30 Октомври, 2021 15:50 19 793 143

Нова грозна атака от Северна Македония към България, нови четки към Сърбия

  • северна македония-
  • никола димитров-
  • атака-
  • приятелство-
  • българия-
  • сърбия-
  • членство в ес-
  • скопие-
  • история-
  • добросъседство

Никола Димитров оцени отношенията със Сърбия като "приятелски"

Нова грозна атака от Северна Македония към България, нови четки към Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер Никола Димитров отправи пред сръбски медии нови обвинения срещу България, предаде агенция БГНЕС. България със своята политика и с наложеното вето в известен смисъл компрометира македонско-българското приятелство. Освен това наложи вето и на ЕС към региона, от който е част, смята Димитров.

„Ние на практика решихме въпроса с България и подписахме Договор за приятелство първо с България, за да се обърнем след това към Гърция и да решим големия проблем. В член 2 от Договора пише, че България ще ни помага по пътя към ЕС. Както и да тълкуваме думата „помага“, това не означава блокиране и вето и в известен смисъл с тази своя политика България нарушава Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който сключихме, както от гледна точка на помощта по европейския път, така и от гледна точка на ненамеса във вътрешните работи, тъй като македонската идентичност и македонският език са наша работа. Това не е въпрос на трета държава“, твърди Димитров.

Македонският път към ЕС е може би най-трудният. Започнахме сред първите и подписахме Договор за стабилизиране и асоцииране преди Хърватия, а тя вече от осем години е член на Евросъюза, докато ние още не можем да започнем преговорите и още чукаме на вратата, каза вицепремиерът. В интервю за Евронюз Сърбия той твърди, че страната е получила вече 10 положителни доклада за напредък, но те явно не са достатъчни за по-нататъшни действия. Димитров коментира и двустранните отношения със Сърбия, които оцени като приятелски. „Ние със Сърбия имахме общо минало, бяхме част от бившата федерация. И със Сърбия искаме да имаме общо бъдеще в ЕС, общо европейско бъдеще“, каза той и подчерта, че сега между Скопие и Белград се провеждат по-често срещи и посещения и има по-голямо разбиране.

БГНЕС припомня, че точният текст на чл. 2 от Договора от 1 август 2017 г. гласи: „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    313 21 Отговор
    Стойте си на вратата, макенца, там сте си добре.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    303 15 Отговор
    1. C. Мaкeдoния e вce oщe в cръбcкa oрбитa.
    2. Cърбия, дoри и пocтaвeнa нa кoлeнe, нямa дa изпуcнe C. Мaкeдoния oт хвaткaтa cи.
    3. Пo тeзи причини, Бългaрия нe мoжe дa oкaжe никaквo пoлoжитeлнo влияниe към C. Мaкeдoния.
    4. Вcякo нaшe дeйcтвиe зa врaзумявaнe нa C. Мaкeдoния зaтягa cръбcкaтa примкa.
    5. Дaвaнeтo нa бългaрcкo грaждaнcтвo нa cкoпяни нe вoди дo нищo пoлoжитeлнo.
    6. Вcякaкви пoлитичecки прeгoвoри/пaзaрлъци ca бeзпoлeзни.

    Коментиран от #11, #32

  • 3 Каква

    59 53 Отговор
    е тая Яга до него на снимката ?

    Коментиран от #26

  • 4 Полковник РУМНО

    251 7 Отговор
    За влизане в ЕС, има приети правила! Те са задължителни за всички държави! Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #13

  • 5 Бля бля..

    104 9 Отговор
    ЕС пращи по шевовете,сетили се кога да влизат.А срещу Русия чрез НАТО няма да тръгнат,просто бавят топката..
  • 6 ген Столти

    164 13 Отговор
    Макета, не може да разберете каква голяма, неоценима услуга ви правиме, по това си личи че сте българи.
  • 7 АААА ТЕ ША НА ПЛЮЯТ НИЙ

    120 5 Отговор
    ША ИМ ПОМАГАМЕ.......БРЕЙ ЧИ НАГЛО КООООООООООООООПЕЛДААААААААЧЕЕЕЕЕ...
  • 8 Хаджи Генчо

    136 3 Отговор
    Антибългарин те прави макадонец. Ако не си антибългарин, няма как да си мскедонец, защото остава само българското и си българин!
  • 9 Отзовавай

    139 4 Отговор
    нашият посланик от РСМ веднага и затворите границите с тези идиоти! На секундата...

    Коментиран от #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 редник

    105 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    "6. Вcякaкви пoлитичecки прeгoвoри/пaзaрлъци ca бeзпoлeзни".

    За съжаление!
    Ето защо мораториум поне за 1 година в/у разговори за приемане на РСМ в ЕС, а след това, ако има напредък - подновяване, ако не - още 1 година...

    Коментиран от #18

  • 12 Kcaniba

    58 13 Отговор
    Четките на дениз към фащ са като на лакей към принц датски!!! Нали проблемите на БГ и Мк са именно благодарението на фащ!!!

    Коментиран от #20

  • 13 Йо Несбьо

    152 6 Отговор

    До коментар #4 от "Полковник РУМНО":

    Ние не сме Гърция! Нас в ЕС ни мразят и то много, но и гърците имат огромно лоби и приятели, а нас ни натискат да се откажем от своите интереси. Освен това, налице е Сърбия, която прочисти Македония от българи и останаха само сърбомани. Опитите да си върнем РСМ няма как да са успешни, те просто си ни мразят и си искат Белград. Затова позицията ни трябва да остане твърда и непреклонна, но и е крайно наложително да провеждаме разяснителни кампании в европейските страни защо така постъпваме и какво точно ще желаем.

    Коментиран от #16

  • 14 Банкя ГРУП

    132 33 Отговор
    България не е виновна, виновен е некадърника от Банкя, който не изчисти всички спорове, а подписва договор и после оплеска всичко, като даде вето на Македония, ако бяха решени споровете с историята, както направи Гърция, всичко щеше да е наред. Виновен е само Борисов.

    Коментиран от #57

  • 15 любопитен

    96 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ние на практика решихме въпроса с България и подписахме Договор за приятелство първо с България.
    Абе кой го подписа този договор? " Договорът е подписан на 1 август 2017 г. между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие."
    Някой обясни ли ни какво съдържа? Баце нещо мълчи и се услушва по въпроса?
  • 16 Полковник РУМНО

    91 7 Отговор

    До коментар #13 от "Йо Несбьо":

    Да, така е! РБ трябва да отзове посланика от РСМ и даде ясен знак на ЕС, САЩ и Русия, че не може да има компромиси с българският език, история и култура. Няма друг изход. Включих и Русия защото те поддържат Сърбия и РСМ. На практика засягат пряко и косвено Работата,Работат българските национални интереси.
  • 17 ГУЖУ

    10 10 Отговор
    КОТЕТО МИХ. ОСВЕН ДА ТОЧИ БАЦО ,ОТ НИЩО ДРУГО НЕ РАЗБИРА ,ТАКИВА ГИ Е НАБЪРКАЛА.....
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    33 11 Отговор

    До коментар #11 от "редник":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България.
  • 19 Много бърка

    69 4 Отговор
    Големия проблем на СРМ не е с Гърция, а с България. Явно Димитров не е узрял за членство в ЕС. Ще трябва да чака докато разбере кой му е големия проблем, ама да не пита сърбите...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Обективен

    21 51 Отговор
    Абе прави са македонците. Ние на практика искаме да си"признаят"че са българи, че винаги са били българи и само от глупав инат не го признават и.....да се присъединят към България. Ако стане това държавата им няма никакъв смисъл. Няма как да стане. Нали уж им признахме държавата. Уж..Защото на практика никога не сме ги признавали.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Влади

    75 8 Отговор
    Абе изрод македонски , думата Помощ и Помага се използва когато бъде поискана помощ от другата страна и подадена ръка с благодарност , как така ще помагаш на човек или държава която те псува и плюе ? Не е задължително да помагаш на никой , абе маке ненормално, твоите родители да не са брат и сестра ? Или всички македонци сте увредени генетично ? НЕ на Македония в Европа ! първобитни диви племена в Европейския Съюз НЕ СЕ ПРИЕМАТ !!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тц тц тц

    30 43 Отговор
    Радев вече даде съгласието пред ЕС да пуснем македонците.Въпрос на време е да го обяви пред българския народ .Изчаква да отшуми вълната от негодувание от зеления сертификат и ще ни сервира и това
  • 28 Има разлика

    13 73 Отговор
    За разлика от българите, сърбите признават македонския език и македонския народ. И ни дадоха много ваксини.
    България прави само блокади.

    Коментиран от #37, #43, #74

  • 29 Перо

    56 6 Отговор

    До коментар #9 от "Отзовавай":

    Абсолютно правилно! Даже въвеждане на визов режим! Не са ни нужни никакви отношения с македонистките дървени глави! Отказ за всичко и нова ограда с РСМ!

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сони

    26 4 Отговор
    Абе Ники.Пак ли ти?.Какво може да чуем от един предател.Спри се вече.Ние сме нарушавали Чл.2 ,а вие нарушихте всичките.Впрочем вие изобщо не сте започвали да ги спазвате.Тава ваше мрънкане навсякъде и то не е спазване.
  • 32 456

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В основни линии съм съгласен.
    От 1945 г. досега са горе-долу 80 г. , около три поколения,за това време има смесени бракове, учили са основно в Белград, тотално
    влияние чрез УДБА, ЮКП и ЮНА върху обществения живот.
    Но дори и Рещетников, дипломат в Белград, в 70 -те години, разказва, че на въпроса му защо е малък тиража на официоза "Нова Македония" главният редактор отговаря, че още много хора не знаят официалния македонски език и азбука.

    От 1990 г. българската държава прави много малко за мак. българи.
    Няма СМИ там, най-вече телевизия, трябва значително увеличаване на студенти тук особено медицината, инженерни науки,
    на бюджетните средства, както и улесняване меценати като уважаемия д-р Врабески.

    Така е, не само да се лапа от издаване на паспорти.

    Истината, че през последните 30 г. БГ е нямала национална стратегия. Да не говорим за управлението на Тиквата, опростачването на държавата бе поголовно.

    Няма да ги направим големи приятели, но поне да спрем антибългаризма.
    Сърбия ке падне скоро.

    Коментиран от #89

  • 33 Свен

    41 3 Отговор
    Ами Сърбия да им отблокира преговорите за " Европската Уния" тогава! Вари го, печи го, то си е куха северно македонска кратуна!
  • 34 Анонимен

    44 2 Отговор
    И този човек ДПМНЕ го обвиняват, че е българофил, син на българофил. Представяте ли си какви са им българофобите?
  • 35 ЩИК

    37 2 Отговор
    Македонски инат!?! Има една ситуация при играта на шах, „ВЕЧЕН ШАХ“, ако Северна Македония продължава да оспорва историческата истина, естествено е да има вето, което да продължи с години и като са толкова отворени, да се присъединят пак към Сърбия!
  • 36 Исто е

    9 23 Отговор
    Колкото по-голям е антимакедонизмът, толкова по-голям е антибългаризмът. То е пропорционално.
  • 37 Анонимен

    22 3 Отговор

    До коментар #28 от "Има разлика":

    Е как няма да ги признават като те ги създадоха?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Диамантената ръка

    39 4 Отговор
    Абе шушляци заблудени, не ви ли е ясно, че Франция и Нидерландия не ви искат в ЕС
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Сони

    45 2 Отговор

    До коментар #28 от "Има разлика":

    Колкото до вас господине.
    Миналата година по това време представиха
    факти пред различните институции в САЩ – Съвета по сигурност в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона, огромна документация как самата американска преса нарича македонското освободително движение и населението на Македония – българско. И това е само много малка част от примерите, които сочат ясно дали съществува нещо като „македонски етнос“ – става въпрос за над 35 хиляди публикации от 1852 до 1912 г. Навсякъде там американски журналисти, дипломати, включително и живеещите на Балканите американски протестантски мисионери говорят за български народ, българско население и българско освободително движение.

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ю.Кортес

    30 4 Отговор
    Тия цървули ако не бяха се правили на Александър Велики щяха да са преди нас в ЕС и да ни наложат всякакви условия.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Порша

    27 5 Отговор
    България е външна граница на Европейския Съюз ! Всички граници с държави които не са в ЕС , трябва да се охраняват с телени огради с ток и граничари с автомати , граничарски кучета , за да не се допускат нарушители и беженци , защо на границата с Турция това се спазва а на границата с Македония това не се спазва ?
  • 48 Има разлика

    4 39 Отговор

    До коментар #43 от "Сони":

    Да, прочетох какво каза Ескобар. Той силно подкрепя ветото.

    Самият факт, че се борите да убедите всички, че трябва да стоим извън ЕС
    потвърждава, че вие ​​сте нашият основен враг.

    Коментиран от #52, #59

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хайл

    36 3 Отговор
    Макетата 95% са с български паспорти,що не се откажат от българското гражданство и да си вземат сръбско или гръцко???? Гнусари макета...все що е маке все е на опаки.Няма да е лошо да се провери дали тоя е с бг паспорт

    Коментиран от #61

  • 52 Перо

    28 3 Отговор

    До коментар #48 от "Има разлика":

    Да си враг на македонист е въпрос на чест! Македонисти на върбе!

    Коментиран от #53

  • 53 Леле

    2 10 Отговор

    До коментар #52 от "Перо":

    Имате тренировка с "на върба".
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Нане

    24 1 Отговор
    Никола Димитров бая сръбско ми звучи
  • 56 Наблюдател

    33 0 Отговор
    Тези да си преговарят със Сърбия да се правят на сърби ако искат но накрая ще станат албанци защото толкова им е акъла! Но България изобщо не трябва да води каквито и да било преговори с тези безродници-наглеци!!
  • 57 гфйхс

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "Банкя ГРУП":

    Вчера прочетох статия , в която пише, че Бойко служи на сръбската мафия, на боса на Йосич, същия бил и бос на ББ.
  • 58 Росен

    20 4 Отговор
    На 31.10. Хелуин,празник на партия Герб,се организира събор в Банкя.
    По време на Празника на тиквата, който протича под мотото „Банкя – столица на тиквата“ се провежда и есенен панаир. Карвинг на открито, кулинарна изложба, концерти, конкурс за най-голяма тиква са само част от забавленията, на които ще могат да се насладят участниците и гостите на празника. Община Банкя организира много ателиета, тиквени изложби и дегустации на открито – на най-големия тиквеник. В изложбата участват шеф готвачи на елитни заведения, фирми, колективи, последователи и подкрепящи ГЕРБ,които представят тиквени специалитети.
    За чугуните на герб,може без зелен сертификат
  • 59 Сони

    21 2 Отговор

    До коментар #48 от "Има разлика":

    Колко сте наивни,че пак ви лъжат.
    Кой започна всичко.Исто9275риците ви приписват Българската история и език.Нямаме нищо против да си имате език ,но не за сметка на нашия .Български личности,които са се писали българи възкръснаха и станаха македонци. И сега се замисли кой ви е най големия враг България или Северно македонските историци.

    Коментиран от #63

  • 60 Сони

    23 1 Отговор
    Колко сте наивни,че пак ви лъжат.
    Кой започна всичко.Историците ви приписват Българската история и език.Нямаме нищо против да си имате език ,но не за сметка на нашия .Български личности,които са се писали българи възкръснаха и станаха македонци. И сега се замисли кой ви е най големия враг България или Северно македонските историци.
  • 61 Перо

    37 2 Отговор

    До коментар #51 от "Хайл":

    Дядо му е българин и баща му официално се определи като българин,/на тоя от снимката/, а той се пише марсианец-македонист и е Вице Премиер! Просто с тая македонистка пасмина трябва да се вземат кардинални мерки! Визов режим и пълен отказ от всичко,докато дойдат албанците! За гърците бяха нужни 28 г.,а сега да се отрежат завинаги! Желев-боклука,Тиквата и Каракачанов направиха големи поразии на БГ!
  • 62 червенодер

    8 6 Отговор
    И така до кога ? Мислили ли сте по въпроса ? Или руснаците заедно със сърбите доволно потриват ръце.

    Коментиран от #95

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Сони

    22 3 Отговор
    Във вашата държава стана така.Ако историците ви си вършат тава за което им се плаща ,без фалшификации и обиди без лъжи,,немаше да има вето.

    Коментиран от #67

  • 65 Сони

    14 1 Отговор

    До коментар #63 от "Има разлика":

    Във вашата държава стана така.Ако историците ви си вършат тава за което им се плаща ,без фалшификации и обиди без лъжи,,немаше да има вето.
  • 66 1234

    24 1 Отговор
    Как няма да са приятелски като ги държат още от югославията в задушаваща "прегръдка", те ги настройват срещу БГ, за да реагираме и да не влязат в ЕС, сърбите не ги пускат, тия се управляват от сърбомани, не са сами, не са независими, удба си действа

    Коментиран от #68

  • 67 Има разлика

    2 22 Отговор

    До коментар #64 от "Сони":

    Е, сега проблемът не е в историята, а в правата на българите. Вие Ще ни кажете какво да пише в конституцията. Не позволявате да се споменава македонският език в ЕС. Това не е история.

    Коментиран от #70, #73

  • 68 Сони

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "1234":

    Благодаря.Това се опитвах да поема.Че тук се намесва и великата МАНИ.

    Коментиран от #69

  • 69 Сони

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Сони":

    Благодаря.Това се опитвах да поесна.Че тук се намесва и великата МАНИ.
  • 70 Сърбоманите

    23 2 Отговор

    До коментар #67 от "Има разлика":

    Ви казват какво да пише в конституцията, всичко друго, но не и българи, когато са получили по стечение на обстоятекствата вардарска македония сръбските комунисти преобладаващото население е било етнически българи, следват репресии и терор и днес също докато заличат всичко българско, писаха ги македонци с репресии и физическо ликвидиране и днес продължават, има ли българи в полиция, армия или то такива хора няма, те са македонци, има документи, сърбите като са осъзнали, че не могат да направят българите сърби са решили да ги правят македонци, само да не са българи, да ги откъснат от БГ, бодлива телена ограда на границата до скоро, да са сигурни, че тая територия никога няма да се върне към БГ, отгоре има един дето гледа и решава

    Коментиран от #72, #80

  • 71 Спектрум

    4 31 Отговор
    "Нова грозна атака от Северна Македония към България, нови четки към Сърбия" този наслов няма нищо общо с текста. Какво е грозно в исказването на ДИмитров? Нима българските политици не водят две години неприятелска политика към Македония? Нима не изсипват тонове омраза между двата народа? Не е ли вярно, че Сърбия няколко пъти помогна с ваксини Македония, докато българските политици само обещаваха помощ и на края изпратиха ваксини с изтекъл срок? Шовинисти такива, преструвате се на ударени, защото така ви е по удобно!

    Коментиран от #82, #84, #93

  • 72 Има разлика

    1 20 Отговор

    До коментар #70 от "Сърбоманите":

    "отгоре има един дето гледа и решава"- Аааа Той ни наложи вето. Така че защо не. Ако има 6 български сдружения и 2 партии, сигурно има българи в армията и полицията. Но ти искаш той да е генерал. Колко македонски асоциации има в България?

    Коментиран от #75

  • 73 Сони

    20 3 Отговор

    До коментар #67 от "Има разлика":

    В конституцията си пишете каквото искате.
    То и без това тя е само за хората под властта
    Вижте си вицето с род българки ,а иначе е маквдонец.А за кандидатите те са С бг паспорти и т.н.
    А според теб .Кое е история .Да подменят където пише България с Македония ?
  • 74 дa да да

    25 2 Отговор

    До коментар #28 от "Има разлика":

    За разлика от Сърбия, България призна Македония първа преди 30 години. Сърбия направи това цели 5 години по късно и то със задни мисли!
  • 75 Сони

    7 3 Отговор

    До коментар #72 от "Има разлика":

    Човек вашето ми звучи като.Аз изядох цялото пиле,но не съм ял пиле.
  • 76 Баце

    21 2 Отговор
    На тия им требва малко повече игнориране, твърда позиция за история, език и българско малцинство и ако ще и 30 години вето, както направи Гърция, само че нямаме Политици, които да отстояват тази ни позиция, освен слугинаж имаме и ме - керета и пре - датели. Затова и тия ни се качват по главите, но наште ще отстъпят щото така иска Чичо Сам.

    Коментиран от #81

  • 77 оня

    11 4 Отговор
    Нагли като герберас.ти:))
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 767

    19 2 Отговор

    До коментар #71 от "Спектрум":

    Всичко, което пищещ е вярно само че обратен знак.

    Краде се националност на вече починали отдавна хора, декларирали се за българи.
    Празнуват се всички антибългарски празници.
    СМИ и почти всички е-сайтове бълват антибългарска пропаганда.
    Подписа се договор, който не се спазва вече 4 години.
    Мак. българи, които са населявали тази територия до 1945 г. не са включени в Конституцията.
    Македонската азбука е създадена с декрет 1945 г., като са премахнати българските букви ъ, я. щ. и е добавена нарочно
    латинската j.
    От 1945 до 54 са избити 30 000 и вкарани в затворите 130 000 мак.,българи,много от които след това умират.
    Ръководни кадри на МКП са елиминирани за пробългарски симпатии.
    Чупят и се рущат паметници.
    Доскоро не можеха да внесат български книги.
    Няма българска телевизия. Защо ?
    В БГ има 2/3 мил. преселници от Егейска и Вардарска Македония.
    Те Ви считат за ренегати. По времето на Груевски един мой приятел отиде на свадба и на КПП му взеха подаръците .
    Сърбите могат да стават кметове, а една жена тайно декларирала се за българка за малко да я линчувате.
    Мак. българи са тормозени и се страхуват.

    Има още много, но не ми се пище.
    Има известна истина за ваксините, но те закъсняха при нас заради простата Тиква.
    Айде, със здраве.

    Коментиран от #88

  • 83 разума

    19 2 Отговор
    България от години е изпълнила всички условия за да влезем в Шенген . Има безброй доклади че е така , дори препоръка от европейския парламент че заедно с Румъния трябва да влезем в шенгенското пространство. Да , но Холандия казва не и крааай. Някой да плювя като вас северно македонци по опонента си. Затова ще гледате още дълго към европа докато се научите да уважавате българите и тяхното мнение и ако желаете се поправете. В противен случй си стойте там където сте и сега. Няма място за вас при нас и европейския съюз. Тук се изповядват други ценостти като че не вие сте открили европа и т.н.
  • 84 Сони

    8 1 Отговор

    До коментар #71 от "Спектрум":

    Бате кое не разбра от текста.
    Освен това наложи вето и на ЕС към региона, от който е част, смята Димитров.

    И ако кажеш че тава не е подло.
    Аз го разбирам за решението на ЕС да спре разширяването.
    За думатапомага ние е помогне ,но когато когато се изпълнява целия договор.
    Македония нарушава всички чл. а мърмори за само Чл.2

    Коментиран от #85

  • 85 Македонски

    3 19 Отговор

    До коментар #84 от "Сони":

    А 16 пати бг то е осудена за кршене на правата на етническите македонци в бг!

    Коментиран от #87, #90

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Хайл

    15 2 Отговор

    До коментар #85 от "Македонски":

    Пиши на БЪЛГАРСКИ а не да се правиш на сърбин че не ти се разбира...то и сръбския ти е толкова-и те не те разбират
  • 88 Цццц

    4 18 Отговор

    До коментар #82 от "767":

    А в България от 1945 до 50 са избити без съд 30 000 българи. Споменете и тях. БНТ се излъчва в Македония. Българите имаме 6 сдружения и 2 партии при нас. България не блокира с ветото, което предизвика голямо недоволство на хората. Исканията на България са в противоречие с европейските ценности. Затова никой не ве подкрепя. България отрича всичко, което е македонско

    Коментиран от #91

  • 89 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 9 Отговор

    До коментар #32 от "456":

    Caми cмe cи винoвни
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....
  • 90 Сони

    11 3 Отговор

    До коментар #85 от "Македонски":

    То за това ще 16 години вето.защото ни съдят без причина.Това са Български македонци..Тава си е равносилно на Български Тракиец,Български Доброджанец,
    Български мизиец,Български Шоп,Български Варненец и т.н.Какво Северно македонско малцинство.
  • 91 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 3 Отговор

    До коментар #88 от "Цццц":

    В С. МАКЕДОАНИЯ, ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA, ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....за това са всичките ви маймунджулъци, меко казано.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Болярин

    15 2 Отговор

    До коментар #71 от "Спектрум":

    България поставя условия -
    РСМ изпълнява !!!
    Щом Скопяните палят български знамена, щом рушат български паметници и гробища, щом малтретират хора с българско самосъзнание, щом ползват език на омразата и не зачитат договори - ще сънуват още 30 години Европа ! ВЕТО, ВЕТО и пак ВЕТО - докато изпълнят и последната точка от подписаните договори !!!
  • 94 Плачи земьо

    12 3 Отговор
    Макетата реват на сърбите против България, смях в залата! Макетата драпат със зъби и нокти за ЕС, за сърбите с активно проруската им политика им е ясно, че ЕС няма да сънуват и през крив макарон, но се радват, как македонските им протежета им реват, защото се потискат, че албанците вече ги асимилират тотално!
  • 95 U$A&NATOвън

    11 3 Отговор

    До коментар #62 от "червенодер":

    Руснаците да замаяни ,а сърбите отиват при щатите .Ако на САЩ РСМ е по -важна от България , да си омитат базите от БГ. С такива "съюзници " , врагове не ни трябват .Ескобар да си гледа кокота , да си дои кравите .Не на северно марсианците в ЕУ. Корабите у Охридското езеро .България е член на ЕС и никой не може да я мръдне от там .Обаче можем да кажем САЩ и НАТО вън от БЪЛГАРИЯ.
  • 96 българин

    23 2 Отговор
    Дядо ми е роден 1903 г. в Битолско, след Илинденското въстание идва в София.

    В родното му село Желево - днешна Флорина в Гърция, е имало българска, сръбска и гръцка махала.

    НИКОГА не е имало Македонска такава.

    В селото са живеели българи, гърци, сърби, албанци, власи, евреи и цигани , и НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ !

    Имало е Гръцко училище в центъра, в което всички са учили Гръцки Език, Литература и История, плюс всеки на Родния си Език - обаче познайте - НИКОЙ НИКОГА не е учил на МАКЕДОНСКИ Език, Македонска Литература и История !

    Дядо ми винаги казваше че е Българин от Македония и НИКОГА, ама НИКОГА, че е Македонец !

    В турските Данъчни Книги през всичките 500 години робство има вписани българи, сърби, гърци, албанци, власи, евреи, цигани, и НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ !

    Драги ми Министре, Македонският Език и История произхождат единствено и само от Българските такива, така че са БЪЛГАРСКА РАБОТА, а НЕ МАКЕДОНСКА !

    Нещо яко си се ОБЪРКАЛ !

    Нямаме нищо против да си говорите езика, и да го наричате Македонски, стига да признаете, че е създаден през 1944 г. ( уникална случка !) и произхожда от Българския !

    Както и Държавата в която живеете, че е част от Българската История !

    Има ХИЛЯДИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за това и трябва да сте пълни ид//оти за да не ги признавате.

    Ид//оти или не, ние никога няма да ви пуснем в ЕС докато не спрете с лъжите и обидите към нас.

    Можете да бъдете 100% сигурни !
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Вълканов

    9 2 Отговор
    Грешката на правителството на ГЕРБ с Договора от 2017 година пада върху България. Не разбирам, с какви очи Воеводите , особенно ВМРО, излизат на избори Угодиха на ГЕРЛ, които извършиха предателството към Българщината, те Воеводите станаха съучастници.
    Българската външта политика трябва да знае, че от словесни атаки, Македония ще използува Евросъюза и Щатите за решаване на териториални претенции. Просто забравете за тях, не допускайте тяхната членство, за да не осакатите България.
    В момента никой няма да ни подпомогне. Русия също ще удари ръка на Македония. Разберете го, САМИ СМЕ, СЪВСЕМ САМИ.
    Има ли изход. Има и той се крие в еднаквоста на хаплогрупите, които показват идентичност на Българи и Македонци.
  • 99 Танас воевода

    6 0 Отговор
    Що ке праиме сега без наденицата

    Коментиран от #109

  • 100 Перо

    5 17 Отговор
    Пичове трябва да признаем че съществуват Македонци. Това че сме злобни че бяхме бедни до 1989г, а сега сме в по добра позиция не ни прави чест. Какво искаме: за 200 Българи в Македония искаме малцинство, а тук има 200 000 Македонци и ние се правим че ги няма. Всъщност това ни е основния проблем. И на нас и на Гърците.

    Коментиран от #101, #110

  • 101 хихихихихи

    13 2 Отговор

    До коментар #100 от "Перо":

    Струва ми се, че мъъъничко си изтрещел!

    Коментиран от #111

  • 102 ami dobre

    6 2 Отговор
    Да си седят в СФРЮ. Каъв ще го дирят в ЕС?
    Те са продукти на титовата пропаганда и сталинските практрики.
    Скоро няма да се освястят. Щом искат да са трета ръка сърби, то си е техен проблем.
  • 103 ЯЗЪК

    7 1 Отговор
    А БЯХМЕ ОТ ПЪРВИТЕ ДЕТО ИМ ПРИЗНАХМЕ републиката
    СЕГА ДА ИМ ДУХАМЕ ТАРАТОРА.....а влезнат ли в ес,.. отидохме си от
    хранилката, те ще излапат всичко

    Коментиран от #105

  • 104 Политолог СУ към ГЕРБ Стойчо КуКуто

    5 2 Отговор
    Вновни са тиквите с некадърния договор слагащ някакви комисии от мънкащи "учени" гербаджийски подлоги от СУ да решавали противоречията със сърбоманските им колеги от скопската академия на фалшификациите. Абе Боко, абе Тиква как ще решават подобни вашни въпроси разни уроди като тоя асистент Живков къде сам си казва прякор Феса и шефа му къде сега го буташ за президентша па той си слага червило и си гримира веждите... Герджичка ли какъв беше. С подобна немъжка групичка "учени и политици" къде се заграждаш че ми правиш политика и че отстояваш български интетеси, айде бегай се скрий зад трите декара з ад ник на Севда... страхлив толуп неук егоцентричен!
  • 105 Вие

    1 9 Отговор

    До коментар #103 от "ЯЗЪК":

    първи признахте републиката, но не и народа и езика. ЛИЦЕМЕРНО. И дори да не ни признахте, нищо нямаше да се случи.

    Коментиран от #106, #107, #116

  • 106 Турчин

    1 7 Отговор

    До коментар #105 от "Вие":

    Турция е първата която призна всичко безвъзмездни и без условия

    Коментиран от #108

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Така е

    0 4 Отговор

    До коментар #106 от "Турчин":

    Турция е най-добрият приятел досега. Само Турция не подкрепи името в НАТО. България не ни подкрепи.
  • 109 Ристе четник

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Танас воевода":

    Язе предлагам войводо да ручаме от супата на татарите докош я има.Че веке мож и супа да няма а само студена водица
  • 110 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "Перо":

    От къде го измисли това??? То 200 000 македонци няма в Северна Македония! 😂😂😂
  • 111 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "хихихихихи":

    ... и лоша работа лудниците са препълнени и не хоспитализират, а биха го взели.Срамота да си е македонисти да се скитат по улиците и да не се вземат мерки за укрепване на душевното им здраве
  • 112 Сърп и чук

    3 1 Отговор
    Гръцките документи за Гоце Делчев например:

    Ο Γκεόργκι Νικόλοφ Ντέλτσεφ (Κιλκίς, 4 Φεβρουαρίου 1872 - Μπάνιτσα (Καρυές) Σερρών , 4 Μαΐου 1903) γνωστός ως Γκότσε Ντέλτσεφ, υπήρξε σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι Βούλγαρος επαναστάτης που πολέμησε ενάντια στους Τούρκους στην Μακεδονία και την Θράκη.
    -----------------------------------------------------
    Георги Николов Делчев (Килкис, 4 февруари 1872 г. - Баница (Кариес) Серес, 4 май 1903 г.), известен като Гоце Делчев, е важен революционен деец на тогавашната окупирана от турците Македония и Тракия. Той е български революционер, воювал срещу турците в Македония и Тракия.

    Коментиран от #113

  • 113 Гоце

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Сърп и чук":

    Ако Гоце Делчев е воювал за Македония като част от България, значи той не е нашият македонски герой. Нека го празнуват българите, да му махнем паметниците. Трябва да се изчистим с българите.

    Коментиран от #114

  • 114 Спиро

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "Гоце":

    Че ти какво си помисли,че в воювал да е част от Северна Македония или Сърбия.Ако се понапънете и прочетете още малко ще разберете ,каква му е била идеята.
  • 115 Шердан Българов

    0 1 Отговор
    Що е маке све е Л А Й Н О!
  • 116 Спиро

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "Вие":

    Не така с рогата напред.Признахме ви 1 и склонихме и Русия да ви признае,а как отвръщате вие,искате да пределите българското.Ако бяхте тръгнали да се пишете историята от 1944г.Нямаше да имате никакви проблеми.Аз съм обеден,че и Гърция нямаше да ви накара да си смените името.А вие решихте да се правите на по велики Македонци от Гърците.Нв мога да разбера защо не ревете пред МАНИ.Нямате кураж ли.Те ви докараха всичко това.

    Коментиран от #120

  • 117 А честито

    2 2 Отговор
    На сила, с изнудване и с методите на БКП-Татовия "възродителен" просцес "евро-хубост" не става! Напротив, следва подписване на акт за пълна и безусловна българска капитулация по Македонския въпрос и плащане с десетилетия на многомилионни репарации от страна на Б-ия!

    Коментиран от #118, #140

  • 118 Спиро

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "А честито":

    Ето пак обърна лопатата.Аз ти казвам къде е проблема ти си блееш.И за разлика от някой ние не празнуваме Татавия режим.А някой си празнуват Тировия
  • 119 Спиро

    1 0 Отговор
    Титовия сори.
  • 120 Вистината

    1 3 Отговор

    До коментар #116 от "Спиро":

    Гърция блокира веднага след независимостта. Причината не беше история, а просто име. Антиквизацията на Груевски беше през 2008г. Много гърци не бяха доволни от Преспанското споразумение, защото Македония остана в името, остана абревиатурата mkd, те признаха, че има македонски народ със собствен език. Имаше протести.

    След споразумението България излезе и отново наложи вето. Този път не става дума само за името, а за съществуването на македонския народ и език. Криейки се зад "кражба на история" (не знам как може да се краде) и човешки права, България иска да заличи всичко македонско и да завземе територията. Толкова е очевидно.

    Коментиран от #121, #122

  • 121 Спиро

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Вистината":

    Не съм съгласен,че беше само заради името.Тогава претендирахте ,че сте наследници на Александър Македонски.Поне аз това помня.Първо се отказахте от Александър и започнахте да пишите история на наш гръб.Бехте приятели с българия,докато ви изнасяше с надеждата ,че ние ще се вържем.Подписахте Договор с България на база Съвместна декларация от 2008г.Който договор не се изпълнява с надеждата,че номера ще мине.А след това всичкия ви елит наруши всички Чл. от него.Так не мина номера и решиха да приемат червени линии.Замисли се от какво имат страх.Аз залагам ,че се страхуват да не разберете Истината.А вие вместо да държите тях под отговорност,скачате срещу нас.
    В момента пак тези наши елитни приятели говорят ,че ние сме нарушили Чл.2.Е ако тава не е наглост,здраве му кажи.Лично аз нямам нищо против да се наричате както искате,но имам против да се присвоява чужда история.Аз съм Български Македонец.(да се чете Българин) по рождение а сега съм Български Доброджанец (да се чете Българин) по местонахождение.но родът ми е Живял 500 години в Скопие до 45г.,след което ни гонят .Колко от вас могат да се похвалят с това.А защо ни изгониха.Попита историци,политици и за другите няма да споменавам.

    Коментиран от #124

  • 122 Спиро

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Вистината":

    Ето за какво ви е блокирала Гърция.Докато Бившата югославска република Македония настоява за своята идеология на "македонизъм", ще държим вратите на НАТО затворени и процеса на интеграция в Европейския съюз замразен. Това заяви гръцкият президент Каролос Папуляс, предаде БТА, позовавайки се на македонската агенция "Нетпрес".


    "По отношение на Бившата югославска република Македония нашата позиция остава конструктивна и стабилна. Монополизацията на термина "Македония" и неговите производни в името на държавата, етническата принадлежност и езика не отразява реалността в региона", каза Папуляс снощи на гала вечеря в чест на българския президент Росен Плевнелиев
  • 123 Спиро

    1 0 Отговор
    Това не го помните нали.

    Коментиран от #125

  • 124 Вистина

    1 2 Отговор

    До коментар #121 от "Спиро":

    и аз си спомням. Тогава именно Глигоров твърдеше, че сме от славянски произход. Тогава никой не спомена антиквизацията и все пак получихме вето.

    Споразумението с България не е нарушено никъде. Никъде няма срокове и комисията по история не е основният елемент на Споразумението. И тази комисия няма срокове.

    Защо да наложи вето точно сега, а не през 2019 или 2018? България осъзнава, че сега е последният шанс за побългаряване на Македония. Ако започнат преговори, ще бъде твърде късно. Пише в trud.bg за "Петата война за Македония". Прочети.
  • 125 Вистина

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Спиро":

    Гърция, както и другите съседи, се бори срещу всичко македонско. Това не се промени с Преспанското споразумение. Те не са ни приятели, но поне не ни блокират вече.

    До 2008 г. няма паметници от Античността. През 2008 г. Гърция наложи вето на НАТО. Груевски се възползва от недоволството на хората и преименува летището и магистралата, започна да прави паметници.

    Същото се случва и сега. Хората са недоволни от вашето вето и отричане на македонския народ и език и в същото време подкрепа за албанците и Заев се опитва да използва това.

    Коментиран от #127

  • 126 Спиро

    0 0 Отговор
    наистина няма срокове,но са заложени срещи.Как да наложим вето след като имаше напредък.След 2019 срещи имаше,но напредъка беше на задна.Стигна се до изходно положение А защо ли?.Просто не ми се спори.
  • 127 Спиро

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Вистина":

    Какво да кажа.То идеята на всички политици,,дали ще е Груевски ,Заев,Мицковски, е да се възползват от народа. И тук е така.Всички тук ви признават като Македонци И че имате Македонски език,но вие се опитвате да ме убедите,,че родът ми през турско време л до 1945 г. е говорил Македонски,това няма да стане.След тази година може.Но до 45г.,не може.Ето ти тънкото място.Имам стотици книги и учебници от преди 1945,Там всичко е на Български.Дядо ми още говори Български с Македонски диалект, но не с вашия който е сега.

    Коментиран от #128

  • 128 Видтина

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "Спиро":

    Не, не, дядо ти не е споменат. Нищо не забраняваме на никого.Дядо ти е бил българин. Но дядо ми не се чувстваше така. Казваш, че е бил българин, а аз знам, че не е и говореше като мен.

    Коментиран от #130, #131

  • 129 Вистина е

    0 0 Отговор
    Тук Данела победи. Виждате, че няма дискриминация.

    Коментиран от #137

  • 130 Спиро

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Видтина":

    Кое да ми спомене.Сутринта ще го попитам.
    А за дядото виждам.Щом ти пишеш на български,вече си направих изводите.
  • 131 Спиро

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Видтина":

    Ето батка топло топло.Султан и бивши паши разкриват истината за българите в МакедонияПрез 60-те и 70-те години в Турция се засилва интересът към някогашното османско наследство, в т. ч. и към Македония

    Турските медии издирват живи свидетели на последните години на Османската империя

    Османската империя съществува до 1923 г., а владее Македония до 1912 г. Въпреки че създателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк заявява, че тя е последната държава, която се е освободила от османско владичество, приемствеността между двете е повече от очевидна. През 60-те и 70-те години в Турция се засилва интересът към някогашното османско наследство, в т. ч. и към Македония. Това е период, когато турските медии започват да издирват живи свидетели на последните години на Османската империя и да публикуват спомените им.

    Така през 1968 г. в истанбулския вестник „Акшам“ се появяват мемоарите на Халил паша - османски офицер на служба в Македония. Като описва младотурската революция от 1908 г. Халил паша изнася много важни данни. „Картината в Македония беше такава, че мюсюлманите бяха мнозинство. Всъщност те не бяха всички турци. Особено в Косовската област албанците и една част от българите мюсюлмани (помаците) ги поставяме в тази мюсюлманска група. В нея между турците и албанците почти нямаше единство. От време на време сблъскванията между тях взимаха форма на широки военни действия. Резултатите показваха, че в тези работи основата не е вярата, а националността“.

    Пре
  • 132 Спиро

    0 0 Отговор
    През следващата 1968 г. истанбулският вестник „Бугюн“ започва поредица от статии на журналиста Фазъл Късакюрек, издирил спомените на сваления от престола през 1908 г. султан Абдул Хамид II и на неговите най-близки сътрудници. В тях има цял раздел, озаглавен „Подготовка за въстание на българите от Македония“ и точно тук са разгледани два важни момента - че българите в Македония са най-важния елемент в тази област, поради което османската власт се е опитала да насочи срещу тях гръцкото малцинство, като го взима под свое покровителство.

    Особено ценни са фактите, изнесени от Тахсин паша, бивш главен секретар на султана. Пашата разказва как Абдул Хамид II го е попитал „какъв е броят на българското население в Скопие“ и подчертава, че султанът е искал да узнае подробности за гъстотата на българското население в тази област. „На другия ден скопският Валия извести, че българското население е повече от три хиляди души“. Трябва да се подчертае, че тук османската статистика има предвид само пълнолетното мъжко население в града.
  • 133 Спиро

    0 0 Отговор
    Нарасналият интерес на турското общество към Македония става причина някои местни общественици да потърсят и установят близки отношения с македонското освободително движение. Така започва обмен на информация, която интересува двете страни. Продукт на това сътрудничество е издирването на статистически данни в някогашните османски архиви за състава на населението. На тази база през март 1970 г. Централният комитет на Македонските патриотични организации разпространява меморандум, чрез който запознава всички заинтересовани фактори по света с официалната османска статистика за Македония от 1902 г., която показва наличието на българи, но не и на етнически македонци.
  • 134 Споро

    0 0 Отговор
    Поздрави на български език от Махмут Делиорман до Иван Михайлов: Уважаеми г-нъ Ив. Михайловъ. Честитявамъ Великитъ ви празници и Новата 1972 година. Пожелавамъ на Васъ здраве, дълъгъ животъ и щастие. До гробъ Вашъ съмишленикъ и приятель. М. Делиорманъ. 27.11.1971

    В рамките на това сътрудничество особено се откроява турският журналист Махмут Делиорман. Той изпитва симпатии към македонското освободително движение и неговия водач Иван Михайлов. През септември 1970 г. изпраща поздрави до 49-тия конгрес на Македонските патриотични организации, провеждан в Детройт. В своето приветствие той пише: „Нека този конгрес сплоти в една гранитна цялост всички македонски българи, пръснати по земното кълбо. Конгресът да заяви пред света, че върху земята, която се оросява от реките Вардар, Струма, Места и Българска Морава живеят македонски българи, които са полели с кръвта си тази свещена земя и удивили с геройските си подвизи света... Най-голямо престъпление културният свят върши когато позволява тази свещена земя да се тъпче от мръсните крака на кръвопийците (като) Тито“.

    Благодарение на дейността на Махмут Делиорман започва един изключително продуктивен период по отношение на изнасянето на истината за Македония чрез нови публикации в турската преса. Особено внимание е отделено на турския национален герой Енвер паша, за когото през същата година Шевкет Айдемир издава книгата „От Македония до Средна Азия“. Преди да стане един от водачите на младотурците, Енвер паша п
  • 135 Спиро

    3 0 Отговор
    В същите спомени Енвер паша споменава, че след победата на младотурската революция обикаля Македония и организира новата власт, свиква митинги, изнася пламенни речи. При една такава проява първо един от ходжите прочита молитва. След това поп Гьошев, един от българските свещеници, държи много чувствителна реч на български език. Енвер паша изрично е записал за този ден: „Взех думата. Произнесох две речи, една на турски и една на български“.

    Заслужава да се споменат и публикуваните през 1972 г. в Истанбул спомени на Фазъл Неджип бей под заглавие „Защо загубихме европейска Турция“. В тях пише, че в Македония „по настояване на Европа през 1906 г. стана едно сериозно преброяване на населението“. Независимо че в него броят на българите е занижен, 575.000 мъже са регистрирани като такива. Интересен е и коментарът му, че „от мюсюлманите близо 1 млн. бяха турци, а към 750 хиляди албанци и помаци (българи мюсюлмани)“. Тук много ясно личи, че Фазъл Неджип бей разграничава етническата от религиозната принадлежност. По този повод той признава, че „нямаме право да се сърдим на... българите, които работиха с план, изнесоха въстания и станаха причина за нашите нещастия. Човек може да смени вярата си, правителствата могат да паднат, обаче националността не се изменя. Човечеството винаги живее с един национален идеал“.
  • 136 Спиро

    4 0 Отговор
    Истинската сензация в Турция обаче е през 1975 г. Преди това няколко турски медии разпространяват информацията, че в страната е пристигнал водачът на ВМРО Иван Михайлов. Македонските патриотични организации официално опровергават това твърдение, но безспорно контакти са били установени и на 30 април големият турски вестник „Орта догу“ публикува обширна статия, чийто автор е Иван Михайлов. В нея той пише: „за краткост, избягвам да споменавам безбройните признания на учени от целия културен свят, че македонските славяни са българи. Между тези свидетелства са и спомените на най-видни политици и общественици, включително турски национални герои като Енвер бей, Ниази бей, Халил паша, солунския валия Кязим бей, чиито спомени са публикувани под псевдоним“. Думите на Иван Михайлов се изключително важни, защото именно турските архиви оборват една от най-отявлените съвременни фалшификации в Скопие.

    Скопските „историчари“, претендирайки, че имат правото на собствена интерпретация, твърдят, че названието „българи“ всъщност не значело българи, а единствено лица, принадлежащи към българската Екзархия, поради което това били македонци. В османските документи обаче се говори за българи, в т. ч. и за принадлежащи към различни религиозни общности, а не само към православието, което е още един аргумент македонският „наратив“ да бъде обявен за фалшив.
  • 137 Кой

    1 0 Отговор

    До коментар #129 от "Вистина е":

    Кой каза,че Данела е българка?Тя или хората на Заев???Доколкото знам,тя не се е определяла като българка...
  • 138 212221221212

    0 0 Отговор
    Корона вируса поваля болните и кекави хора. Ка тези Македонци не ги е изтрепало досега...
  • 139 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор
    АМИ СЪДИНЯВАЙТЕ СЕ СЪВУКУПЛЯВАЙТЕ СЕ КРАДЕТЕ СИ БЕЛЬОТО ЛЮБОВНИЦИТЕ ИСТОРИИТЕ И ОСТАВЕТЕ БЪЛГАРИТЕ НАМИРА ! ПРОСТО КАЖЕТЕ МОЯ ЛЮБОВНИК Е СЪРБИЯ !!! А ДРУГ Е ВЪПРОСА ДА ЛИ ИМ ХАРЕСВА И ЗАДОВОЛЯВА ВАШАТА ОРАЛНА ЛЮБАВ ???? НО НА АВАНТА И АКО ИМАМ ЗОР И СА ВИНАГИ ГОТОВИ ЩТО НЕ !!! ТЕ БЕ БУДАЛИ
  • 140 РОКЕН РОЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #117 от "А честито":

    ЗАЩТО НЕМА МЯСТО В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛУДНИЦИ ?? КАК ДА ПРИЕМАТ 2000000 АГРЕСИВНИ ЛУДИ
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: