Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 22:00 2 991 21

Турци в Солун: Режимът на Ердоган се държи като мафия

  • солун-
  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Гърците рядко проявяват враждебност към мигрантите турци, но напрежението между двете държави е източник на несигурност

Турци в Солун: Режимът на Ердоган се държи като мафия - 1

Подкрепата за Ердоган се топи. Турция е международно изолирана, лирата пада, а пандемията хвърли страната в тежка криза. Засилват се и настроенията срещу бежанците. Въпреки това ЕС смята Турция за сигурна "трета страна".

Сабахатин Топрак е избягал от Турция в Гърция преди 5 години и се опасява, че за него няма връщане назад. В родината си той е смятан за привърженик на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, а след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година режимът на президента Ердоган преследва активно политическите си противници. „Моят зет и племенникът ми са в затвора. Турция вече не е сигурно място“, казва той за ДВ. "Ако те обявят за противник на режима, последиците са много тежки: Действат като мафия“, допълва Топрак.

В Солун той се чувства добре въпреки нарасналото политическо напрежение между Анкара и Атина през последните година и половина. Гърците рядко проявяват враждебност към мигрантите турци, но напрежението между двете държави е източник на несигурност. Затова много от приятелите на Топрак живеят в постоянен страх. „Те не знаят какво ги очаква утре. Затова много от пристигналите турци междувременно отново напуснаха Гърция“, казва той.

Страх и несигурност

Топрак не се опасява от военна конфронтация между двете страни. По-скоро го притесняват слуховете, че е възможно Атина и Анкара да постигнат споразумение, по силата на което бежанците, подозирани за привърженици на Гюлен, да бъдат екстрадирани обратно в Турция.

Също от 5 години в Солун живее и турският журналист Раджип Дуран. Има повече от 40 години стаж в бранша, през повечето от които е работил за чуждестранни медии. Разказва, че след неуспешния опит за преврат от 2016 година в Турция вече не е възможно да работи като журналист. „Те изгониха журналистиката от страната. Режимът на Ердоган потиска опозицията, журналистите, хората на науката, синдикалните дейци и интелектуалците, които не се подчиняват“, казва той.

След бягството си от Турция той разбира, че в родината си е бил осъден задочно на 18 месеца затвор, но присъдата по-късно е била отменена. Срещу него обаче е било заведено друго дело за това, че е присъствал на акция в знак на солидарност с един кюрдски вестник. Затова е обвинен в тероризъм. „Общо над 700 000 души в Турция са обвинени за терористична пропаганда“, казва Дуран.

Системата на Ердоган се клати

Но подкрепата за Ердоган спада дори и в собствената му Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Турция е международно изолирана, а пандемията от коронавирус хвърли страната в още по-тежка криза. Интелектуалци напускат държавата на Ердоган, а турската лира се обезценява постоянно. В същото време Гърция и Турция спорят за залежите от газ в Егейско море и водят кална политическа битка за сметка на бежанците и мигрантите.

Въпреки това Брюксел продължава да смята Турция за сигурна „трета страна“ за бежанците. С това не е съгласна миграционната експертка Бегюм Басдас. Преподавателката в Hertie School of Governance в Берлин казва: „Положението с човешките права в Турция се влошава постоянно – както за гражданите на страната, така и за мигрантите и бежанците. Посегателствата срещу човешките права и върховенството на закона се виждат най-вече по отношение на силното ограничаване на свободата на мненията и правото на събирания“, посочва тя пред ДВ. Според нея, публичните критики към правителството водят до произволни арести и изфабрикувани обвинения, а обвинените лица нямат достъп до свободна и независима съдебна система.

Последици и за Европа

За миграционната експертка е ясно едно: провалът на ЕС в неговата миграционна политика допълнително засилва антидемократичните настроения в Турция и враждебността към чужденците. „Политическите лидери насъскват умишлено хората срещу мигрантите и бежанците. Така те не само живеят в постоянен страх да не бъдат екстрадирани, но и в реална опасност от нападения“, казва Басдас.

Тя смята, че ще има нежелани последици и за ЕС, ако Брюксел продължи да си затваря очите по темата за човешките права в Турция: „Това означава, че се нарушава основният принцип на ЕС за оказване на закрила на хора в беда. А това в крайна сметка ще засили крайнодесните тенденции и в самата Европа“, предупреждава тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    13 4 Отговор
    Ами турците в Солун пък какво ги... Или нещо ги е яд на ердо

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    8 21 Отговор
    Всичките беди за турците идват от византийците, но с помощта на прифронтовака България, Турция ще може да удари византийците в гръб. Не се съмнявам, че Ганчо ще предостави тази дъга от Едирнето до Тирана.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Браво

    24 4 Отговор
    Искате да съборите Ердоган, но явно не си давате сметка, че той удържа 6 милиона бежанци в Турция. Този който ще дойде след Ердоган ще бие камшика на тези 6 милиона сирийци към гръцката и българска граница.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 честен ционист

    7 13 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Като вземат България у Шенген, ще приемете и гръцките талибани барабар с турските.
  • 6 5иция

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Ами оня превратаджия в статията както казва излиза че се е прикланял и молел на ГРЕШЕН чОВЕК.
  • 7 валерий

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Голяма работа,ние пък си имаме ограда от първокачествена тел срещу бежанци и глигани!
  • 8 Татарина

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    На тати умното момче навсякъде компетентен! Да бе Макаданчо, през преспанското езеро ще стане работата! Ти гледай дотогава да си се изселил в "тесалоники"!😂😂😂😂😂😂😂
  • 9 Ганчо

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Аз мога по цял свят да се наричам Ганчо, и ти мислиш че успяваш да ме обидиш! Обаче ти дето се му слиш за макадонец, иди в Солун седни в едно кафе и кажи на хората там че си макадонец! Ако се върнеш аз лично на мои разноски те карам в Швейцария в най-добрата клиника да те сглобят отново!
  • 10 Седат Пекер

    2 0 Отговор
    Падам от облаците !!! ХАХАХАХА
  • 11 Хахаха

    8 2 Отговор
    Статия препечатана от гръцкото Дойче веле. Смях.
  • 12 Hoho Boho

    13 1 Отговор
    Тия, ако знаеха що за птица е Борисоф, щяха да обявят Ердоган за светец..
  • 13 Ердо

    7 2 Отговор
    Пускай 6 те милиона емигранти.
  • 14 Истината

    8 5 Отговор
    Тези мигранти в Гърция не са турци а са кюрди симпатизанти на пкк!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ZDF

    6 4 Отговор
    През първите десет дни на декември американският президент ще организира интернет среща на върха за защита на демокрацията и не е изключено да покани някои лидери да бъдат с него в Белия дом. Сред поканените лидери са премиерите на Гърция и Израел и президентът на Кипър, министър-председателите на Филипините и Индия и други, но в списъка, разкрит от Politico, няма Тайип Ердоган. В Рим Байдън беше яростен с турския президент за нарушаване на човешките права на турските граждани от режима на Ердоган. Всъщност служителят на Белия дом, който направи брифинга за срещата, се позова на този въпрос, като подчерта, че самият президент Байдън е лично заинтересован. Анализатори смятат, че решението да не бъде поканен Ердоган ще постави началото на нов кръг на конфронтация с турския президент. Нещата водят до конфликт, различен от другите. Правата на човека са любимата тема на настоящия президент на Съединените щати, тъй като той се борил усилено за тях и като сенатор, и като вицепрезидент на Съединените щати.

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Hihiho

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "ZDF":

    американския президент щял да организира среща на върха за защита на демокрацията 😂😂😂 Израел бил поканен (палестинците са най доволни), а Ердоган не бил поканен 😂. А случайно наш Радев да е поканен?

    Коментиран от #18

  • 18 muz kabuğu

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Hihiho":

    глей го тоя къв льольо е... успокой се бре, ердото ще бъде там. той е предястие в менюто!

    Коментиран от #19

  • 19 Hihiho

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "muz kabuğu":

    Не ме интересува Ердо, но защо го няма наш Радев
  • 20 жалка работа

    3 4 Отговор
    в Турция вече никой не може да разбере какво се случва. лудостта надделява. хората не могат да се хранят, ипотеката е с лихва от 30% а Ердоган им разказва за битки преди 1000 години
  • 21 Aйша

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ZDF":

    Не бойте се деца аз(Байдън),ще ви пазя !
    (и дим да ги няма СПРАВКА Афгань )
Новини по държави: