6 Отговор
    Ердоган се месил в работата на банките. Това е похвално, всички знаем кой държи банките в цял свят, затова е и този рев, защото не могат да извият ръцете на Ердоган

    Коментиран от #28

  • 23 Анонимен

    31 5 Отговор
    Навремето Тургут Йозал е казал "как да изхраним население което се увеличава с един милион на година?" Тогава Турция е била 55 милиона. Сега са почти 90 милиона. Имат голямо производство, износ, огромни външни дългове. Телевизорът ми е JVC Made in Turkey. Пералнята Beko. Пластмасовите домати с които си пия ракията са с малки лепенки на които пише Özgür. И въпреки това Турция е в криза.
  • 24 Българин

    29 9 Отговор

    До коментар #1 от "Джамаат":

    Много лошо е в турция А бЛгарите ходят там да свържат двама края При нас всичко е евтено и хубаво народа е добре За се присмиваме на турция При нас е пет пъти по лошо дереджето
  • 25 Черни дни

    14 13 Отговор
    „Боговдъхновените“ икономически политики донесоха голяма мизерия на обикновения турчин. Τурците внасят повече, отколкото изнасят, Турция има голям търговски дефицит. Обезценената лира води до катастрофа не само за гражданите, но и за износа, т.е. производството, защото зависи до голяма степен от вносни суровини, които са много скъпи. По този начин фалити, безработица, бедност е сигурното бъдеще. Това може да бъде противодействано с повишаване на лихвите, но по пътя към изборите това ще попречи на Ердоган да покаже фалшив растеж чрез заеми.

    Коментиран от #44, #57

  • 26 Курбанколи Пардимагомедов

    37 2 Отговор
    Не се радвайте на пожара в двора на съседа,че може да прескочи у нас.Светът в момента се управлява от психопати,при които моралните категории милост или състрадание изобщо не съществуват.
  • 27 Анонимен

    16 8 Отговор
    Турците по принцип са много работливи. Работят много. Но политиката на Ердоган е неправилна.
  • 28 Черни дни

    14 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ясно":

    Ако искат да навредят на турците, не е нужно, защото Ердоган успява да го направи сам. Идеята, че която и да е централна банка обмисля намаляване на лихвените проценти в сегашната финансова среда в Турция, е аномална. Но няма да съжалявам турците, всеки народ има лидерството, което наистина заслужава.

    Коментиран от #36

  • 29 Много са зле турците

    27 5 Отговор
    Дайте да обърнем внимание на това, за да не вземе някой да забележи какво е положението у нас. Купихте ли си олио вече или със съседа си разделихте по половин бутилка?

    Коментиран от #32

  • 30 Хахаха

    31 5 Отговор
    Бедна и гладна Турция освен себе си гледа и 4 милиона сирийски бежанци, които между другото вече са 8 милиона, раждат хората. У нас в Харманли имаме 1 000 от тях, скоро ще станат 10 000, после милион, два, три... Да са живи и здрави и да раждат по 10-20, скоро нашите роми ще ни се виждат едни такива хрисими, направо да ги разцелуваш

    Коментиран от #48

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 100ян

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Много са зле турците":

    В момента правим сапун от свинска мас, подготовка за голямото неделно къпане и после ще има честита баня
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бай Тошо

    21 25 Отговор

    До коментар #31 от "Турска мъка":

    Май забрави как чакаше Нова година за да си вземеш бананчето. Турчина е наследник на великите османци владели три континента повече от пет века

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ясно

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Черни дни":

    Прав си за лидерите, заслужено сме най бедните
  • 37 Доцента

    10 14 Отговор
    Руските подлоги русофили обичат да лапат и турски патки

    Коментиран от #42

  • 38 лелеe

    6 13 Отговор

    До коментар #31 от "Турска мъка":

    маймуните са на по-високо място в хранителната верига от турците?!

    Коментиран от #40

  • 39 muz kabuğu

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Споко бе":

    Ама споко от нас за вас няма да остане, всяка вечер с жена ми влизаме под завивките с връзка банани
  • 40 Я виж ти

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "лелеe":

    Αфриканските се справят по-добре от азиатските!
  • 41 Реджеп

    5 7 Отговор
    Няма страшно, нали Ердо иска изцяло исляминизирана Турция! Накрая ще се обърне към техния бог и той ще ги спаси.
  • 42 Руснак

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Доцента":

    Не бъркай руснака с Путин.
  • 43 Реджеп

    14 12 Отговор

    До коментар #34 от "бай Тошо":

    Благодари се на Ататютрк, който създаде сегашна Турция! Иначе щеше да е разпокъсана и унищожена. А Ердоган иска да се изкара по-велик, но води страната си към крах.
    ПП Кюрдите сигурно се радват.
  • 44 Тираджия

    24 6 Отговор

    До коментар #25 от "Черни дни":

    Не знам колко внасят и изнасят, ама техните камиони пълни излизат от Турция и празни се прибират. И за десетина години им се увеличиха поне двойно тировете. Сам си направи сметкака.....

    Коментиран от #53

  • 45 бай Даньо

    9 12 Отговор
    Турция върви към провал почти е сигурно. Щом Кругмън го е казал си залагам и последната стотинка на това. Още една заплаха за България ще отпадне.... България е уникална държава която никога не можа в цялата си нова история да се възползва от късмета си. В момента имаме Турция малко пред фалит , Гърция малко след фалит и Сърбия напълно безперспективна в обречения лагер на Русия и Ганчо е седнал на ръцете си и тъжно гледа в земята ... Ганчо няма и армия а решението на проблемите на Балканите винаги се изражда във войни ...

    Коментиран от #47

  • 46 Мисирчо

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "мисира":

    голям разбирач по медиите и по политиката си бил. Сигурно и за ковида всичко ти е ясно, както и за ваксините.
  • 47 Ние да си гледаме оцапаният седалник...

    14 3 Отговор

    До коментар #45 от "бай Даньо":

    Тя Турция ще се оправи,ама ние с тези боклуци политици,нямаме грам надежда....След като дойде царяменте и ни излъга,от тогава ...оправия няма...пъдаря на бай Тошо и на скапаният лъжлю от Мадрид ни върна във времето на кърджалийските орди...16 век е бил век на грабежи,измами,лъжи и мръсни тъпи слуги -еничари ТОЛУПИ!Същото е и сега с Толупа ...слугата на Ердоган...

    Коментиран от #54

  • 48 да питам

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Бре..кви са тия мигранти бе..да не се размножават чрез пъпкуване?
  • 49 Казуар

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Има предположения, че е банката на бившата му дружка Цветелина Бориславова.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 обелен

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "И за теб ще има":

    не става шефеее,
    жена ти не ме пуска нито за минута,
    иска извънреден труд,
    а ти не плащаш добре.
    ако ердоган не ти остави пари,
    кажи на жена си да забави темпото
    или да изключи,
    щом не можеш дори веднъж годишно ти.
    ps. с малките момчета, как е,
    още ли белят банани за теб?
  • 53 Чупката

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "Тираджия":

    Публикувано във факти.бг: Не знам колко внасят и изнасят........щом не знаеш не говори

    Коментиран от #59

  • 54 #HelpTurkey

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ние да си гледаме оцапаният седалник...":

    ще се оправи ама кога, от 2018 я чакаме тая Турция да се оправи
  • 55 Апол

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Чалманомикс":

    Затвори едното око и мечтай
  • 56 5иция

    2 0 Отговор
    НАСА обяви че е отгледала и прибрала плода на първите чушки в КОСМОСА. Е значи ще има нужда от ЧУШКОПЕКи. Очакват се изгодни сделки. Сполука на всички.
  • 57 Кълъчдароглу

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Черни дни":

    През март се очаква обменният курс долар-лира да бъде 1-11. Освен ако некадърният зет се върне в Министерството на финансите, както се говори за него и който преди това е заявил, че изобщо не го интересува какъв ще е курсът на долар-лира. Тогава наистина никой не знае колко голяма девалвация може да се очаква.

    Коментиран от #58

  • 58 5иция

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Кълъчдароглу":

    Така или иначе дали преди ли след новата гдина обменния курс ще достигне 10 към 1 НО март месец ще е под 9 за 1. Не забравяите че идва КОЛЕДА. Да и аз се чудя каква е връската с него но като погледна последните 5 години се оказва че действа, не знам как но е така.
  • 59 5иция

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Чупката":

    Човека леко ти е НаМекнал но всичко си опира до твоите умствени възможности а претендираш всички да го разберат
  • 60 Ама

    2 1 Отговор
    аз да питам! каква е инфлацията в майка България! По мой изчисления 100%. Преди за десет лева пълних торбата, сега като сложа един хляб и малко кучешка наденица и ей ти 10-така вързан! Тава не се ли вижда!!!

    Коментиран от #63, #66

  • 61 7тг

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Християнин":

    Доста си ми забавен. Ердоган наистина направи много за държавата:
    -Върна я години назад, унищожавайки реформите на Ататюрк.
    -Циментира диктатурата си с измисления преврат и последващите чистки.
    -Ислямизира държавата до средновековни нива. (Колко се кефиш,ти Христянино, на конвертирането на 2те църкви в активни работещи джамии?)
    -Построи си някои от най-големите палати на света с държавни пари докато народа му се чудеше как да си купи нещо което да не го изяде инфлацията.
    -Доминацията на свободата на словото, образованието и смазването на студентските протести.
    Мога да продължа, но нека първо чуя защо това са все хубави работи...
  • 62 007

    3 0 Отговор
    Най - голямата мафия са банките.
  • 63 Eex

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Ама":

    чай, сирене, маслини, симит, сега само това може да покрие основната заплата в Турция. сега турците освен зеленчуци гледат да купуват дрехи втора употреба по пазарите. 25% от турците изобщо не могат да купуват месо. 10% от турците изобщо не могат да купуват мляко. реалната инфлация е над 50%. докато Акшенер изрази опасения, че хлябът скоро ще стане от 2 лири на 6-7....ужас

    Коментиран от #64, #67

  • 64 5иция

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Eex":

    Тая Акшенер дето казвала че ХЛЯБА ще станел 6 лири ХЛЕБАРКА ли е?
  • 65 Едуард Петров-Едо

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил Петков":

    ГАДЕН ПРОВОКАТОР! Кирил Петков и Партия Промяната Продължава ще са най-вероятните победители в предстоящите избори, а също и Ген. Румен Радев като Президент! Защо? Защото шайката герб е най-лъжливата и най-крадливата шайка от Сътворението на Света! Изследвам внимателно Стария и Новия Завет и толкова голям лъжец и крадец като Борисов, никъде не намерих! Борисов по своите ЗЛИ ДЕЛА успешно конкурира даже самият Дявол! Но, братя и сестри в Господа, благодарим ви за молитвите, защото Бог ги чу и изпрати Избавител на България в Личността на Празидент Радев! Вие, братя, видяхте, че Радев е пълен антипод на Крумпирания Крадец и Разбойник Борисов! Същият Борисов успя да осакати Духовно около 22% от българските граждани и някои западни политици-безжожници! В Китай този долен и гнусен тип отдавна, много отдавна щеше да е разстрелян! Благодарим Богу за чудесната подкрепа срещу шайката! Боже, пази България от злите!
  • 66 Едуард Петров-Едо

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Ама":

    Вижда се, вижда се и още как! Това поскъпване на живота в България се отразява много зле на Продължителността на живота на българите, които умираме преждевременно! Коя е Причината ли? Очевидна е! Народът ни е наплашен, търпи шайката герб повече от 20 години, начело с нейният бос Борисов, който е потресаващ лъжец и крадец! Напоследък обаче забелязваме, как Големият Страх сковава безбожника Борисов и шайката му е силно разтревожена! И има защо! ,,Кой каквото прави, за себе си го прави!" Българска поговорка
  • 67 Няма проблем

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "Eex":

    Емине Ердоган отново даде полезни съвети на поданиците си. Например, да намалят температурата на отопление в къщата, за да спестят пари. Да купуват по-малко храна, защото е срамно да я хвърлят в боклука. Да ядат вкъщи, преди да излизат за забавление. Да не вземат със себе си деца, които винаги искат да им купуват неща и т.н. Този път тя комбинира всичко това с демонстрацията на нова модерна чанта Valextra на стойност само 2650 евро.
Новини по държави: